۹ آبان ۱۳۹۴، ۱۳:۴۴
کد خبر: 81819195
T T
۰ نفر
ميزگرد ايرنا/ لزوم تهيه نقشه راه پدافند غيرعامل براي رسانه ها

قم - ايرنا - رسانه ها از ابزار مهم اطلاع رساني و مقابله با دشمن در جنگ هاي سخت و نرم هستند و با توجه به اهميت رعايت اصول پدافند غيرعامل در آن ها كارشناسان تهيه نقشه راه در اين زمينه را لازم مي دانند.

به گزارش ايرنا، پدافند غيرعامل مجموعه اقدامات غيرمسلحانه اي است كه موجب افزايش بازدارندگي، جلوگيري از آسيب پذيري، ارتقاي پايداري ملي و تسهيل مديريت بحران در مقابل تهديدهاي دشمن مي شود.
يكي از ابزارهاي مهم اطلاع رساني و مقابله با دشمن در جنگ هاي سخت و نرم وجود رسانه هاي مجهز و قوي است و رسانه ها از نظر مكان استقرار و تجهيزات بايد به گونه اي باشند كه در موقع بحران بتوانند نقش آفريني كنند.
اين مجهز بودن بخشي از نقش رسانه ها در پدافند غيرعامل است اما نقش ديگر رسانه ها درپدافند غيرعامل، حضور مجاهدانه در جبهه جنگ نرم است تا به مبارزه با نقشه هاي شوم فرهنگي دشمنان بپردازند، كه اين جبهه بسيار حساس و تاثيرگذار است؛ لذا بايد رسانه ها به عنوان خط مقدم مبارزه مورد توجه جدي قرار گيرند.
در روزگاري كه دشمنان نظام مقدس جمهوري اسلامي با بهره گيري از ابزارهاي مختلف روز سعي در تخريب ذهنيت و اعتقادات ايراني اسلامي مردم دارند و رسانه ها از مهم ترين ابزار مورد استفاده آنان مي باشد، تجهيز رسانه هاي كشور بايد در راستاي پدافند غيرعامل در اولويت برنامه ها باشد.
قم به عنوان شهري كه مركز جهان تشيع، خاستگاه انقلاب اسلامي و پايگاه فكر و انديشه در كشور قلمداد مي شود بايد در جنگ نرم با دشمنان، الگو و نمونه اي براي ساير استان ها باشد و از اين رو رسانه هاي قم بايد آگاهي هاي لازم را براي حضور پرقدرت درجنگ نرم برخوردار باشند.
همزمان با هفته پدافند غيرعامل ( چهارم تا دهم آبان) اهميت نقش رسانه ها درپدافند غيرعامل و لزوم توجه به آنها در ميزگردي در خبرگزاري جمهوري اسلامي مركز قم با حضور مهدي متقيان مديركل پدافند غيرعامل استان قم و مرتضي داستاني مديرمسئول روزنامه 19 دي قم و از پيشكسوتان عرصه خبر مورد بررسي قرار گرفت.

** قرار گرفتن دفتر اكثر رسانه هاي قم در بافت فرسوده
مديرمسئول روزنامه 19 دي قم در ابتداي سخنان خود قرار گرفتن دفتر اكثر رسانه هاي قم در بافت فرسوده را يك نكته مهم دانست و گفت: واقع شدن دفتر بيشتر جرايد محلي و دفتر خبرگزاري ها دربافت هاي فرسوده قم باعث شده است كه در زمان بحران احتمالي، خود آن ها نيز دچار بحران شوند و نتوانند به رسالت اطلاع رساني به موقع خود عمل كنند.
مرتضي داستاني ابراز داشت: رسانه هاي ما در شرايط آفند هم با مشكل دچار هستند چه اين كه بخواهند در بحث پدافند فعال باشند.
مديرمسئول روزنامه 19 دي استيجاري بودن دفتر رسانه هاي قم را مورد اشاره قرار داد و افزود: به دليل مشكلات اقتصادي، جرايد محلي و دفترهاي نمايندگي خبرگزاري هاي سراسري به طور معمول سعي مي كنند ارزان ترين مكان را اجاره كنند و از اين رو آن ها در تجهيزات، فضا و تفكر در دوره آفندي نيز با مشكل مواجه هستند، ضمن اين كه در مسئولان استان اراده اي در توجه به رسانه ها براي حل مشكلات آن ها را شاهد نيستيم.
وي افزود: نوع نگاه و كمك به رسانه ها در استان قم ضعيف است و بحث مكان دفتر رسانه ها در قم نيز بحث تازه اي نيست و نزديك به 10 سال پيش در كميته اي تحت عنوان مديريت بحران مشكلات آن ها دنبال شد اما بعد از 10 جلسه تصميم هايي گرفته شد كه تنها به بايگاني رفت.
داستاني تصريح كرد: تا مشكلي بزرگي براي رسانه ها پيش نيايد باز هم شاهد به فراموشي سپرده شدن بحث پدافند غيرعامل در رسانه ها خواهيم بود.

