'نرخ باروري متوسط' ، تعداد فرزندي است كه توسط يك زن در طول دوران باروريش متولد مي شود.
به گزارش ايرنا، مديركل دفتر سلامت، جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي روز شنبه در همايش'ارتقاي باروري مبتني بر سلامت' در چهارمحال و بختياري با اعلام اين مطلب افزود: اين نرخ در برخي استانها نظير تهران و اصفهان به 1.4 و در استان گيلان به 1.3 نيز رسيده است.
'محمد اسماعيل مطلق' هشدار داد: بر اساس استانداردهاي جهاني، اگر نرخ باروري از 2.1 كمتر شود، سلامت جامعه در معرض آسيب و تهديد قرار مي گيرد.
وي بيان داشت: افزايش سن ازدواج، افزايش آمار طلاق، سقط هاي خواسته و ناخواسته، تمايل خانواده ها به تك فرزندي، افزايش سالهاي فرزندآوري پس از ازدواج و افزايش اختلاف سني فرزندان بعنوان عمده موانع افزايش نرخ زادآوري و باروري در كشور مطرح است .
وي بيان داشت: حدود11 ميليون دختر و پسر مجرد و در آستانه ازدواج در كشور وجود دارد كه به سن باروري رسيده اند.
مطلق ادامه داد: با وجود حجم بالاي جمعيت در آستانه ازدواج نسبت به گذشته، سن ازدواج در كشور در وضعيت كنوني حدود پنج سال بيشتر از گذشته است و در استانهايي نظير تهران اين سن با 10 سال افزايش نيز مواجه شده است.
وي تعداد وقايع ازدواج ثبت شده در 9 ماهه امسال را 535 هزار مورد عنوان كرد و افزود: اين ميزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته كاهش داشته است .
مطلق بيان داشت: همزمان با كاهش آمار ازدواج، آمار طلاق در كشور هر سال بصورت افزايشي به روند نامطلوب خود ادامه مي دهد.
وي تصريح كرد: براساس آمار در سال 91 در هر ساعت 16 فقره و در سال 92 در هر ساعت 18 فقره طلاق ثبت شده است.
مديركل دفتر سلامت، جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با بيان اينكه سالانه 440 هزار فرصت فرزندآوري در كشور از دست مي رود، گفت: 410 هزار مورد از اين فرصت ها مربوط به مجردهايي است كه به سن ازدواج رسيده و اقدامي براي تشكيل خانواده نكرده اند و 10هزار مورد نيز با مرگ يكي از زوجين و20 هزار فرصت نيز بدليل طلاق از دست مي رود.
مطلق ادامه داد: علاوه بر افزايش سن ازدواج، تاخير زوجين براي فرزندآوري تا 3.5 نيم پس از ازدواج از ديگر مسائلي است كه بايد مورد توجه ويژه قرار گيرد.
وي همچنين افزود: براساس بررسي انجام گرفته در سال 91 معادل 220 هزار مورد سقط در كشور ثبت شده كه بيش از نيمي از اين آمار، سقط هاي غيرقانوني بوده كه زمينه را براي افزايش تعداد مواليد از بين برده است.
مطلق بيان داشت: ابتلا به بيماريهايي نظير ايدز و مصرف سيگار و مواد مخدر نيز از ديگر موارديست كه بر كاهش نرخ فرزندآوري و باروري در جامعه بي تاثير نبوده است.
وي، فرهنگ سازي و آموزش خانواده ها در زمينه معايب سقط جنين و اثرات پس از آن در كاهش توان باروري براي مادر، افزايش مراقبت هاي پيش، حين و پس از بارداري، ترغيب جوانان به فرزند آوري در سالهاي نخست ازدواج و آشناسازي خانواده ها با مخاطرات و پيامدهاي منفي اختلاف سني زياد فرزندان را از اقدامات وزارت بهداشت براي افزايش نرخ باروري در كشور عنوان كرد.
وي با بيان اينكه افزايش نرخ باروري تلاش همگاني را مي طلبد، تاكيد كرد: اين امر نيازمند همكاري و تعامل ساير دستگاه ها بخصوص دستگاه هاي اقتصادي براي حل مشكلات اشتغال و ازدواج جوانان است.
به گزارش ايرنا، همايش يكروزه ارتقاي باروري مبتني بر سلامت با حضور مسوولان استاني و كشوري و جمعي از كارشناسان مراكز بهداشتي و درماني استان در دانشگاه علوم پزشكي شهركرد برگزار شد.
6027/8125/6014/
شهركرد-ايرنا- خط قرمز زادآوري در دنيا زير 2.1 محسوب مي شود با اين حال ميانگين اين نرخ در كشور ما به كمتر از اين ميزان و حتي به حدود 1.8 كودك به ازاي هر زن رسيده است.