۲۷ بهمن ۱۳۹۳، ۱۳:۱۸
کد خبر: 81508291
T T
۰ نفر
سالانه 440 هزار فرصت فرزندآوری در كشور از دست می رود

رشت - ایرنا - مدیركل سلامت خانواده، جمعیت و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: سالانه 440 هزار فرصت فرزندآوری در كشور از دست می رود.

به گزارش ایرنا، 'محمد اسماعیل مطلق' روز دوشنبه در همایش تبیین سیاست های كلی جمعیتی در راستای افزایش نرخ باروری كلی مبتنی بر سلامت مادر و كودك در رشت افزود: از این تعداد 410 هزار فرصت فرزندآوری مربوط به زنانی است كه ازدواج نكرده اند.

وی اظهار داشت: 10 هزار فرصت فرزندآوری بر اساس فوت همسر و 20 هزار فرصت بر اساس طلاق است.

وی كاهش چشمگیر باروری را مهمترین تغییر و تحول جمعیتی در چند دهه اخیر در كشورهای در حال توسعه عنوان كرد و افزود: عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی زیادی رفتار باروری را تحت تاثیر قرار می دهد.



* افزایش سن ازدواج میزان باروری كلی را كاهش داده است

مدیركل سلامت خانواده، جمعیت و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: افزایش سن ازدواج از دلایلی است كه میزان باروری كلی را كاهش داده است.

مطلق افزود: بر اساس آمارها اكنون بیش از 11 میلیون دختر و پسر در كشور در آستانه ازدواج قرار دارند كه بخش قابل توجهی از آنان، در حال پشت سرگذاشتن سنین مناسب ازدواج و باروری هستند.

وی اظهار داشت: در بررسی دلایل آثار افزایش سن ازدواج دختران روستایی، مهاجرت پسران به شهرها به عنوان مهمترین عامل در بالارفتن سن ازدواج این دختران بیان شده است.

مطلق با اشاره به تاثیر ازدواج بر سلامت افراد بیان كرد: افرادی كه ازدواج مناسب دارند، از طول عمر بیشتر و سلامت روان بهتری برخوردارند و شاداب تر هستند و ارتباطات اجتماعی مناسب تری برقرار می كنند.

مدیركل سلامت خانواده، جمعیت و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی ادامه داد: این افراد احساس امنیت می كنند و كمتر در معرض رفتارهای عاطفی و مخاطره آمیز قرار می گیرند.

وی بیان كرد: در سال 62 میزان باروری كلی در كشور 6.8 بود كه در سال 71 با تصویب قانون تنظیم خانواده و جمعیت به میزان 3.3 رسید؛ در سال 80 این رقم به 2.1 كاهش یافت و اكنون به میزان 1.8 رسیده است.

مدیركل سلامت خانواده، جمعیت و مدارس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی با بیان این كه میزان باروری كلی در استان گیلان 1.3 است، اظهار كرد: كاهش میزان نرخ باروری زیر 2.1 (حد جایگزینی) تهدید محسوب می شود.

وی تصریح كرد : اگر 10 درصد طلاق ها را كاهش، 10 درصد ازدواج را افزایش و 10 درصد تصادفات را نیز كاهش دهیم، میزان باروری به میزان 2.65 می رسد.



* سالانه حدود 220 هزار سقط در كشور انجام می گیرد

مطلق كه با موضوع جمعیت، سلامت باروری، چالش ها و پیشنهادها بر اساس سیاست های ابلاغی رهبر انقلاب سخن می گفت، اظهار كرد: سالانه حدود 220 هزار سقط در كشور انجام می گیرد كه تنها هشت هزار مورد مسیر قانونی را طی می كند.

وی با تاكید بر اینكه باید با مشاوره های مختلف عوارض سقط و پیامدهای آن را برای خانواده ها بیان كرد، افزود: افسردگی، اضطراب و گوشه گیری از پیامدهای منفی سقط جنین است.

وی ادامه داد: نقش اقناعی مشاوره در پرهیز از تك فرزندی و فاصله گذاری های غیرمتعارف در بین دو فرزند اهمیت بسزایی دارد كه باید مورد توجه خانواده ها قرار گیرد.

