پیشنهاد روحانی برای ایجاد جبهه متحد مبارزه با افراط گرایی و خشونت

نیویورك - ایرنا- دكتر حسن روحانی رییس جمهوری پیشنهاد كرد برای مبارزه با فقر و فساد و دیكتاتوری یك برنامه جامع اقدام مشترك تدوین و « جبهه متحد مبارزه با افراط گرایی و خشونت» تشكیل شود.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، دكتر حسن روحانی روز دوشنبه در هفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل افزود: توافق هسته‌ای كه نمونه درخشانی از «پیروزی بر جنگ» است، توانسته سایه تخاصم و حتی جنگی دیگر و تنشی دامنه‌دار را از سر خاورمیانه دور كند. توافق هسته‌ای می‌تواند و باید، سرآغاز دوره‌ای جدید و موجب نتایجی مثبت برای صلح و ثباتی پایدار در منطقه نیز باشد.
رییس جمهوری تصریح كرد: از نظر ما توافق حاصله، هدف نهایی نیست، بلكه تحولی است كه می‌تواند و باید، مبنای دستاوردهای بیشتری باشد. با توجه به اینكه این تفاهم هم مبنایی عینی فراهم كرده و هم الگوی مناسبی به دست داده، می تواند در جهت تحولی اساسی در منطقه، عمل كند.
روحانی اظهار داشت: سیاست ما این است كه در فضای جدید، حركت صلح جویانه خود را در منطقه، بر مبنای همان قاعده برد ـ برد، ادامه دهیم و به نحوی عمل كنیم كه همه، در منطقه و جهان از مزایای این فضای جدید بهره‌مند شوند.

***ما جنگ و تحریم را از یاد نمی بریم اما به صلح و توسعه فكر می كنیم
وی تاكید كرد: می‌توانیم از این فرصت برای توجه به آینده و اجتناب از تمركز بر گذشته استفاده كنیم و روابط خود را با كشورهای منطقه به ویژه همسایگانمان، بر اساس احترام متقابل و منافع مشترك و جمعی، بازسازی كنیم.
روحانی اظهار داشت: ایران امروز با حفظ میراث تاریخی و فرهنگی خود، نگاه به آینده دارد؛ نه فقط آینده‌ای دور بلكه آینده‌ای نزدیك با چشم‌اندازی روشن از همكاری و همزیستی.
رییس جمهوری تاكید كرد: من خطاب به همه دولت‌ها و ملت‌ها می‌گویم: ما گذشته را فراموش نمی‌كنیم اما نمی‌خواهیم در گذشته بمانیم. ما جنگ و تحریم را از یاد نمی‌بریم، اما به صلح و توسعه فكر می‌كنیم.
روحانی گفت: متاسفانه، منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا به یكی از متلاطم‌ترین مناطق جهان تبدیل شده است. تداوم و تشدید چنین وضعی می‌تواند موجب سرایت تشنج به دیگر مناطق جهان شود. در جهانِ به هم پیوسته و بدون مرز كنونی، كشورها و مناطق مختلف، به سختی می‌توانند مرزهای خود را نفوذ ناپذیر كنند و مانع اشاعه ناامنی و بی‌ثباتی شوند.

***هشدار تبدیل سازمان های تروریستی به حكومت های تروریستی
وی تبدیل سازمان‌های تروریستی به حكومت‌های تروریستی را خطر بزرگ و اصلی در جهان امروز دانست و گفت: ما متاسفیم كه قیام‌های ملی در منطقه ما توسط تروریست‌ها به انحراف كشیده شدند و به جای صندوق رای، اسلحه و ترور می خواهد سرنوشت ملت‌ها را تعیین كند.
رییس جمهوری ادامه داد: ما پیشنهاد می‌كنیم كه مبارزه با تروریسم به یك سند و قاعده الزام‌آور بین‌المللی بدل شود و هیچ دولتی حق نداشته باشد از تروریسم به عنوان یك روش مداخله‌جویانه در امور ملت‌ها حمایت كند.
روحانی تاكید كرد: ما آماده‌ایم كه برای نابودی تروریسم و بسترسازی برای تحولات دموكراتیك در منطقه كمك كنیم و اجازه ندهیم اسلحه به ابزار تحول، بدل شود. ما همان‌گونه كه در عراق و افغانستان به استقرار دموكراسی كمك كردیم، آماده كمك به دموكراسی در سوریه و نیز یمن هستیم. ما از تداوم قدرت با رای ملت و نه اسلحه حمایت می‌كنیم. ما از حكومت اكثریت با حفظ حقوق اقلیت دفاع می‌كنیم.

