به گزارش ايرنا، آب به عنوان موضوع اصلي و محور برنامه هاي توسعه اي استان يزد دولتمردان و به تبع آن مديران استان را بر آن داشته تا براي حل اساسي اين موضوع و سيراب كردن كام تشنه كويرنشينان مدبرانه برنامه ريزي كنند.
استان يزد با 129 هزار كيلومتر مربع وسعت در مركز ايران حدود 20سال اخير و شايد بيشتر با خشكسالي هاي مستمر و كاهش بارندگي ها همراه بوده به گونه اي كه اكنون با افت شديد سفره هاي زيرزميني و كاهش منابع آبي مواجه شده است.
سالانه به طور متوسط 100 ميلي متر باران مي بارد در حالي كه تبخير آب 3 هزار ميلي متر است يا سالانه يك متر و 10سانتي متر از سطح آب هاي استان يزد كم مي شود و اين تفاوت و فاصله براي استان مشكل ايجاد كرده است.
اين شرايط آبرساني به استان و كار كشاورزي را براي مردم كوير كه آب را همچون مرواريد از دل زمين بيرون كشيده و بر روي زمين خشك و تفتيده كوير مي غلطانند با مشكلاتي مواجه مي كند .
خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) مركز يزد به دلايل ياد شده در چارچوب ميزگردي با حضور حسين غفوري مديرعامل آب منطقه اي استان و سيد جمال سجادي پور مديركل جهاد كشاورزي استان يزد عملكرد دوساله دولت تدبير و اميد را در اين دو حوزه بررسي كرد.
*** تخصيص كامل سهميه آب انتقالي يزد بعد از 18 سال
مديرعامل شركت آب منطقه اي يزد گفت: براي نخستين بار در 18 سال گذشته سهميه آب انتقالي به اين استان به صورت كامل تخصيص يافت .
حسين غفوري افزود: تا پيش از اين 62 ميليون متر مكعب آب از خط اول به استان يزد منتقل مي شد كه با رايزني دولت تدبير و اميد هم با افزايش هفت ميليون متر مكعبي به 69 ميليون متر مكعب رسيده است .
وي خاطر نشان كرد: همچنين براي نخستين مرتبه در 18 سال گذشته سيستم هاي خط انتقال آب به يزد تكميل ، تجهيز و بازسازي شده است .
*** انتقال آب از بهشت آباد به يزد مورد تاكيد دولت
اين مسوول اظهار داشت: از طرح هاي مهم در دولت تدبير و اميد كه به جد مورد پيگيري قرار گرفته باشد مي توان به خط دوم آبرساني به يزد از بهشت آباد اشاره كرد .
غفوري گفت: در قالب اين طرح كه پنج ساله پيش بيني شده قرار است 150 ميليون متر مكعب آب در سال به استان يزد تخصيص يابد.
مدير عامل شركت آب منطقه اي يزد يادآور شد: اين طرح بزرگ به سه هزار و 500ميليارد تومان اعتبار نياز دارد.
وي به طرح بلندمدت تامين آب يزد از خليج فارس و عمان با مشاركت بخش خصوصي اشاره كرد و افزود: براي اين طرح كه تا مركز استان 770كيلومتر است حدود 15هزار ميليارد تومان اعتبار پيش بيني شده است.
اين مسوول گفت: مطالعات انتقال آب از خزر به يزد نيز از لحاظ فني بررسي شده و جواب مي دهد و ساير مسائل آن از جمله زيست محيطي و مسائل منطقه اي و كشورهاي همسايه بررسي نشده كه البته درباره سمنان در حال كار است .
*** تشكيل مستمر و منظم شوراي آب استان بعد از سالها بي نظمي
غفوري از مهمترين تصميمات دولت را تسريع در برگزاري شوراي عالي آب ذكر كرد كه هم اكنون هر دو ماه يكبار برگزار مي شود .
