۲۵ مهر ۱۳۹۴، ۹:۱۳
کد خبر: 81801911
T T
۰ نفر
افزايش كيفيت نان انتظاري كه با آزادپز شدن نانوايي ها محقق نشد

شهركرد- ايرنا- انتظار‌ براي رسيدن به كيفيتي مطلوب در عرضه نان خواسته اي عمومي است كه تا كنون محقق نشده و مردم كماكان چشم انتظار پرشدن شكاف ميان قيمت‌ و كيفيت نان با آزادپز شدن نانوايي ‌ها هستند.

نان يكي از اصلي ترين اقلام سبد غذايي خانوارهاست و از ديرباز كيفيت اين فراورده از خواسته هايي بوده كه مردم از صنف نانوايان و مسوولان متولي اين صنف انتظار داشته اند، چراكه افزايش كيفيت نان، كاهش اسراف و هزينه هاي جانبي آن را به دنبال دارد.
بر اساس مصوبه هيات وزيران در 14 آبان 93 براي بهبود كيفيت نان و ايجاد رقابت سالم بين واحدهاي نانوايي سنتي، آزادپز، فانتزي، نان صنعتي، حجيم و نيمه حجيم، حداقل ٢٠ درصد از مجموع آرد مصرفي نانوايي ها به صورت قيمت غيريارانه اي توزيع مي شود و قيمت فروش نان اين واحدها نيز با هدف افزايش رقابت و ارتقاي كيفيت، از شمول قيمت گذاري مستثني است.
مطابق همين مصوبه به منظور جبران تعديل قيمت گندم و افزايش ساير هزينه هاي توليد در دو سال اخير براي كارخانه هاي آسياباني و نانوايي ها نسبت به قيمت هاي رسمي و مصوب سال 1392 در سراسر كشور، بالاخره قيمت انواع نان سنتي از 10 آذر ماه سال گذشته افزايش يافت.
ديدگاه برخي از شهروندان استان چهارمحال وبختياري در خصوص وضعيت كيفيت نان پس از آزادسازي نرخ آن درگفت وگو با گزارشگر ايرنا بيانگر آن است كه با وجود آزادسازي قيمت نان در برخي واحدهاي نانوايي، كيفيت اين فراورده تغيير محسوسي نيافته اما اين درحالي است كه متصديان واحدهاي نانوايي معتقدند نان با كيفيتي به مردم عرضه مي كنند.
مريم علي بابايي مي گويد: با وجود آزاد سازي نرخ نان آنگونه كه بايد و شايد افزايش كيفيتي در نان هاي عرضه شده در اكثر اصناف نانوا در مقايسه با قبل از آزاد شدن نرخ نان مشاهده نمي شود.
وي اظهار داشت: با افزايش تدريجي نرخ نان از سال گذشته انتظار مي رفت در كيفيت نان نيز تغييراتي بوجود آيد، اما اين افزايش كيفيت فقط چند روزي تداوم داشت و پس ازمدت كوتاهي دوباره وضعيت به حالت گذشته بازگشت.
مالك يك نانوايي آزادپز درشهركرد معتقداست: هزينه هاي مختلف نانوايان از جمله دستمزد كارگر، آب، برق و گاز در دو سال گذشته افزايش مي يافت ولي قيمت نان و درآمد نانوايان ثابت مانده بود كه دولت براي متعادل شدن هزينه ها، قيمت نان را افزايش داد.
احمد حقاني ادامه داد: آرد نانوايي هاي آزادپز با نانوايي هاي دولتي فرقي ندارد پس نمي توان ادعا كرد كه با آزادپز شدن بايد كيفيت هم بهبود يابد.
نانواي ديگري با ابراز نارضايتي از روند آزادسازي نرخ نان مي گويد: از ابتداي سال نسبت به آزادسازي نرخ نان در شهر اقدام شده كه اين وضعيت مشكلاتي زيادي را براي فعالان اين صنف به دنبال داشته است.
