۲۸ مهر ۱۳۹۴، ۱۵:۵۴
کد خبر: 81807087
T T
۰ نفر

پژوهشگر قرآني:

محور حركت عاشورا تربيت عقلاني است

۲۸ مهر ۱۳۹۴، ۱۵:۵۴
کد خبر: 81807087
محور حركت عاشورا تربيت عقلاني است

تهران - ايرنا - يك استاد دانشگاه از تربيت عقلاني به عنوان محور حركت عاشورا ياد كرد و گفت: مهمترين نكته در قيام امام حسين(ع) تكليف مداري و دعوت به حق بود.

به گزارش خبرنگار معارف ايرنا كريم دولتي روز سه شنبه در نشست تخصصي تجلي آموزه هاي قرآن در مكتب عاشورا در اتحاديه تشكل هاي قرآن و عترت كشور گفت: امام حسين(ع) در حركت عاشورايي خود همواره بر تربيت عقلاني تكيه داشتند. چون آن حضرت مي خواستند مردم را به رشد عقلاني برسانند تا خودشان در مسير صحيح قرار گيرند و در چنين وضعيتي مي توان در مسير حق حركت كرد.
وي با اشاره به خشونت هاي گروه هاي تكفيري كه به نام دين اسلام و براي بدنام كردن اسلام هر كاري را انجام مي دهند، گفت: امروز اين گروه ها كه از پوسته اسلام نيز بهره اي ندارند، به جان مسلمانان افتاده و اسلام را به گونه اي معرفي مي كنند كه جهانيان از اين دين انزجار پيدا كنند.
وي همچنين با اشاره به برخي عزاداري هايي كه در كشور برگزار مي شود، اظهار داشت: با توجه به اين كه تربيت عقلاني محور حركت عاشوراست، عزاداري هاي ما نيز بايد به گونه اي باشد كه مردم را متوجه اصل حركت حسيني كند.
وي امر به معروف و نهي از منكر را يكي از مهمترين اهداف قيام حسيني برشمرد و گفت: متاسفانه گاهي در اين فريضه دچار افراط و تفريط مي شويم و لذا گاهي نبايد با زبان خشونت سخن گفت و در مواردي نيز نبايد از زبان نرم غافل شد و اگر حدود شرعي را در اين زمينه رعايت نكنيم، مخاطبان هيات ها شاهد تفاوت در قول و رفتار ما مي شوند.
دولتي از درس هاي سيدالشهدا(ع) در روز عاشورا به عنوان الگوي امروزي ياد كرد و گفت: عزت و اقتدار يكي از مهمترين درس هاي امام حسين(ع) است و آن حضرت در شب عاشورا از دشمن براي نماز و تلاوت قرآن و دعا مهلت خواست.

* تكليف مداري و دعوت به حق در حركت عاشورا
اين استاد دانشگاه تكليف مداري و دعوت به حق را مهمترين درس قيام عاشورا معرفي كرد و گفت: صحبت هاي امام حسين(ع) در حركت از مدينه به مكه و سپس كوفه نشان دهنده آن است كه امام بر مبناي تكليف خود عمل مي كرد.
مشاور عالي مركز امور قرآني سازمان اوقاف و امور خيريه افزود: امام حسين(ع) در زماني قيام كرد كه حقيقت اسلام و قرآن در جامعه رنگ باخته بود و دين اسلام فقط با خون سيدالشهدا(ع) زنده مي شد و لذا اگر آن حضرت قيام نمي كردند، پوسته اسلام نيز از بين مي رفت و يزيد تمام فسق خود را علني مي كرد و كسي جرات مقابله نداشت.
وي افزود: در آن زمان افرادي در لشكر عمر سعد حضور داشتند كه حافظ قرآن بودند ولي قرآن در وجود آنان نفوذ نكرده بود و لذا سخنان سيدالشهدا(ع) بر دل هاي آنان اثر نگذاشت.
اين پژوهشگر علوم قرآني اضافه كرد: زماني كه امام از مكه خارج مي شد با كارواني روبرو شد كه اموال حكومت را جابجا مي كردند و آن حضرت اموال حكومت را مصادره كرده و نشان دادند كه اين حركت براي اقامه عدل صورت گرفته است.
استاد دانشگاه علوم و فنون قرآن اضافه كرد: با توجه به اين كه مردم آن زمان فقط به ظاهر اعمال مانند نماز و روزه و حج عمل مي كردند، امام حسين(ع) توجه مسلمانان را به باطن اعمال و فرايض و نيت هاي آنان جلب كرد.
وي در ادامه با بيان اين كه سخنان امام حسين(ع) در روز عاشورا بهترين درس ها را به مسلمانان مي دهد، افزود: آن حضرت هنگام ورود به كربلا به ياران خود فرمود كه مردم براي دنيا كار مي كنند و دين را بازيچه قرار مي دهند و به همين دليل جنبه هاي دنيايي دين را مدنظر قرار مي دهند در حالي كه جنبه هاي آخرتي دين اهميت بيشتري دارد.
دولتي همچنين گفت: امام حسين(ع) در بسياري از سخنان خود به روايات پيامبر اكرم(ص) استناد مي كردند تا اگر سپاه دشمن به واسطه شناختي كه از رسول خدا(ص) دارند، امكان هدايت از آنان سلب نشود و در اين صورت به حقانيت سيدالشهدا(ع) نيز پي مي برد.
وي افزود: آن حضرت به نقل از پيامبر فرمود هر كسي كه حاكم ستمگري را ببيند كه حرام خدا را حلال كرده و پيمان شكن است، حداقل با زبان مخالفت خود را از آن حاكم اعلام كند و اگر كسي مخالفت نكرد جايگاهي همچون همان حاكم را در قيامت خواهد داشت و اين حديث بهترين الگو براي مخالفت مردم با يزيد بود.

