به گزارش ايرنا از پايگاه اطلاع رساني سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني كشور، پروفسور جيمز جكسون James JACKSON وقوع زلزلههاي اخير ايران در منطقه زاگرس را يادآور شد و اظهار داشت: تمام نقاط ايران لرزهخيز است و نميتوان گفت، بخشي از گسلها فعال و يا بتازگي لرزه خيز شده اند.
استاد لرزهنگاري و زمينشناسي دانشگاه يادشده، افزود: زلزله در درياهاي عمان و خزر برخلاف ساير نقاط ايران در عمق بيشتري رخ ميدهد و در منطقه مكران سالي چهار سانتيمتر صفحه اقيانوس هند به زير صفحه ايران در حال فرو رفتن است و از اين رو زلزله در اين منطقه در عمق بيشتري رخ ميدهد.
وي پديده زلزله سال گذشته در مناطق دهلران، بوشهر و ساير نقاط ايران را خاطرنشان ساخت و گفت: همه ساله در ايران زلزلههايي با بزرگي 6 ريشتر و يا بيشتر رخ ميدهد، بنابراين به منظور شناسايي و درك بهتر زلزلههاي ايران مطالعاتي از پنج سال قبل با سازمان زمينشناسي ايران آغاز شده است.
به گفته جكسون، تحقيقات ميداني و استفاده از فناوريهاي نوين مانند رادار و ماهواره در تحقيقات زمينشناسي و شناخت گسلهاي ايران مورد استفاده قرار مي گيرد و با توجه به اهميت پسلرزهها بخشي از تمركز مطالعات بر روي اين موضوع است كه به صورت محلي مورد بررسي قرار ميگيرند.
وي تصريح كرد: زلزلههاي ايران ويژگيهاي خاصي ندارند، بلكه مشابه رخدادهاي لرزهاي كشورهاي قزاقستان، فيليپين، ايتاليا و چين است، بنابراين ميتوان به صورت مشاركتي با همكاري اين كشورها در زمينه زلزله مطالعه كرد.
جكسون اضافه كرد: زلزله در بخشها و كانيهاي سرد زمين رخ ميدهد و هر كيلومتر كه به عمق زمين برويم به ميزان 20 درجه سانتيگراد به دماي زمين افزوده ميشود و در دماي 150 درجه سانتيگراد زلزلهاي رخ نخواهد داد.
وي وضعيت رخدادهاي لرزهاي در درياهاي خزر و عمان رامتفاوت با ساير نقاط ايران دانست و توضيح داد: زلزله در درياي خزر و عمان به دليل آنكه صفحه اقيانوسي در حال فرو رفتن به زير صفحه قارهاي است، در عمق بيشتري رخ ميدهد.
پيش ازاين مرتضي طالبيان رئيس پژوهشكده علوم زمين گفت: جمهوري اسلامي ايران تلاش مي كند با بهره گيري از تجربيات ساير كشورها بتواند ميزان خسارات ناشي از وقوع زلزله در مناطق زاگرس، البرز، مكران و همچنين كشورهاي همجوار را كاهش دهد.
به گفته وي، ايران در كمربند لرزه خيزي جهان جاي گرفته و در منطقه ايران مركزي و شمال ايران هرچند كه تعداد زلزله هاي كمي ثبت شده، اما رخدادهاي لرزه اي با بزرگي بيشتر در اين مناطق را گزارش داده اند.
براساس آمارهاي منتشر شده سال 1390 تعداد هفت هزار و 900 زلزله در كشور رخداد كه اغلب آنها قدرت كم و يا متوسطي داشتند، درعين حال سال 91 آمار زلزله هاي ثبت شده 14 هزار و 340 مورد بود.
زلزله 31 خرداد 1369 گيلان - زنجان با قدرت 7.2 تا 7.4 درجه ريشتر و زلزله بم در پنجم ديماه 1382 مخربترين زلزله هاي كشور ظرف 25 سال اخير بودند كه دهها هزار نفر قرباني و خسارات سنگين مادي برجاي گذاردند.
اقتصام (1)1559**1558
استاد دانشگاه كمبريج؛
كانون اغلب زلزلههاي ايران در عمق 15 تا 20 كيلومتري سطح زمين است
۲۴ خرداد ۱۳۹۴، ۱۶:۴۶
کد خبر:
81646101
تهران - ايرنا - استاد لرزهنگاري و زمينشناسي دانشگاه كمبريج انگلستان گفت: بررسي ها نشان مي دهد كانون اغلب زلزلههاي ايران در عمق 15 تا 20 كيلومتري سطح زمين كه به دليل ماهيت كره زمين اين وضعيت مشابه همه كشورهاي دنيا است.