وضعیت نامطلوب خوابگاه های خودگردان در این استان باعث شده كه شمار زیادی از دانشجویان خانه های كوچك و حتی زیرزمین ها را به علت ارزان بودن اجاره كنند كه این وضعیت مشكلات زیادی را برای این قشر ایجاد كرده است.
این مشكلات باعث شده كه سه دانشجوی این استان در دو سال اخیر به علت نشت گاز و كوچك بودن فضا دچار گاز گرفتگی شوند.
هم اكنون بیش از 40 هزار دانشجو در 30 دانشگاه و موسسه آموزش عالی در این استان تحصیل می كنند اما بیشتر این مراكر فاقد خوابگاه هستند.
شماری از دانشجویان خراسان شمالی در گفت و گو با ایرنا گفتند: هزینه بالای خوابگاه های خودگردان و غیر استاندارد بودن این فضاها آرامش و آسایش را از آنان سلب كرده است.
دانشجویان دانشگاه دولتی بجنورد كمبود اتوبوس برای رفت و آمد، هزینه بالای جابه جایی با وسایل نقلیه شخصی و كمبود فضای خوابگاهی را از مشكلات اساسی خود عنوان می كنند.
آنان اظهار كردند: با وجود اینكه در دانشگاه دولتی پذیرفته شده اند اما هر سال تحصیلی هزینه های زیادی را متحمل می شوند.
یكی از دانشجویان این مركز آموزش عالی كمبود فضای خوابگاهی را از مشكلات جدی این قشر عنوان كرد و گفت: هم اكنون این امر برای آنان به یك دغدغه تبدیل شده است.
'ر ن' یكی از دانشجویان دختر این دانشگاه كه در خوابگاه خصوصی اسكان دارد، افزود: هر سال برای هزینه خوابگاه بیش از 12 میلیون ریال پرداخت می كنم.
وی گفت: با وجود اینكه هزینه زیادی برای خوابگاه پرداخت می شود اما این اماكن از امكانات رفاهی كمتری برخوردار است.
وی افزود: پذیرش بیش از ظرفیت در یك اتاق، كمبود سرویس بهداشتی، نامناسب بودن آشپزخانه، نبود فضا برای مطالعه و نبود سامانه های استاندارد و مناسب گرمایشی و سرمایشی از جمله مشكلات اساسی خوابگاه های بخش خصوصی است.
وی گفت: در یك خانه مسكونی كه حداكثر برای چهار و پنج نفر ساخته شده است بیش از 30 دانشجو اسكان داده می شود.
وی اظهار كرد: هم اكنون كه فصل امتحانات است شلوغی خوابگاه مانع از تمركز می شود كه حتی این امر درگیری بین دانشجویان را به دنبال دارد.
وی افزود: آپارتمان ها و مجتمع های مسكونی با ظرفیت محدود به فضاهای خوابگاهی برای دانشجویان غیربومی استان تبدیل شده اند كه در شان این قشر نیست.
یكی دیگر از دانشجویان دختر نیز گفت: نبود نظارت بر فضاهای خوابگاهی، كمبود امكانات، هزینه بالا برای اجاره بها برای دانشجویان به دغدغه تبدیل شده است.
وی كه خود را مریم محمدی معرفی كرد، افزود: نبود امكانات رفاهی مناسب و از همه مهم تر نبود نگهبان در ورودی این خوابگاه ها به علت نبود نظارت ها از سوی مسوولان دانشگاه است.
وی گفت: بیشتر ساختمان های قدیمی و مخروبه و حتی مسافرخانه قدیمی تبدیل به فضای خوابگاهی شده اند كه از هیچ لحاظ برای ایجاد یك فضای خوابگاهی مناسب نیستند.
یكی دیگر از دانشجویان گفت: یك اتاق كوچك برخی اوقات به هشت نفر اختصاص دارد كه حتی فضای برای نفس كشیدن نیز وجود ندارد.
'م ر' افزود: برخی از خوابگاه های دانشجویی نیز آپارتمان های نوساز هستند كه در كمترین فضا تعداد زیادی دانشجو اسكان داده می شود.
یكی از دانشجویان پسر به كمبود سرویس های رفت و آمد اشاره كرد و گفت: با وجود اینكه چند سال است این مشكل وجود دارد اما هیچ چاره ای برای این مركز آموزش عالی اندیشیده نشده است.
'ف د' افزود: به علت اینكه بیشتر دانشجویان در بیرون از پردیس دانشگاه اسكان دارند برخی اوقات روزانه چند بار از سرویس استفاده می كنند كه هزینه رفت و آمد به یك نگرانی تبدیل شده است.
