۶ تیر ۱۳۹۴، ۱۵:۰۲
کد خبر: 81661448
T T
۰ نفر
هیچ مورد تب كریمه كنگو در سیستان و بلوچستان وجود ندارد

زاهدان- ایرنا- رییس مركز بهداشت سیستان و بلوچستان گفت: اكنون هیچ موردی از ابتلا به تب كریمه كنگو در این استان وجود ندارد.

دكتر مهدی طباطبایی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از ابتدای امسال تاچندی پیش سه نفر به بیماری تب كریمه كنگو در استان مبتلا شده بودند.

وی بیان كرد: یك مورد از این افراد ساكن جنوب سیستان و بلوچستان و 2 نفر دیگر ساكن زاهدان بودند كه همگی به صورت سرپایی مداوا و مرخص شدند و هم اینك هیچ بیمار مبتلا به تب كریمه كنگو در بیمارستان های استان بستری نیست.

وی اظهار داشت: احتمال مشاهده بیماری تب كریمه كنگو در تمام طول سال وجود دارد اما عمده فعالیت ناقل این بیماری (حشره كنه) در فصل بهار و تابستان است.

وی گفت: آثار این بیماری برای نخستین بار به دنبال ورود دام های آلوده از كشورهای افغانستان و پاكستان در سال 1379 در سیستان بلوچستان مشاهده شد كه عمده مبتلایان در شهرهای شمالی و مركز استان بودند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان ادامه داد: با توجه به ناشناخته بودن تب كریمه كنگو در آن سال ها حدود 400 نفر از مردم سیستان و بلوچستان به این بیماری مبتلا شدند.

وی افزود: به مرور زمان با آگاهی از نحوه شیوع تب كریمه كنگو به عنوان بیماری مشترك بین انسان و دام، توسعه مراكز درمانی تخصصی، اجرای برنامه های آموزشی و پیشگیرانه، روند ابتلا به این بیماری در سیستان و بلوچستان كاهش یافت به طوری كه در سال گذشته 20 مورد و امسال سه مورد مبتلا به این بیماری در استان تایید شده است.

طباطبایی گفت: با توجه به اینكه تب كریمه كنگو عمدتا یك بیماری شغلی است كه قصاب ها، دامداران و سلاخان بیشتر در معرض ابتلا به آن قرار دارند، متاسفانه یك چهارم مبتلایان به این بیماری در استان زنان خانه دار و در بعضی موارد دانش آموزان بودند.

وی ادامه داد: مهمترین دلیل گسترش شیوع این بیماری در زنان خانه دار و دانش آموزان می تواند نگهداری دام در منازل و خرد كردن گوشت دام به محض كشتار باشد.

وی آمار خطرناك مرگ بر اثر بیماری تب كریمه كنگو در منابع علمی را 30 تا 50 درصد عنوان كرد و گفت: میانگین 15 درصدی مرگ بر اثر این بیماری در سیستان و بلوچستان نسبت به سایر نقاط كشور و دنیا خیلی پایین تر است.

وی اظهار داشت: تب كریمه كنگو به راحتی قابل كنترل است و می توان به آسانی و با رعایت اصول بهداشتی شامل آموزش نكات ایمنی و بهداشتی به مردم و نظارت بر خرید گوشت ذبح شده از محل های معتبر و استاندارد توسط شهروندان، عوارض ناشی از این بیماری را به حداقل رساند.

رییس مركز بهداشت سیستان و بلوچستان افزود: افرادی كه نقش مستقیم در نگهداری و كشتار دام دارند باید حتما از وسایل حفاظتی از جمله دستكش، چكمه، پیراهن آستین بلند و روپوش استفاده كنند تا مورد گزش كنه ناقل این بیماری و آلودگی به ترشحات و خون حیوان قرار نگیرند.

وی گفت: مردم بهتر است برای حفظ سلامت خود كار پسندیده قربانی كردن و پخش نذورات را زیر نظر كشتارگاه های صنعتی و بهداشتی انجام دهند و از لمس یا پخش شدن خون حیوان ذبح شده به بدن افراد خودداری كنند و لاشه گوشت را برای از بین بردن ویروس این بیماری تا 24 ساعت در سردخانه و یخچال نگهداری كرده و سپس نسبت به توزیع آن اقدام كنند.

طباطبایی با تاكید بر اینكه وضعیت شیوع بیماری تب كریمه كنگو در سیستان و بلوچستان حاد نیست افزود: خطر شیوع این بیماری با ورود دام های غیر مجاز به استان وجود دارد زیرا سلامت دام های مجوزدار در قرنطینه و با انجام كنترل های بهداشتی تایید می شود اما هیچ راهی برای تشخیص این بیماری در دام های غیرمجاز نیست.

داریوش جهان پیما نماینده سازمان دامپزشكی كشور چندی قبل در گفت و گوی ویژه خبری در تایید شیوع این بیماری در برخی از نقاط كشور گفت: بیماری تب كریمه كنگو بیشتر از طریق نوعی كنه به دام منتقل می شود و مشخصه خاصی هم ندارد، اما در نهایت به انسان سرایت می كند.

وی افزود: با توسعه كشتارگاه های صنعتی و آموزش نكات لازم به متصدیان كشتارگاه ها توانسته ایم تا حدود زیادی این بیماری را كنترل كنیم.

وی با اشاره به اینكه ویروس این بیماری به سادگی قابل كنترل است، اضافه كرد: افرادی كه با دام زنده سروكار دارند باید در محیط كار از لباس مناسب استفاده كنند؛ ضمن آنكه از لباس های كار خود در محل زندگی استفاده نكنند و در هنگام كشتار دام نیز از البسه و دستكش های بهداشتی استفاده كنند.

وی ادامه داد: سازمان دامپزشكی هر سال دو بار در روستاهای كشور به طور رایگان اقدام به سمپاشی دام روستاییان می كند؛ هر چند این موضوع برعهده دامداران است اما این سازمان با هدف پیشگیری از شیوع تب كریمه كنگو در سطح كشور این اقدام را انجام می دهد.

وی با اشاره به هماهنگی میان وزارتخانه های كشور، بهداشت و درمان و همچنین سازمان دامپزشكی گفت: برای پیشگیری از انواع بیماری مشترك میان انسان و دام باید پس از كشتار، لاشه دام را حداقل تا 24 ساعت در دمای صفر تا چهار درجه سانتیگراد نگهداری شود و احشام دام نظیر جگر نیز باید تا 48 ساعت در دمای منفی صفر درجه نگهداری شده و سپس وارد چرخه مصرف شود.

وی با اطمینان دادن به مردم نسبت به مصرف گوشت های ذبح شده ای كه تحت نظارت این سازمان صورت گرفته، توضیح داد: مصرف كنندگان با اطمینان خاطر توجه داشته باشند كه تمام اصول و موارد بهداشتی به هنگام كشتار در كشتارگاه های صنعتی كشور رعایت شده و هیچ جای نگرانی وجود ندارد.

3042 / 6081