۶ مرداد ۱۳۹۴، ۱۲:۳۶
کد خبر: 81698200
T T
۰ نفر
كمتر از نیم درصد جمعیت كشور هپاتیت C دارند/ شیوع دركشورهای منطقه  تا 6 برابر ایران

تهران - ایرنا - رییس شبكه هپاتیت كشور گفت:طبق آخرین آمار شیوع هپاتیت C كمتر از نیم درصد جمعیت كشور است و این در حالی است كه در كشورهای همسایه افغانستان ، عراق ، پاكستان و كشورهای شمالی ایران شیوع هپاتیت C بیش از 5 تا 6 برابر كشور ایران است.

دكتر موید علویان امروز سه شنبه به مناسبت روز جهانی هپاتیت در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا در باره آخرین وضعیت بیماری هپاتیت ویروسی B و C افزود: درحال حاضر ایران كمترین میزان شیوع بیماری هپاتیت B و C را در منطقه دارد و این در حالی است كه شیوع ویروس هپاتیت دركشورهای مجاور بیشتر از ایران است .

وی ادامه داد: هپاتیت ویروسی از بیماری های كبدی محسوب می شود كه البته با برنامه ریزی دقیق وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی در شناسایی ناقلین و همچنین اجرای مراقبت بهداشتی و طرح واكسیناسیون در كشور ویروس هپاتیت B و C كنترل شده است .

علویان افزود: شیوع ویروس هپاتیت B در استان های گلستان ، سیستان و اردبیل تقریبا 2 درصد بوده است اما در برخی مناطق كشور مانند خراسان جنوبی شیوع در این بیماری دیده نشده است.

به گفته وی شیوع هپاتیت B در كشور حدود 3 تا 5 درصد بوده است كه از 20 سال گذشته تاكنون با اجرای طرح واكسیناسیون سراسری هپاتیت B در اكثر نقاط كشور به پایین ترین حد خود رسیده است .

وی توضیح داد: از سال 1373 واكسن هپاتیت B در كشور اجرا شد. این امر سبب شد در افراد زیر 20 سال كشور به دلیل واكسینه شدن، شیوع این بیماری بسیار كمتر از دیگران باشد ، اما باید توجه كرد كه ارتكاب رفتارهای پرخطر سبب ابتلا به این بیماری می شود.

فوق تخصص بیماری گوارش و كبد با بیان اینكه ایران كمترین آمار مبتلایان به بیماری هپاتیت B را در میان كشورهای همسایه و منطقه به خود اختصاص داده است گفت: آمار نشان می دهد كه شیوع هپاتیت B در این كشورها 2 تا 3 برابر بیش از ایران است .

وی گفت : براساس داده های آماری حدود یك میلیون و 400 هزار نفر به هپاتیت B و C در كشور مبتلا هستند.

وی یاداور شد :هپاتیت B و C از مهمترین علل آسیب های مزمن كبدی است و برای پیشگیری از این بیماری باید به راه های انتقال توجه كرد.

** آمار جهانی

-------------------------

هپاتیت، بیماری با 1.5 میلیون قربانی سالانه/ 180 میلیون مبتلا به هپتاتیت C در جهان

سازمان بهداشت جهانی به مناسبت روز جهانی هپاتیت در گزارشی اعلام كرد: سالانه حدود 1.5 میلیون نفر در سراسر جهان جان خود را بر اثر این عفونت، به ویژه نوع B و C از دست می دهند. علاوه براین اكنون 180 میلیون نفر در جهان مبتلا به هپاتیت C هستند.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از ساینس، به التهاب كبد هپاتیت گفته می شود. التهاب كبد می تواند به فیبروز، سیروز یا سرطان كبد منجر شود. ویروس هپاتیت مهمترین عامل بروز این بیماری است ولی عفونت های دیگری مانند مواد سمی (مصرف الكل و مواد مخدر) و بیماری های خود ایمنی نیز جزء دلایل هپاتیت محسوب می شوند.

