۶ اسفند ۱۳۹۳، ۱۰:۴۰
کد خبر: 81519743
T T
۰ نفر

همدردی پرستاران مرهمی بر درد بیماران

۶ اسفند ۱۳۹۳، ۱۰:۴۰
کد خبر: 81519743
همدردی پرستاران مرهمی بر درد بیماران

زنجان – ایرنا - همدردی پرستاران این فرشتگان سفید پوش مرهمی بر دردهای بیمارانی است كه چشم به یاری آنان دوخته اند.

به گزارش ایرنا، خسته نباشی، گرچه می دانم خستگی را خسته كرده ای، بس كه از خود مایه می گذاری تا مبادا لحظه ای از التیام بیماران باز بمانی، اما عاشقانه بی هیچ چشمداشتی و با لبخندهایت، دل نگرانی بیماران را به امید مبدل می كنی.

سختی و مشقتهای حرفه پرستاری بر كسی پوشیده نیست و آنان بی وقفه و بی توجه به وعده‌های اعلام شده مسوولان، همچنان در بیمارستانها و مراكز بهداشتی و درمانی به مراجعین خدمات رسانی می كنند.

گرچه وجود شیفتهای متعدد و طاقت فرسا و سر و كار داشتن با بیماران متعدد، گاه موجب می شود تا برای لحظاتی همدردی با بیماران و همراهان در بیمارستانها و دیگر مراكز درمانی و بهداشتی به فراموشی سپرده شود.

براساس اعلام محمد میرزا بیگی معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی 140 هزار پرستار در مراكز دولتی و غیردولتی بیمارستانی كشور مشغول به فعالیت و انجام وظیفه هستند ولی با توجه به حجم بالای مراجعین، میانگین خدمات رسانی مطلوب نیست و كمبودهایی در این بخش وجود دارد.

در استان زنجان نیز نزدیك به یك هزار و 850 پرستار در مراكز درمانی تحت پوشش دانشگاه‌های علوم پزشكی این استان فعالیت می كنند، كه 90 درصد آنها را زنان تشكیل می دهد.

رییس دانشكده پرستاری و مامایی استان زنجان با اشاره به اینكه پرستاری به عنوان یكی از مشاغل سخت و زیان آور تعریف شده است، گفت: این قشر زحمتكش جامعه در مراكز مختلف بهداشتی و درمانی، بیمارستانها، درمانگاه‌ها و مكانهای مختلف، خدمات رسانی و كار مراقبت از بیماران را عهده‌دار هستند.

مهدی موسایی فر نحوه برخورد پرستار با بیمار و همراهان را بسیار مهم تلقی كرد و افزود: علاوه بر مراقبت بیماران به لحاظ جسمی نحوه برخورد و ملاحظات روحی و روانی بیماران نیز حایز اهمیت است.

وی با بیان اینكه به تازگی واحد درسی اخلاق در پرستاری برای دانشجویان گنجانده شده است اما گذراندن و دریافت نمره در این درس، به تنهایی كارآیی چندانی ندارد، اظهار كرد: برخورد مناسب پرستاران با بیمار و همراهان آنان مستلزم فراهم شدن مقدماتی است كه نباید نادیده گرفته شود.

رییس دانشكده پرستاری و مامایی زنجان یادآورشد: پرستاران با مشكلات عدیده اقتصادی و معیشتی مواجه هستند كه رفع آنها به امنیت خاطر آنان و در نتیجه برخورد مناسب با مراجعین منتهی می شود.

موسایی فر اضافه كرد: رعایت استاندارد تعداد پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی، حفظ جایگاه واقعی پرستاران و در كنار این مسایل ارایه مطالب اخلاقی می تواند در بهبود برخورد این قشر با بیماران و همراهان آنان كار ساز باشد.

وی ابراز كرد: ارایه دروس اخلاق به دانشجویان به تنهایی كفایت نمی كند، چرا كه پذیرش زیاد پرستاران علاوه بر كاهش كیفیت آموزشی، ارایه مطالب مدون و منظم را نیز با مشكلاتی مواجه می كند.

رییس دانشكده پرستاری و مامایی زنجان با بیان اینكه هم اكنون پذیرش پرستاران از طریق كنكور سراسری انجام می گیرد، گفت: با توجه به اینكه این قشر از جامعه با جان افراد بیمار سر و كار دارند، در پذیرش آنان باید معیارهای دیگری مورد توجه قرار گیرد.

