۱۵ خرداد ۱۳۹۴، ۹:۰۱
کد خبر: 81634421
T T
۰ نفر

شامپانزه ها توانايي ذهني پختن غذا را دارند

۱۵ خرداد ۱۳۹۴، ۹:۰۱
کد خبر: 81634421
شامپانزه ها توانايي ذهني پختن غذا را دارند

تهران - ايرنا - تحقيقات تازه نشان داده است كه شامپانزه ها بيشتر توانايي هاي ذهني لازم براي پختن غذا را دارند، به جز دو عنصر مهم كه در انسان پيدا مي شود كه كنترل آتش و اعتماد اجتماعي است.

به گزارش ايرنا از شبكه خبري بي بي سي ،اين يافته نشان مي دهد كه توانايي پختن غذا در انسان ريشه هاي عميق دارد و ممكن است ميليون ها سال قبل در اجداد انسان ظاهر شده باشد.

اين نتيجه گيري ممكن است بر اين مساله دلالت داشته باشد كه انسان ها به فاصله كوتاهي پس از آموختن كنترل آتش، توانايي پختن را به دست آورده باشند.

نتايج اين مطالعه در يكي از نشريات رويال سوسايتي چاپ شده است.

هرچند ممكن است عجيب به نظر برسد اما حتي توانايي پختن تخم مرغ نيازمند مهارت هاي پيچيده ذهني است.

درحالي كه ساير حيوانات عادت به خوردن فوري هر آن چيزي كه مي يابند يا شكار مي كنند دارند، انسان ها مي توانند غذا را ذخيره كننده و بپزند، حتي اگر خيلي گرسنه باشند، چون كه اگر صبر داشته باشند محصول پخته شده طعم بهتري خواهد داشت.

به نظر مي رسد كه توانايي انسان در خودداري از خوردن به اميد يك غذاي خوشمزه و خوش پخت، مثل آفرينش هنري نيازمند جهشي در تخيل، گسترش زبان و خلق فناوري هايي باشد كه آن را منحصر به فرد مي كند.

**استادي آشپزي

پس انسان اولين بار چه زماني اين توانايي را به دست آورده است ؟ براي پاسخ دادن به اين سوال، دكتر فيليكس وارنكن از دانشگاه هاروارد يك مسابقه استادي آشپزي براي ميمون ها ترتيب داد كه در آن يك رشته آزمايش ها به روي شامپانزه ها انجام شد تا معلوم شود آيا آنها عناصر لازم براي آشپزي را دارند يا نه.

**استفاده كنترل شده از آتش به پختن غذا منجر شد

معلوم است كه شامپانزه ها نمي توانند غذا بپزند بنابراين دليلي نداشت به آنها يك كيسه مواد اوليه بدهند و در آشپزخانه رهايشان كنند.

دكتر وارنكن دست به يك رشته تجارب زد تا مهارت ذهني لازم براي پختن را در شامپانزه ها محك بزند.

او تحقيق كرد كه آيا آنها غذاي پخته را ترجيح مي دهند يا خام را، آيا مي توانند منتظر شوند تا مواد خام بپزد و آيا مواد خام را براي معاوضه با غذاهاي پخته در يك جعبه قرار خواهند داد يا نه.

او دريافت كه شامپانزه ها در همه اين آزمون ها و آزمون هاي بيشتر قبول مي شوند.

پس چرا شامپانزه ها پخت و پز نمي كنند؟ ناتواني در كنترل آتش يك دليل است و به گفته دكتر وارنكن دليل ديگر فقدان 'مهارت هاي اجتماعي' است كه براي آشپزي لازم است و شامپانزه فاقد آن است.

منظور او از مهارت هاي اجتماعي مودب بودن سر ميز غذا يا عدم توانايي در انجام يك محاوره نيست. منظور ناتواني در اعتماد كردن به ديگران در گروه اجتماعي است؛ اعتماد به اينكه ديگران غذاي آنها را موقع آماده شدن نمي دزدند.

به عقيده او اعتماد يكي از عوامل كليدي است كه باعث ناتواني آنها در پختن مي شود. از نگاه شامپانزه ها براي آنكه غذايتان را از دست ندهيد و گرسنه نمانيد، بهترين راه اين است كه فورا آن را پايين بدهيد.

به گفته دكتر وارنكن، آزمايش هاي او نشان داد كه بيشتر مهارت هاي ذهني لازم براي پختن، 5 تا 7 ميليون سال قبل در اجداد انسان وجود داشته و بنابراين همه آنچه براي ظهور هنر آشپزي لازم بود كنترل آتش و توانايي اعتماد به ديگران بود تا وقتي پشت مي كنيم غذايمان را ندزدند.

او گفت: اعتماد يك عنصر ديگر است تا پختن را به يك عادت در گروه اجتماعي بدل كند.

انگيزه اين مطالعه تحقيق درباره يك نظريه بحث انگيز بود كه مي گويد پختن غذا براي بزرگ شدن مغز انسان لازم بوده است.

اين نظريه كه پروفسور ريچارد رنگهام، ميمون شناس، در هاروارد آن را پرداخته مي گويد كه پختن غذا به اجداد ما امكان داد پروتئين بيشتري مصرف كنند، و به آنها امكان داد گنجايش مغزي خود را افزايش دهند.

محققان تكامل انسان مي گويند كه مطالعه تازه به روي شامپانزه ها اطلاعات زيادي به سرگذشت انسان نمي افزايد.

به گفته محققان رشد قابل توجه مغزي اجداد انسان ابتدا حدود 1.5 ميليون سال قبل ظاهر شد و يك جهش بزرگ هم حدود 500 هزار سال قبل اتفاق افتاد.اين درحالي است كه عادت پختن 300 تا 400 هزار سال قبل ظاهر شد.

علمي **1354**1599
۰ نفر