وی افزود: با وجود اینكه دانشجویان در این مركز آموزش عالی در این خصوص تجمع كردند و این مشكل را به گوش مسوولان و رسانه ها رساندند اما هیچ اقدام اساسی برای حمایت از دانشجو انجام نشد.
یكی از دانشجویان پسر كه هم اكنون در یك منزل اجاره ای سكونت دارد گفت: بیشتر خانواده ها منزل های مسكونی را به دانشجویان و بخصوص پسران اجاره نمی دهندكه این امر باعث می شود با قیمت بیشتر و یا خانه ای نامناسب اجاره كنیم.
حسن قدیمی افزود: هم اكنون در یك زیر زمین 50 متری با دو نفر از هم كلاسی هایم اسكان یافته ایم كه با مشكلات زیادی از قبیل تاریك و نمور بودن فضا روبه رو هستیم.
وی گفت: اگر برای دانشجویان پسر خوابگاه هایی در نزدیكی مراكز آموزش عالی تهیه شود بسیاری از مشكلات آنان كاسته می شود.
یكی از دانشجویان دختر كه در یكی از خوابگاه های خودگردان به سر می برد گفت: نظارت در این مراكز تعطیل است.
'س م' با بیان اینكه در یك اتاق كوچك شش نفر ساكن هستیم افزود: جایی برای نشستن وجود ندارد.
وی گفت: بیشتر این اتاق های كوچك، تاریك و غیر استاندارد هستند اما به اجبار شش تخت در آن گنجانده شده است.
وی افزود: نبود امكانات گرمایشی و سرمایشی مناسب، كمبود یخچال از جمله مشكلات این دانشجویان است.
وی گفت: در هر واحد این خوابگاه كه برای یك خانواده ساخته شده است تعداد زیادی دانشجو وجود دارد كه برای پخت و پز با مشكل مواجه می شوند زیرا كه یك آشپزخانه كوچك جوابگوی بیش از 30 نفر نیست.
وی یكی از دغدغه های اصلی این قشر را نبود نظارت و بازرسی از این مراكز عنوان كرد و افزود: متاسفانه از خوابگاه ها از نظر بهداشتی و امنیتی هیچ نظارتی نمی شود.
وی گفت: بیشتر این مراكز یك نگهبان نیز ندارد و آمد و شدها هیچ كنترل نمی شود این امر باعث شده كه برخی از دانشجویان از این فرصت سوء استفاده كنند و افراد غیر دانشجو را به داخل خوابگاه بیاورند كه این امر نیز موجب مشكلاتی برای این قشر شده است.
وی افزود: به علت نبود سرپرست، دانشجویان در این مراكز رها شده اند كه این امر موجب آسیب های اجتماعی زیادی شده است.
وی گفت: آوردن امكانات و وسایل ممنوع به خوابگاه، استفاده بی رویه از وسایل آرایشی و پوشیدن لباس های نامناسب در داخل خوابگاه نیز خود حكایتی دارد.
در یك واحد دیگر خوابگاهی، دانشجویی با گلایه از نظارت نداشتن دانشگاه بر وضعیت این خوابگاه می گوید: برای یك سال تحصیلی 10 میلیون ریال هزینه می پردازیم و اگر خانه دانشجویی اجاره كنیم هزینه اش كمتر می شود.
وی با اعتراض می گوید: مشكل صف های طولانی سرویس بهداشتی و حمام برای همه دانشجویان دختر ساكن در خوابگاه وجود دارد.
وی گفت: این جا خبری از آسایش نیست و قرار است هر اتفاقی در این جا بیفتد به جز درس خواندن.
در خراسان شمالی خوابگاه استانداردی برای دانشجویان وجود ندارد و ساختمان هایی كه اكنون دانشجویان استان در آن ها ساكن شده اند با كاربری خوابگاه ساخته نشده و این موضوع بارها در كمیسیون های دانشجویی استانداری و فرمانداری مطرح شده اما چاره ای اساسی اندیشیده نشده است.
شمار زیادی از دانشجویان دانشگاه هایی كه در سایت اداری 'اركان' تحصیل می كنند، هر روز چندین ساعت در مسیر این سایت و داخل شهر برای رفتن به دانشگاه در رفت و آمد هستند.
با توجه به وجود چهار مركز آموزشی عالی در سایت اداری اركان، از سوی دستگاه های خدمات رسان و مسوولان، برای رفع مشكلاتی از قبیل خوابگاه، كمبود اتوبوس و یا راه اندازی سرویس تاكسی عمومی ویژه دانشگاه اقدامی انجام نشده است.
در بیشتر مواقع اتوبوس های موجود در این مسیر، طی ساعت های مشخصی رفت و آمد می كنند اما اگر زمانی یكی از دانشجویان از سرویس جا بماند باید از آژانس با مبلغ بسیار زیاد در مقایسه با بهای اتوبوس، استفاده كند.