***هزاران زائر، قربانی بی كفایتی مجریان حج شده اند
رییس جمهوری در ادامه سخنرانی خود در هفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل اینچنین گفت: من به نمایندگی از سوی ملت بزرگی سخن می گویم كه امروز در غم از دست دادن هزاران زائر مسلمان و صدها نفر از هموطنان خود به سوگ نشسته است.
روحانی افزود: سالمندان، جوانان، زنان و مردانی كه برای انجام مناسك مذهبی در گردهمایی عظیم معنوی و جهانی حج شركت كرده بودند؛ ولی متاسفانه قربانی بی كفایتی و سوء مدیریت مجریان شده و حتی به دلیل عدم پاسخگویی مسوولان، از شناسایی مفقودین و بازگرداندن سریع پیكر قربانیان به خانواده های عزادارشان دریغ شده است.
وی ادامه داد: ابعاد فاجعه جان باختن و مجروح شدن هزاران انسان بی گناه از چهارگوشه جهان، فراتر از آن است كه در حد یك سانحه طبیعی یا یك مساله محلی با آن برخورد شود.

***عربستان باید دسترسی كنسولی فوری را فراهم كند
روحانی اظهار داشت: خسارت جریحه دار شدن عواطف میلیون ها مسلمان بزرگتر از آن است كه صرفاً با محاسبات مادی قابل جبران باشد. افكار عمومی خواستار آن است كه مسوولان دولت عربستان سعودی بی درنگ، به مسوولیت بین المللی خود در تأمین دسترسی كنسولی فوری برای شناسایی سریع و بازگرداندن بدون تأخیر اجساد مطهر عمل كنند. همچنین ضروری است شرایط لازم را برای بررسی مستقل و دقیقِ علل و عوامل این فاجعه و روش های پیشگیری از تكرار آن، در آینده فراهم كنند.

**امروز، فصل جدیدی در روابط ایران با جهان آغاز شده است
رییس جمهوری در ادامه سخنان خود اظهار داشت: من به نمایندگی از ملتی سخن می گویم كه دو سال قبل بار دیگر به گفت و گوی سازنده با جهان رای داد و اینك با افتخار می توانم اعلام كنم كه «امروز، فصل جدیدی در روابط ایران با جهان آغاز شده است.»
روحانی گفت: دو سال پیش، مردم ایران در یك انتخابات توام با رقابت، به برنامه‌ای رای دادند كه ضمن حفظ حقوق، منافع و امنیت ملی، خواستار تحكیم صلح و گفت و گوی سازنده با جهان بود. این اراده ملی‌ با یك برنامه دقیق و روشن دیپلماتیك در «برنامه جامع اقدام مشترك» میان جمهوری اسلامی ایران و 6 قدرت جهانی متجلی شد كه بلافاصله پس از توافق، با تصویب شورای امنیت سازمان ملل متحد به یك سند بین‌المللی بَدَل گردید.
رییس جمهوری اضافه كرد: این سند از نظر حقوق بین‌الملل، سازه استواری است كه برای نخستین بار در تاریخ ملل، دو طرف، به جای مذاكره پس از جنگ برای دستیابی به صلح، پیش از مخاصمه، به مصالحه دست یافتند.

