به گزارش ايرنا با وجود اينكه هرسال تعدادي از هموطنان طعمه قاتل خاموش مي شوند و تنها بر اثر يك بي احتياطي جان خود را از دست مي دهند اما باز هم شهروندان اين نكات را جدي نمي گيرند و راحت از كنار آن مي گذرند.
قاتل خاموش در مدت 9 ماه در خراسان شمالي جان شش نفر را از اهالي اين استان را گرفته است در حالي كه تنها با رعايت چند نكته مي توانستيم از اين حوادث جلوگيري كنيم.
لوله بخاري را داخل سطل آب گذاشته است و مي گويد با اين روش هيچ مشكلي ايجاد نمي شود و گاز منوكسيد كربن وارد فضاي اتاق نيز نمي شود.
فرشيد جوان 23 ساله اي است كه جدا از خانواده زندگي مي كند بخاطر ادامه تحصيل با دوستش اتاقي را اجاره كرده است.
فضاي حدود 20 متري، بدون پنجره با سقف كوتاه اتاق فرشيد است كه در اين فضا يك آبگرمكن ديواري، يك اجاق گاز براي پخت و پز و يك بخاري بدون دود كش براي گرم كردن اتاق وجود دارد.
فرشيد كه دچار مسموميت شده بود خوشبختانه با تلاش پزشكان از اين وضعيت جان سالم به در برده است.
هرسال با آغاز فصل سرما نگرانيهايي در ارتباط با گازگرفتگي و رعايت نكردن نكات ايمني به وجود ميآيد، در صورتي كه با رعايت كردن نكات اصولي بسيار ساده ميتوان از رخ دادن چنين حوادث ناخوشايندي راحت پرهيز كرد.
كارشناسان و پزشكان از مسموميت با گاز منوكسيد كربن به عنوان يكي از مسموميتهاي خطرناك نام ميبرند كه در نتيجه آن فرد بدون اين كه خود متوجه باشد، خاموش به كام مرگ كشيده ميشود.
به عقيده اين كارشناسان و پزشكان، گاز منوكسيدكربن در اتاق هاي كوچك كارگري، خوابگاه هاي دانشجويي و اماكني كه هوا در آن در جريان نيست، قربانيان خود را به كام مرگ مي كشاند.
طبق آمارهاي اداره كل پزشكي قانوني خراسان شمالي، اين استان چند سال گذشته با داشتن بيشترين مرگ بر اثر مسموميت با منوكسيدكربن به نسبت جمعيت، به عرصه گاه جولان اين قاتل خاموش تبديل شده و رتبه نخست را در سطح كشور به خود اختصاص مي داد اما با هشدارهاي داده شده در سال گذشته رتبه هشتم را كسب كرد.
اين در حالي است كه با رعايت موارد ايمني مي توان از خطر گازگرفتگي در امان ماند اما همه ساله در فصول سرما شاهد جان باختن تعدادي از شهروندان در اثر گازگرفتگي با گاز منوكسيدكربن يا همان قاتل خاموش هستيم.
مديركل پزشكي قانوني خراسان شمالي بر رعايت نكات ايمني در نصب و به كارگيري وسايل گرمايشي تاكيد كرد.
دكتر 'بابك سلحشور' افزود: گاز گرفتگي از ابتداي سال جاري تا پايان دي ماه 6 نفر را به كام مرگ كشانده است كه از اين تعداد پنج نفر مرد و يك نفر زن بودند.
وي گفت: اين در حالي است كه در مدت مشابه سال گذشته11 نفر بر اثر گاز گرفتگي جان خود را از دست داده بودند.
وي با اشاره به سرعت تشخيص اين مسموميت در آزمايشگاه اين اداره كل گفت: هم اكنون با تجهيزات موجود، تشخيص مسموميت با گاز منوكسيد كربن به روش اسپكتروفوتومتري و در كمتر از يك ساعت انجام و نتيجه به مراجع قضايي اعلام ميشود.
سلحشور با اشاره به آمار كشوري مسموميت با گاز منوكسيدكربن گفت: در ده سال گذشته ( سال 83 تا 92) هشت هزار و 447 نفر از هموطنان به علت مرگ هاي ناشي از مسموميت با گاز منوكسيدكربن جان خود را از دست داده اند.