موسایی فر با بیان اینكه پذیرش افراد علاقه‌مند به حرفه پرستاری می تواند هدف مورد نظر آموزشی و درمانی را تامین كند، روند فعلی جذب یك مرحله ای دانشجویان پرستاری را نامناسب خواند و افزود: مصاحبه به روش نیمه متمركز موجب جذب افرادی لایق و شایسته در دانشكده‌های پرستاری شده و اهداف ترسیم شده این بخش را نیز محقق می كند.

وی یادآورشد: در پذیرش دانشجویان پرستاری به لحاظ جنسیتی نیز باید یك بازنگری صورت گیرد چرا كه به لحاظ علمی پذیرفته شده كه مراقبت از بیماران به تفكیك زن و مرد نتایج بهتری به دنبال دارد.

رییس دانشكده پرستاری و مامایی زنجان ادامه داد: علیرغم كمبود تعداد شدید كادر پرستاری و شمار زیاد مراجعه كنندگان، نبود استاندارد تعداد پرستار به نسبت تخت، سختی بسیاری را متوجه شاغلان فعلی می كند.

وی خاطر نشان كرد: در پذیرش دانشجو كیفیت نباید فدای كمیت شود، چرا كه می توان با ارایه خدمات و برنامه‌ریزی متناسب با تعداد محدود نیروی كار، خدمات مطلوب تری به گروه‌های هدف ارایه كرد.

**پرستار خوش آمدگو تربیت می شود

مدیر پرستاری استان زنجان نیز با بیان اینكه شغل پرستاری در كنار فراگیری دانش به مهارت خاصی از قبیل مردم داری، تعامل و همراهی با بیمار نیاز دارد، گفت: تعامل و همدردی با بیمار از جمله مسایلی است كه خلا آن در حرفه پرستاری مشاهده می شود.

فرزانه مظفری افزود: یكی از مشكلات كنونی حرفه پرستاری در این استان و در سطح كشور، كمبود نیروی متخصص و متبحر است و متاسفانه این موضوع موجب شده این قشر از جامعه در كنار اقدامات تخصصی قادر به برقرار كردن ارتباط كامل با بیمار نباشند.

وی بیان كرد: هم اكنون حرفه پرستاری بیشتر به انجام كارهای تخصصی سوق داده شده و در كنار آن مردم داری و همدلی با بیمار كمتر مورد توجه قرار گرفته است.

مظفری با بیان اینكه پرستار باید به گونه‌ای كار كند كه علاوه بر انجام فعالیت تخصصی خود، حامی و همیار بیمار نیز باشد، ابراز كرد: برای رسیدن به این مهم، آموزش ضمن خدمت در حوزه تكریم بیماران همه ساله به پرستاران ارایه می شود.

وی یادآورشد: برای همدردی و رسیدگی بیشتر به بیماران، تربیت پرستار خوش‌آمدگو با این هدف آغاز شده است.

مدیر پرستاری استان زنجان ادامه داد: نحوه برخورد با بیماران فقط مختص پرستاران نیست و تمامی كادر پزشكی حتی نگهبانان ملزم به رعایت و فراگیری آن هستند.

مظفری با بیان اینكه شكایات مربوط به نحوه برخورد پرستاران با بیماران بستری و سرپایی مورد بررسی قرار می گیرد، اضافه كرد: در صورت احراز شكایات، با فرد خاطی برخوردهای لازم انجام می شود.

وی علاقه و عشق فراوان به حرفه پرستاری را در برخورد مناسب با بیماران و مراجعه كنندگان تاثیرگذار عنوان كرد و گفت: هم اكنون 80 درصد پرستاران شاغل، با عشق و علاقه فراوان در بخشهای حساس مراكز بیمارستانی این استان مشغول به فعالیت هستند و شاید فقط 10 درصد آنان به اجبار در این حرفه فعالیت می كنند.

مدیر پرستاری استان زنجان ابراز كرد: سختی كار حرفه پرستاری قابل قیاس با مشاغل دیگر نیست و در این میان پرداختی این قشر نیز نسبت به سالهای گذشته روند مناسبی داشته است.