**تاكید بر نقش همه مذاكره كنندگان
روحانی ادامه داد: در اینجا لازم می‌دانم بر نقش همه مذاكره‌كنندگان در دستیابی به این توافق تاكید كنم.
وی با بیان اینكه ما تصمیم گرفته بودیم با حفظ اصول خود، فضایی تازه را رقم بزنیم و این كار را كردیم، توضیح داد: آنجا كه لازم بود جلو رفتیم و آنجا كه لازم بود شهامت انعطاف را داشتیم؛ و در همه جا از ظرفیت حقوق بین‌الملل استفاده كردیم و توانمندی گفت وگوی سازنده را به خوبی آشكار ساختیم.
رییس جمهوری گفت: نكته كلیدی در موفقیت گفت وگو، این واقعیت است كه، هر بازیگری در نظام بین‌الملل كه در پی خواسته‌های حداكثری باشد و جایگاهی برای طرف مقابل خود باز نكند نمی‌تواند سخن از صلح، ثبات و توسعه یافتگی بزند. همانگونه كه در تجارت و فعالیت اقتصادی، باید منافع طرفین در نظر گرفته شود، در سیاست نیز چند جانبه‌گرایی و بازی‌های برد ـ برد، باید مبنا واقع شود.

**سازمان ملل تصمیم درستی گرفت
روحانی ادامه داد: سازمان ملل متحد، برای تضمین صلح و امنیت جهانی پس از دو جنگ جهانی، به وجود آمد، اگرچه متأسفانه در اكثر موارد این نهاد مهم بین‌المللی، موفق یا موثر نبود اما این بار باید گفت سازمان ملل تصمیم درستی گرفته است.
وی تصریح كرد: ما با وجود آن كه به تصویب قطعنامه‌های ناعادلانه علیه جمهوری اسلامی ایران و تحریم ملت ایران در اثر سوءتفاهمات و بعضاً دشمنی‌های آشكار برخی كشورها، معترضیم اما به آن ضرب‌المثل قدیمی ایرانی، معتقدیم كه هرجا جلوی ضرر گرفته شود،‌ منفعت است. امروز همان روزی است كه جلوی ضرر گرفته شده است.
رییس جمهوری گفت: قطعنامه 2231 شورای امنیت با وجود برخی كاستی های جدی، تحولی مهم و مبنایی برای لغو قطعنامه‌های تحریم علیه ایران بود. ما عملكرد شورای امنیت در گذشته را غیر منصفانه می‌دانیم و تاكید می‌كنیم كه ایران به دلیل فتوای مهم رهبری و نیز دكترین دفاعی خود هرگز قصدِ تولید سلاح هسته‌ای را نداشته و بنابراین قطعنامه‌های تحریمی علیه ایران ناعادلانه و غیرقانونی بوده‌اند.

**ثابت كردیم كه روی میز ایران چیزی جز منطق و اخلاق نیست
روحانی یادآور شد: تحریم‌های شورای امنیت و نیز تحریم‌های یكجانبه برخی از كشورها بر اساس توهمات و اتهامات بی‌پایه اِعمال شدند و شرایط سختی را به مردم ما تحمیل كردند. اما این تحریمها هیچگاه در سیاستی كه اتخاذ كرده بودیم و در نحوه برخورد ما با مذاكرات، موثر نبودند. ما در این مذاكرات ثابت كردیم كه روی میز ایران، چیزی جز منطق، استدلال و اخلاق و نیز در صورت لزوم، دفاعِ مشروع و قاطع از خود و منافع خویش در برابر هر گونه تجاوز، چیز دیگری وجود ندارد كه نهایتا آمریكا نیز وادار شد تا تحریم و فشار را كنار گذاشته و میز مذاكره را برگزیند.
وی گفت: 7 كشور و اتحادیه اروپایی در این مذاكرات، زمان و سرمایه دیپلماتیك فراوانی صرف كردند و لذا باید برای حفظ و اجرای توافق نیز، تمام تلاش خود را بكار گیرند. پایبندی طرفین به انجام تعهداتشان را، اصلی‌ترین عامل موفقیت در روند اجرایی مذاكرات می‌دانیم.
رییس جمهوری ادامه داد: به موازات اجرای برجام، ما همچنین انتظار داریم كه كشورهای هسته‌ای گامهای لازم را در جهت اجرای تعهدات خود بر طبق ماده 6 ان پی تی، یعنی خلع سلاح كامل هسته‌ای، بردارند. همچنین انتظار داریم كه آنها در جهت ایجاد منطقه عاری از سلاح هسته‌ای در خاورمیانه، نقشی مثبت ایفاء كنند و اجازه ندهند رژیم صهیونیستی همچنان، تنها مانع بر سر راه تحقق این مهم باشد.

