به گزارش ايرنا، بازمحرم با همه روزهاي حزنانگيزش فرا رسيده و شور حسيني ديگري در بين مسلمانان و عاشقان اباعبدالله الحسين ايجاد كرده است و علمها و بيرقها برافراشته و همه مردم شهر در رثاي سالار شهيدان سياهپوش شده اند.
محرم كه مي آيد تالش حال وهواي ديگري به خود مي گيرد چرا كه اين شهر در ماه محرم شاهد برگزاري آيينهاي مختلفي است. اينجا همزمان با دهه نخست ماه محرم رنگ حزن به خود گرفته و آيينهاي مختلف عزاداري برگزار مي شود.
*آماده سازي مساجد براي استقبال از محرم
رييس اداره اوقاف و امور خيريه شهرستان تالش مي گويد : آمادگي براي استقبال از محرم يكي از مهمترين برنامه هاي هيأت امناي مساجد شهرستان است.
حجت الاسلام سيد حامد ميرحسيني مي گويد: عاشقان امام حسين چه اهل سنت و چه شيعه در كنار هم در مراسم هاي عزاداري حاضر شده و عشق خود را به امام حسين ابراز مي كنند.
وي بيان كرد: ما بايستي به پيام عاشورا توجه داشته باشيم و به اصل عزاداري سنتي توجه كنيم و از خرافه پرستي و تمسك جستن و توسل به چوب و سنگ و ايراد مطالب غير واقع و سبك از سوي مداحان و عوامل جلوگيري كنيم.
وي مي گويد: بيش از 200 مسجد در تالش ، ميزبان مراسم هاي ماه محرم هستند و در بيش از 50مسجد اهالي شيعه و اهل سنت تالش ، به صورت مشترك و در كنار هم در عزاي امام حسين و يارانش شركت مي جويند.
*آيينهاي ماه محرم به شكل باشكوهي در در تالش در حال برگزاري است
رئيس اداره تبليغات اسلامي تالش مي گويد: آيينهاي ماه محرم به شكل باشكوهي در تالش در حال برگزاري است.
حجت الاسلام حسن ملائكي در خصوص برنامههاي ماه محرم در اين شهرستان اظهار كرد: آيينهاي گراميداشت ايام ماه محرم از شب اول اين ماه آغاز شده و همه مساجد و هيأتهاي مذهبي شهرستان آيينهاي عزاداري را برگزاري مي كنند.
*طشت گذاري، سنت ديرينه تالشيان در استقبال از محرم
رئيس تبليغات اسلامي شهرستان تالش همچنين با يادآوري برگزاري آيين سنتي طشت گذاري در مساجد تالش در استقبال از محرم مي گويد : در آستانه آغاز ماه محرم و سوگواري هاي سرور و سالار شهيدان حضرت اباعبدالله الحسين(ع) ، مردم حسيني شهرستان تالش با برگزاري آيين سنتي و مذهبي طشت گذاري به پيشواز محرم مي روند .
حجت الاسلام ملائكي بر لزوم گراميداشت ارزشهاي والاي اين ماه بزرگ و اهداف نهضت عظيم سيدالشهدا(ع) تأكيد كرد و افزود : عاشقان امام حسين(ع) در مساجد داخل شهر تالش آيين سنتي طشت گذاري را برگزار و با راه اندازي همزمان دسته هاي عزاداري در كوچه ها و خيابان هاي شهر ، برنامه هاي سوگواري ايام شهادت امام سوم شيعيان را به طور رسمي آغاز مي كنند.
*160 روحاني در مساجد تالش در ايام محرم فعاليت مذهبي دارند
رئيس اداره تبليغات اسلامي تالش از حضور و فعاليت مذهبي 160 روحاني در مساجد اين شهرستان در ايام محرم خبر داد.
حجت الاسلام حسن ملائكي به خبرنگار ايرنا گفت : عزاداران حسيني شهرستان، هيات هاي مذهبي و تعزيه خوان و شبيه خوان هاي از مدت ها پيش خود را براي ماه محرم آماده كرده اند.
وي با اشاره به اين كه اكثر مساجد شهرستان را روحانيون بومي و اعزامي از قم در دهه اول محرم پوشش خواهند داد، گفت: حفظ ظواهر و شعائر حسيني ضروري است و بايد با داشتن بصيرت و شعور حسيني، شأن و حرمت ماه محرم را رعايت كنيم.
* ايجاد ايستگاههاي صلواتي در تالش
جوانان و نوجوانان شهري و روستايي از چند روز مانده به آغاز محرم، گرد هم ميآيند و با همكاري هيأتهاي امناي مساجد ايستگاههاي صلواتي را با نام سالار شهيدان و شهداي كربلا در دهه نخست محرم برپا ميكنند.
اين ايستگاههاي صلواتي با طلوع خورشيد فعاليت خود را آغاز و تا پايان روز بين عزاداران حسيني (ع) و مردم شهر چاي، شربت و ديگر نذورات مردمي را توزيع ميكنند.
صداي مرثيه و نوحه سوگواري سالار شهيدان نيز به زبانهاي آذري، تالشي و فارسي از اين ايستگاههاي صلواتي به گوش ميرسد.
* عزاداري مردم روستاهاي تالش در تاسوعا و عاشورا
در روستاهاي تالش براي عزاداري روز تاسوعا تمام مردم پس از شام به مسجد محل ميروند و در آنجا با خواندن نوحه، زنان به سينهزني و مردان به زنجيرزني ميپردازند.
عزاداران تا نيمههاي شب در مسجد ميمانند و پس از اتمام مراسم به خانههاي خود بر ميگردند و برخي از عزاداران نيز از مسجدهاي ديگر به مسجد ميزبان ميآيند كه هر دسته يك علم، پرچم، گروهي زنجيرزن و سينهزن دارد و عدهاي پياده آنها را همراهي ميكنند.
* شام غريبان تالش
در تالش مراسم شام غريبان نيز با شكوه ويژهاي برگزار ميشود و شب شام غريبان اهالي در مسجد حاضر شده و تا نيمههاي شب به عزاداري و مرثيهخواني ميپردازند. از جمله اشعاري كه در عزاي سالار شهيدان در اين شب خوانده ميشود، مرثيهاي سوزناك از زبان حال حضرت فاطمه زهرا (س) است.
* سينهزني هيأتهاي عرب در تالش
يكي از هيأتهاي عزاداري دستههاي سينهزني تالش عرب است كه در منطقه اسالم داراي قدمت بالايي بوده و عزاداران پيراهن سياه بلندي ميپوشند و عبايي روي آن مياندازند و چارقدي مانند چفيه به سر انداخته و دورش را با طناب محكم ميكنند.
نوحههايشان نيز بهويژه در روزها و شبهاي تاسوعا و عاشورا رنگ و بوي عربي دارد.
دسته عربها در تالش، شب تاسوعا، ظهر عاشورا، بعد از ظهر عاشورا و در شام غريبان امام حسين (ع) عزاداري ميكنند.
شهرستان تالش در 110 كيلومتري غرب مركز استان گيلان واقع است.ك/4
7106/2007
آستارا ، تالش - ايرنا - باز محرم آمد و عطر دلانگيز عشق و ارادت به سالار آزادگان جهان سراسر گيتي را فرا گرفت و شهرستان تالش در غرب استان گيلان نيز حال و هواي محرم دارد.