۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۱۰:۵۹
کد خبر: 81613493
T T
۰ نفر
زندگي دانشجويي در خوابگاه هاي غيراستاندارد خراسان شمالي

بجنورد - ايرنا - نبود آرامش در خوابگاه هاي غير استاندارد خودگردان دانشجويي در خراسان شمالي معضلي است كه اين قشر از جامعه را هم اكنون در استان رنج مي دهد.

وضعيت نامطلوب خوابگاه هاي خودگردان در اين استان باعث شده كه شمار زيادي از دانشجويان خانه هاي كوچك و حتي زيرزمين ها را به علت ارزان بودن اجاره كنند كه اين وضعيت مشكلات زيادي را براي اين قشر ايجاد كرده است.

اين مشكلات باعث شده كه سه دانشجوي اين استان در دو سال اخير به علت نشت گاز و كوچك بودن فضا دچار گاز گرفتگي شوند و جان خود را از دست بدهند.

هم اكنون بيش از 40 هزار دانشجو در 30 دانشگاه و موسسه آموزش عالي در اين استان تحصيل مي كنند اما بيشتر اين مراكر فاقد خوابگاه هستند.

شماري از دانشجويان خراسان شمالي در گفت و گو با ايرنا گفتند: هزينه بالاي خوابگاه هاي خودگردان و غير استاندارد بودن اين فضاها آرامش و آسايش را از آنان سلب كرده است.

دانشجويان دانشگاه دولتي بجنورد كمبود اتوبوس براي رفت و آمد، هزينه بالاي جابه جايي با وسايل نقليه شخصي و كمبود فضاي خوابگاهي را از مشكلات اساسي خود عنوان مي كنند.

آنان اظهار كردند: با وجود اينكه در دانشگاه دولتي پذيرفته شده اند اما هر سال تحصيلي هزينه هاي زيادي را متحمل مي شوند.

يكي از دانشجويان اين مركز آموزش عالي كمبود فضاي خوابگاهي را از مشكلات جدي اين قشر عنوان كرد و گفت: هم اكنون اين امر براي آنان به يك دغدغه تبديل شده است.

'ر ن' يكي از دانشجويان دختر اين دانشگاه كه در خوابگاه خصوصي اسكان دارد، افزود: هر سال براي هزينه خوابگاه بيش از 12 ميليون ريال پرداخت مي كنم.

وي گفت: با وجود اينكه هزينه زيادي براي خوابگاه پرداخت مي شود اما اين اماكن از امكانات رفاهي كمتري برخوردار است.

وي افزود: پذيرش بيش از ظرفيت در يك اتاق، كمبود سرويس بهداشتي، نامناسب بودن آشپزخانه، نبود فضا براي مطالعه و نبود سامانه هاي استاندارد و مناسب گرمايشي و سرمايشي از جمله مشكلات اساسي خوابگاه هاي بخش خصوصي است.

وي گفت: در يك خانه مسكوني كه حداكثر براي چهار و پنج نفر ساخته شده است بيش از 30 دانشجو اسكان داده مي شود.

وي اظهار كرد: هم اكنون كه فصل امتحانات است شلوغي خوابگاه مانع از تمركز مي شود كه حتي اين امر درگيري بين دانشجويان را به دنبال دارد.

وي افزود: آپارتمان ها و مجتمع هاي مسكوني با ظرفيت محدود به فضاهاي خوابگاهي براي دانشجويان غيربومي استان تبديل شده اند كه در شان اين قشر نيست.

يكي ديگر از دانشجويان دختر نيز گفت: نبود نظارت بر فضاهاي خوابگاهي، كمبود امكانات، هزينه بالا براي اجاره بها براي دانشجويان به دغدغه تبديل شده است.

وي كه خود را مريم محمدي معرفي كرد، افزود: نبود امكانات رفاهي مناسب و از همه مهم تر نبود نگهبان در ورودي اين خوابگاه ها به علت نبود نظارت ها از سوي مسوولان دانشگاه است.

وي گفت: بيشتر ساختمان هاي قديمي و مخروبه و حتي مسافرخانه قديمي تبديل به فضاي خوابگاهي شده اند كه از هيچ لحاظ براي ايجاد يك فضاي خوابگاهي مناسب نيستند.

يكي ديگر از دانشجويان گفت: يك اتاق كوچك برخي اوقات به هشت نفر اختصاص دارد كه حتي فضاي براي نفس كشيدن نيز وجود ندارد.

'م ر' افزود: برخي از خوابگاه هاي دانشجويي نيز آپارتمان هاي نوساز هستند كه در كمترين فضا تعداد زيادي دانشجو اسكان داده مي شود.

يكي از دانشجويان پسر به كمبود سرويس هاي رفت و آمد اشاره كرد و گفت: با وجود اينكه چند سال است اين مشكل وجود دارد اما هيچ چاره اي براي اين مركز آموزش عالي انديشيده نشده است.

