۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۹:۲۲
کد خبر: 81602101
T T
۰ نفر
بازسازي بازار اراك همدلي برنامه محور نهاد دولتي و مردم را مي طلبد

اراك- ايرنا- معاون عمراني استانداري استان مركزي گفت: بازسازي و مرمت بازار تاريخي اراك همدلي برنامه محور نهاد دولتي و كسبه بازار را مي طلبد.

مهدي زنديه وكيلي روز يكشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: چهار ميليارد ريال از محل اعتبارات استانداري مركزي در سال هاي 92 و 93 براي مرمت بازار تاريخي اراك تخصيص يافته اما براي تسريع در اين عمليات بازسازي كامل بازار، كسبه و مردم نيز بايد با دستگاه هاي دولتي همراه باشند.

وي ادامه داد: مرمت و بازسازي سراي آقايي، سراي كاشاني در بازار تاريخي اراك پارسال انجام شد و هم اكنون نيز مرمت رواق ها و طاق نماهاي مسير اصلي بازار در دستور كار ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مركزي قرار گرفته است.

معاون عمراني استانداري استان مركزي بيان كرد: بر اساس برنامه ريزي انجام شده تمامي سراها و تيمچه هاي بارزار تاريخي اراك مرمت و بازسازي مي شوند.

وي اظهار كرد: با توجه به اينكه بازار تاريخي اراك بيش از 250 سال قدمت دارد و نماد سنتي كلانشهر اراك است، مرمت و بازسازي اين مجموعه تاريخي به عنوان هويت شهري اين كلانشهر مورد توجه ويژه استانداري مركزي است.

زنديه وكيلي گفت: اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، اداره كل اوقاف و امور خيريه، استانداري مركزي و شهرداري اراك بايد دست در دست يكديگر بدهند تا بازار تاريخي اين شهر مرمت و بازسازي شود.

وي بيان كرد: سبه بازار نيز نسبت به اين مجموعه مسوول هستند و بايد براي ماندگاري و پايداري بازار اراك با نهادهاي دولتي همكاري كرده و بدون هماهنگي از ايجاد تغييرات در بافت بازار و مرمت آن خودداري كنند.

معاون عمراني استانداري استان مركزي خاطرنشان كرد: حفظ و انتقال ميراث فرهنگي براي نسل هاي بعدي يكي از مهمترين وظايف دولت ها در تمام نقاط جهان محسوب مي شود بنابراين دولتمردان بايد به اين مسئله نگاه ويژه و كارشناسي داشته باشند.

مجموعه بازار تاريخي اراك در بافت قديمي و مركزي شهر واقع شده و اكنون نيز همچون گذشته از رونق اقتصادي خوبي برخوردار است.

بناي اصلي بازار اراك در اوايل دوره قاجار و در زمان فتحعلي شاه ، توسط محمد يوسف خان گرجي سپهدار بنيان نهاده شد و به همراه سراها و تيمچه هاي وابسته از معماري جالب توجهي برخوردار است.

بناي كنوني بازار مشتمل بر يك راسته اصلي شمالي – جنوبي به طول 880 متر و يك راسته شرقي – غربي به طول 600 متر است كه در محل تقاطع آن ، چهارسوق زيبايي ساخته ا ند.

راسته شمالي – جنوبي بازار به صورت مستقيم از دروازه قبله در جنوب تا دروازه راهزان در شمال امتداد مي يابد.

عرض بازار از ابتدا تا انتها 5 متر است و راسته شمالي و جنوبي به هشت قسمت 100 متري، هر قسمت داراي 50 باب مغازه، تقسيم مي شود كه به هر كدام آن هاگذر مي گويند.

در دوره اخير دو گذر قسمت شمالي اين راسته تخريب شده و گذر جنوبي يا يكصد متر از جنوب راسته اصلي ، به صورت دو طبقه ساخته شده كه ارتفاع آن به هشت متر مي رسد.

در سال هاي اخير به علت بي توجهي، قسمتي از پوشش طاق و گنبدي اين گذر فرو ريخته و همچنين سردر زيباي آن به هنگام احداث ساختمان بانك ملي از ميان رفت كه سال 89 سردر بازار با ويژگي هاي معماري بناي اصيل آن بازسازي شد.

علاوه بر دو راسته اصلي در مجموعه بازار اراك حدود بيست سرا و تيمچه وجود دارد كه در آنها فعاليت هاي مختلفي در جريان است، 18 واحد از اين بناها در قسمت جنوبي بازار قرار گرفته كه از مهمترين آنها سراي نوذري ، سراي كتاب فروش ها و سراي كاشاني است.

سراي نوذري كه زيباترين سراي بازار اراك به شمار مي آيد به فرش فروشان اختصاص دارد و ساختمان آن دو طبقه است، سراي كتابفروش ها نيز از وسعت و معماري جالب توجهي برخوردار بوده و متشكل از يك تيمچه و سراي دو طبقه است.

مجموعه بازار تاريخي اراك در سال 1353 به شماره 1285 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيد. ك/3

3017/6013/