* قرآن خواندن سر امام حسين(ع) و رسوايي يزيد
حسين محمدي فام مدرس دانشگاه علوم و فنون قرآن نيز با اشاره به تجلي آموزه هاي قرآن در مكتب عاشورا گفت: منابع فراواني در اين زمينه وجود دارد كه از جمله مي توان به فصلي از كتاب كافي اشاره كرد كه با عنوان «الامام يهدي الي القرآن و القرآن يهدي الي الامام» آمده است.
وي به دسته بندي آياتي پرداخت كه امام حسين(ع) در مسير كربلا تلاوت كردند و گفت: برخي از اين آيات را مي توان در رفتار سيدالشهدا(ع) ديد كه در اين زمينه كمتر كار شده و پيشنهاد مي كنم افعال امام حسين(ع) در مسير كربلا استخراج و تبيين شود.
اين استاد دانشگاه افزود: به عنوان نمونه آن حضرت به پيمان الهي و آيه «يا ايهاالذين امنوا اوفوا بالعقود» عمل كردند و با شهادت خود به اين آيه عمل كردند. برخي از آيات نيز كه به ظرائف اشاره مي كند در اين زمينه به اسرار شهادت امام حسين(ع) ارتباط دارد و برخي در اين زمينه كتاب نوشته اند.
وي همچنين گفت: قرآن خواندن سر امام حسين(ع) نشان دهنده اهميت قرآن است به طوري كه تلاوت امام اين اتهام يزيد مبني بر خارج از دين بودن امام را خنثي كرد و يزيد از ديدن چنين صحنه اي كه رسوايي او را رقم زد، برآشفت و براي انحراف افكار عمومي بر لب هاي مبارك امام چوب زد.
محمدي فام از تلاوت قرآن در شب عاشورا به عنوان درسي براي تمام مسلمانان ياد كرد كه سيدالشهدا(ع) و يارانش در آخرين شب زندگي دنيايي خود بيشترين بهره را با تلاوت آيات الهي، دعا و استغفار به درگاه خدا و اقامه نماز بردند.

* حركت سيدالشهدا(ع) بيانگر جلوه هاي توحيدي
وي كربلا را صحنه اي براي روايت آموزه هاي اصولي دين و اخلاق و اعتقادات عنوان كرد و گفت: مهمترين دستور قرآن بر دايره توحيد است و حركت هاي امام در مسير كربلا و در روز عاشورا مبتني بر جلوه هاي توحيدي و خداشناسي است.
اين پژوهشگر قرآني افزود: مهمترين دغدغه امام حسين(ع) حفظ سنت رسول خدا(ص) بود و هنگامي كه براي بزرگان بصره نامه نوشت به آنان سفارش كرد كه «شما را به كتاب خدا و سنت پيامبر دعوت مي كنم. چون سنت آن حضرت مرده و بدعت زنده شده است.»
وي درباره نامه هاي كوفيان به امام حسين(ع) گفت: برخي مومنين مانند مسلم بن عوسجه و حبيب بن مظاهر دغدغه دين داشتند و از آن حضرت خواستند تا به كوفه آمده و حكومت ديني را بنا نهد ولي گروهي از اشراف كه به فكر دنيا و اموال خود بودند به امام نامه نوشتند كه «باغ هاي ما ميوه داده و منتظر شما هستيم» و دست برخي از اين افراد به خون امام حسين(ع) آغشته شد.
اين استاد دانشگاه تاكيد كرد: امام حسين(ع) در نامه اي به اشراف كوفه نوشت كه امام كسي است كه به كتاب عمل كند و غرق در اطاعت خداست و اين نامه امام در رسوايي يزيد بود كه آوازه شراب خواري و ميمون بازي او ميان مردم رواج يافته بود.
وي از ضرورت تبيين معارف ديني در سطح عمومي مردم سخن گفت و افزود: اشعار مداحان و سخنراني واعظان بايد بيانگر آموزه هاي امام حسين(ع) همچون مبارزه با ظلم و ستم باشد و نبايد اينگونه فكر كنيم كه ممكن است در سازش با مستكبرين به مال و منالي برسيم.
محمدي فام در پايان خواستار تبديل رجزهاي سيدالشهدا(ع) و يارانش به شعر و نوحه شد و گفت: روضه حضرت علي اصغر(ع) در 40 كشور جهان به عنوان سوگواره شيرخوارگان برگزار شده و هنگامي كه جهانيان ببينند يك نوزاد شيرخوار، مظلومانه هدف تير يزيديان قرار گرفته از ستمگران دوري مي جويند.
فراهنگ**1003**1569
۰ نفر