'ف د' افزود: به علت اينكه بيشتر دانشجويان در بيرون از پرديس دانشگاه اسكان دارند برخي اوقات روزانه چند بار از سرويس استفاده مي كنند كه هزينه رفت و آمد به يك نگراني تبديل شده است.

وي افزود: با وجود اينكه دانشجويان در اين مركز آموزش عالي در اين خصوص تجمع كردند و اين مشكل را به گوش مسوولان و رسانه ها رساندند اما هيچ اقدام اساسي براي حمايت از دانشجو انجام نشد.

يكي از دانشجويان پسر كه هم اكنون در يك منزل اجاره اي سكونت دارد گفت: بيشتر خانواده ها منزل هاي مسكوني را به دانشجويان و بخصوص پسران اجاره نمي دهندكه اين امر باعث مي شود با قيمت بيشتر و يا خانه اي نامناسب اجاره كنيم.

حسن قديمي افزود: هم اكنون در يك زير زمين 50 متري با دو نفر از هم كلاسي هايم اسكان يافته ايم كه با مشكلات زيادي از قبيل تاريك و نمور بودن فضا روبه رو هستيم.

وي گفت: اگر براي دانشجويان پسر خوابگاه هايي در نزديكي مراكز آموزش عالي تهيه شود بسياري از مشكلات آنان كاسته مي شود.

يكي از دانشجويان دختر كه در يكي از خوابگاه هاي خودگردان به سر مي برد گفت: نظارت در اين مراكز تعطيل است.

'س م' با بيان اينكه در يك اتاق كوچك شش نفر ساكن هستيم افزود: جايي براي نشستن وجود ندارد.

وي گفت: بيشتر اين اتاق هاي كوچك، تاريك و غير استاندارد هستند اما به اجبار شش تخت در آن گنجانده شده است.

وي افزود: نبود امكانات گرمايشي و سرمايشي مناسب، كمبود يخچال از جمله مشكلات اين دانشجويان است.

وي گفت: در هر واحد اين خوابگاه كه براي يك خانواده ساخته شده است تعداد زيادي دانشجو وجود دارد كه براي پخت و پز با مشكل مواجه مي شوند زيرا كه يك آشپزخانه كوچك جوابگوي بيش از 30 نفر نيست.

وي يكي از دغدغه هاي اصلي اين قشر را نبود نظارت و بازرسي از اين مراكز عنوان كرد و افزود: متاسفانه از خوابگاه ها از نظر بهداشتي و امنيتي هيچ نظارتي نمي شود.

وي گفت: بيشتر اين مراكز يك نگهبان نيز ندارد و آمد و شدها هيچ كنترل نمي شود اين امر باعث شده كه برخي از دانشجويان از اين فرصت سوء استفاده كنند و افراد غير دانشجو را به داخل خوابگاه بياورند كه اين امر نيز موجب مشكلاتي براي اين قشر شده است.

وي افزود: به علت نبود سرپرست، دانشجويان در اين مراكز رها شده اند كه اين امر موجب آسيب هاي اجتماعي زيادي شده است.

وي گفت: آوردن امكانات و وسايل ممنوع به خوابگاه، استفاده بي رويه از وسايل آرايشي و پوشيدن لباس هاي نامناسب در داخل خوابگاه نيز خود حكايتي دارد.

در يك واحد ديگر خوابگاهي، دانشجويي با گلايه از نظارت نداشتن دانشگاه بر وضعيت اين خوابگاه مي گويد: براي يك سال تحصيلي 10 ميليون ريال هزينه مي پردازيم و اگر خانه دانشجويي اجاره كنيم هزينه اش كمتر مي شود.

وي با اعتراض مي گويد: مشكل صف هاي طولاني سرويس بهداشتي و حمام براي همه دانشجويان دختر ساكن در خوابگاه وجود دارد.

وي گفت: اين جا خبري از آسايش نيست و قرار است هر اتفاقي در اين جا بيفتد به جز درس خواندن.

در خراسان شمالي خوابگاه استانداردي براي دانشجويان وجود ندارد و ساختمان هايي كه اكنون دانشجويان استان در آن ها ساكن شده اند با كاربري خوابگاه ساخته نشده و اين موضوع بارها در كميسيون هاي دانشجويي استانداري و فرمانداري مطرح شده اما چاره اي اساسي انديشيده نشده است.

شمار زيادي از دانشجويان دانشگاه هايي كه در سايت اداري 'اركان' تحصيل مي كنند، هر روز چندين ساعت در مسير اين سايت و داخل شهر براي رفتن به دانشگاه در رفت و آمد هستند.

با توجه به وجود چهار مركز آموزشي عالي در سايت اداري اركان، از سوي دستگاه هاي خدمات رسان و مسوولان، براي رفع مشكلاتي از قبيل خوابگاه، كمبود اتوبوس و يا راه اندازي سرويس تاكسي عمومي ويژه دانشگاه اقدامي انجام نشده است.