تاكنون پنج ویروس اصلی هپاتیت شناخته شده است كه به عنوان هپاتیت نوع A، B، C، D و E شناخته می شوند. احتمال سیروز كبدی و سرطان در دو نوع B و C بیشتر است. هپاتیت نوع A و E معمولا بر اثر مصرف آب و غذای آلوده ایجاد می شوند. هپاتیت نوع B، C و D معمولا نتیجه تماس با مایعات آلوده بدن هستند.

دریافت خون آلوده، تماس با تجهیزات آلوده، انتقال از مادر به نوزاد و تماس جنسی كنترل نشده مهمترین روش های انتقال این ویروس كشنده هستند. این بیماری می تواند با علایمی چون یرقان (زردی پوست و چشم)، تیرگی ادرار، خستگی مزمن، تهوع، درد و استفراغ همراه باشد یا بدون هیچ علامت اولیه ای بروز كند.

در روز جهانی هپاتیت، سازمان بهداشت جهانی از تمام پیشرفت های جدید برای مقابل با این ویروس كشنده استقبال می كند و تمركز امسال بر روی پیشگیری از این عفونت قرار دارد.

پیام سازمان بهداشت جهانی برای روز جهانی هپاتیت در سال 2015، پیشگیری از بیماری با آگاهی بر علایم خطر، تقاضا برای تزریق ایمن، واكسیناسیون كودكان و جستجو برای روش های درمانی نوین است.

استفاده از سرنگ آلوده یكی از مهمترین روش های گسترش هپاتیت است. به گزارش این سازمان، سالانه حدود دو میلیون نفر بر اثر سرنگ آلوده در معرض هپاتیت قرار می گیرند. تنها راه جلوگیری از این فاجعه، عدم استفاده از سرنگ مشترك است.

یكی دیگر از مهمترین راهكار های پیشگیری از هپاتیت، واكسیناسیون كودكان است. سالانه حدود 780 هزار كودك بر اثر آلودگی به هپاتیت B جان خود را از دست می دهند.

چند سالی است كه به این ویروس بیشتر توجه شده و حركت های جهانی برای مقابله با آن آغاز شده است. در ماه مه سال 2014 میلادی، قطعنامه ای برای پیشگیری، تشخیص و درمان هپاتیت صادر شد و 194 كشور آن را تایید كردند. تاكید قطعنامه بر تدوین برنامه جامع ملی برای مقابله با هپاتیت است.

در این روز، سازمان بهداشت جهانی فرصتی را برای تمركز روی اقدامات خاص فراهم می كند كه می توان به موارد زیر اشاره كرد :

-تقویت راهكارهای پیشگیری، غربالگری و كنترل هپاتیت و بیماری های مرتبط با آن

-افزایش واكسیناسیون هپاتیت B و برنامه های ملی ایمن سازی

-هماهنگی واكنش جهانی در مقابل هپاتیت

در حال حاضر بیش از 180 میلیون نفر در سراسر جهان به هپاتیت C مبتلا هستند؛ در حالیكه تعداد مبتلایان به ایدز 34 میلیون نفر و تعداد مبتلایان به ابولا بیش از 30 هزار نفر است.

این آمار نشان می دهد كه هپاتیت نیازمند توجه بیشتری است و بودجه اختصاص داده شده به این بیماری و اطلاع رسانی و آگاهی عمومی در این زمینه بسیار كم است.

یك از مناطقی كه به شدت تحت تاثیر هپاتیت قرار دارد، غرب آفریقا است. در این گزارش آمده است كه وجود زخم باز در افراد قبیله، تولد در خانه و به روش های سنتی و پخش عفونت از طریق آب و غذای آلوده، مهمترین دلایل این بیماری در مناطق دور افتاده آفریقا است.

28 جولای/ ششم مرداد، سالروز تولد باروخ ساموئل بلومبرگ برنده جایزه نوبل و كاشف ویروس هپاتیت B روز جهانی هپاتیت نامگذاری شده است.

علمی **1354**1599
۰ نفر