مطلق اظهار كرد: ارتقای مشاوره های هنگام ازدواج و پس از ازدواج با تاكید بر مهارت های زوجین و سلامت جنین با رعایت چارچوب های مذهبی، فرهنگی و اجتماعی، فرهنگ سازی بمنظور ارزش ازدواج سالم و تشكیل خانواده و پیشگیری از بارداری های پرخطر و سقط از جمله پیشنهادهایی كه باید مورد توجه قرار گیرد.



* ازدواج در كشور كاهش و طلاق افزایش یافته است

مطلق در ادامه با بیان این كه در فاصله سال های 85 تا 92 ازدواج در كشور كاهش یافته، گفت: در سال 92 نسبت به سال قبل از آن، 62 هزار مورد ازدواج كمتر اتفاق افتاده است.

وی افزود: بر اساس بررسی های انجام شده، طلاق در سال های 85 تا 92 رو به افزایش بوده است به طوری كه پارسال بیش از 152 هزار طلاق در كشور اتفاق افتاد.

مدیركل سلامت خانواده، جمعیت و مدارس وزارت بهداشت اظهار كرد: 80 درصد طلاق ها زیر 13 سال، 14.2 درصد طلاق ها مربوط به یك سال نخست و 50 درصد مربوط به پنج سال اول زندگی مشترك است.

مطلق درباره وضعیت طلاق در گیلان خاطرنشان كرد: طلاق در گیلان در سال های 90 تا 92 هر سال بیشتر شده به طوری كه در سال 90 در مجموع پنج هزار و 166 مورد و در سال های 91 و 92 به ترتیب پنج هزار و 689 مورد و شش هزار و 521 طلاق گزارش شده است.

***

ایران در 30 سال آینده به كشور فوق سالمند می رسد

معاون برنامه ریزی و هماهنگی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در این همایش گفت: ایران در 30 سال آینده به كشور فوق سالمند می رسد و در زمان حاضر در مرحله اول سالمندی قرار داریم.

'محمد اسحاقی' با بیان اینكه سالمندی از موضوعاتی است كه كشور ما گرفتارش خواهد شد، اظهار كرد: بالارفتن شاخص امید به زندگی را می توان از دلایل بروز سالمندی نام برد.

این جمعیت شناس با بیان اینكه در زمان حاضر با كاهش شدید نرخ باروری مواجه هستیم، بیان كرد: هم اكنون میزان نرخ باروری از دو و یك دهم حد جایگزینی پایین تر است كه همه بایستی برای مبارزه با این تهدید همكاری كنند.

معاون برنامه ریزی و هماهنگی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح كرد: در زمان حاضر ایران بین كشورهای اسلامی ، جزو كشورهای اول در كاهش نرخ باروری است.

وی فرهنگ سازی برای دستیابی به جمعیت مطلوب و اصلاح بینش و نگرش مسوولان و مردم نسبت به پیامدهای منفی كاهش باروری بویژه زیر حد جایگزینی را از جمله اقدامات انجام گرفته در رابطه با سیاست های جمعیتی عنوان كرد.

'محمد اسلامی' مشاور فنی دفتر سلامت جمعیت خانواده و مدارس نیز در این همایش گفت: برای افزایش نرخ باروری، بایستی نسبت به ارتقاء آگاهی ، نگرش و عملكرد جامعه در زمینه عوامل مستعدكننده ناباروی اقدامات لازم انجام گیرد.

وی افزود: احصاء عوامل مستعدكننده ناباروی از جمله عوامل محیطی و همكاری برای طراحی و مداخلات لازم با كمك دستگاه های ذیربط ، تدوین استانداردهای خدمات پیشگیری و غربالگری ناباروری و توانمندسازی ارایه كنندگان خدمات در زمینه بسته خدمتی ناباروری و پوشش بیمه ها در این زمینه بایستی مورد توجه قرار گیرد.

وی با تاكید بر این مطلب كه مشاوره های باروری بایستی در راستای افزایش بارداری های ارادی باشد، اظهار كرد: وضعیت باروری هر خانواده بایستی برررسی شود و به خانواده ها در برآورده كردن تمایلات باروری كمك كنیم.

همایش تبیین سیاست های كلی جمعیتی در راستای افزایش نرخ باروری كلی مبتنی بر سلامت مادر و كودك روز دوشنبه در سالن مركز بهداشت استان گیلان در رشت برگزار شد.ك/2

7286/6070