مديرعامل آب منطقه اي استان يزد تاكيد كرد : متاسفانه در دولت قبل اين جلسات جدي گرفته نمي شد و تنها 6جلسه تشكيل شده بود كه خوشبختانه در دولت يازدهم به صورت منظم و مستمر پس از سالها بي نظمي تشكيل شده است.
وي افزود: در اين خصوص همزمان با تشكيل شوراي عالي آب با حضور رييس جمهوري تاكنون 11جلسه در استان تشكيل شده است.
اين مسوول از پيگيري ساخت سد در هرات با پيشرفت 75 درصدي و همچنين پيگيري براي تامين آب مورد نياز صنايع خبر داد .
غفوري گفت: يكي ديگر از فعاليت دو سال اخير تامين آب شركت هاي مستقر در شركت شهرك هاي صنعتي بوده كه خوشبختانه به خوبي انجام شده است .
*** استمرار آب انتقالي به استان
مديرعامل آب منطقه اي استان از اولويت هاي امسال دولت در استان يزد را استمرار آب انتقالي به يزد و تكميل و تجهيز طرح هاي زير پوشش ذكر كرد.
وي گفت: سالانه هزار و 100ميليارد مترمكعب آب در استان مصرف مي شود كه 88درصد آن در بخش كشاورزي، چهار درصد در بخش صنعت و تنها هشت درصد آن در بخش شرب است.
غفوري يادآور شد: خسكسالي هاي مستمر در كنار كاهش بارندگي ها و نيز آلودگي برخي چاههاي استان ، مشكلاتي براي آب شرب مردم پديد آورده است.
اين مسوول يادآور شد: حمله آب شور به آب هاي شيرين و مشكلات ياد شده باعث شده در شهرهايي همچون اردكان چاه مناسبي براي شرب وجود نداشته باشد كه اميدواريم با اجراي برنامه هاي كوتاه مدت و بلندمدت بتوانيم اين مشكلات و آلودگي آب را كاهش دهيم.
وي درباره راههاي صرفه جويي در مصرف آب تصريح كرد: راه حل درازمدت اين كار دو شبكه اي كردن خطوط انتقال آب خانگي و جداسازي آب شرب از ساير مصارف است اما نيازمند بودجه كلاني است.
** 75درصد اراضي استان زير كشت محصولات زراعي و باغي
رييس سازمان جهاد كشاورزي يزد با بيان اينكه از 158 هزار و 565 هكتار اراضي قابل كشت استان 120 هزار هكتار آن زير كشت رفته است گفت: از اين مقدار معادل 40 درصد محصولات زارعي و مابقي محصولات باغي است.
سيد جمال سجادي پور با بيان اينكه در مجموع حدود يك درصد از كل سطح زير كشت كشور در اين استان واقع شده است افزود: سالانه افزون بر يك ميليون تن انواع محصولات كشاورزي در اين استان توليد مي شود.
وي با بيان اينكه كمبود آب و شور بودن آن باعث شده تا كشاورزان به سمت محصولات باغي چون پسته بروند اظهار كرد: در زمينه محصولات باغي از لحاظ سطح زير كشت در كشور در رتبه 10 كشور قرار داريم.
سجادي پور با بيان اينكه اين استان رتبه دوم در توليد محصولات گلخانه اي ، رتبه چهارم در توليد انار ، رتبه پنجم در توليد زردآلو و رتبه اول رناس در كشور دارد اضافه كرد: همچنين از لحاظ سطح زير كشت بادام هم در رتبه پنجم كشوررا داراست.
وي با بيان اينكه در بخش دام و طيور هم سرمايه گذاري هاي خوبي در استان صورت گرفته است يادآور شد : استان در پرورش كبك و بلدرچين در رتبه نخست كشور قرار دارد.
وي گفت: در زمينه ساخت مجتمع هاي دامپروري در رتبه نخست و توليد شير و گوشت مرغ هر كدام 50 درصد مازاد استان توليد مي شود.
