۳۱ خرداد ۱۳۹۴، ۱۰:۳۹
کد خبر: 81653971
T T
۰ نفر
ظرفيت مغفول مانده گياهان دارويي در كهگيلويه و بويراحمد

ياسوج- ايرنا- با وجود تنوع بالاي گياهان دارويي در كهگيلويه و بويراحمد و برداشت هاي بي رويه از اين گياهان قيمتي اما از اين ظرفيت مطلوب به درستي استفاده نمي شود.

به گزارش خبرنگار ايرنا، گياهان دارويي يكي از ظرفيت هاي مطلوب اقتصادي هر منطقه است كه در اين ميان كهگيلويه و بويراحمد با دارا بودن بيش از 400 گونه گياه دارويي يكي از متنوع ترين استان هاي كشور در زمينه توليد گياهان دارويي است.

كهگيلويه و بويراحمد داراي 46 گونه گياهي آندوميك و سه گياه دارويي كمياب دنيا شامل باريجه،آنغوزه و گزانگبين است كه به وفور در ارتفاعات اين استان يافت مي شود.

بومادران، بيلهر، چاشير خوراكي، تره كوهي، كلوس،بن سرخ،كارده، آويشن، لاله واژگون، ترنجبين، خارو، خشت، چوش، درمه، برنجاس،كاسني و سياهدانه از جمله گياهان دارويي و خوراكي در كهگيلويه وبويراحمد است.

گياه آنغوزه يكي از گياهان دارويي با خواص بي‌شمار صنعتي و خوراكي است كه بيشتر در ارتفاعات بالاي هزار مترمربع مي‎رويد، با برنامه ريزي اصولي و علمي اين گياه مي تواند تجارت پرسودي براي مردم استان رقم بزند.

هر چند برداشت بي رويه از گياهان مرتعي ، چراي بي رويه دام و جولان سودجويان در مراتع موجب شده تا برخي از گياهان دارويي از جمله آنغوزه ، باريچه و بادام در خطر انقراض قرار گيرند اما با تلاش مسوولان و همكاري مردم اين گياهان كمياب هم اكنون در كهگيلويه و بويراحمد در سطح قابل توجهي كشت مي شوند.

سالانه بخشي از صادرات كهگيلويه وبويراحمد را عصار آنغوزه تشكيل مي دهد كه اين امر بيانگر وجود اهميت اقتصادي گياهان دارويي است.

مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري كهگيلويه و بويراحمد در اين زمينه به خبرنگار ايرنا گفت: بيش از 20 هزار هكتار گياه دارويي آنغوزه در مراتع اين استان كشت شده است كه اين ميزان در سال هاي آينده به طور چشمگير افزايش خواهد يافت .

عزت الله بهشتي فر با بيان اينكه اين استان ظرفيت هاي بالاي در زمينه توليد گياهان دارويي به ويژه آنغوزه دارد،افزود: با شناسايي و ساماندهي اين ظرفيت ها علاوه بر حفاظت از مراتع مي توان به افزايش توليد و اشتغال نيز كمك شاياني كرد.

وي بيان كرد:كشت گياه آنغوزه از سال هاي پيش در برخي مناطق سردسيري كهگيلويه و بويراحمد وجود داشته كه اين موضوع، اقتصاد اهالي و مرتع داران را متحول كرده است و مردم به همين دليل با دغدغه بيشتري به حفاظت و بهره برداري از مراتع مي پردازند.

نبود صنايع بسته بندي ، وجود دلالان و واسطه ها ، نبود امكانات مناسب و لازم براي خريد تضميني و بازاريابي ، نبود فناوري توليد و تجهيزات فرآوري و تبديل از مهم ترين دلايل كمترين استفاده از ظرفيت گياهان دارويي در كهگيلويه و بويراحمد است.

ظرفيت بي بديل گياهان دارويي در كهگيلويه و بويراحمد كه مي تواند زمينه ساز تحولي شگرف در زمينه اقتصادي باشد، تنها در دست بوته كنان آن هم به صورت غير اصولي و با بهاي اندك در شهر هاي استان فروخته مي شود.

يكي از استفاده هاي پرسود در زمينه گياهان دارويي راه اندازي كارخانه هايي براي تبديل اين گياهان به دارو و مواد آرايشي و بهداشتي است.

اما تاكنون در استان كهگيلويه و بويراحمد تنها دو شركت دانش بنيان در زمينه فراوري اين گياهان به مواد آرايشي و بهداشتي فعاليت دارند.

