كتاب بايد در سبد فرهنگي خانوارها قرار گيرد

قزوين- ايرنا- مديركل هماهنگي امور استان هاي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با بيان اينكه جامعه ايران نيازمند الگوي مناسب زيست فرهنگي است، گفت: كتاب بايد در سبد فرهنگي خانوارها قرار گيرد.

به گزارش ايرنا، دكتر محمد مهدي احمدي يكشنبه شب در مراسم اختتاميه دهمين نمايشگاه كتاب استان قزوين كه با حضور استاندار و جمعي از مسوولان در شركت نمايشگاههاي بين المللي قزوين برگزار شد، افزود: تاريخ هيچ تمدني خالي از كتاب و كتابت نبوده و همه فرهنگ‌ها با كتاب آغاز شده و رشد يافته اند.

وي اظهارداشت: از راه‌‌هاي توسعه فرهنگي هر جامعه‌اي فرهنگ كتابخواني و جايگاه كتاب در آن جامعه است و ميزان مطالعه و توليدات كالاهاي فرهنگي و هنري به عنوان شاخص توسعه ‌يافتگي تلقي مي‌شود.

احمدي ادامه داد: انديشمندان براي اينكه جامعه‌اي رشد يافته داشته و آسيب‌هاي جامعه كاهش يابد، مردم را به كتابخواني و گرايش به كتاب توصيه مي‌كنند.

وي خاطرنشان كرد: علم و دانش از شاخص‌هاي تمدن اسلامي است و براي همين است كه از نظر قرآن كريم ميان عالم و جاهل تفاوت وجود دارد.

مديركل هماهنگي امور استانها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تاكيد كرد: يكي از شاخصه‌هاي ارزيابي توسعه فرهنگي هر كشور ميزان مطالعه و كتابخواني مردم آن مرز و بوم است.

احمدي تصريح كرد: ايران اسلامي با پيشينه تاريخي و تمدني هفت هزار ساله انسانهاي بزرگي را تربيت كرده؛‌ شخصيت هايي كه بواسطه آنها همه ايراني‌ها به ايراني بودن خود مباهات مي كنند.

وي اضافه كرد: حسنين هيكل روزنامه نگار و از شخصيت هاي كشور مصر علت عرب‌ زبان شدن مردمان سرزمينش را پس از ورود اسلام به مصر، فقدان بزرگان و خردمنداني در رديف فردوسي مي داند و اين بدان معنا است كه ما ايراني‌ها دين اسلام را كه مبتني بر فطرت بشري است مورد استقبال قرار داديم ولي هويت و زبان خود را همچنان حفظ كرده‌ايم.

احمدي اظهاركرد: طبق آمارهاي مجامع بين المللي و از جمله يونسكو، ميزان مطالعه در ايران بسيار كم است در حاليكه از يكسو در فرهنگ ديني و ملي ما كتاب داراي جايگاه ويژه اي دارد و ديگر سوي اين خطه در دامان خود فرهيختگاني چون فردوسي، مولوي و حافظ را تربيت كرده و لذا اين اتفاق هيچ تناسبي با فرهنگ غالب و پيشينه تمدني ما ندارد.

وي اضافه كرد: كاهش ميزان مطالعه برشي است كه ما را از فرهنگ و پيشينه خود جدا مي كند و محققين بايد آسيب شناسي كنند كه چرا ميزان گرايش به كتاب در جامعه ايران كم شده است.

احمدي با اشاره به قرآن به عنوان كتاب آسماني و معجزه دين مبين اسلام و اينكه خداوند در قران كريم به قلم قسم ياد مي كند گفت: در حوزه ديني، كتاب و كتابت ارزش فراواني دارد و در بسياري از آموزه هاي ديني به علم آموزي و دانش افزايي تاكيد شده است.

وي خاطرنشان داشت: بايد با ايجاد فضاي مطالعه و توسعه فرهنگي به حدي برسيم كه با پيشينه خود تناسب داشته باشيم و به هويت ملي و ديني خود رجوع كنيم.