**ما فقط به دنبال دستیابی به یك توافق هسته ای نبودیم
رییس جمهوری گفت: ما در «برنامه جامع اقدام مشترك» تنها، در پی دستیابی به یك توافق هسته‌ای نبودیم. ما می‌خواهیم حركتی تازه و سازنده را برای بازآفرینی نظم جهانی پیشنهاد كنیم. نظمی براساس احترام متقابل،عدم دخالت در امور داخلی دیگران، همكاری مستمر و همزیستی دائم میان اعضای ملل متحد.برای آنكه آینده ای صلح آمیز بسازیم باید از گذشته های تلخ عبرت بیاموزیم ما می‌دانیم كه تنها راه حفظ و تداوم صلح، توسعه است.
رییس جمهوری با تاكید بر اینكه صلح بدون توسعه تنها یك زنگ تفریح است تا انبارهای خشم و كینه انباشته شود، افزود: اما صلحِ همراه توسعه، خالی كردن آن انبارها از خشم و كینه و انباشتن آنها با امید و احترام ملت‌ها به دیگران است. ما بارها گفته‌ایم كه تنها راه ریشه‌كنی تروریسم در خاورمیانه از بین بردن زمینه‌های اجتماعی،‌ اقتصادی و فرهنگی آن است.

**تعامل اقتصادی امنیت پایدار را به ارمغان می آورد
روحانی در ادامه سخنرانی خود در سازمان ملل اظهار داشت: تعامل اقتصادی برپایه منافع متقابل،‌ می‌تواند امنیت پایدار را به ارمغان آورد و منطقه را به كانونِ صلح و توسعه تبدیل كند.
وی اضافه كرد: ایرانِ پس از برجام آمادگی دارد نشان دهد كه راه‌عملی امنیت و ثبات،‌ توسعه در سایه تعامل اقتصادی است.
روحانی تصریح كرد: ایران با همه ظرفیت‌های اقتصادی و فرهنگی خود آمادگی دارد كه به كانونی برای مشاركت در سرمایه‌گذاری صادرات گرا تبدیل شود و نشان دهد كه به جای صلح ناپایدار مبتنی بر تهدید،می توان صلح مبتنی بر توسعه و منافع مشترك را انتخاب كرد، كه حاصل آن امنیت پایدار خواهد بود.
رییس جمهوری گفت: ما امیدواریم با همسایگان خود در همه عرصه های اجتماعی و اقتصادی همكاری های گسترده ای داشته باشیم و از طریق همگرایی اقتصادی به تفاهم سیاسی و حتی همكاری های ساختاری امنیتی نیز دست یابیم. در نظام بین الملل امروز پیوند متقابل اقتصاد كشورها به یكدیگر مهمترین عامل برای تسهیل تعامل سیاسی و كاهش چالشهای امنیتی است.
روحانی در بخش دیگری از خنان خود اظهار داشت: من در سال 2013 از همین جایگاه، ندای مبارزه با خشونت و افراط‌ گرایی و تروریسم سر دادم؛ و شما نمایندگان جامعه جهانی با آراء یكپارچه و گرانقدر خود، بر آن مُهر تأیید زدید و قطعنامه wave پدید آمد.
وی اضافه كرد: اندیشه اجرایی كردن wave، نیازمند راهكارهای مصلحانه و تجربه شده در عرصه دیپلماسی است و خوشوقتم كه اینك می‌توان با پیوند تجربه برجام و آراء گرانسنگ حامیان wave، طرح مناسبی برای حل مشكل منطقه خاورمیانه خُرد شده‌ در زیر پنجه‌های قساوت و شقاوت، تدوین كرد.

