۱۹ مرداد ۱۳۹۴، ۸:۲۱
کد خبر: 81714269
T T
۰ نفر

خطر اصلی را از بیخ گوش خود دور كنید

۱۹ مرداد ۱۳۹۴، ۸:۲۱
کد خبر: 81714269
خطر اصلی را از بیخ گوش خود دور كنید

تهران - ایرنا- فراگیر شدن تكنولوژی های مربوط به ابزارهای حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، بحث ها و جدل هایی را در خصوص میزان آسیب ها و مضرات ناشی از استفاده از ابزارهای مخابراتی مطرح ساخته است، اما براستی مابین دكل های مخابراتی و تلفن همراه، كدامیك مضرات بیشتری برای سلامتی انسان دارند.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی ایرنا، موضوعاتی همچون وجود تشعشعات پرتوهای رادیویی ناشی از نصب آنتن های مخابراتی و تلفن همراه(BTS) در شرایطی كه استفاده از ابزارهای ارتباطی از جمله گوشی های همراه به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی انسانها مبدل شده اند، هر از چند گاهی بعنوان یك دغدغه و نگرانی ذهن بسیاری از مردم را درگیر خود می سازد.
البته قانونگذار براساس قانون حفاظت سلامت انسانی در برابر اشعه كشور، مصوب مجلس شورای اسلامی در سال 1368، به سازمان انرژی اتمی ایران به عنوان ناظر بر اجرای این قانون مسوولیت داده است تا به منظور حفظ سلامت مردم، كاركنان و نسل های آینده در برابر خطرات انواع پرتوها انجام وظیفه كرده و این وظیفه به مركز نظام ایمنی هسته ای كشور(امورحفاظت دربرابر اشعه)به عنوان واحد قانونی محول شده است.
شاید هنگامی كه از پرتوها سخن به میان آید، در ذهن بسیاری پرتوهایی همچون ایكس و گاما متصور شود، اما باید توجه داشت گرچه ماهیت پرتوهای ایكس و گاما با ماهیت پرتوهای رادیویی و مایكروویو كه در ارتباطات رادیویی مورد استفاده قرار می گیرند، مشابه است؛ اما به علت تفاوت بسیار زیاد در فركانس، تاثیرات این پرتوها بر انسان مشابه نیست.
البته در سطح دنیا نیز تاكنون آزمایشات و بررسی های گوناگونی ز سوی برخی از مجامع علمی در خصوص مخاطرات امواج مخابراتی انجام شده است و برخی معتقدند امواج موبایل از مخاطرات جدی برخوردار است و در مقابل این عده گروهی نیز تاكید می كنند كه مطابق تحقیقات صورت گرفته در سطح بین الملل تاكنون مضر بودن این تشعشعات اثبات نشده است.
چندی پیش بود كه حتی پروفسور مجید سمیعی جراح برجسته كشورمان در اظهار نظری اعلام كرد كه تا كنون هیچ تحقیقی مثبت یا منفی بودن تاثیر این تشعشعات بر سلامت انسان را تائید نكرده است.
در گزارش سال 1389 مركز نظام ایمنی هسته ای كشور نیز آمده كه در حال حاضر در كشور، از (GSM Global System for Mobile Communication)استفاده می شود، در این سیستم انجام ارتباطات رادیویی بین گوشی های تلفن همراه و آنتن های BTS با استفاده از پرتوهای الكترومغناطیسی در فركانسهای 900 و 1800 مگاهرتز(میلیون هرتز) صورت می گیرد.
اما موضوع تاثیر تشعشعات موبایل و دكل‌های مخابراتی بر سلامت انسان، حتی مورد توجه رییس جمهور نیز قرار گرفته است و طبق دستور دكتر روحانی كارگروهی متشكل از نهادها و سازمانهای مختلف مسوول پیگیری این مسئله شده‌اند.