وی بیان كرد: هم اكنون با اجرای قانون جامع ارتقای بهره وری، مزایای خوبی نیز به لحاظ كمی و كیفی برای پرستاران در نظر گرفته شده و حقوق آنان متناسب با فعالیت آنان پرداخت می شود.

مظفری افزود: كمبود پرستار یك مشكل عمده در این استان و در سطح كشور به شمار می رود كه برای رفع این معضل نسبت به جذب نیروی انسانی مورد نیاز به صورت قرارداد شركتی اقدام شده است.

مدیر پرستاری استان زنجان از اجرای دستور العمل پرداخت مبتنی بر عملكرد كاری پرستاران، خبر داد و گفت: این طرح به تازگی از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی به دانشگاه‌های علوم پزشكی اعلام شده كه بر اساس آن، دریافتی پرستاران متناسب با عملكرد آنان تعیین و پرداخت خواهد شد.

وی خاطر نشان كرد: هدف از اجرای این طرح ایجاد رضایت خاطر در قشر زحمتكش پرستاران است كه تحقق آن نتایج امیدوار كننده‌ای را به همراه دارد.

** درك متقابل، خدمت رسانی را هموار می كند

مدیر دفتر خدمات پرستاری مركز آموزشی درمانی تخصصی و فوق تخصصی آیت الله موسوی زنجان نیز با اشاره به اینكه برخورد پرستاران با بیمار و همراهان اهمیت بالایی دارد، ادامه داد: برخورد پرستار باید با گشاده رویی باشد و تندی و گستاخی در آن دیده نشود.

فریدون اسكندری با بیان اینكه پرستاری از جمله مشاغل سخت و زیان آور در دنیا محسوب می شود، افزود: كمبود پرستار، مشكلات معیشتی و شیفتهای متعدد موجب می شود تا به بیماران خدمات لازم و مطلوب ارایه نشود.

وی اظهار كرد: بیمار و همراهان در هنگام مراجعه به اورژانس انتظار دارند تمامی كادر بیمارستان برای رسیدگی به درد بیمار، وارد عمل شوند كه البته این توقعی بسیار به جا محسوب می شود.

اسكندری افزود: پرستاران به عنوان قشری زحمتكش در مرحله اول یك انسان بوده و در تمامی ساعات شبانه روز در حال خدمت رسانی به بیماران هستند و اندكی صبر و تامل همراهان بیمار، می تواند از ایجاد بسیاری از تنشها جلوگیری كند.

وی یادآورشد: برخورد اولیه پرستار و بیمار و همراهان بسیار مهم است، چرا كه آرامش و رضایت خاطر طرفین را به همراه دارد.

مدیر دفتر خدمات پرستاری مركز آموزشی درمانی تخصصی و فوق تخصصی آیت الله موسوی زنجان ادامه داد: درصد كمی از پرستاران نیز وجود دارند كه به دلیل انتخاب اجباری شغل خود برخوردهای متفاوتی را با بیماران دارند كه ارایه آموزش های لازم به این افراد، می تواند مشكل را برطرف كند.

وی اظهار كرد: عشق و علاقه فراوان لازمه فعالیت مستمر در شغل پرستاری است و بدون توجه به این مولفه، امكان ارایه خدمات بی منت به گروه‌های هدف وجود ندارد.

اسكندری به اجرای قانون نظام ارتقای بهره‌وری اشاره كرد گفت: این قانون نواقص متعددی دارد، چرا كه ارزش و جایگاه پرستاران با سابقه، چندان مورد توجه قرار نگرفته است.

وی اظهاركرد: در این قانون بیشتر به مزایای پرستاران تازه كار توجه شده، اما به پرستارانی كه پس از 30 سال خدمت بی منت به عوارض متعددی از جمله مشكلات جسمی مبتلا شده اند، توجهی نشده است.

مدیر دفتر خدمات پرستاری مركز آموزشی درمانی تخصصی و فوق تخصصی آیت الله موسوی زنجان گفت: قانون نظام ارتقای بهره ‌وری با واقعیتها منطبق نیست و تمام مسایل در آن لحاظ نشده است.

وی خاطرنشان كرد: هم اكنون 526 نفر پرستار در این مركز فعالیت و به جامعه هدف خدمات رسانی می كنند.

3001/7320