۲۰ تیر ۱۳۹۴، ۱۴:۰۷
کد خبر: 81678674
T T
۰ نفر

طلاق؛ پدیده اجتماعی رو به گسترش در چین

۲۰ تیر ۱۳۹۴، ۱۴:۰۷
کد خبر: 81678674
طلاق؛ پدیده اجتماعی رو به گسترش در چین

پكن - ایرنا - طلاق اگرچه مذموم است اما ظاهرا افزایش نرخ آن در چین نشان دهنده علاقه بیشتر زوجین به جدا شدن از یكدیگر و دامن زدن به این پدیده ناخوشایند اجتماعی است.

به گزارش ایرنا، آمارهای ارایه شده حاكی است كه در یك دهه گذشته نرخ طلاق در چین - پرجمعیت ترین كشور جهان - همواره رشدی پایدار داشته است.

با این حساب به نظر می رسد كه چین فقط در زمینه اقتصادی رشد پایدار را تجربه نمی كند بلكه در مسایل مذموم اجتماعی هم این روند ادامه دارد.

وزارت كشور چین در گزارش مشروحی تایید كرده كه در سال گذشته میلادی در این كشور 3 میلیون و 600 هزار زوج از یكدیگر جدا شده اند. نكته قابل توجه در این گزارش این است كه بیشترین میزان طلاق یعنی جدایی 55 هزار زوج فقط مربوط به شهر پكن پایتخت این كشور است.

خانواده، مهمترین كانون یك جامعه است و افزایش نرخ طلاق به معنای به مخاطره افتادن ثبات اجتماعی در هر كشور محسوب می شود كه البته این روند دلایل خاص خود را دارد.

كارشناسان اجتماعی و امور خانواده در چین، رشد آمار طلاق در این كشور را به رشد ارتباطات اجتماعی، برخی تأثیرات منفی رشد سریع اقتصادی بر ارزش‌های انسان‌ها و تغییر در دیدگاه زنان مرتبط می دانند.

البته به نظر می رسد كه رشد اقتصادی و بازتر شدن جامعه چین باعث آزادی های بیشتر اجتماعی شده كه همین امر در تصمیم گیری های سریعتر در باره خانواده اثرگذار است.

همین آزادی موجب افزایش مشكلات اخلاقی در جامعه شده و سوء استفاده های اجتماعی و اقتصادی هم به آن دامن زده و تعجب آور نیست كه موارد فوق از دلایل افزایش طلاق در چین بوده است.

البته رشد آمار طلاق در كشور چین تنها به دلیل تغییرات تحول اقتصادی و اجتماعی نیست و تغییراتی كه در قانون طلاق در سال 2003 روی داده و پروسه طلاق را آسان‌تر كرده نیز در این زمینه بسیار تأثیرگذار بوده است.

تا پیش از این تغییر قانون، زوج‌هایی كه به دنبال طلاق گرفتن از یكدیگر بودند، می‌بایستی از واحدهایی كه در آن كار می‌كردند یا از كمیته‌های همسایگی، نامه‌ای دریافت می‌كردند كه حاوی توضیحات و تأییدات درباره دلایل درخواست طلاق باشد.

در نتیجه افرادی كه نمی‌خواستند شخصیت اصلی داستان‌های همسایه‌ها و یا موضوع غیبت و حتی توهین‌های آشنایان باشند، ترجیح می‌دادند به زندگی مشتركی كه مورد علاقه آنان نبود ادامه دهند، اما در قانون جدید اگر زوجین بر سر تقسیم اموال و حضانت فرزندان توافق داشته باشند، می‌توانند ظرف 20 دقیقه و بدون دخالت افراد دیگر از هم جدا شوند.

افزون بر این، بررسی ها حاكی است كه زنان از پایگاه های اجتماعی و اقتصادی قوی تری در چین برخوردار شده اند كه به آنها آزادی و اقتدار بیشتری می دهد و همین از موجبات تصمیم گیری های جدی تر در باره زندگی مشترك است.

باید مساله مشكلات اقتصادی و فشارهای اجتماعی و اقتصادی بر خانوارها و گرانی و تورم سرسام آور بخصوص در شهرهای بزرگ را هم بر مشكلات افزود.

البته شمار زیادی از كسانی كه از یكدیگر جدا می شوند زوج هایی هستند كه هم تحصیلات بالا دارند و هم از وضعیت مالی خوبی برخوردارند و به باور كارشناسان اجتماعی، دقیقا به همین دلایل از یكدیگر فاصله می گیرند.

آنان از جمله افرادی هستند كه ساعت های بیشتری كار كرده و كمتر زندگی عاطفی و مشترك را تجربه می كنند و بتدریج رویكردهای اقتصادی در اذهان آنها بر مسایل اجتماعی حتی در زندگی غلبه می كند.

كنترل های شدید و تصمیم گیری های والدین در مورد ازدواج هم بعضا ممكن است باعث شود تا برخی از زوج ها ناخواسته و تحت فشار خانواده زندگی مشترك تشكیل دهند اما بتدریج اختلافات میان آنها بروز می كند.

به هر صورت آنچه نگران كننده تر است اینكه بیشترین گرایش طلاق در میان افراد 22 تا 35 ساله دیده می شود و شماری زیادی از اینها هم زنان هستند.

مساله خشونت های خانوادگی و ضرب و شتم زنان توسط همسرانشان هم یكی دیگر از علت های طلاق در چین است.

با این حساب گزارش ها حاكی است كه مجموعه ای از مشكلات اقتصادی و فشارهای خانوادگی در كنار معضلات اجتماعی و تصمیم های آنی و زودگذر و تنگناهای دوران زندگی مشترك موجب شده است تا طلاق در چین نرخ فزاینده ای داشته باشد.

این وضعیت بخصوص از سال 2003 میلادی به این طرف جدی تر شده و هر سال شمار زوج هایی كه از یكدیگر جدا شده اند افزایش یافته و از آن سال تاكنون تقریبا سه برابر شده است.

آساق*231*1597