محمد عباسی ،مدیر جهاد كشاورزی شهرستان بیجار در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: كارخانه تولید لبنیات پاستوریزه با هزینه ای بیش از 45 میلیارد ریال توسط بخش خصوصی احداث گردیده است و می تواند نقش مهمی در اشتغالزایی و افزایش تولید فرآورده های لبنی برای دامداران منطقه داشته باشد.
وی به اشتغالزایی 15 نفر به طور مستقیم و 25 نفر به طور غیر مستقیم با راه اندازی این كارخانه اشاره كرد و گفت: دولت تدبیر و امید تصمیم جدی برای حمایت از سرمایه گذاری بخش خصوصی در هر موردی كه نیاز باشد دارد و در این خصوص تلاش می شود بازار مناسب برای فروش محصولات این واحد تولیدی فراهم گردد.
عباسی به وضعیت كشاورزی شهرستان و تولید گندم به عنوان قطب تولید گندم منطقه و فعالیت غالب مردم این شهرستان اشاره كرد و افزود: برآورد اولیه با توجه به بارش های ابتدای سال 94برداشت بیش از150هزارتن گندم بود، ولی با ورود یك جبهه هوای بسیار سرد و سپس كاهش شدید بارش، برداشت گندم امسال به كمتراز نصف مقدار مذكور می رسد.
مدیر جهاد كشاورزی بیجار اظهار كرد: تنش های رطوبتی و سرمازدگی در بعضی مناطق تا 100درصد مزارع را از بین برد و به مابقی مزارع نیز تا 60درصد از این بابت خسارات وارد شده است.
وی به آسیب پذیری فراوان كشاورزی شهرستان بیجار به علت وابستگی بسیار زیاد آن به طبیعت و تك محصولی اشاره كرد و اظهار كرد: اولویت برنامه كاری مدیریت كشاورزی این شهرستان كوتاه نمودن این وابستگی است و تنوع فعالیت های كشاورزی و خروج از تك محصولی است.
عباسی توسعه سیستم آبیاری بارانی و قطره ای را یكی از راهكارهای مهم برشمرد و گفت: برای اجرای هر هكتار سیستم آبیاری قطره ای بیش از 65 میلیارد ریال و برای سیستم آبیاری بارانی بیش از پنج میلیارد ریال دولت به صورت بلاعوض پرداخت می كند كه در نوع خود بی نظیر است.
وی با اشاره به اینكه سه درصد زمین های كشاورزی منطقه زیر كشت آبی و مابقی زیر كشت دیم می رود گفت: این میزان با شهرهای همجوار بیجار هیچ تناسبی ندارد و لازم است مدیریت استان و شهرستان برای این منظور چاره اندیشی كند در غیر این صورت تا چند سال دیگر و در صورت ادامه وضعیت فعلی چیزی از كشاورزی بیجار نمی ماند.
مدیر جهاد كشاورزی شهرستان بیجار به توان بالقوه منطقه حسن آباد یاسوكند برای دامداری پرداخت و ادامه داد: در صورت همكاری بانك ها برای اعطای تسهیلات كم بهره و همكاری مردم این بخش از شهرستان، فعالیت دامداری، می تواند نقش زیادی در بخش اشتغالزایی و تثبیت مردم در روستا و حتی در تامین نیاز غذایی مردم شهر نیز ایفا كند.
عباسی حفظ مراتع ملی و منابع طبیعی را كه تاثیر زیادی در توسعه فعالیت های دامداری دارد از اولویت های مهم جهاد كشاورزی بیجار دانست و ادامه داد: تخریب، تصرف و تغییر كاربری مراتع می تواند آثار بسیار مخربی در تامین غذایی دام، از بین رفتن پوشش گیاهی، عدم تاثیر بارش ها، تبدیل زمین به منبع تولید گرد و خاك، عدم جذب آب در زمین و عدم رشد پوشش گیاهی داشته باشد.
مدیر جهاد كشاورزی بیجار از نقش مفید و مهم انتقال آب سد سیازاخ برای تغییر كشت دیمی به آبی زمین های مستعد منطقه غرب شهرستان بیجار خبر داد و گفت: حدود 90درصد آب كشور در بخش كشاورزی مصرف می شود و از این مقدار، پرت زیادی در آب مورد نیاز كشت های دیمی دارد به نحوی كه بعضی كشت های كشاورزان مهاجر در زمین های پایین دست سد گلبلاغ باعث شده است كه از سد گلبلاغ اكنون به عنوان سد مرده نام برده شود.
عباسی همكاری ضعیف شركت های بیمه محصولات و پرداخت كم ضرر و زیان كشاورزان در حد پرداخت هزینه كشت محصول را یكی از چالش های موجود در كشاورزی بیجار نام برد و گفت: در صورت ادامه این وضعیت ممكن است سال آینده كشاورزان توان حتی بذر پاشی هم را نداشته باشند.
وی گفت: با وجود حدود 15هزار كشاورز فعال در این شهرستان، تنها حدود 9 هزار كشاورز بیمه شده هستند و حدود شش هزار نفر بیمه نشده اند كه ممكن است ناشی از مشكلات مالی و یا عدم رغبت آنان باشد كه این زنگ خطری برای موضوع بیمه كشاورزی است.
مدیر جهاد كشاورزی بیجار تغییر نوع كشت، توسعه و ترغیب كشاورزان به كشت های جدید مانند زعفران، باغات پسته و محصولات مقاوم را از برنامه در دست اقدام اداره متبوعش ذكر كرد و عنوان كرد: كشاورزی سنتی و تك محصولی در دنیای پیشرفته امروز دیگر جوابگو نیست و كشاورزان باید میزان ریسك پذیر را بالا ببرند و به خود جرات دهند در فعالیت های دیگر كه با آب و هوای منطقه سازگاری دارد، فعالیت نمایند و با كاهش هزینه ها و افزایش میزان بهره وری، كشاورزی سنتی را كنار بگذارند.
شهرستان بیجار در شرق استان كردستان واقع شده است.ك/4
7350/1904/1904
سنندج - ایرنا - اولین كارخانه تولید لبنیات پاستوریزه بیجار روز سه شنبه به مناسبت هفته جهاد كشاورزی با مشاركت بخش خصوصی راه اندازی شد.