علاوه بر آن كمبود آژانس در این منطقه یكی دیگر از مشكلات است، كه دانشجو باید ساعت ها برای برگشت اتوبوس و یا آمدن آژانس منتظر بماند.
حدود 12 هزار دانشجو در این منطقه حضور دارند اما تاكنون هیچ اقدام موثری در زمینه ایجاد جاده مناسب برای رفت و آمد این دانشجویان انجام نشده است.
با وجود درخواست دانشجویان، خواسته آنان به علت كمبود فضا پذیرفته نمی شود و این قشر از جامعه مجبور به اجاره خانه یا استفاده از خوابگاه های بخش خصوصی می شوند كه این امر نارضایتی آنان شده است.
یكی از دانشجویان پیام نور بجنورد نیز در گفت و گو با ایرنا گفت: به علت نبود خوابگاه مجبور شده ام تنها برای دو شب ماندن یك خانه اجاره كنم.
'م ر' افزود: برخی از مراكز آموزشی استان ها یك خوابگاه دایر كرده اند كه دانشجویانی كه یك یا دو شب مجبور به ماندن هستند در این مراكز اسكان می یابند اما این امكانات در استان وجود ندارد.
رییس دانشگاه بجنورد با استمداد از خیرین برای ورود به عرصه ساخت خوابگاه دانشجویی، گفت: سكونت در خوابگاه های غیراستاندارد، جان دانشجویان را تهدید می كند.
احمد محقر اظهار كرد: به دلیل خارج شدن ساخت خوابگاه دانشجویی با اعتبارات دولتی، از دستور كار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، این دانشگاه نیاز مبرم به مشاركت خیرین در این بخش دارد.
وی رشد آموزش عالی در استان را در گرو حمایت مردم و خیرین دانست و گفت: ما برای ساخت خوابگاه دانشجویی زمین مورد نیاز را نیز در اختیار خیرین قرار می دهیم.
به گفته وی تاكنون دانشگاه بجنورد دو خوابگاه دانشجویی را با ظرفیت 480 نفر برای دختران و پسران، از محل اعتبارات دولتی ساخته و به بهره برداری رسانده كه پاسخگوی نیاز دانشجویان نیست.
محقر افزود: اكنون 900 دانشجوی این دانشگاه، كه بیشتر پسر هستند، در منازل شخصی مستاجری می كنند كه به لحاظ استاندارد فضای فیزیكی، ایمنی لازم را بویژه از نظر گرمایشی ندارند و سلامت و زندگی دانشجویان از این ناحیه تهدید می شود.
به گفته وی در سال های 92 و 93، سه نفر از دانشجویان دانشگاه بجنورد كه در منازل شخصی سكونت داشتند، بر اثر نشت گاز جان باختند.
وی ظرفیت پذیرش سالانه دانشجو در دانشگاه بجنورد را هزار نفر اعلام كرد.
سرپرست دانشگاه پیام نور خراسان شمالی نیز گفت: این مركز آموزش عالی تعهدی برای خوابگاه ندارد.
جلیل مسعودی فرد در گفت و گو با ایرنا اظهار كرد: این مركز آموزش عالی بومی گزینی دارد و ضرورتی برای ایجاد خوابگاه نیز نمی بیند.
وی گفت: به علت اینكه آموزش در پیام نور از راه دور است و بیشتر درس های به صورت مجازی ارائه می شوند نیازی به ساخت خوابگاه نیز نیست.
وی اظهار كرد: برخی از دانشجویان یك تا دو شب مجبور می شوند كه بمانند كه از خوابگاه های خودگردان و یا منزل های اجاره ای استفاده می كنند.
وی گفت: این مركز آموزش عالی در سال های گذشته یك خوابگاه راه اندازی كرده بود اما دانشجویان استقبال نمی كردند.
واحد های پیام نور خراسان شمالی بیش از 11 هزار دانشجو دارد كه بیشتر این دانشجویان بومیند اما از شهرهای اطراف و روستاها مراجعه می كنند كه یك تا دو شب نیاز به خوابگاه دارند كه این امر موجب دغدغه این افراد شده است كه بعضا در خوابگاه های خودگردان و یا در واحد های مسكونی به سر می برند.
27 اردیبهشت تا دوم خردادماه، هفته خوابگاه دانشجویی نامگذاری شده است.ك/4
3007/6042
بجنورد - ایرنا - نبود آرامش در خوابگاه های غیر استاندارد خودگردان دانشجویی در خراسان شمالی معضلی است كه این قشر از جامعه را هم اكنون در استان رنج می دهد.