** دعوت به ایجاد جبهه متحد مبارزه با افراط‌ گرایی و خشونت
رییس جمهوری ادامه داد: من برای مقابله با جهل، دیكتاتوری، فقر، فساد، تروریسم، خشونت و مقابله با اثرات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و امنیتی آن، جهان و به ویژه كشورهای منطقه را به تدوین یك 'برنامه جامع اقدام مشترك' برای این مبارزه و ایجاد «جبهه متحد مبارزه با افراط‌گرایی و خشونت»، دعوت می كنم. جبهه‌ای كه باید:
از طریق گفت‌وگو، حركتی جمعی و جهانی برای حل جدّی معضلات منطقه‌ای ایجاد كند؛ از كشتار مردم بیگناه و بمباران غیر نظامیان و ترویج خشونت و انسان كشی جلوگیری كند؛ با حمایت از حكومت‌های مركزی مستقر، ثبات را فراهم كند و بالاخره پس از ایجاد آرامش و ثبات، دموكراسی و حكومت مردم‌سالار را در خاورمیانه برقرار كند.
رییس جمهوری سپس گفت: عراق، ‌سوریه و یمن، مدل‌های یكسانِ بحران‌آفرینی از طریق ترور، افراطی‌گری، خشونت، كشتار، تجاوز، و بی‌تفاوتی جامعه جهانی هستند؛ نمونه‌های همسانِ آوارگی، پناهندگی، بی‌خانمانی و گریز از وحشتِ جنگ و بمباران‌؛ كشورهائی همانند، با درماندگی جامعه جهانی برای حل معضلات پدید آمده بر اساس خواست‌های نادرست تازه واردان منطقه‌ای و خوش‌باوران عرصه فرامنطقه‌ای‌؛ كه اینك موج خسارت‌های آن از جهان عرب تا اروپا و آمریكا را درنوردیده و به نابودی آثار مدنیت و تمدن‌های دیرپا و ارزشمند و در وجهی كلان‌تر به كشتار انسانیت انجامیده است.
روحانی ادامه داد: فراموش نكنیم كه ریشه های جنگ و ویرانی و ترور امروز، در اشغالگری و تجاوز و مداخلات نظامی دیروز نهفته است. اگر تجاوز نظامی آمریكا به افغانستان و عراق نبود و اگر حمایت بی حساب آمریكا از اقدامات ضد انسانی رژیم صهیونیستی علیه ملت مظلوم فلسطین نبود، امروز تروریستها بهانه ای برای توجیه جنایات خود نمی یافتند.
رییس جمهوری گفت: ضروری است دولت آمریكا به جای تحریف واقعیت های منطقه و ایراد اتهامات ناروا علیه دیگران سیاستهای خطرناك خود و متحدان منطقه ای اش را كه به افراطی گری، خشونت و فرقه گرایی در منطقه دامن می زند؛ پایان دهد و با آرمانها و خواست مردم منطقه هماهنگ شود.
وی اظهار داشت: علیرغم مشكلات موجود در منطقه، ما به آینده‌ای پر امید باور داریم، و تردید نمی‌كنیم كه با سرپنجه تدبیر می‌توانیم با بهره‌گیری از ظرفیت‌های قوی و جدیدی كه برشمردیم و تكیه بر پشتوانه تمدنی و عزم جدی بر این مشكلات غلبه كنیم.
رییس جمهوری گفت: ما در پرتو تعالیم آسمانی، به آینده روشن بشریت برای زندگی انسانها در صلح و آرامش و معنویت ایمان داریم. ما به اراده ملت‌ها در انتخاب نیكی و پاكی باور داریم. ما باور داریم كه 'والعاقبة للمتقین' ؛ پیروزی پایانی از آنِ پارسایانِ پاك طیینت خواهد بود.
سیام**9012 /1449