كوههاي استهبان تنها باغشهر انجير جهان را در دامان خود حفظ كرده اند و دستان پر همت باغبانان پير و كهن اين ديار باغات انجير را تا شيب هاي تند و صعب العبور كوهها به بالا كشيده اند.
درختان ثمري اين يكه باغشهر جهاني ، سيلي سخت خشكسالي ها ، تند بادها ، ويراني ها و سيلاب ها را با صلابت تحمل كرده و كنده هاي كهنشان را از 250 سال پيش به امروز كشانده اند تا به دست وارثان آينده اين ديار برسانند.
پيران اين ديار درخت انجير را درخت زندگي مي دانند ، به پايش خون دل مي خورند ، مراقبتش مي كنند ، حس هم را درك مي كنند و نان سفره شان را از آن در مي آورند.
رييس جهاد كشاورزي استهبان گفت: انجيرستانهاي استهبان بيش از 300 سال قدمت دارند و درختان 250 ساله هنوز در اين منطقه بارور هستند.
محمد بوستاني افزود: استهبان با بيش از 23 هزار هكتار باغ انجير ، بزرگترين انجيرستان ديم جهان را دارد كه 98 درصد آن رقم سبز و دو درصد هم ارقام سياه و شاه انجير است.
وي ادامه داد: گرده افشاني انجيرخوراكي با انتقال گرده از پرچم ميوههاي درخت انجير 'بر' با مگس گردهافشان 'بلاستوفاگا' به سطح كلاله گلهاي خامه بلند در ميوه خوراكي انجام شده است.
وي اضافه كرد: در اين منطقه ارقام انجير دانه سفيد، پوزدنبالي، كوهكي، تومسجدي، خرمايي، ويل وحشي، شاه انجيري، قاسمي، دانهسبز، آتشي، فريدوني،آبگزي، فعلسربسته و مهارلويي عمل مي آيد.
بوستاني افزود: سطح زيركشت درخت 'بر' انجير در استهبان بيش از 400 هكتار است و از آن سالانه هزار تن محصول بر توليد ميشود.
مدير جهاد كشاورزي استهبان گفت: با توجه به اهميت 'بَر' انجير و كيفيت آن در باردهي و توليد محصول،امسال اين محصول با نظارت كارشناسان با سنجش كيفيت و بررسي ميوه' بَر' از نظر آفات عرضه مي شود.
وي افزود: امسال بدليل كمبود انجير بر قيمت اين محصول به كيلويي 600 هزار ريال رسيده است.
بوستاني اضافه كرد: استهبان بدليل تك محصولي بودن نياز به توسعه و بهره گيري از انجيرستانهاي بي نظير خود دارد زيرا اين مهم در اقتصاد منطقه اثر گذار است.
وي ادامه داد: انجير در 14 كشور جهان در وسعت 420 هزار هكتار توليد مي شود كه 51 هزار هكتار آن در ايران ، 42 هزار هكتار از اين ميزان در فارس و 57 درصد از آنها در استهبان است.
وي خاطر نشان كرد: كيفيت انجير استهبان هم در ايران و هم در دنيا كم نظير است ، در سالهاي پر باران 18 هزار تن و در سالهاي كم باران شش هزار تن انجير در اين منطقه توليد مي شود.
بگفته اين مسوول ، بيش از 40 درصد انجير استهبان به كشورهاي هنگ كنگ ، كره ، چين ، ژاپن ، فرانسه ، كشورهاي حاشيه خليج فارس ، كشورهاي شمالي درياي خزر صادر مي شود.
بوستاني افزود: در اين منطقه دو ميليون و 200 اصله درخت يادماني از نياكان و گذشتگان و دستان پرتوان و صبور باغبان امرزوي ، بصورت ديم بدون هيچگونه ادوات و امكانات آبياري و به دور از مصرف هرگونه كود شيميايي در عرصه طبيعت احداث و حفظ شده است.
فرماندار استهبان گفت: فرهنگ و اقتصاد مردم اين شهرستان با انجير ميوه بهشتي درآميخته و محل درآمد و امرار معاش آنها به حساب مي آيد.
محمدمهدي شرفي افزود: درختان انجير استهبان نسبت به سالهاي گذشته از وضعيت بهتري برخوردار است و گردهافشاني آنها براساس استانداردهاي خاص نسبت به سن درختان با مشاوره كارشناسان صورت ميگيرد.
وي ادامه داد: شهر ايج استهبان يكي از شهرهاي قطب توليد ميوه 'بر' انجير است كه انجيرستانهاي آن بيش از چند صد سال قدمت دارند.
وي ادامه داد: انجيرستانهاي استهبان موقعيت بسيار مناسبي براي ايجاد منطقه گردشگردي دارد و مسوولان مي توانند از اين موقعيت براي ارتقا شهرستان بهره گيرند.
وي اضافه كرد: همچنين انجيرستانهاي استهبان با ايجاد ظرفيتهاي مناسب مي تواند بعنوان بانك اطلاعاتي و تحقيقاتي در اختيار گردشگران و محققان قرار گيرد.
فرماندار استهبان گفت: انجيرستانهاي استهبان بدليل قدمت و وسعت بي نظير خود بايد در فهرست آثار ملي و ميراث فرهنگي كشور به ثبت رسد تا از زمينه تخريب و نابوديهاي احتمالي در آينده آن جلوگيري شود.
وي بيان داشت: انجيرستانهاي استهبان بيش از 80 درصد امرار معاش مردم را به خود اختصاص داده اند و درآمد منطقه متكي به آن است.
شرفي اظهار كرد: استهبان ظرفيت بالايي در جاذبه هاي طبيعي و گردشگري دارد و با ايجاد امكانات مي توان در شناساندن آن به گردشگران داخلي و خارجي همت گمارد.
وي اضافه كرد: مسوولان براي بهره گيري از توان گردشگري انجيرستانها اقدام شايسته اي انجام نداده اند ، درحاليكه طبيعت بكر انجيرستانها فرصت مناسبي براي ايجاد اشتغال در زمينه گردشگري دارد.ك/4
6117/ 5054
شيراز - ايرنا- انجيرستانهاي استهبان ، تك تك درختانش را به يادگار از نياكان پر تلاش و صبور كه ريشه در اين خاك دارند ، به يادگار نگه داشته است .