رييس بنياد نخبگان كهگيلويه و بويراحمد مي گويد: در افق 1404 بايد 50 درصد توليدات كشور از شركت‌هاي دانش بنيان باشد، كه در اين افق سهم كشور حدود 20 هزار شركت دانش بنيان پيش بيني شده است كه سهم كهگيلويه و بويراحمد از اين ميزان 150 شركت است.

علي مرادي افزود: تمام ظرفيت‌هاي كهگيلويه و بويراحمد از جمله دانشگاه‌ها، اداره ها، نخبگان و پژوهشگران و ظرفيت‌هاي فراهم شده از سوي معاونت علمي رئيس جمهور براي توسعه گياهان دارويي و فناوري هاي مرتبط با آن در استان استفاده مي شود.

وي بيان كرد: طبق سند ملي گياهان دارويي در سال 1404 سهم داروهاي گياهي از بازار بايد 20 درصد باشد كه امروز حدود سه درصد است.

مرادي گياهان دارويي را ظرفيت بزرگ استان و حتي برابر با نفت خواند و گفت: ساماندهي نظام آموزشي و توسعه گياهان دارويي، ايجاد انسجام و همكاري موثر ميان شركت‌ها و دستگاه‌هاي مرتبط با گياهان دارويي و مديريت منابع موجود از جمله راه‌هاي گسترش و توسعه اين صنعت است.

وي ادامه داد: ساماندهي توليد، توزيع و تجاري سازي دستاوردهاي علمي و فناوري گياهان دارويي و حفاظت از گونه‌هاي گياهان دارويي در كهگيلويه و بويراحمد از جمله ديگر راهكارهاي بهره برداري از اين منابع خدادادي است.

گياه شناس و عضو هيات علمي دانشگاه ياسوج گفت: كهگيلويه و بويراحمد در برخي از شاخصه‌‌ها از جمله دارا بودن گياهان دارويي به تنهايي در برابر كل اروپا قرار دارد و اكنون 40 درصد از تنوع زيستي گياهان دارويي كشور در اختيار اين استان است.

عزيز الله جعفري افزود: از لحاظ دارا بودن ماده مؤثره داروهاي گياهي استان كهگيلويه و بويراحمد تا چند برابر به دليل خاك و نوع آب و هوا اثرات بيشتري از انواع مشابه داخلي و اروپايي و افريقايي خود دارند.

يك توليد كننده مواد غذايي با استفاده از گياهان دارويي مي گويد به علت حمايت نكردن بانك ها در ارايه تسهيلات طرح عصاره بلوط در تهيه گز از سوي استاني ديگر به دليل برخي تعلل‌ها مصادره شد.

قربان‌علي رفيعي‌بلداجي بانك‌هاي كهگيلويه و بويراحمد را غريبه با توليد و صنعت مي داند و مي گويد:معلوم نيست چرا براي بانك‌ها در اين استان توليد و صنعت معنايي ندارد حالي كه توليد و صادرات نياز به سرمايه در گردش دارد .

رئيس جهاد دانشگاهي كهگيلويه و بويراحمد هم گفت: همكاري نكردن برخي دستگاه‌ها منجر به تعطيلي تنها درمانگاه طب سنتي در اين استان شده است.

شمس‌الله رشيدي با بيان اينكه در طول دو سال بيش از هفت هزار نفر به اين درمانگاه مراجعه كرده‌اند برخي بهانه‌گير‌ي‌ها از جمله لزوم وجود پزشك متخصص را از دلايلي دانست كه منجر به تعطيلي اين مركز در ياسوج شد.

وي بيان كرد: وقتي از داروي گياهي و استفاده از ظرفيت آن سخن به ميان مي‌آيد نبايد تنها به سخنراني بسنده كنيم بلكه در عمل راهكار داشته باشيم.

استاندار كهگيلويه و بويراحمد نيز گفت:با بررسي كارشناسي در گوشه‌اي از پارك جنگلي ياسوج باغ گياه‌شناسي ايجاد شود.

سيد موسي خادمي افزود:در آينده نزديك محوطه 30 هكتاري دانشگاه ياسوج تبديل به محل كشت گياهان دارويي شود.

وي بيان كرد: بزودي سند راهبردي توسعه گياهان دارويي كهگيلويه و بويراحمد تدوين مي شود.

با توجه به اهميت گياهان دارويي در حوزه اقتصادي و سلامت، اين موضوع مي‌تواند در برنامه‌ريزي‌هاي كلان كشور جايگاهي شايسته و درخور توجه داشته باشد.

7529/6162/ 6075
۰ نفر