وي گفت: طبق سالنامه آماري سازمان پزشكي قانوني كشور، در سال 91 اين استان از نظر ميزان مرگ ناشي از coبه نسبت جمعيت، در كل كشور در رتبه اول قرار داشت كه اين رقم در سال 92 با 14 نفر متوفي به رتبه هشتم رسيد.
اين متخصص پزشكي قانوني گفت: گاز منوكسيد كربن گازي بدون رنگ و بو است.
وي افزود: بيشترين موارد ابتلا به مسموميت استفاده از آبگرمكن يا بخاريهاي مستعمل، داراي نقص فني و فاقد دودكش يا داراي دودكش بدون عملكرد مناسب در منزل تشكيل مي دهند.
وي اظهار كرد: از آن جا كه تمايل اين گاز براي تركيب با هموگلوبين خون، 250 برابر بيش از اكسيژن است لذا با بالا رفتن درصد آن در هواي اتاق، به سرعت باعث ايجاد مسموميت خواهد شد و اكسيژن رساني به بافت هاي مختلف بدن را دچار اختلال مي كند.
سلحشور افزود: علايم مسموميت حاد با اين گاز شامل سردرد، سرگيجه، تهوع و استفراغ و درد شكمي و سپس حالت بيهوشي، تشنج و اغما مي باشد.
وي اظهار كرد: در بيماران مبتلا به ناراحتي هاي قلبي ممكن است تشديد بيماري يك علامت هشدار دهنده باشد.
وي ساير علايم مسموميت را سفتي عضلات، افزايش تعداد تنفس، كاهش فشار خون و گاه تنگي مردمك ها اشاره كرد.
وي اضافه كرد: بايد توجه داشت كه اگر فردي در اثر ابتلا به مسموميت با گاز منوكسيد كربن جان خود را از دست ندهد ممكن است دچار نواقص عصبي و رواني پيشرفته نظير فلج عضوي يا اختلال قواي مغز يشود.
* رعايت نكات ايمني در استفاده از وسايل گرمايي
-از بخاري هاي مستعمل و فرسوده بدون دودكش يا داراي دودكش نامناسب و غير استاندارد استفاده نكنيد.
-استفاده از بخاريهاي بدون دودكش به هيچ وجه از توليد گاز منوكسيد كربن جلوگيري نميكند.
-هرگز در فضاي بسته و محدود كه تهويه كافي و مناسب ندارد آتش روشن نكنيد و همچنين از روشن گذاشتن خودرو نيز خودداري كنيد.
-هر وسيله گازسوز بايد داراي يك دودكش مستقل و منتهي به فضاي بيرون باشد و لذا به كارگيري آبگرمكن هاي ديواري در فضاهاي بسته يا مكان هاي فاقد جريان هوا مجاز نيست.
-درصورتي كه از بخاري هاي گازسوز به منظور گرمايش محيط استفاده مي كنيد بايد براي تهويه از طريق در يا پنجره در فضا ايجاد نماييد و از درز بندي و بستن كامل منافذ خودداري كنيد.
-ضمن ايجاد تهويه مناسب براي آشپزخانه و حمام منزل، از نصب آبگرمكن در حمام و نيز روشن كردن شعلههاي اجاق گاز در آشپزخانه براي گرم نگه داشتن محيط داخل خانه خودداري كنيد.
اين قاتل نامرئي در خراسان شمالي در سال 91، 16 نفر و در سال 90 ، 22 نفر را به كام مرگ كشانده بود.
مسوول روابط عمومي آتش نشاني و اقدامات تاميني شهرداري بجنورد گفت: موضوعي كه درباره استفاده از وسايل گازسوز همواره از جانب كارشناسان مورد توجه و هشدار بوده وجود اكسيژن در محيط براي سوخت كامل و بدون زيان گاز طبيعي است.
'علي اكبر حيدري' در گفت و گو با ايرنا اظهار كرد: متاسفانه بيشتر گازگرفتگي هايي كه در اين استان اتفاق افتاده به علت پيش بيني نكردن دودكش، مناسب بودن و جانمايي نامناسب بوده است.
وي اظهار كرد: استفاده از هر وسيله گازسوز و بهرهمندي از نعمت گاز طبيعي مستلزم دانستن و به كارگيري چند نكته ساده است كه بايد به طور كامل جدي گرفته شود.