*** اختصاص 124 هكتار اراضي استان به محصولات گلخانه اي سبزي و صيفي
اين مسوول از اختصاص 124 هكتار از اراضي استان به كشت محصولات گلخانه اي سبزي و صيفي در دوسال گذشته خبر داد و گفت: در اين زمينه 845 ميليارد ريال هزينه شده است.
سجادي پور كاهش سطح زير كشت محصولات زراعي پر آبخواه و جايگزين كردن محصولات كم آبخواه را از مهمترين اقدامات سازمان جهاد كشاورزي نام برد و گفت: توسعه كشت هاي گلخانه و كشت محصولاتي چون زعفران ، زيره سبز و غيره نمونه بارز اين اقدام است.
رييس جهاد كشاورزي استان يزد با بيان اينكه محصولات گلخانه اي به ازاي هر متر مكعب 10 تا 12 كيلوگرم محصول برداشت مي شود افزود: در مساحت كمتر و مصرف كم آب، توليد بيشتري برداشت مي شود.
وي با اشاره به حمايت دولت تدبير و اميد در بخش محصولات گلخانه اي تصريح كرد: در سال گذشته يكهزار ميليارد تومان در اين زمينه در سطح كشور پرداخت شد كه سهم استان از اين ميزان 15 ميليارد تومان بود.
سجادي پور گفت: مجموعا 80 هكتار در سال گذشته براي دريافت تسهيلات به بانك ها معرفي شدند.
*** توسعه مكانيزاسيون بخش كشاورزي با اعتبار 265 ميليارد ريال براي نخستين بار
وي با اشاره اقدامات دولت تدبير و اميد كه براي نخستين بار در سطح استان انجام شد گفت: يكي از اين فعاليت ها توسعه مكانيزاسيون بخش كشاورزي بود كه مجموعا در دو سال گذشته 265 ميليارد ريال از محل تسهيلات بانكي به اين بخش اختصاص يافت.
اين مسوول با بيان اينكه مبلغ اين تسهيلات نسبت دو سال ما قبل از آن چند برابر افزايش يافته است افزود: اين مبلغ براي تامين يكهزار و 179 دستگاه ، ماشين آلات و اداوات سبك و سنگين كشاورزي در زمينه باغي ، زراعي ، دامي و شيلات اختصاص يافت.
*** افزايش 28 هزار تني توليدات دامي در استان
رييس سازمان جهاد كشاورزي استان يزد با اشاره به افزايش 28 هزار تني توليدات دامي در دو سال گذشته گفت: در اين مدت توليد شير خام، گوشت قرمز، تخم مرغ و گوشت مرغ به ترتيب 9، 11، 38 و 9 درصد افزايش يافته است.
به گفته سجادي پور 55 درصد گوشت طيور و 50 درصد شير توليدي و 30 درصد تخم مرغ به ساير استانهاي صادر مي شود.
وي يادآور شد: مجموعا 288 هزار تن محصولات دامي در استان توليد مي شود.
*** اجراي سيستم هاي آبياري تحت فشار در سطح دو هزار و 462 هكتار
رييس سازمان جهاد كشاورزي استان از اجراي سيستم هاي آبياري تحت فشار در سطح دو هزار و 462 هكتار با سرمايه گذاري افزون بر 300 ميليارد در دوسال گذشته خبر داد و گفت: 50 درصد اين مبلغ بصورت بلاعوض بوده است.
وي با اشاره به اينكه اين نوع آبياري راندمان آب را از 40 درصد به 90 درصد مي رساند افزود:اين ميزان سيستم آبياري صرفه جويي سالانه هشت ميليون متر مكعب آب كشاورزي را به دنبال داشته است.
اين مسوول با بيان اينكه دولت يازدهم در سال گذشته براي اجراي هر هكتار آبياري قطره اي 65 ميليون ريال كمك بلاعوض به كشاورزان اين استان پرداخت كرد گفت: به همين ميزان نيز تسهيلات پرداخت كرد.
