۷ آبان ۱۳۹۴، ۲۳:۵۴
کد خبر: 81817600
T T
۰ نفر

بالكان غربي و رقابت هاي تسليحاتي

۷ آبان ۱۳۹۴، ۲۳:۵۴
کد خبر: 81817600
بالكان غربي و رقابت هاي تسليحاتي

بلگراد-ايرنا- سفر سه روزه نخست وزير صربستان در صدر هيات بلند پايه سياسي و اقتصادي به فدراسيون روسيه و اعلام خبر خريد سلاح هاي نظامي با واكنش برخي از كشورهاي منطقه بالكان غربي بخصوص كرواسي مواجه شد.

به گزارش ايرنا، آلكساندر ووچيچ نخست وزير صربستان كه براي برگزاري كميسيون مشترك تجاري روسيه و صربستان و همچنين ديدار با رييس جمهور و نخست وزير فدراسيون روسيه به مسكو سفر كرده از خريد سلاح و همكاري هاي نظامي و اقتصادي با اين كشور خبرداده است.
ووچيچ كه در اين سفر از جمله با «دميتري مدودف» نخست وزير و «ولاديمير پوتين» رييس جمهور فدراسيون روسيه در مورد گسترش روابط و همكاري در حوزه هاي مختلف ديدار و گفت و گو كرده است، گفت كه سلاح هايي كه صربستان از روسيه خريداري خواهد كرد جنبه تهاجمي نداشته و فقط براي حفاظت و دفاع از كشور است.
براساس گزارش راديو تلويزيون و ديگر رسانه هاي خبري صربستان، نخست وزير اين كشور درجمع خبرنگاران در مسكو با تاكيد بر اينكه بلگراد بايد سلاح هاي جديد را براي تامين حفاظت از مرزهايش تامين كند، اشاره كرد كه بخشي از سلاح ها در صربستان با همكاري روسيه توليد خواهد شد.
وي به خاطر اينكه مذاكرات بين نمايندگان صربستان و روسيه براي خريد سلاح درحال جريان مي باشد به نوع سلاح هايي كه صربستان خواهان خريداري از روسيه است، اشاره اي نكرد.
ووچيچ همچنين با اشاره به اينكه صربستان براي حفاظت خود مي بايستي سلاح هاي مورد نياز را خريداري كند، گفت كه در اطراف صربستان كشورهايي قرار دارند كه عضو ناتو هستند.
وي تاكيد كرد كه صنعت نظامي صربستان از استانداردهاي ناتو و روسيه استفاده مي كند.
تحليلگران نظامي صربستان نيز ضمن اشاره به قرارداد نظامي با روسيه، گفته اند كه اين قرارداد از جمله در مورد مجهز كردن و نگهداري سامانه هاي موشكي صربستان از نوع «نورا» است.
به گفته تحليلگران صربستاني، در تماس هاي انجام شده بين مقامات صربستاني و روسي توافق شده كه كارخانه نظامي «كاماز روسي» در چارچوب همكاري هاي نظامي سامانه هاي موشكي صربستان را به تجهيزات روسي مجهز كند.
از طرفي با توجه به افزايش صادرات توليدات كشاورزي صربستان در اين اواخر به فدراسيون روسيه به حدود 40 درصد در ديدار نخست وزير اين كشور با رييس جمهوري فدراسيون روسيه نيز در مورد صادرات اتومبيل فيات صربستان بدون گمركي به روسيه گفت گو و تبادل نظر شده است.
همچنين طي گفت و گوي انجام شده در مسكو بين مقامات صربستاني و روسي توافق شده كه تعميرات اساسي و كامل بالگردهاي نظامي روسيه در صنايع نظامي صربستان انجام بگيرد كه اين اقدام براي اقتصاد و همچنين اشتغال به كار بسيار مهم است.
همكاري بين وزارت هاي كشور صربستان و روسيه در زمينه مبارزه با افراط گرايي و تروريسم و همچنين مقابله با جنگجويان گروه تروريستي داعش كه تحت پوشش پناهجويي به كشورهاي منطقه وارد مي شوند،ازجمله مواردي هستند كه بين هيات هاي اقتصادي سياسي صربستان و روسيه در مسكو توافق شده است.