هوشنگ غلامي اظهار داشت: با آزادسازي نرخ نان در برخي از واحدهاي نانوايي سطح شهر، افزايش نرخ اعمال شده براي اين گونه واحدهاي نانوايي به كاهش مشتريان آنان منجر شد.
وي مدعي شد شهروندان رغبت چنداني به خريد نان آزادپز ندارند و افزود: تا زماني كه آرد نانوايي آزادپز همان آرد قبلي است، ارتقاء كيفيت نان دور از انتظار است.
رئيس اتحاديه نانوايان شهركرد نيز در گفت و گو با گزارشگر ايرنا اظهار داشت: كيفيت نان به عوامل بسياري از جمله آرد، مدت زمان عمل آمدن خمير و مهارت عوامل پخت بستگي دارد.
بهارآقا جهانبين تصريح كرد: تا زماني كه آرد نانوايان آزادپز همان آرد قبلي است، مردم انتظار بهبود كيفيت نان را نداشته باشند.
وي هدف از آزادسازي نرخ انواع نان را ايجاد رقابت و ارتقاي كيفيت در پخت انواع نان مطابق با نياز مردم بيان كرد و افزود: در صورتي كه تمامي نانوايي ها آزادپر شوند، مي توان رقابت براي ارتقاء كيفيت ايجاد كرد.
جهانبين ادامه داد: با وجود مشكلات موجود بر سر راه نانوايي هاي دولتي و آزادپز، براساس بررسي هاي انجام شده كيفيت نان واحدهاي آزادپز نسبت به گذشته بهتر شده است.
وي پيشنهاد كرد: اگر دولت يارانه نان را به مردم بدهد و تمامي نانوايي ها آزادپز شوند به نفع دولت، مصرف كننده و نانوا خواهد بود.
معاون بازرگاني سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختياري نيز در اين رابطه معتقد است كه آزادپز شدن نانوايي ها ايجاد رقابت كرده و در ارتقاء كيفيت نان نقش مهمي داشته است.
حسن شمسي پور ادامه داد: برخي از نانوايي هاي دولتي پس از افزايش قيمت نان و آزادپز شدن تعدادي نانوايي، همچنان روال عادي خود را انجام مي دهند و پس از اخطار و جريمه نيز تغييري در كيفيت نان نداده اند كه تداوم اين رويه منجر به تعطيلي برخي از اين نانوايي ها شد.
وي گفت: سهميه آرد نانوايي هاي استان ماهانه 104 هزار و 701 كيسه بود كه با اجراي طرح آزاد پزي، ماهانه 21 هزار و 202 كيسه از اين تعداد كم مي شود.
شمسي پور افزود: ملاك آزادپزي شامل انواع واحدهاي نان خشكه و نان فانتزي، سنگك و بربري، واحدهاي داراي پروانه آزاد پزي و مناطق داراي تراكم زياد نانوايي است.
معاون بارزگاني سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گفت: هم اينك حدود 800 نانوايي در استان فعال است كه 140 نانوايي در اين طرح آزاد پز شده است.
شمسي پور افزود: هر كيسه آرد دولتي 320 هزار ريال و آرد آزادپز 540 هزار ريال براي خبازان به فروش مي رسد.
به گفته وي، نانوايي هاي آزادپز ملزم به نصب تابلوي آزادپزي در واحدنانوايي خود هستند.
شمسي پور ادامه داد: تا پايان تيرماه امسال حدود چهار هزار و 600 مورد بازرسي از نانوايي هاي استان انجام شد كه در اين راستا 212 پرونده تخلف به ارزش 674 ميليون ريال تشكيل شد.
وي كم فروشي، گرانفروشي، عرضه خارج از شبكه، رعايت نكردن بهداشت و درج نشدن قيمت نان در نانوايي را تخلف هاي نانوايان عنوان كرد.
نرگس كريمي
7361/ 6014/