**شایعات مربوط به سرطان زا بودن آنتن های تلفن همراه و دردسر اپراتورها
شایعات مربوط به سرطان زا بودن آنتن های تلفن های همراه، مانع از انجام برنامه های توسعه ای شبكه اپراتورهای اول و دوم كشور شده است.
برهمین اساس نیز وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت یازدهم رسیدگی به امواج رادیویی و تشخیص میزان مضر بودن هر كدام را از جمله برنامه‌های خود قرار داد و با تشكیل كمیته‌ای اعلام كرد كه امواج را بررسی می كند و در سه دسته امواج بی‌ضرر، كم‌ضرر و مضر جای خواهد داد.
هرچند قرار بود پس از انجام این بررسی‌ها گزارشی از سوی این كمیته ارائه شود اما تا این لحظه این گزارش منتشر نشده است، اما منابع مختلفی از جمله محمود واعظی در تابستان سال جاری اعلام كرد كه بررسی‌های این كمیته با استفاده از تجهیزات كاملی كه برای سنجش این تشعشعات دارد، نشان داده‌ كه فرستنده‌های مخابراتی هیچ‌ گونه امواج مضری برای سلامتی مردم نداشته‌اند.
به هرحال پس از این نیز، اختلافات بر سر تاثیرات امواجی ارسال شده از دكل‌های مخابراتی ادامه داشته و وحید صدوقی مدیرعامل ارتباطات سیار ایران ضمن مخالفت با ادعاهای مطرح شده در خصوص مضر بودن دكل های مخابراتی معتقد است: میزان تشعشات امواج ناشی از آنتن‌های تلفن همراه و آنتن‌های BTS پیش از این مورد بررسی های مختلف قرار گرفته و به تایید سازمان انرژی اتمی رسیده است.
مدیرعامل شركت ایرانسل نیز هفته گذشته در استان آذربایجان شرقی پاسخ به این سوال كه آیا تشعشعات دكل های ایرانسل برای سلامتی مضر و سرطان زا است یا خیر، اعلام كرد: با توجه به اینكه سازمان انرژی اتمی این دكل ها را كنترل می كند و تاییده صادر می كنند، تاكنون هیچ گزارشی مبنی بر اینكه این دكل ها تشعشعات مضر و سرطان زا ساطع می كنند، صادر نشده است.
علیرضا قلمبر دزفولی افزود: طبق گزارش دانشگاه های ایران كه امواج دكل های ایرنسل را بررسی می كنند، تولید میزان تشعشعات ایرانسل بین یك صدم تا یك پانصدم حد مجاز است بنابراین هیچ یك از تشعشعات ایرانسل سرطان زا نیست.
اما پیگیری های خبرنگار ایرنا از منابع آگاه، حاكی از آن است كه مطابق با نتایج بررسی های اخیر انجام شده در 10 استان كشور از سوی كارگروه تعیین شده از سوی رییس جمهور ، آنتن های تلفن همراه سازگار با محیط زیست بوده و برای انسان از خطرات آنچنانی برخوردار نیست.
البته پیش از این نیز بارها موضوع غیرمضر بودن آنتن های مخابراتی مورد تاكید برخی از مسوولان از جمله مدیر كل صدور پروانه، سرویس‌های رادیویی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی قرار گرفته بود.
عظیم فرد با بیان اینكه، بحث‌های مختلفی در خصوص اثرات تشعشعات موبایلی مطرح شده است اظهارداشت: باید توجه داشت كه تشعشعات موبایلی جزو امواج رادیویی محسوب می‌شوند كه امواج رادیویی نیز از امواج غیریونیزه به شمار می‌روند، برهمین اساس تاكنون هیچ گزارش بین‌المللی مبنی بر مضرات تشعشعات غیریونیزه رادیویی وجود نداشته و مشاهده نشده است.

** دكل های مخابراتی ازحداقل تشعشعات برخوردارند
به اعتقاد برخی از كارشناسان دكل های مخابراتی از حداقل تشعشعات مضر برای بدن انسان برخوردارند و در حقیقت خطر اصلی در استفاده بیش از حد و نامناسب از گوشی های همراه و در بیخ گوشمان نهفته است
سیدهاشم مداح حسینی درگفت وگو با ایرنا، با تاكید براینكه یكسری باندها رزنانس و منعكس كننده ارتعاشات به بدن انسان هستند و از خطربیشتری برخوردار می باشند، افزود: معمولا فركانس های زیر 20 گیگا هرتز خطرناكترند و رادارها معمولا دارای فركانس های بین یك تا 20 گیگا هرتز هستند.
وی با بیان آنكه موبایل های ارتباطی باندهای زیرفركانس 4 گیگاهرتز را شامل می شوند، درعین حال اظهارداشت: درحوزه موبایل تنها فركانس نیست بلكه عامل اصلی توان تشعشی است و در خصوص موبایل این توان درحد اقل است.
این كارشناس مخابرات گفت: درطول سالهای گذشته هیچگاه مشاهده نشده كه پرسنل مخابراتی كه به طور مستقیم و دائم درنصب تجهیزات مخابراتی فعالیت داشته ودرمعرض تشعشع این امواج قرار داشته اند بامشكل جسمانی مواجه شوند.
وی معتقد است: به طور حتم امواج مضر برای بدن انسان را، امواج با توان تشعشع بالا مانند امواج رادارهای هشدار دهنده با توان بالا تشكیل می دهند.