احمدي اضافه كرد: بايد الگوهايي كه براي زيست خود تعريف مي كنيم برگرفته از الگوهاي ديني و ملي باشد تا آسيب هاي ناشي از عدم گرايش به كتاب و كتابت كاهش پيدا كند.

وي يكي از شاخص هاي تمدني اسلام را علم دانست و تسامح در رفتار مسلمين و تبليغ علم و دانش را از عوامل گرايش به اسلام برشمرد و گفت: شخصيت انساني كه مبتني بر فرهنگ و كتابت شكل بگيرد داراي نگاهي الهي و پرجاذبه خواهد بود و جامعه اي كه چنين باشد جامعه اي بانشاط خواهد بود.

احمدي اضافه كرد: جامعه اي كه با نگاه بدبينانه به ديگري توام باشد همه نگران سرنوشت خود بوده و هيچكس از عواقب آن ايمن نخواهد بود.

مديركل هماهنگي امور استان هاي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: جامعه اي كه براساس فرهنگ قرآني و كتاب شكل بگيرد، جامعه اي با كرامت، رشد و توسعه يافته، اخلاق محور بوده و رحمانيت بر آن حاكم خواهد بود.

احمدي افزود: اگر نبي مكرم اسلام (ص) را داراي خلقي عظيم و رحمت للعالمين مي دانند چون نگاه پيامبر گرامي اسلام بر اساس انسانيت است و به اعتقاد بسياري از بزرگان همين نگاه پيامبر اسلام را منشا تحول مي دانند.

وي اضافه كرد: دين اسلام داراي نظام ارزشي و مبتني بر قانونمندي است، به طوريكه حتي براي دشمني با دشمنان هم ضابطه و قائده دارد و با اين ديدگاه حضرت علي (ع) براي قاتل خود غذا مشخص مي كند.

مديركل هماهنگي امور استان هاي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي خاطرنشان كرد: بناي اسلام بر حفظ حرمت و كرامت بشريت است و اخلاق محور و اصل آن است.

احمدي تصريح كرد: در ملاقاتي كه چند سال پيش با جرج جرداق نويسنده و انديشمند مسيحي داشتم از وي پرسيدم كه چه چيزي باعث شد با وجود بسياري ازچهره هاي جهاني و شخصيت هاي علمي، كتاب علي نداي عدالت انساني و تاليف هاي ديگري در خصوص امام علي (ع) نوشتي كه در پاسخ گفت من همه بسياري از شخصيت ها تحقيق كردم ولي انصاف علي من را جذب خود كرد و اين شخصيت حتي نسبت به دشمنانش از حد خارج نشد و معتقدم نجات بشر در گرو احياي انديشه علي است.

احمدي در ادامه گفت: ما فرهنگ ديني خود از قرآن به عنوان كتاب آسماني و سنت ائمه و از طريق منابع اصيل اسلامي و كتب علماي بزرگ مي شناسيم و لذا در جامعه‌اي كه كتاب و فرهنگ مطالعه بر آن حاكم باشد شناخت بيشتر و عميق تري از دين خواهد داشت.

مديركل امور هماهنگي استانهاي وزارت ارشاد اسلامي افزود: نمايشگاه كتاب يكي از عوامل جريان ساز فرهنگي است و رابطه‌اي بين مردم و كتاب برقرار مي شود و تقويت حوزه فرهنگ مي‌تواند مشكلات ساير حوزه‌ها از قبيل اقتصادي و سياسي را نيز حل كند.

احمدي افزود: متاسفانه در كشور ما با توجه به وجود تمدن غني، توجه لازم به كتاب وجود ندارد و بيم آن مي رود جامعه از فرهنگ غني و اصيل خود دور بماند.

دهمين نمايشگاه كتاب استان قزوين از چهارم تا 10 اسفند ماه سال جاري با حضور 300 ناشر در شركت نمايشگاههاي بين المللي قزوين برگزار شد.

7389/ 6128