صربستان كه براي تقويت روابط خود با فدراسيون روسيه در تحريم هاي اعمال شده بر عليه اين كشور از سوي اتحاديه اروپا و آمريكا به رغم فشارهاي سياسي واشنگتن و بروكسل حمايت نكرده است با اتخاذ چنين سياستي برگ برنده اي را براي ارتقاي همكاري همه جانبه با مسكو در دست دارد.
صربستان در رابطه با سازمان هاي نظامي در جهان و داشتن روابط با كشورها سياست بي طرفانه اي را در پيش گرفته و بر اساس اين سياست افزون بر اينكه در طرح «مشاركت براي صلح» در چارچوب ناتو عضو است با روسيه روابط بسيار نزديك و براي پيوستن به اتحاديه اروپا نيز تلاش دارد.
مقامات صربستان اخيرا از خريد 4 بالگرد نظامي كه قابليت استفاده براي نجات افراد در مواقع اضطراري دارند، خبر داده كه دو فروند از اين بالگردها از روسيه و دو فروند ديگر از اتحاديه اروپا اعلام شده است.
از جمله اهداف صربستان براي امضاي قرارداد نظامي و همچنين ارتقاي همكاري هاي همه جانبه با فدراسيون روسيه برخورداري از حمايت مسكو در مقابل قدرت هاي اروپايي و همچنين حمايت راسخ روسيه از حاكميت و تماميت ارضي صربستان در مجامع بين المللي است.
فدراسيون روسيه از جمله كشورهاي بزرگ در جهان است كه كوزوو را به عنوان كشوري مستقل قبول نكرده و با عضويت آن در سازمان هاي بين المللي از جمله يونسكو قويا مخالفت مي ورزد.
صربستان و روسيه به طور سنتي روابط نزديك دارند و داراي سياست مشترك براي برقراري صلح و ثبات در منطقه بالكان هستند و موضع مسكو در اين راستا حل و فصل مساله كوزوو از طريق مذاكرات و موضع صربستان حمايت نكردن از سياست تحريم بر عليه روسيه است.
در منطقه بالكان و بخصوص بالكان غربي كه تقريبا تمامي كشورهاي كمونيستي و جمهوري هاي بر آمده از يوگسلاوي سابق موضع خود را نسبت به گذشته تغيير داده و گرايش آنها به سوي غرب و برخي از آنها نيز به عضويت در پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) تغيير پيدا كرده، صربستان با وجود اينكه اولويت سياست خارجي آن اتحاديه اروپا است، ولي با عضويت در ناتو مخالف و با پيروي از سياست بيطرفانه سياسي با تمامي كشورها روابط و همكاري خوبي دارد و فدراسيون روسيه از جمله اين كشورها است.
بنا به گزارش رسانه هاي چاپ بلگراد، كرواسي در منطقه بالكان غربي كه اخيرا سلاح هايي را از جمله موشك هاي بالستيكي با برد 300 كيلومتري از پنتاگون سفارش داده و چنين اقدامي موجب تغيير تصوير راهبردي جغرافيايي و توازن نظامي در اين منطقه از اروپا شده در رابطه با قرارداد نظامي صربستان با فدراسيون روسيه، موضع خاصي را اتخاذ كرده است.
«رانكو استوييچ» وزير كشور كرواسي در واكنش به خبر خريد تسليحات نظامي براي صربستان از فدراسيون روسيه گفت كه كرواسي عضو پيمان آتلانتيك شمالي( ناتو) است و مي تواند از خود دفاع كند و هيچكس نبايد از حملات نظامي ترسي داشته باشد.
استوييچ در برنامه خبري رسانه 'Direkt' كرواسي تاكيد كرد كه كرواسي كشوري امن است و اگر حادثه اي در آن اتفاق بيفتد تمامي راه هاي نظامي براي برطرف شدن آن وجود دارد.
