به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، مصطفی قانعی روز پنج شنبه در مراسم افتتاحیه سومین جشنواره و نمایشگاه زیست فناوری ایران در محل سالن خلیج فارس نمایشگاه بین المللی تهران گفت: ایران دومین تولید كننده داروی فاكتور 7 نوتركیب در جهان است.
محصولات نوتركیب كه با دستكاریهای ژنتیك و تغییرات DNA در موجودات مختلف همراه است موجب تحول عظیمی در تنوع فراوردههای دارویی مورد مصرف شده است. فراوردههای دارویی نوتركیب مولكولهایی با وزن مولكولی بالا هستند و عملكرد آنها راندمان بالاتری نسبت به مولكولهای داروهای شیمیایی دارد زیرا مولكولهایی هستند از جنس طبیعت. مثالی برای این قبیل محصولات عبارتند از مواد اولیه دارویی، واكسنهای نوتركیب و سیستمهای نوین دارو رسانی و ژن رسانی با هدف دارو درمانی و ژن درمانی
قانعی در ادامه گفت : سند ملی زیست فناوری به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده و ما مطابق برنامه ای كه سند مشخص كرده است در حال اقدام هستیم.
وی خاطر نشان كرد: مقام معظم رهبری ماه گذشته از حوزه زیست فناوری تقدیر كردند و رییس جمهوری نیز این حوزه را بسیار پر اهمیت خواند.
قانعی در ارتباط با وضعیت زیست فناوری در ایران گفت: در حال حاضر به كمك محققان كشور، ایران موفق شده است كه رتبه دوازدهم تولید داروهای نوتركیب در جهان و در خاورمیانه و منطقه رتبه اول را كسب كند.
وی ادامه داد: ایران از لحاظ تولید علم در منطقه رتبه اول و در جهان رتبه 15 را دارد.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: ایران از لحاظ كمی تولید علم 28 رتبه ارتقاء داشته است و از رتبه 106 در سال 2010 به رتبه 78 در سال 2013 رسیده است.
قانعی با اشاره به اینكه طبق سند چشم انداز شش وزارتخانه در حوزه زیست فناوری فعال هستند، گفت: 460 شركت دانش بنیان ، 15 پارك علمی و فناوری ، 80 رشته دانشگاهی و 12 پژوهشگاه در حوزه زیست فناوری در كشور فعال هستند.
وی افزود: در برنامه سوم سندی در زمینه زیست فناوری نداشتیم اما در برنامه چهارم این سند تدوین شد و تا حدودی به اهداف رسیدیم اما طبق این سند تا پایان برنامه پنجم باید 16هزار زیست فناور تربیت كنیم كه تاكنون 15 هزار زیست فناور تربیت كرده ایم.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: در حوزه كشاورزی، پزشكی و دارو ، مواد و تجهیزات بیشترین سهم زیست فناوری را دارند اما صنعت هنوز در در این زمینه ها به طور جدی وارد نشده به جز در حوزه غذا كه 30 شركت فعال در این حوزه داریم.
قانعی با بیان این جمله كه وابستگی فناوری در حوزه تجهیزات در كشور نداریم گفت: ابزارهای زیست فناوری در كشور توسط محققان كشور ساخته می شوند.
وی با اشاره به شركت های دانش بنیان نیز گفت: 176 شركت دانش بنیان در حوزه زیست فناوری فعال هستند كه 35 شركت در پارك های علم و فناوری مستقرند ، 108 شركت نوپا بوده و 33 شركت نیز صنعتی هستند.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در خصوص زیست فناوری در حوزه كشاورزی نیز گفت: از لحاظ تولید علم در حوزه كشاورزی ایران رتبه اول منطقه را دارد.
قانعی در ارتباط با محصولات زیست فناوری در حوزه كشاورزی نیز گفت: 13 محصول مربوط به كشت بافت، 10محصول مرتبط با كود زیستی و پنج محصول در ارتباط با آفت كش ها هستند.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری خاطر نشان كرد: طبق سند زیست فناوری تا 10 سال آینده باید 3 درصد از بازار جهانی را از محل تولید محصولات زیست فناوری بدست آوریم.
قانعی در ارتباط با سند ملی زیست فناوری نیز گفت: 10 سال پس از تصویب اولین سند ملی زیست فناوری، این سند از سوی ستاد توسعه زیست فناوری بازنگری شد و قرار است در این جشنواره رونمایی شود.
وی خاطر نشان كرد: در حوزه تربیت فناور در كشور مشكل داشتیم زیرا فناوران نمی توانستند وارد صنعت شوند اما اكنون تربیت فناور را شروع كرده ایم و برنامه ای برای فعال كردن فارغ التحصیلان در انسیتو پاستور داریم .
قانعی خاطر نشان كرد: همچنین برنامه داریم كه در شهریور ماه از واكسن سازان كشورهای مسلمان دعوت كنیم تا در حوزه تولید واكسن آموزش ببینند.
وی به دیگر برنامه های ستاد توسعه زیست فناوری به بخش دانش آموزی اشاره كرد و گفت: نظام دانش آموزی را به عنوان یك برنامه ترویجی شكل دادیم و در حال نهایی كردن با وزارت آموزش پرورش هستیم ، در این زمینه شهر آمل به عنوان پایلوت انتخاب شده است.
سومین جشنواره و نمایشگاه زیست فناوری ایران تا روز شنبه دوم خرداد ادامه دارد.
علمی**2038**1601**
تهران-ایرنا- دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: تا دو سال آینده 9 داروی نوتركیب جدید وارد بازار می شود.