** خطر اصلی تلفن همراه است نه دكل های مخابراتی
عضو هیات علمی مركز تحقیقات مخابرات ایران با تاكید براینكه خطر اصلی تنها گوشی تلفن همراه محسوب می شود، افزود: چراكه سر انسان بعنوان حساسترین عضو بدن، ازتماس مستقیم و نزدیك با این گوشی ها برخوردار است.
وی بیان كرد: در همه جای دنیا توصیه شده كه بصورت ممتد و در مدت طولانی با گوشی همراه در تماس نباشیم و حداكثر مكالمه با تلفنهای همراه 40 ثانیه توصیه شده كه عموما ازسوی مردم رعایت نمی شود.
به گفته این كارشناس مخابرات، در شهرها هنگامی كه شبكه مخابرات توسعه پیدا می كند تعداد سلولهایBTS یا ایستگاه پایه فرستنده و گیرنده های موبایل، زیاد و فاصله كم می شود و طراحی این سیستمها طوری در نظرگرفته شده است كه كنترل تشعشعی در نظر گرفته شده واین یعنی اینكه هر چقدر سلول كوچكتر و فاصله گوشی با دستگاه كمتر باشد، توان تشعشعی پایین آمده و این برای انسان مضر نخواهد بود.
وی گفت: هر چقدر در شهرها تعداد BTS بیشتر باشد به دلیل كوچكی سلولهای توان تشعشعی آن كمتر و از خطر پایین تری برخوردار است
عضو هیات علمی مركز تحقیقات مخابرات ایران درادامه تاكید كرد: امواج مایكرویو با تشعشعات بالا در باندهای فركانسی خاصی و در توان بالا می توانند بیماری هایی ایجاد كنند ولی شدت تشعشع ایستگاه های BTS كه از فناوری های پیشرفته كنترل توان تشعشعی استفاده می كنند بسیار پایین می باشد.
مداح حسینی در رابطه با كشورهای اروپایی باآمدن شبكه های نسل جدید مانند LTEتعداد سلولها بسیار زیاد شده است، گفت: در حال حاضر در بسیاری از كشورها یپیشرفت همانند ژاپن و آلمان و نظایر اینها این شبكه ها پیاده سازی شده است.
وی افزود: بنابراین كسانیكه می گویند در خارج ایران به نصب تجهیزات مخابراتی اعتراضاتی صورت گرفته باید بدانندكه بیشتر این اعتراضات جنبه تبلیغاتی داشته چرا كه این شبكه ها روز به روز درحال توسعه است و اگر خطراتی وجود داشت به طورحتم جلوی گسترش این شكبه هاگرفته می شد.

** اندازه گیری تشعشعات فرستنده های مخابراتی ازسوی سازمان تنظیم و مقررات
عضوهیات علمی مركز تحقیقات مخابرات ایران در ادامه از اقدامات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در اندازه گیری تشعشعات آنتن های مخابراتی در بعضی از نقاط كشور خبرداد و گفت: تاكنون از سوی این سازمان اندازه گیری هایی انجام شده است و نتیجه این شد كه شدت تشعشعات زیر حد استانداردهای جهانی بوده است.
مداح حسینی با بیان اینكه، درحال حاضریك دكل آنتن مخابراتی حداقل با 30 متر ارتفاع در مناطق مختلف نصب می شود و فاصله انسانی با این دكل ها دور است، افزود: به دلیل اینكه تشعشع در اینگونه دكل ها متمركز نیست و تا حدودی پخش می‌باشد نمی‌تواندآسیبی برای بدن داشته باشد.
به گفته این كارشناس مخابرات ساكنان زیر دكل ها وآنتن های نصب شده در بالای ساختمانها از كمترین تشعشات برخوردارهستند و نفوذ این تشعشعات به زیر دكل در حد صفر است چراكه بیشتر به سمت جهت طراحی شده ساطع می شود.
وی با اشاره به اینكه اكثر توجهات به سمت تشعشعات ناشی از فرستنده‌هایBTS جلب می‌شود، به مضرات گیرنده‌های موبایل اشاره كرد و گفت: درگذشته هنگامی كه با گوشی‌های تلفن همراه صحبت می‌كردیم،گرمای شدیدی در صورت حس می‌شدكه این گرما به تشعشعات گوشی‌ها برمی گردد.
مردم بهتر است برای در امان ماندن از تشعشعات امواج مخابراتی از تلفن همراه كمتر استفاده كرده و از استفاده تلفن همراه برای كودكان نیز تا حد ممكن اجتناب شود چراكه دلیل كوجك بودن ابعاد بدن بچه ها، تشعشع ایجاد شده در بدن آنها در واحد سطح بیشتر خواهد بود.
اقتصام(5)1836**1558
۰ نفر