۱۱ خرداد ۱۳۹۴، ۱۱:۵۳
کد خبر: 81630514
T T
۰ نفر

حاشیه نشینی سه معاون وزیر را به چابهار كشاند

۱۱ خرداد ۱۳۹۴، ۱۱:۵۳
کد خبر: 81630514
حاشیه نشینی سه معاون وزیر را به چابهار كشاند

چابهار - ایرنا - مشكلات حاد حاشیه نشینی شهر بندری چابهار كه در سطح كشور منحصر بفرد و تبدیل به نمونه ای از غالب شدن حاشیه بر متن است، سه معاون زیر راه و شهرسازی را برای تصمیم گیری موثر در این خصوص به چابهار كشاند.

به گزارش ایرنا سید محمد پژمان معاون وزیر و مدیر عامل سازمان ملی زمین و مسكن در نشست تخصصی در فرمانداری چابهار كه با حضور دیگر معاونان و مسوولان ملی و محلی روز گذشته برگزار شد گفت: بخش زیادی از فعالیت ها صرف مقابله مدیریت ها با هم می شود، تناقض و پارادوكس توسعه و پیشرفت در بخش های مختلف در این شهرستان به شدت قابل لمس است.

به گفته وی، باید برای رفع این معضل بزرگ چابهار بویژه حاشیه نشینی و سكونت گاههای غیررسمی كه در حال غلبه یافتن بر سكونت گاههای رسمی شهر است، نقشه راه و ساز و كار مدیریتی و اجرایی واحدی متشكل از بخش های مختلف وزارت راه و شهرسازی ، وزارت نیرو ، شهرداری ، فرمانداری و دیگر بخش های مرتبط با اختیارات ویژه و چشم اندازی مناسب تهیه شود.

به اعتقاد وی، معضل حاشیه نشینی چابهار از حد طبیعی و عادی خارج شده است و باید برای رفع این معضل نگاهی ملی و فرابخشی لحاظ شود.

وی در این سفر با اشاره به اینكه سازمان ملی زمین و مسكن برای رفع این مشكلات كارگزاری را در چابهار تعیین كرده است، تلاش كرد دیگر بخش های وزارت راه و شهرسازی را قانع كند با تعیین شرح خدمات و وظایف مشخص بخشی از فعالیت های خود را برای تصمیم سازی و اجرای صحیح آنها به این كارگزار و یا كارگزاری دیگر واگذار كنند كه همراهی لازمی در این جهت انجام نشد و دیدگاههای مختلف برای همگرایی و هم افزایی برای ایفای وظیفه هر كدام از بخش های وزارت راه و شهرسازی ارایه شد.



پیروز حناچی معاون شهرسازی و معماری وزیر راه و شهرسازی و دبیر شورای عالی معماری شهرسازی نیز در این نشست با اشاره به معضلات مختلف شهر چابهار در حوزه های مختلف حاشیه نشینی ، توسعه بندر ، احداث خط راه آهن ، واحدهای مختلف تولیدی ، بر توجه به نقش قوی تر منطقه آزاد چابهار در رفع این معضلات و مشكلات تاكید كرد.

به اعتقاد وی ، در این فعالیت ها باید مصلحت شهر و مردم ساكن آن و همچنین نحوه اتصال شهر به ساحل دریا مورد توجه قرار گیرد.

محمد سعید ایزدی معاون وزیر و مدیرعامل شركت عمران و بهسازی شهری ایران در وزارت مسكن و شهرسازی نیز در ادامه این نشست های تخصصی، ضمن موافقت با ایجاد ساز و كاری واحد و اجرایی برای رفع معضل حاشیه نشینی شهر چابهار گفت: وضعیت زندگی مردمان حاشینه نشین در این مناطق به هیچ عنوان قابل دفاع و شایسته نظام جمهوری اسلامی نیست و بایستی اقدامات سریع برای بهبود شرایط و ارایه خدمات مناسب در این بخش ها فراهم شود.

به اعتقاد وی، وقوع هرگونه حوادث غیرمترقبه ای در این مناطق ، تبدیل به فاجعه ای انسانی خواهد شد چراكه عملا نه تنها هیچگونه خدماتی در این مناطق در وضعیت فعلی قابل انجام نیست بلكه به دلیل نبود هیچگونه ساز و كار كنترلی بر ساخت و سازها كمترین بروز زلزله در این منطقه باعث خواهد شد تمامی بناها بر سر مردمان 20هزار نفری ساكن در این مناطق حاشینه نشین خراب شود و این وضع به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست.

وی با اشاره به اینكه چابهار نیارمند سند جدید توسعه است افزود: برای رفع مشكلات فعلی فعالیت های كوتاه مدت ضروری است و برای بلند مدت نیز می توان چابهار را به عنوان پایلوت رفع مشكل مالكیت در سطح كشور تبدیل كرد و تعریف سازو كارهای جدید تجربه ای جدید را برای رفع مشكلات مشابه در سطح كشور تعریف كرد.

محمد نادر محمد زاده معاون املاك و حقوقی سازمان ملی زمین و مسكن نیز در این نشست بر ایجاد ساز وكار قانونی برای ارایه خدمات مناسب و رفع مشكلات حاشیه نشینی با كمك مدیریت محلی و ملی تاكید كرد.

مجید روستا عضو هیات مدیره شركت عمران و بهسازی شهری نیز با غیرقابل قبول خواندن وضع موجود تاكید كرد : طرح های جابجایی افراد ساكن در سكونتگاههای غیر رسمی در كشور عملا شكست خورده است.