در بيشتر مواقع اتوبوس هاي موجود در اين مسير، طي ساعت هاي مشخصي رفت و آمد مي كنند اما اگر زماني يكي از دانشجويان از سرويس جا بماند بايد از آژانس با مبلغ بسيار زياد در مقايسه با بهاي اتوبوس، استفاده كند.

علاوه بر آن كمبود آژانس در اين منطقه يكي ديگر از مشكلات است، كه دانشجو بايد ساعت ها براي برگشت اتوبوس و يا آمدن آژانس منتظر بماند.

حدود 12 هزار دانشجو در اين منطقه حضور دارند اما تاكنون هيچ اقدام موثري در زمينه ايجاد جاده مناسب براي رفت و آمد اين دانشجويان انجام نشده است.

با وجود درخواست دانشجويان، خواسته آنان به علت كمبود فضا پذيرفته نمي شود و اين قشر از جامعه مجبور به اجاره خانه يا استفاده از خوابگاه هاي بخش خصوصي مي شوند كه اين امر نارضايتي آنان شده است.

يكي از دانشجويان پيام نور بجنورد نيز در گفت و گو با ايرنا گفت: به علت نبود خوابگاه مجبور شده ام تنها براي دو شب ماندن يك خانه اجاره كنم.

'م ر' افزود: برخي از مراكز آموزشي استان ها يك خوابگاه داير كرده اند كه دانشجوياني كه يك يا دو شب مجبور به ماندن هستند در اين مراكز اسكان مي يابند اما اين امكانات در استان وجود ندارد.

رييس دانشگاه بجنورد با استمداد از خيرين براي ورود به عرصه ساخت خوابگاه دانشجويي، گفت: سكونت در خوابگاه هاي غيراستاندارد، جان دانشجويان را تهديد مي كند.

احمد محقر اظهار كرد: به دليل خارج شدن ساخت خوابگاه دانشجويي با اعتبارات دولتي، از دستور كار وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، اين دانشگاه نياز مبرم به مشاركت خيرين در اين بخش دارد.

وي رشد آموزش عالي در استان را در گرو حمايت مردم و خيرين دانست و گفت: ما براي ساخت خوابگاه دانشجويي زمين مورد نياز را نيز در اختيار خيرين قرار مي دهيم.

به گفته وي تاكنون دانشگاه بجنورد دو خوابگاه دانشجويي را با ظرفيت 480 نفر براي دختران و پسران، از محل اعتبارات دولتي ساخته و به بهره برداري رسانده كه پاسخگوي نياز دانشجويان نيست.

محقر افزود: اكنون 900 دانشجوي اين دانشگاه، كه بيشتر پسر هستند، در منازل شخصي مستاجري مي كنند كه به لحاظ استاندارد فضاي فيزيكي، ايمني لازم را بويژه از نظر گرمايشي ندارند و سلامت و زندگي دانشجويان از اين ناحيه تهديد مي شود.

به گفته وي در سال هاي 92 و 93، سه نفر از دانشجويان دانشگاه بجنورد كه در منازل شخصي سكونت داشتند، بر اثر نشت گاز جان باختند.

وي ظرفيت پذيرش سالانه دانشجو در دانشگاه بجنورد را هزار نفر اعلام كرد.

سرپرست دانشگاه پيام نور خراسان شمالي نيز گفت: اين مركز آموزش عالي تعهدي براي خوابگاه ندارد.

جليل مسعودي فرد در گفت و گو با ايرنا اظهار كرد: اين مركز آموزش عالي بومي گزيني دارد و ضرورتي براي ايجاد خوابگاه نيز نمي بيند.

وي گفت: به علت اينكه آموزش در پيام نور از راه دور است و بيشتر درس هاي به صورت مجازي ارائه مي شوند نيازي به ساخت خوابگاه نيز نيست.

وي اظهار كرد: برخي از دانشجويان يك تا دو شب مجبور مي شوند كه بمانند كه از خوابگاه هاي خودگردان و يا منزل هاي اجاره اي استفاده مي كنند.

وي گفت: اين مركز آموزش عالي در سال هاي گذشته يك خوابگاه راه اندازي كرده بود اما دانشجويان استقبال نمي كردند.

واحد هاي پيام نور خراسان شمالي بيش از 11 هزار دانشجو دارد كه بيشتر اين دانشجويان بوميند اما از شهرهاي اطراف و روستاها مراجعه مي كنند كه يك تا دو شب نياز به خوابگاه دارند كه اين امر موجب دغدغه اين افراد شده است كه بعضا در خوابگاه هاي خودگردان و يا در واحد هاي مسكوني به سر مي برند.ك/4

3007/6042
۰ نفر