حيدري با تاكيد بر اينكه لوله دودكش بايد بدون كوچكترين درز و ترك باشد افزود: دودكش هر واحد مسكوني بايد مستقل باشد و خروجي دودكش و كلاهك آن نيز بايد علاوه بر داشتن مقاومت لازم بايد يك متر هم از لبه بام بلندتر باشد.
وي استفاده از كلاهكهاي اچ شكل را از لحاظ فني ضروري دانست و گفت: در تمام طول زمستان به طور دورهاي و مرتب از لوله بخاري و مسير آن بازديد داشته باشيد.
به گفته اين كارشناس ايمني در صورتي كه وسايل گرمايشي، اكسيژن فضاي داخل يك واحد را مصرف كنند، گازهاي سمي از درون دودكش به داخل خانه وارد ميشود كه جلوگيري از اين امر نيازمند باز گذاشتن محفظههاي ورود و خروج هواست.
حيدري رنگ آبي شعله را هم مهم دانست و در صورت تغيير رنگ شعله بخاري از آبي به نارنجي و قرمز آن را به عنوان هشداري درباره احتراق ناقص گاز و توليد منوكسيدكربن در نظر بگيريد.
اين مسوول معتقد است رعايت همين نكات ساده ميتواند ضامن سلامت خانواده در استفاده از وسايل گازسوز باشد.
وي گفت: آبگرمكن ها شايد تنها وسيله گرمايشي باشند كه در همه فصول استفاده مي شوند تا قبل از شروع فصل سرما، تهويه هوا با باز بودن درها و پنجره ها به درستي صورت مي پذيرد و آبگرمكن براي كار كردن با مشكل مواجه نمي شود.
وي گفت: ولي با شروع فصل سرما با بسته شدن پنجره ها و درها تهويه هوا وجود ندارد كه وسايل گرمايشي از قبيل بخاري و آبگرمكن با كمبود اكسيژن مواجه شده و ناقص سوزي آغاز مي شود.
وي اظهار كرد: اگر مسير دودكش ها به هر دليلي بسته شده باشد يا عبور آنها از مسيرهاي درست انتخاب نشده باشد، گازهاي حاصل از احتراق به محيط منزل و كار برگشته و افراد حاضر دچار گاز گرفتگي و مرگ مي شوند.
اين مسوول در خصوص راه هاي جلوگيري از گاز گرفتگي گفت: بايد در فصل سرما از بستن درزهاي اطراف درها و پنجره ها خودداري كنيم تا جريان ورود هواي تازه به محيط امكان پذير باشد.
وي گفت: هرگز دودكش ها را از پنجره ها و ديوارها خارج نكنيد و آن ها را به پشت بام هدايت كنيد چون با وزش باد بيشتر گازها به داخل منزل باز مي گردد.
حيدري افزود: استفاده از وسايل گرمايشي در داخل حمام باعث كمبود اكسيژن شده و مر گ آفرين است و به ياد داشته باشيد استفاده از اجاق تك شعله به عنوان وسيله گرمايشي باعث تجمع گاز هاي خطرناك در داخل منزل و گازگرفتگي افراد مي شود.
وي اظهار كرد: استفاده از سطل آب و قرار دادن دودكش در آن كار بسيار خطرناكي است كه بعد از دقايقي باعث تجمع گاز ها خارج از سطل آب خواهد شد و افراد را با خطر مرگ مواجه مي كند.
استان خراسان شمالي با هشت شهرستان، بر اساس سرشماري سال 90 جمعيتي افزون بر 867 هزار نفر دارد كه 48 درصد آنان در نواحي روستايي سكونت دارند.
72 درصد از جمعيت خراسان شمالي از مزاياي گاز شهري برخوردارند كه 95 درصد از ميزان در مناطق شهري و 40 درصد در روستاهاي داراي سكونت است.
ك/4
7184/ 330
بجنورد-ايرنا- هر سال در فصول سرد خبرهايي مبني بر خفگي افراد بر اثر گازگرفتگي منتشرمي شود كه كام انسان را تلخ ميكند و اين قاتل خاموش طعمه هاي خود را از ميان كساني كه نكات ايمني را رعايت نمي كنند انتخاب مي كند.