روز هفدهم مرداد ماه مصادف است با شهادت شهيد محمود صارمي كه اين روز ماندگار و تاريخي بهانه اي شد براي نگارش بخشي از ويژگي هاي حقيقي و حقوقي اين شغل جريان ساز كه قدمتي به بلنداي تاريخ بشر دارد.
خبرنگار از تركيب دو كلمه 'خبر' و 'نگار' تشكيل شده كه اين تنها ظاهر قضيه است، ولي اين انگيزه، عشق و علاقه و ايثار است كه چاشني وجود خبرنگاران در عرصه هاي مختلف شده است.
خبرنگار به بيان اين جمله معروف كه خبرنگار نبض تپنده تاريخ و روح پرسشگر جوامع بشري است پسنديده است ولي آنچه كه خود نمايي مي كند اين است كه نقش خبرنگار در جامعه كنوني ما كليدي تر و قلمش تاثيرگذارتر و سرنوشت ساز تر شده است.
بدون شك قدرت رسانه عامل تسلط بخش در جهان كنوني در عرصه سياست است و همچنين توسعه و تقويت بنيان هاي اجتماعي جامعه در گرو قدم هاي آگاه و هوشياري است كه به عنوان كنشگران عرصه اجتماع نقش آفريني مي كنند.
1- خبرنگاري يعني انديشيدن فراتر از روزمرگي هاي زمان، خبرنگاري يعني پيگير مطالبات به حق مردم، خبرنگاري يعني نگاه ذره بينانه و موشكافانه به مسائل گذشته، حال و آينده ، خبرنگاري يعني دشمن تحريف، خبرنگاري يعني درد و دل مردم را شنيدن و انتقال دادن آنها به مسوولان، خبرنگاري يعني آگاهي، تلاش، تحليل، تفسير، پژوهش و عمل، خبرنگاري يعني وقف مردم شدن، خبرنگاري يعني داشتن تعهد فردي و اجتماعي، خبرنگاري يعني دخالت نكردن در تمام امور، خبرنگاري يعني دشمن پنهان كاري و لاپوشي، خبرنگاري يعني غصه جيب هاي خالي خوردن، خبرنگاري يعني روي مين راه رفتن .
2- تخصص به عنوان حلقه گم شده در بين خبرنگاران به ويژه در بين خبرنگاران سايت هاي محلي مشهود است، واقعيت اين است كه بخش بزرگي از فعالان عرصه خبري در رسانه هاي محلي هيچ گونه تخصصي در اين عرصه ندارند، ضرورت تخصص و تعهد در كنار هم از الزامات حداقلي يك خبرنگار است.
3- خبرنگاري موفق تر است كه مطالعه بيشتري در تمام زمينه ها داشته باشد، مطالعه و آموزش جزء لاينفك خبرنگاري است كه بايد در راستاي ارتقا سطح خبرنگاران اين امر مهم در بين آنها نهادينه شودلازم است خبرنگاران با حس كنجكاوي و جستجو گر خود مسايل و رويداد ها را طوري تطهير كنند كه اطلاعات كافي و وافي در آن حوزه را از بر باشند تا بتوانند با تسلط و قدرت كافي آن موضوع را تحليل و تفسير نمايند.
4- يكي از پايه هاي حرفه خبرنگاري اخلاق حرفه اي در كار خبري و رسانه اي است. رعايت احترام در انتقاد كاري ها، عدم تحريف گفت و گوها به نفع حزب يا فرد خاص، پردازش به موقع سوژه ها و جريان ها در راستاي حفظ مصالح نظام ، ملاك قرار ندادن شايعات در خبرها و گزارشات، قائل شدن به افرادي كه مورد انتقاد واقع شدن(حق تصحيح، ، اصلاح، حق پاسخگويي به آنها)، عدم توهين، تهمت و مخدوش كردن شهرت افراد بخشي از ويژگي هاي اخلاقي خبرنگاران است. اگر اخلاق رسانه اي نباشد تهمت و افترا در رسانه زياد مي شود، مسائل شخصي بر مصالح و امنيت جامعه فزوني پيدا مي كند. توان شناسايي محيط هاي مختلف اجتماعي و شنيدن درد و رنج مردم و گام برداشتن در آن مسير از ديگر ويژگي هاي اخلاق حرفه خبرنگاري است.
روحيه پرمخاطره و جنجالي و در عين حال پر تنوع خبرنگار در موقعيتي عظيم و رفيع در عرصه ملي و بين المللي البته كه مورد غفلت قرار قرار گرفته است...
*خبرنگار ايرنا مركز كرمانشاه
خبرنگاري يكي از 10 شغل پرخطر جهان است كه صاحبان اين حرفه زيان آور به انواع بيماري هاي جسمي و روحي مبتلا مي شوند.