بهار پارسال، علی اكبر وحدتی، معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی در مصاحبه با خبرگزاری جمهوری اسلامی از مخروبه ماندن این اثر تاریخی منحصر به فرد، كه جزو چهار باغ الگوی ایرانی به شمار می رود، به علت عدم مشاركت مالكان آن برای احیا، گلایه كرده بود.
كوشك باغ علی آباد مربوط به دوره قاجار است كه در 19 اسفند سال 1380 با شماره 4953 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
الگوی كوشك باغ علی آباد به سبك باغ ایرانی است و باغ و بنای آن در زمینی به مساحت 9 هكتار قرار دارد كه بنای مخروبه آن با قدمتی 150 ساله متعلق به دوران قاجار است و ناصرالدین شاه در سفرنامه دوم خود از این باغ یاد كرده است.
این باغ در زمان حكمرانی سردار مفخم، حاكم وقت بجنورد، به عنوان تفرجگاه و شكارگاه استفاده می شده است.
نقشه بنای كوشك باغ علی آباد از سوی ممتحن الملك شقاقی نخستین معمار ایرانی طراحی شده است كه مدرسه شهید مطهری تهران (سپهسالار سابق) نیز از كارهای معماری اوست.
معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی روز یكشنبه با اعلام خبر از سرگیری مرمت كوشك باغ علی آباد در سال جاری به خبرگزاری جمهوری اسلامی، گفت: متاسفانه در سالیان اخیر به عللی از جمله ناهماهنگی بین مالكان و توافق نكردن آنان بر حفظ این باغ تاریخی، آسیب فراوانی به این باغ وارده شده به طوری كه بخش قابل توجهی از باغ شامل كرت بندی و تقسیم بندی های داخلی آن نیز از بین رفته است.
وحدتی افزود: اكنون فقط كوشك مركزی و محور شمالی - جنوبی باغ با ردیفی از درختان حفظ شده و به خوبی قابل تشخیص است.
وی گفت: بنای عمارت كوشك كه در محل تلاقی محورهای اصلی باغ قرار گرفته، از مصالح خشت و گل ساخته شده و طرح كلی آن شامل یك حوضخانه با سقف گنبدی در مركز، دو اتاق مربع شكل در شرق و دو اتاق مشابه در غرب است.
این كارشناس باستان شناسی افزود: در نمای خارجی بنا نیز تزیینات قطاربندی آجری در محل سقف طبقه همكف ایجاد شده و تمام بدنه خارجی با قاب بندی های گچی مستطیلی نماسازی شده كه جلوه بدیعی به كوشك داده است.
وحدتی در خصوص سابقه مرمت این اثر تاریخی نیز گفت: طرح مطالعه، مرمت و احیای باغ علی آباد در سال 1387 تهیه شده بود و پس از آن در دو نوبت در سال های 1388 و 1389 بخش هایی از كوشك با اعتباری حدود 550 میلیون ریال مرمت شده است.
وی افزود: در سال 93 هم در توافقی كه با مالكان این اثر تاریخی حاصل شد، مرمت فضای داخلی، تزیینات گنبدخانه و نماسازی بنا به صورت مشترك با مالكان آن به اجرا درآمد.
وی گفت: برای مرمت این بنا در این مرحله از محل منابع ملی، دو میلیارد ریال اعتبار اختصاص داده شده است.
وحدتی افزود: امید است با تداوم مرمت این بنای تاریخی با ارزش، در آینده بتوان گردشگران زیادی را به این باغ جذب كرد.
باغ مزبور در حدود 3 كیلومتری شمال شهر بجنورد، در مجاورت روستای علی آباد واقع است. ك/3
6204/5132
بجنورد - ایرنا - كوشك باغ علی آباد، واقع در سه كیلومتری شمال بجنورد كه جزو چهار باغ نمونه ایران محسوب می شود، با مشاركت مالكان آن دوباره مرمت و احیا شده و قامت راست می كند.