بمباران اتمی هیروشیما و ناكازاكی در ژاپن در زمان جنگ جهانی دوم به دستور «هری ترومن » رییس جمهور وقت امریكا به فاصله سه روز صورت گرفت كه براثر آن حدود 220 هزار نفر در اثر این دو بمباران كشته شدند.
این كارشناس زمین شناسی در باره علت افزایش تلفات زلزله نپال می گوید:این كشور كه از لحاظ زمین شناسی در محل دو صفحه تكتونیك عظیم قرار دارد سالانه قله اورست و سایر رشته كوههای هیمالیا را چند میلیمتر بالا می برد و بسیار زلزله خیز است .
روزنامه هندی «تایمز آو ایندیا» روز سه شنبه در گزارشی بدون ذكر نام این كارشناس زمین شناسی به نقل از وی نوشت: حركت صفحه بزرگ تكتونیك هند به سمت شمال و فشار آن به صفحه بزرگتر اورآسیا با سرعت دو اینچ ( حدود 5 سانتی متر ) در سال از نظر زمین شناسی بسیار سریع است و باعث وقوع زمین لرزه های زیادی دربلندترین قله جهان می شود.
زمینساخت یا تكتونیك یكی از شاخههای زمینشناسی است كه به مطالعهٔ تغییرشكل پوستهٔ زمین بر اثر تنشها و كرنشهای وارده در طول دوران مختلف زمینشناسی میپردازد.
این كارشناس زمین شناسی نزدیكی محل وقوع زمین لرزه به یكی از پرجمعیت ترین مناطق نپال – كاتماندو- و مركز وقوع زلزله كه تنها 10 تا 15 كیلومتر پایین تر از سطح زمین بوده را از دیگر عوامل خسارات سنگین زمین لرزه نپال بیان كرد.
به گفته وی اگرچه این زلزله ویرانی های گسترده ای بر جای گذاشت ولی ارزیابی ها نشان می دهد به علت قرار گرفتن بیشتر مناطق تحت تاثیر بر روی یك صفحه سنگی عظیم از میزان لرزش ها و تلفات كاسته شده درحالی كه میزان لرزش ها و خسارات درمناطق ماسه ای بشدت افزایش داشته است .
وی وقوع پس لرزه ها را یكی دیگر از عوامل افزایش خسارات زمین لرزه نپال عنوان كرد و افزود: تاكنون بیش از 50 زمین لرزه دراین كشور به ثبت رسیده كه یكی از آنها تنها نیم ساعت بعد از زلزله اصلی به بزرگی 6.7 ریشتر رخ داد.
جیمز جكسون، كارشناس زمین شناسی دانشگاه كمبریج در انگلیس نیز گفت بر اساس اطلاعات اولیه مربوط به پیامدهای زلزله كه از بررسی امواج صدای موجود در زمین پس از این زمین لرزه به دست آمده است، صفحه زیرین شهر كاتماندو احتمالاً حدود سه متر به سمت جنوب حركت كرده است.
سندی استیسی، رئیس دپارتمان فیزیك در دانشگاه آدلاید نیز در این خصوص با جیمز جكسون هم عقیده است.
وی در این خصوص گفت: «احتمال می رود این زمین لرزه در محل گسل هیمالیا
یعنی مرز صفحه ای كه شبه قاره هند را از اوراسیا جدا می كند، رخ داده باشد.
وی گفت: این گسل حدود 10 درجه به سمت شمال و شمال شرقی پایین آمده است. میزان حركت نسبی منطقه ای كه گسل در آن واقع است، در بیشترین حالت بالغ بر سه متر - درست در شمال كاتماندو- بوده است.
به گفته وی این گسل بین دو صفحه واقع است - صفحه ای كه هند بر روی آن است و با سرعت سالانه دو سانتی متر به سمت شمال یعنی صفحه ای كه اروپا و آسیا روی آن واقع است، حركت می كند؛ روندی كه رشته كوههای هیمالیا را در وهله نخست ایجاد كرد.
مارك آلن، عضو دپارتمان علوم زمین شناسی در دانشگاه دورهام انگلیس در این باره گفت:سنگ های واقع در بالاترین نقطه گسل به سمت جنوب و سنگ هایی كه زیر گسل واقع است حركت كرده اند و موجب كوتاه شدن كلی پوسته زمین در این منطقه شده اند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از سیدنی، با وجود حركت صفحه زیرین كاتماندو بعید است ارتقاع قله اورست - كه مرتفع ترین قله جهان است- بیش از چند میلی متر تغییر كرده باشد، چرا كه این قله به طور مستقیم در بالای گسل قرار ندارد.
استیسی گفت: جابجایی اصلی در غرب اورست رخ داده است، و این كوه به طور مستقیم روی صفحه گسل قرار ندارد.
كاتماندو پایتخت كشور 28 میلیونی نپال، اندكی بیش از یك میلیون نفر جمعیت دارد و گفته می شود در حال حاضر حدود 300 هزار گردشگر نیز در این شهر حضور دارند.
در همین حال كارشناسان لرزه نگاری پیش بینی می كنند كه پس لرزه های زلزله روز شنبه نپال تا 2 روز آینده نیز ادامه خواهد یافت.
زلزله هفت و هشت دهم ریشتری كه روز شنبه نپال را لرزاند، مرگبارترین فاجعه ای است كه در بیش از 80 سال اخیر در این كشور رخ داده است.
این زمین لرزه بیش از چهار هزار و 400كشته بر جا گذاشته و موجب ویرانی های گسترده شده است.
*آساق*267*1600 *1446
كارشناس زمین شناسی:
قدرت زمین لرزه نپال در حد 20بمب اتمی بكار گرفته شده در هیروشیما بود
۸ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۱۱:۵۱
کد خبر:
81587955
دهلی نو- ایرنا- یك كارشناس زمین شناسی هندی ادعا كرد كه قدرت تخریبی زمین لرزه 7.9 ریشتری روز شنبه نپال در حد 20بمب اتمی بكار گرفته شده آمریكا در هیروشیما بود.