در اين مطلب مي خوانيم: بحران آب در قم جدي است، اين موضوعي است كه همگان بر آن اذعان دارند. البته اين بحران ريشه هاي متعددي دارد كه يكي از آن به قطع حقابه هاي استان است. سالانه 400 ميليون مترمكعب روان وارد استان مي شده كه امروز اين ميزان به صفر رسيده است.
با وضعيت موجود و كمبود شديد منابع آبي در قم چارهاي به غيراز حركت به سمت كشاورزي پايدار نداريم و بايد قدر همين ميزان منابع آبي كه در اختيارداريم را بدانيم. با توجه به شرايط آب وهوايي استان، محدوديت منابع آبي وعدم امكان افزايش سطح كشت محصولات بويژه محصولات زراعي با مصرف آب بالا، تغيير الگوي كشت و كشت متراكم ضروري است.
در استان با توجه به منابع بايد به دنبال اصلاح روش كشت و جايگزيني كشت هاي باارزش افزوده بالاتر و متراكم، جايگزيني باغ بهجاي محصولات با مصرف آب بالا باشيم. در همين راستا برنامه هاي تغيير الگوي كشت در استان قم آغازشده و جهت گيري صورت گرفته نيز در راستاي توسعه باغات پسته است، چراكه شرايط آبي و خاكي قم براي كاشت پسته بسيار مناسب بوده و از سوي ديگر اين محصول ارزش افزوده بالايي را براي كشاورز به همراه دارد.
در حال حاضر بيش از 70 درصد برداشت ما از آب هاي زيرزميني است و تلاش داريم در اين زمينه به يك تعادل بخشي برسيم يعني ميزان آبي كه وارد سفره هاي آبي مي شود و آن ميزاني را كه برداشت مي كنيم، به يك تعادلي برسد.
معتقديم آب يك مايه حياتي و مهم براي استان به ويژه در بخش كشاورزي است و نبايد به هر طريق دلخواه از اين منابع محدود خدادادي استفاده كنيم، لذا بايد به سمت افزايش توليد با مصرف آب كمتر از طريق توسعه روش هاي نوين آبياري حركت كنيم.
در همين راستا در استان قم طي سال گذشته اقدامات خوبي در راستاي اجراي روشهاي نوين آبياري انجام شده است. در سفر دولت تدبير و اميد به استان قم حدود 11 ميليارد تومان براي اجراي سيستم هاي آبياري نوين در قم اختصاص پيدا كرده و در سال جاري حدود سه هزار هكتار از اراضي را تحت پوشش سيستم آبياري نوين قرار خواهيم داد.
استفاده از آبياري نوين در اراضي كشاورزي تا حدود بسيار زيادي ميتواند از هدر رفت جلوگيري نمايد و دولت نيز در اين راستا تسهيلات بسيار مناسبي را در نظر گرفته كه اميدواريم با استفاده از تمام ظرفيت ها، بتوانيم با اجراي روشهاي نوين آبياري در باغات و مزارع استان، بحران كم آبي را مديريت كنيم.
موضوع مهم ديگري كه در اين ميان مطرح است، شناسايي اراضي كم بازده و حذف آن هاست، به طوري كه با به كاربستن تمهيدات لازم، كاهشي در ميزان توليد نداشته باشيم. در حال حاضر بيش از 9 هزار هكتار از اراضي زارعي استان قم عملكرد قابل قبولي ندارند و براي مديريت وضعيت بحران آب، بايد از چرخه كشاورزي كنار گذاشته شوند.
در همين زمينه سال گذشته بيش از دو هزار و 500 هكتار از اراضي زارعي كم بازده استان كه عملكرد قابل قبولي نداشتند را حذف كرديم ولي همان ميزان توليد و حتي بيشتر را خواهيم داشت.
نكته مهم ديگري كه بايد موردتوجه جدي قرار گيرد، استفاده از دانش اندوختگان بخش كشاورزي در واحدهاي توليدي است. حضور فارغ التحصيلان و دانش اندوختگان بخش كشاورزي در واحدهاي توليدي زراعي و باغي، ضمن ايجاد اشتغال، موجب افزايش توليد از طريق بكار بستن دانش فني و درنهايت درآمد بيشتر براي صاحبان واحدهاي توليدي خواهد شد.ك/1
/8138/ 6133/
روزنامه ايمان در شماره روز شنبه 23 خردادماه در مطلبي با عنوان بحران آب و ضرورت تغيير الگوي كشت را به قلم رييس سازمان جهاد كشاورزي استان قم رشته تحرير درآورده است.