وی تصریح كرد: برای رفع این مشكل باید در سازو كارها به جای فكر كردن به موضوع جابجایی افراد به این فكر كرد كه چگونه می توان ساخت و سازها را در این مناطق و همچنین فرایندهای قانونی و اجرایی را برای قانونی شدن و اجرایی شدن با نظارت مدیریت شهری و اداری سامان داد.

باقر كرد معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سیستان و بلوچستان نیز در این نشست تخصصی با اشاره به تلاش های انجام شده در گذشته مبنی بر رفع تصرفات زمین های دولتی گفت: همچنانكه در بازدیدها مشاهده شد ، رفع تصرفات چندین بار در این سكونت گاههای غیر رسمی در چابهار انجام شده و هزینه های معنوی و مادی زیادی برای دولت و نظام در برداشته است ، اما به دلیل عدم وجود برنامه ای مشخص و مدون از سوی وزارت راه و شهرسازی این تصرفات مجددا انجام شده و شاهد افزایش چند برابری آن شده ایم.

وی ضمن استقبال از طرح تشكیل ایجاد كارگروه و سازو كاری مشخص از سوی وزارت راه و شهرسازی تاكید كرد: تنها راه رسیدن به وضع مطلوب و رفع مشكلات اقدام عاجل و سریع است و نباید وضعیت به نحوی مدیریت شود كه فعالیت ها مشمول زمان شود و اساسا هر روز، ساعت و دقیقه برای ساماندهی وضع ناهنجاری فعلی حاشیه نشینی قابل اهمیت است و می تواند از بروز فجایع غیرقابل كنترل در آینده جلوگیری كند.

احمد علی موهبتی معاون استاندار و فرماندار شهرستان ویژه چابهار نیز در یكی از این نشست ها با اشاره به جایگاه ویژه چابهار و سواحل مكران در توسعه شرق كشور و نقش فرامنطقه ای و فراملی آن در حوزه های مختلف اقتصادی از جمله ترانزیت ، گمرگ ، پتروشیمی ، فولاد ، خودروسازی و... گفت: اراضی 12هزار هكتاری بانك زمین وابسته به مسكن و شهرسازی و دولت در این منطقه كه به مسكن و شهرسازی واگذار شده است به دلیل عدم وجود برنامه ای مشخص و مدون به محل سكونتگاههای غیر رسمی مردمان منطقه تبدیل شده است.

وی با اشاره به دو سفر رییس جمهوری به چابهار در سال گذشته و همچنین تاكیدات فراوان مقامات عالی رتبه نظام و كشور مبنی بر اهمیت چابهار و راهبردی بودن آن و همچنین مشكلات عدیده و نبود فعالیت های اقتصادی فعال در استان سیستان و بلوچستان باعث شده است روند مهاجرت مردم از بخش های مختلف استان به چابهار سرعت تصاعدی به خود گیرد.

به گفته وی، وضعیت هجوم مردم به چابهار به نحوی است كه بر اساس آمار موجود رشد جمعیت در 6 ماه سال گذشته بیش از 9 درصد بوده است و این در حالیست كه متوسط رشد در استان سه درصد است و این رشد ناشی از حضور پر تعداد مهاجران از دیگر نقاط به چابهار است.

موهبتی با تاكید بر اینكه تاكنون بسیاری توجیه می كرده اند كه بیشتر این مردمان از اتباع بیگانه هستند تصریح كرد: بر اساس فعالیت جدیدی كه انجام شده است بیش از 3100 خانوار در این منطقه شناسایی شده اند كه تماما دارای شناسنامه و كد ملی هستند و این خود بیان كننده این واقعیت است كه اگر اتباع بیگانه نیز در این مناطق ساكن شده باشند تعداد آنان بسیار كم است.

وی همچنین با اشاره به ابتكاری كه در بخش برق رسانی از ابتدای سالجاری در این منطقه انجام شده است تاكید كرد : با برق رسانی قانونی به حدود 10 درصد از 3100 پرونده از ابتدای سالجاری تا 7 خرداد 225 میلیارد ریال، از اتلاف انرژی برق در منطقه جلوگیری شده است.

فرماندار چابهار تاكید كرد: در صورتیكه مدیران ملی و وزارت راه و شهرسازی اقدام مناسب و ساز و كار اجرایی مدونی را با مدیریت محلی و شهرستانی تعیین نكنند؛ بزرگترین ضرر را دولت در درجه اول و مردمان این منطقه در درجه دوم و سود اصلی را فرصت طلبان و مافیای زمین خواری برده و خواهند برد و این وضع شایسته نظام جمهوری اسلامی نیست.

موهبتی با بیان اینكه حجم حاشیه نشینی در 4هزار هكتار از زمین های دولتی كه تقریبا دو برابر محدوه رسمی شهر چابهار است به حد انفجار رسیده است خاطر نشان كرد : با این همه مردمان این دیار آماده هرگونه همكاری برای رسمی شدن چرخه زندگی خود هستند و تنها به عزم و اراده مسوولان احتیاج است كه با تدبیری مناسب و قابل اجرا این معضل استثنایی در سطح كشور در حوزه حاشیه نشینی و سكونتگاههای غیررسمی را سامان دهی كنند.

گزارش از : علی اصغرافتاده

1744/ 6081/ 6075
۰ نفر