سجادي پور با اشاره به اينكه اين روند در سالجاري هم ادامه دارد افزود: در مناطقي هم كه امكان آبياري قطره اي وجود ندارد و آب شور است آبياري به شكل كم فشار اجرا مي شود و دولت در اين زمينه به ازاي هر هكتار 64 ميليون ريال تسهيلات ارائه مي كند.
وي افزود: از اين ميزان 50 درصد بصورت بلاعوض و مابقي ان بصورت تسهيلات است.
رييس سازمان جهاد كشاورزي يزد با بيان اينكه در سال 91 هيچ اعتباري به اين بخش اختصاص نيافت افزود: در دولت يازدهم با وجود مشكلات اقتصادي تسهيلات خوبي در اين زمينه به كشاورزان اختصاص داد.
*** افزايش حجم اعتبارات براي كاهش مصرف آب در دولت يازدهم
وي با بيان اينكه در دولت هاي قبل حجم اعتبارات اختصاص يافته در اين بخش به اين حد نبوده است گفت: در سال گذشته براي آبياري تحت فشار 15 ميليارد تومان اختصاص يافته كه در سال 94 اين رقم پيش بيني مي شود.
سجادي پور با بيان اينكه در سال 91 هيچ اعتباري به اين بخش اختصاص نيافت گفت: در دو سال قبل به ازاي هرهكتار 1.5 ميليون تومان اعتبار بلاعوض اختصاص داده مي شود كه حمايت هاي دولت تدبير و اميد در اين زمينه قابل تقدير است.
*** تسطيح و نوسازي اراضي كشاورزي در سطح 143 هكتار
رييس سازمان جهاد كشاورزي استان تسطيح و نوسازي اراضي كشاورزي در سطح 143 هكتار با هزينه 42 ميليارد ريال را از ديگر اقدامات اين سازمان در دو سال گذشته بيان كرد و گفت: اين اقدام صرفه جويي سالانه 143 هزار متر مكعب را به دنبال داشته است.
وي با بيان اينكه دولت در راستاي مديريت يكپارچه سازي اراضي فعاليت هاي خوبي انجام داده است افزود: در سال 92 معادل 40 هكتار و در سال 93 نيز 103 هكتار از اراضي استان يكپارچه سازي شد.
سجادي پور احيا و مرمت 397 رشته قنات با اعتبار 27 ميليارد ريال را از ديگر فعاليت هاي اين سازمان در اين مدت اعلام و اظهار كرد: اين ميزان اعتبار از محل اعتبارات استاني ، ملي و خشكسالي تامين شده است.
به گفته وي 10 درصد قنات هاي كشور در اين استان وجود دارد كه به دليل خشكسالي هر سال با افت منابع آبي روبرو مي شوند.
وي با بيان اينكه اگر قنوات مرمت و احيا نشوند 100درصد خشك مي شوند اظهار كرد: دولت بايد در اين زمينه كمك كند هر چند كه در دوسال گذشته حمايت هاي خوبي در اين زمينه شده است.
سجادي پور اظهار كرد: در دوسال گذشته به طول 87 كيلومتر كانالهاي آبياري و لوله گذاري انتقال آب كشاورزي ساخته و در اين زمينه 35 ميليارد ريال هزينه شد كه صرفه جويي سالانه سه ميليون متر مكعب آب را داشت.
وي گفت: در چند سال اخير با توجه به فعاليتها و اقدامات صورت گرفته 12 ميليون متر مكعب آب در بخش كشاورزي استان صرفه جويي شده است .
*** افزايش دو برابري اعتبارات صنايع تبديلي استان در سال 93
رييس سازمان جهاد كشاورزي يزد بهره برداري از 31 واحد صنايع تبديلي و تكميلي بخش كشاورزي با سرمايه گذاري 300 ميليارد ريال از ديگر فعاليتها در دولت تدبير و اميد بيان كرد و افزود: اين ميزان واحد ظرفيت توليد سالانه 233 هزار تن اين صنايع را فراهم كرد.
