۱۷ اسفند ۱۳۹۳، ۱۲:۲۷
کد خبر: 81533213
T T
۰ نفر
بهره برداري اصولي لازمه احيا ، تنفس و بقاي جنگلهاي شمال

رشت - ايرنا - يك كارشناس ، ممنوع شدن قطع و بهره برداري درختان جنگلي با شيب بالاي 40 درجه و جايگزين كردن طرح هاي حفاظتي را مناسب ترين راهكار براي احيا و تنفس جنگل هاي شمال عنوان كرد .

مسوول كارگروه تخصصي كانون حمايت و توسعه كشاورزي گيلان روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : بايد طرح تنفسي تناوبي يا طرح تنفسي تاخيري، با ممنوعيت صدور مجوز قطع و بهره برداري درختان جنگلي در مناطق حساس ،پرشيب با آستانه شيب 40 درجه در نظر گرفته شود .

حميد غلامي افزود : بايد بر اجراي طرح هاي حفاظتي و حمايتي در مناطق ممنوع شده جنگل هاي شمال (هيركاني ) تاكيد شود و ممنوعيت تبديل و تفكيك عرصه هاي جنگلي به اراضي زراعي و باغي در دستور كار مسوولان و برنامه ريزان قرار گيرد.

وي بر كاهش سطح بهره برداري جنگل هاي هيركاني(شمال) به نسبت 40 به 60 درصد تاكيد و خاطرنشان كرد : در اين شيوه 40 درصد جنگل ها قابل بهره برداري و در 60 درصد بقيه جنگل هاي شمال استراحت ، تنفس و تاخير در بهره برداري عرصه هاي جنگلي اجرا خواهد شد.

به گفته وي سه اصل حياتي فعاليت ،توليد ، تنفس و استراحت به عنوان يك اصل اكولوژي و حياتي براي همه موجودات زنده از جمله پوشش گياهي و جنگلي شناخته شده است و عدم رعايت هريك از اين كاركردها خسران و آسيب به جنگل هاي شمال كشور را در پي خواهد داشت.

وي با اشاره به تاكيد مسوولان سازمان حفاظت محيط زيست كشور بر اجراي طرح تنفس و قطع بهره برداري از جنگلهاي هيركاني (شمال) به منظور دادن فرصت بقاء و حيات به اين جنگل ها افزود : اصرار بر اجراي طرح تنفس در جنگل هاي شمال اگر به مفهوم قطع كامل بهره برداري از عرصه هاي جنگلي باشد جاي بسي تامل دارد زيرا جنگل نيز مانند هر موجود زنده ديگر نياز به كاركردهاي حياتي ، تبادلات و تعاملات زيست محيطي و همچنين استراحت و تنفس دارد.

غلامي اظهارداشت : آنچه كه براي تضمين استمرار بقاء و توليد اكولوژي مهم است اين است كه انسان به ميزان بهره برداري و انتفاعي كه از طبيعت و عرصه هاي جنگلي مي برد چقدر توانسته است نيازهاي حياتي ، پايداري و زنده ماني عرصه هاي جنگلي را تامين نمايد.

وي با اشاره به اينكه تنفس در جنگلهاي هيركاني شمال كشور نبايد به مفهوم قطع كامل بهره برداري به مدت چند سال باشد گفت : با تدوين و اجراي ضوابط فني قطع درختان و الزام به بهره برداري جنگل ها در چارچوب طرح هاي جنگلداري و شيوه هاي صحيح جنگل شناسي مي توان بهره برداري مناسب و شايسته از عرصه هاي جنگلي را فراهم كرد.

وي افزود : بايد براي عرصه هاي جنگلي با شيب بيش از 60 درجه طرح هاي حفاظتي و حمايتي جنگل در الويت اصلي عرصه هاي جنگلي قرار گيرد.

وي شيوه هاي جنگلداري همگام با طبيعت و جنگلداري بومي و محلي با همياري و مشاركت جنگل نشينان و روستائيان ساكن مناطق جنگلي در منطقه خزر را راهكار بسيار ارزشمندي هم براي حفظ حيات عرصه هاي جنگلي و هم براي استمرار و پايداري توليد براي جنگل هاي هيركاني ذكر كرد.

مساحت جنگل هاي هيركاني كشور يك ميليون و 900 هزار هكتار برآورد مي شود كه حدود 565 هزار هكتار آن در گيلان واقع شده است.

در جنگل هاي هيركاني حدود 90 گونه درختي و 211 گونه درختچه اي وجود دارند كه بسياري از اين گونه ها در جهان منحصر به فرد هستند.

در سال هاي اخير از سوي سازمان جهاني جنگلها اين جنگل ها به عنوان فسيل هاي زنده كره زمين معرفي شده و بر حفاظت از آنها تاكيد شده است.ك/3

6029/6070