منطقه بالكان غربي كه بحران جنگي و خونيني را در دهه نود ميلادي پشت سر گذاشته و تمامي كشورهاي منطقه با معضلات اقتصادي مواجه هستند برقراري ثبات و صلح پايدار جهت بهبود زخم هاي گذشته براي تمامي كشورهاي منطقه بسيار حائز اهميت است.
اسلووني و كرواسي از جمهوري هاي يوگسلاوي سابق در اين منطقه از اروپا به شمار مي روند كه عضو اتحاديه اروپا و ناتو هستند و مونته نگرو براي دعوت شدن جهت عضويت در ناتو تا پايان سال جاري ميلادي اميدوار است و صربستان، بوسني و هرزگوين و مقدونيه تلاش دارند كه با تطبيق قوانين نهادهاي خود با استانداردهاي اتحاديه اروپا به اين اتحاديه بپيوندند.
صربستان در حالي كه به سوي عضويت در اتحاديه اروپا گام بر مي دارد و تلاش مي كند قوانين خود را با استانداردهاي اين اتحاديه تطبيق دهد، در همين حال در پي گسترش روابط همه جانبه با روسيه و ديگر كشورها است.
همكاري همه جانبه براي صربستان علاوه بر اينكه براي حمايت از مواضع بلگراد در جامعه بين المللي حائز اهميت است در حوزه اقتصادي بخصوص هم اكنون كه صادرات توليدات كشاورزي به روسيه گسترش يافته بسيار اهميت دارد.
از طرف ديگر صربستان به عنوان كشوري بزرگ بين جمهوري هاي برآمده از يوگسلاوي سابق كه در منطقه بسيار راهبردي بالكان غربي واقع شده براي فدرسيون روسيه نيز از اهميت ويژه اي برخوردار است.
صربستان به علت موقعيت جغرافيايي- سياسي خاص خود، براي آمريكا، اتحاديه اروپا و فدراسيون روسيه اهميت زيادي دارد و حكومت بلگراد با آگاهي از اين امر، سعي مي كند با شرق و غرب همزمان ارتباط داشته باشد و از هيچ اولتيماتومي هراس ندارد.
پس از تحولات دهه 90 ميلادي در منطقه بالكان كه يوگسلاوي سابق به 6 كشور به علاوه كوزوو تقسيم شد و كشورهاي روماني، مجارستان و بلغارستان به طرف اتحاديه اروپا و آمريكا و ناتو گرايش پيدا كردند، روسيه با اتكا به روابط سنتي خود با صربستان در صدد تقويت حضور سياسي در اين منطقه بسيار حساس در اروپا برآمد.
حضور «ولاديمير پوتين» رييس جمهوري روسيه در مراسم گراميداشت هفتادمين سالگرد آزادي بلگراد از اشغال آلمان نازي كه در اواسط اكتبر ( 2014) برگزار خواهد شد، فرصتي مناسب براي تقويت روابط دو كشور بوده كه اين امر موجب نگراني بروكسل و واشنگتن شده است.
صربستان اكنون با اجراي سياست يك بام و دو هوا در فكر بهبود وضع اقتصادي نامناسب خود است. دريافت وام از فدراسيون روسيه، امارات متحده عربي و صندوق بين المللي پول براي بهبود زير ساخت هاي كشور و ورود سرمايه داران بزرگ از آمريكا و كشورهاي اتحاديه اروپا و ديگر كشورها به صربستان، از مزاياي بزرگ چنين سياستي براي حكومت بلگراد است.
صربستان در حاليكه در رابطه با بحران اوكراين براي حمايت از سياست هاي آمريكا و اتحاديه اروپا در اعمال تحريم بر روسيه زير فشارهاي سياسي قرار گرفته با تكيه بر حقوق بين المللي و حمايت از حاكميت و تماميت ارضي اوكراين اقدام روسيه را در قبال جزيره كريمه تقبيح نكرده و از طرف ديگر به ائتلاف بروكسل و واشنگتن براي تحريم روسيه نيز ملحق نشده است.