وي مجموع اعتبارات در اين بخش در سال 92 را 98 ميليارد تومان و در سال 93 رابا افزايش دو برابري 181 ميليارد تومان اعلام كرد و گفت: اين ميزان اعتبار از محل صندوق توسعه ملي اختصاص يافته است.
*** بهره برداري از 31 طرح در بخش كشاورزي
سجادي پور از بهره برداري 31 پروژه كشاورزي در سطح استان در هفته دولت امسال خبر داد و گفت: براي اجراي اين تعداد پروژه در شهرستان هاي مختلف استان اعتباري بالغ بر 166ميليارد ريال هزينه شده است.
وي با بيان اينكه پروژه هاي ياد شده در بخش هاي مختلف دام و طيور، آب و خاك ، توليدات گياهي و صنايع تبديلي هستند افزود: اين پروژه ها براي 88 نفر به صورت مستقيم شغل ايجاد كرده است.
اين مسوول گفت: بيشترين پروژه مورد بهره برداري مربوط به بخش آب و خاك با 16 پروژه و بيشترين ميزان اشتغالزايي براي صنايع تبديلي و مكانيزاسيون با 57 نفر اشتغالزايي مستقيم مي باشد.
سجادي پور افزود: بيش از 60 درصد از اين طرح ها در روستاهاي محروم شهرستان هاي خاتم و بهاباد افتتاح مي شود.
*** تهيه طرح مديريت بهينه سازي مصرف آب
رييس جهاد كشاورزي يزد گفت: براي بهينه سازي مصرف آب در شوراي آب استان طرحي با عنوان طرح مديريت بهينه سازي مصرف آب در بخش كشاورزي تهيه شده است كه اين طرح به كميسيون 215 براي مجوز رديف بودجه ارسال شده است.
سجادي پور افزود: در قالب اين طرح مباحت چون انتقال آب ، تجهيز و نوسازي اراضي ، آبياري فشار و ساخت شبكه هاي آبياري و مباحث آموزشي اطلاع رساني ديده شده است.
وي تصريح كرد : در اين طرح يك برنامه 10 ساله براي مديريت مصرف آب استان تهيه شده كه يكهزار و 500 ميليارد تومان اعتبار براي آن پيش بيني شده كه 50 درصد بصورت بلاعوض است.
*** رشد 90درصدي خريد گندم
سجادي پور در اين خصوص گفت: سطح زير كشت گندم استان با توجه به شور شدن منابع آب از 23 هزار تن به 13 هزار و 500 تن رسيده است منتهي جابجايي كشت صورت گرفت.
وي با بيان اينكه خريد گندم در دولت قبل در اين استان در حد صفر بود افزود: خوشبختانه در اين دولت خريد گندم رشد خوبي داشته به گونه اي كه امسال تاكنون 13 هزار تن از اين محصول در استان خريداري شده است.
وي اظهار كرد: با برنامه ريزي كه در دولت يازدهم براي خريد گندم از كشاورزان انجام شد كشاورزان در دو سال گذشته فروش گندم خود را به دولت تا 90 درصد افزايش داده اند.
رييس سازمان جهاد كشاورزي استان يزد اظهار كرد: دولت در بحث پيشيباني، خريد و تامين نهاده هاي گندم بسيار خوب عمل كرده است. ك/4
2088/1968/80681/1042
در ميزگرد ايرنا بررسي شد/سهميه آب انتقالي به يزد هفت ميليون متر مكعب افزايش يافت
۳ شهریور ۱۳۹۴، ۱۳:۵۴
کد خبر:
81733690
يزد - ايرنا -مديرعامل شركت آب منطقه اي يزد گفت: تا پيش از اين 62 ميليون متر مكعب آب از خط اول به استان يزد منتقل مي شد كه با رايزني دولت تدبير و اميد با افزايش هفت ميليون متر مكعبي به 69 ميليون متر مكعب رسيده است .