۱۱ فروردین ۱۳۹۴، ۱۱:۳۸
کد خبر: 81555849
T T
۰ نفر
واكنشهاي متفاوت در مقابل تغيير مسير دسترسي به آثار تاريخي بيستون

كرمانشاه - ايرنا - احداث پاركينگ جديد شهر تاريخي بيستون در محوطه جنوب غربي اين آثار باستاني و تغيير مسير مسافرين به اين آثار با واكنشهاي متفاوتي از سوي مسوولان و مردم مواجه شده است.

به گزارش خبرنگار ايرنا آثار باستاني و تاريخي بيستون در فاصله 30 كيلومتري شرق كرمانشاه واقع شده كه در سال 2006ميلادي توسط سازمان يونسكو در فهرست ميراث فرهنگي جهان ثبت شد.

كهن ترين آثار موجود در اين محوطه، متعلق به دوران پارينه سنگي مياني و جديدترين آنها مربوط به دوران صفويه است اما شهرت بيستون بيش از همه مديون كتيبه و نقش برجسته داريوش اول هخامنشي (521-486 پيش از ميلاد) است.

بنا بر گفته مسوولان، محوطه باستاني بيستون سالانه بيش از يك ميليون نفر بازديد كننده از سراسر جهان دارد و رونق بسيار خوبي به گردشگري استان كرمانشاه داده است.

اما به تازگي با انتقال پاركينگ بيستون به خارج از شهر و در نهايت دور بودن مسير دسترسي مسافران به خودروهاي خود نسبت به داخل شهر، مشكلاتي براي كسبه و بازاريان بيستون ايجاد شده و گردشگران نيز كمتر رغبت مي كنند تا در شهر اقامت كرده و حتي از آثار باستاني بيستون بازديد كنند.



** مردم بيستون از جابه جايي پاركينگ شهر ناراضي هستند



رييس شوراي شهر بيستون در گفت و گو با ايرنا، از نارضايتي مردم اين شهر در خصوص بستن درب ورودي شرقي سايت بيستون خبر داد و گفت: اهالي بيستون و بخصوص كسبه اين شهر در طول سال با درآمدهاي اندك سر مي كنند تا در ايام تعطيلات نوروز بتوانند رونقي مضاعف به كسب و كار خود ببخشند.

غلام خسروي با بيان اينكه تصميم كارگروه گردشگري (در تغيير مسير بازديد از آثار تاريخي بيستون) ضررهاي زيادي را در پي داشته است، كاهش حضور گردشگران داخلي و خارجي به بيستون و از رونق افتادن كسب و كار بازاريان اين شهر را مهمترين پيامدهاي آن عنوان كرد.

وي گفت: اهالي بيستون هم اكنون مجبورند براي بهره مندي از امكانات سراب بيستون مسافتي در حدود دو كيلومتر را بپيمايند تا بتوانند از درب غربي وارد محوطه شوند كه اين معضل موجب نارضايتي ساكنان اين شهر تاريخي كه خود سالها از ميراث باستاني بيستون محافظت كرده اند، شده است.

خسروي با بيان اينكه بيستون علاوه بر داشتن آثار باستاني، از لحاظ زيارتي نيز شهر مهمي است، تصريح كرد: با مسدود كردن درب شرقي محوطه جهاني بيستون در واقع فضاي مناسبي كه براي پارك خودروها در جنب امامزاده باقر(ع) وجود داشت عملا بي استفاده شده و گردشگران به دليل پارك خودرو در پاركينگ غربي و به واسطه بعد مسافت از زيارت اين امام زاده كه در نوروز گذشته روزانه بيش از يك هزار زائر داشت، محروم مي شوند.

خسروي يادآور شد: مسافراني كه وارد بيستون مي شوند وقتي مي بينند كه در شهر بيستون امكان پارك خودرو براي آنها وجود ندارد و مجبورند چند كيلومتري دورتر از محل اسكان و توقف خود، خودرويشان را پارك و آن مسير را باز گردند از توقف در شهر بيستون خودداري مي كنند.

وي با بيان اينكه قرار بود در ايام نوروز امسال قطار برقي به طول حدود يك كيلومتر در محوطه بيستون راه اندازي شود كه متاسفانه اين كار انجام نشد و به اوايل ارديبهشت ماه موكول شد، گفت: اين مشكلات را به اطلاع استاندار نيز رسانده ايم كه اميدواريم هرچه سريعتر تصميمات لازم در اين خصوص اتخاذ و شهر بيستون را از اين تصميم نادرست نجات دهد.



** بيستون متعلق به تمام مردم كشور است نه عده اي خاص



مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان كرمانشاه نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، كتيبه باستاني بيستون را متعلق به تمام مردم كشور دانست و گفت: اين كتيبه تنها به عده اي خاص تعلق ندارد و بهتر است دوستانمان اجازه دهند مطابق استانداردهاي بين المللي از آن محافظت شود.

علي فعله گري با بيان اينكه بيستون از زمان جهاني شدن تحت شرايط خاصي درآمده و بايد نگهداري شود، گفت: مسائل و قوانيني در خصوص نگهداري سايت بيستون وجود دارد كه متاسفانه مسوولين محلي بيستون از آن بي اطلاع يا كم اطلاع هستند در غير اين صورت اظهارنظرهاي غيرواقعي در خصوص اين سايت انجام نمي دادند.