آلكساندر ووچيچ نخست وزير صربستان نيز پيشتر در چهارمين كنفرانس امنيتي بلگراد در سال 2014 ميلادي با تاكيد بر اينكه حكومت بلگراد سياست خود را كه جهت آن هم به شرق و هم به غرب است، تغيير نمي دهد، گفت: جهت گيري اين كشور به طرف اتحاديه اروپا است و در همين حال خواهان روابط خوب با فدراسيون روسيه مي باشد.
وي در رابطه با فشارهاي سياسي احتمالي از جانب اتحاديه اروپا براي تغيير جهت روابط با فدراسيون روسيه، گفته بود: صربستان نگرش و سياست خود را دارد و سياستش را تغيير نمي دهد و چنين موضعي در آينده در جهت منافع حكومت بلگراد است.
ووچيچ افزود: وظيفه من بعنوان نخست وزير اين است كه در فكر كشور خود باشم نه در فكر ديگر كشورها و اين سياست تغيير پذير نيست.
وي با تاكيد بر اينكه مسير ائتلاف با اتحاديه اروپا بدون شك براي صربستان بهترين راه است، گفته بود: صربستان به اصلاحات در تمامي نهادها و مؤسسه هاي دولتي ادامه مي دهد و سعي بر اين است كه تمامي وظايف بلگراد در رابطه با تطبيق قوانين با استانداردهاي اروپا تا اوايل سال 2019 به پايان برسد.
ووچيچ همچنين تاكيد كرد كه صربستان اصلاحات در نهادها و مؤسسه هاي دولتي را نه بخاطر اتحاديه اروپا بلكه به خاطر صربستان و شهروندان آن انجام مي دهد.
صربستان به عنوان كشوري بزرگ در بين جمهوري هاي سابق يوگسلاوي نقش بسيار مهمي را در امنيت و ثبات بالكان غربي ايفا مي كند و به هيمن جهت اتحاديه اروپا تلاش مي كند اين كشور را به طرف خانواده اروپايي جذب كند.
مساله اعلام يكجانبه استقلال كوزوو از صربستان در سال 2008 ميلادي از سوي پريشتينا و به دنبال آن تلاش بلگراد براي لغو استقلال كماكان ادامه دارد و طرفين بر اين هستند كه با جلب حمايت جامعه بين المللي در اين كشمكش پيروز شوند.
مساله كوزوو بزرگترين مساله صربستان به شمار مي رود و با توجه به اينكه كوزوو از سوي بيش از صد كشور عضو سازمان ملل به رسميت شناخته شده، ولي صربستان آن را استان جنوبي خود مي داند و تلاش دارد از طريق مذاكرات با وساطت اتحاديه اروپا اين مساله را در چارچوب قانون اساسي خود حل و فصل كند.
كوزوو نيز با برخورداري از حمايت آمريكا و 25 كشور عضو اتحاديه اروپا تلاش دارد تا با عضويت در نهادهاي بين المللي از جمله يونسكو خود را به عنوان كشوري مستقل نشان بدهد.
كوزوو در همين راستا اخيرا توافق نامه «ثبات و پيوستن» را با كميسيون اروپا كه مرحله ابتدايي براي پيوستن به اتحاديه اروپا به شمار مي رود به امضا رسانده است.
صربستان از نظر اقتصادي با توجه به سياست گشاده اي كه در قبال تمامي كشورها دارد، اكنون در مسير بهبود اقتصادي و پيشرفت و زيرساختي بهتر در حال حركت است و در اين مسير در زمينه صنايع با كشورهاي اتحاديه اروپا از جمله آلمان، ايتاليا، فرانسه و از طرف ديگر در زمينه هاي انرژي با روسيه و در ديگر زمينه ها با چين، ژاپن و امارات متحده عربي و ديگر كشورها در خاورميانه و آمريكاي لاتين همكاري گسترده اي دارد.
صربستان بدون احتساب كوزوو با مساحتي برابر 88 هزار و 361 كيلومتر مربع و با 7 ميليون 498 هزار نفر جمعيت در مركز جنوب خاوري اروپا واقع شده كه با مجارستان از شمال، روماني و بلغارستان در خاور، مقدونيه و مونته نگرو در جنوب، كرواسي و بوسني و هرزگوين در باختر هم مرز است.
اروپام**436**1547
۰ نفر