وي در خصوص بحث انتقال و جابه جايي پاركينگ شهر بيستون نيز گفت: اين تصميمي بود كه در حضور دو تن از معاونين استاندار(برنامه ريزي و عمراني) كه بخشدار بيستون هم در آن شركت داشت در پنجم بهمن ماه سال گذشته گرفته شد و حتي خود ايشان هم (بخشدار بيستون) صورتجلسه را امضا و با آن موافق بود، مصوبه اي كه در آن مقرر گرديد ورودي سواره و پياده از سمت امامزاده باقر(ع) محوطه بيستون مسدود و پاركينگ واقع در سمت امامزاده به قسمت جنوب غربي (كاجستان) انتقال يابد.

فعله گري ادامه داد: هم اكنون شهرداري بيستون علاوه بر داير كردن غرفه هايي در كنار پاركينگ جديد، به طور ميانگين روزانه 100 ميليون ريال از محل پاركينگ نيز درآمد دارد و از هر خودرو 30هزار ريال اخذ مي كند.

وي گفت: از اين ها گذشته مسافت پاركينگ تا محوطه بيستون آنقدرها هم كه آنها مي گويند دور نيست و اتفاقا اين مسير ايجاد شده كمك مي كند تا گردشگران بهتر از فضاي موجود استفاده كنند، هرچند چند دستگاه ون نيز براي حمل و نقل و جابه جايي مسافران در نظر گرفته شده است.

مديركل ميراث فرهنگي استان كرمانشاه ادامه داد: كارهاي خوبي براي سايت بيستون در دست اقدام است كه يكي از آنها راه اندازي قطار برقي است كه در ارديبهشت ماه عملياتي مي شود، هرچند قرار بود زودتر و در ايام تعطيلات اين كار صورت بگيرد اما به دليل مشكلاتي از طرف شركت سازنده اين كار به زمان اعلام شده موكول شد.

فعله گري در پايان گفت: همه ما در مقابل اقداماتي كه انجام مي دهيم بايد پاسخگو باشيم و خوب است با مردم صادقانه حرف زده و درصدد تخريب ديگران بر نياييم.



** پاركينگ جديد بيستون از حجم ترافيكي شهر در ايام شلوغ سال مي كاهد



فرماندار شهرستان هرسين نيز از تصميم ميراث فرهنگي استان مبني بر انتقال پاركينگ شهر بيستون به محل جديد استقبال كرد و به ايرنا گفت: اين تصميم باعث كاهش حجم ترافيكي شهر در ايام شلوغ سال مانند نوروز و تابستان مي شود.

ياور محمدي خاطرنشان كرد: به طور ميانگين در ايام نوروز، روزانه 20 هزار نفر از محوطه آثار باستاني بيستون ديدن مي كنند و حجم بالاي خودروها در وردي شهر باعث ايجاد ترافيك طولاني مي شود كه اين خود علاوه بر نارضايتي گردشگران، باعث بروز برخي تنشها نيز شده است.

محمدي با اشاره به اينكه طرح جامع آثار تاريخي بيستون در حال تهيه شدن است، گفت: نبايد به اين آثار باستاني نگاه محلي داشت بلكه بايد منافع ملي را نيز در آن لحاظ كرد و آينده اي را ديد كه قرار است روزانه حدود 20 هزار نفر از اين مجموعه بازديد كنند.

فرماندار هرسين گفت: با توجه به مجموع اين شرايط بهترين تصميم انتقال پاركينگ در ورودي شهر به قسمت غربي شهر واقع در كاجستان بود، ضمن اينكه در پاركينگ جديد، شهرداري بيستون با ايجاد نمايشگاه و واگذاري غرفه هاي متعدد در كنار اخذ وجه پاركينگ خودروها، مي تواند درآمد زايي خوبي براي رونق و توسعه شهري داشته باشد.

محمدي در پايان گفت: هر تصميمي كه اتخاذ مي شود تبعاتي نيز به همراه دارد اما بايد به بيستون نگاهي ملي داشت و منبع درآمدي آن براي كل استان است و نه شهري خاص به همين دليل بهتر است به تصميم كارگروه گردشگري كه به تاييد مسوولين ارشد استان نيز رسيده احترام گذاشت.

بالغ بر 28 اثر تاريخي و گردشگري در محوطه بيستون از دوران پيش از تاريخ تا به امروز وجود دارد كه از جمله آنها مي توان به غار شكارچيان، سراب بيستون، جاده تاريخي حاشيه سراب، بقاياي گورستان قديمي، دژ تاريخي مدفون، نيايشگاه مادي، نقش برجسته و كتيبه داريوش بزرگ، مجسمه هركول، نقش برجسته گودرز، بقاياي شهر پارتي، بقاياي بناي ساساني، فرهاد تراش، بقاياي پل ساساني و سد ساساني، كاروانسراي ايلخاني، كاروانسراي صفوي و پل بيستون اشاره كرد.

گزارش از: مسعود اسماعيلي

7458/8066