** سند راهبردي پدافند غيرعامل رسانه هاي استان تدوين شود
مديركل پدافند غيرعامل استان قم نيز در ابتداي سخنان خود مقدمه كوتاهي از اهداف و وظايف پدافند غيرعامل عنوان كرد و افزود: هشتم آبان هر سال با تصميم رهبر معظم انقلاب روز پدافند غيرعامل نامگذاري شده است و پدافند غيرعامل قانون هاي بالادستي مصوبه مجمع تشخيص مصلحت نظام، سياست هاي كلي نظام در حوزه پدافند غيرعامل و چشم انداز پدافند غيرعامل در افق 1404را به عنوان پشتوانه خود مي بيند.
مهدي متقيان، حفاظت از زيرساخت هاي حياتي را يكي از اهداف پدافند غيرعامل عنوان كرد و گفت: يكي از زيرساخت هاي حياتي مهم، جايگاه رسانه ها در كشور است و ديگر كاركرد پدافند غيرعامل كه به حوزه رسانه بازمي گردد تداوم شبكه هاي اطلاع رساني و تداوم اداره و مديريت مردم است.
وي افزود: قم بر اساس آخرين آمار داراي يك هزار و 74 هكتار بافت فرسوده است و مساحت اين بافت به دو هزار هكتار نزديك مي شود.
مديركل پدافند غيرعامل قم ابراز داشت: مطبوعات و خبرگزاري ها در تجهيزات مورد نياز پدافند غيرعامل نيز دچار ضعف هستند اين در حالي است كه قم مغز متفكر و مركز قدرت نرم نظام جمهوري اسلامي است و با توجه به اين كه دستگاه هاي مختلف فرهنگي ملي چون دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم، مركز مديريت حوزه هاي علميه و جامعه المصطفي هم چنين مراجع تقليد در اين شهر هستند بايد توجه ويژه اي را براي قم شاهد باشيم و اگر قدرت نرم نظام را در قم مي دانيم بايد خواست جمعي باشد و رسانه ها در جنگ نرم در پدافند غيرعامل اقتدار لازم را داشته باشند.
در ادامه ميزگرد مرتضي داستاني از متقيان خواست تا راهكاري عملي براي حل مشكلات پدافندي رسانه ها ارائه كند ومديركل پدافند غيرعامل استان قم نيز عنوان كرد: بايد سندي مشخص شود كه رسانه ها كجا مستقر هستند و تجهيزات آن ها مشخص شود.
وي گفت: رسانه ها متاسفانه حتي از ابتدايي ترين تجهيزات كه از جمله برق اضطراري است برخوردار نيستند.
وي با تاكيد بر اين كه دستگاه هاي تخصصي چون اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي قم بايد در بحث پدافند غيرعامل پشتيبان رسانه ها باشد گفت: بايد نحوه حمايت از رسانه هاي واقع شده در بافت فرسوده در كارگروهي در استان مطرح و براي مرمت مكان آن ها، مشمول تخفيف از سوي شهرداري شوند.
هم چنين تسهيلات هاي مناسب به رسانه ها داده شود و حتي سازمان نظام مهندسي نيز تخفيف هاي مناسبي در مراحل كاري خود به رسانه ها بدهد.
وي در عين حال يادآور شد: اداره كل پدافند غيرعامل دستگاه اجرايي نيست و مي توانيم مسائل را به استاندار محترم طي نامه اي اعلام كنيم تا كميته اي براي حل مشكلات رسانه ها تشكيل شود و با نظر مطبوعات سندي راهبردي را در شوراي پدافند غيرعامل استان تصويب كنيم.
متقيان ابراز داشت: در حوزه رسانه و سايبري بيشترين هجمه ها و حمله هاي سايبري به سايت هاي استان قم مي شود و اگر جنگ نرم را عنوان مي كنيم بايد در حوزه سايبري هوشمند كه قدرت تخريب بيشتري در افكار عمومي دارد اقتدار و آگاهي لازم را داشته باشيم.
وي افزود: خبرهاي حوزه، پوشش خبرهاي مراجع تقليد و همايش هاي مختلف نقش رسانه ها در استان قم را بسيار حياتي مي كند و بايد جايگاه قم مورد توجه قرار گيرد و رسانه هاي شناسنامه دار و صنف هاي آن ها شناسايي شوند.

** دستورالعمل ها و وعده هاي پدافندي رسانه ها جنبه عملي پيدا كند
داستاني در ادامه اين ميزگرد با بيان آن كه سخن گفتن در مورد ضرورت هاي پدافند غيرعامل آسان بوده ولي در عمل بايد شاهد عملياتي شدن دستورالعمل ها و وعده هاي مسئولان باشيم گفت: نه تنها بايد دفتر رسانه ها را به تجهيزات برق اضطراري مجهز كرد بلكه با توجه به اين كه بسياري از جرايد استاني در چاپخانه اي مشترك چاپ مي شود چاپخانه هاي مهم استان نيز بايد به برق اضطراري مجهز شوند.
وي تاكيد كرد: مشكلات مالي پيش روي جرايد محلي و دفترهاي خبرگزاري ها اين اجازه را نمي دهد كه بتوانند امكانات پدافندي چون برق اضطراري را براي خود مهيا كنند از اين رو اداره كل پدافند غيرعامل بايد توصيه ها و راهكارهاي لازم را در اين زمينه به دستگاه متولي رسانه ها يعني اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي داشته باشد.
داستاني افزود: پيش از اين نيز قرار بر آن شده بود كه براي مواجهه با مواقع بحران سه سنگر بومي در رسانه هاي قم تجهيز شود تا در زمان بحران كمك كار مسئولان باشد اما اجرايي نشد.
وي تصريح كرد: متاسفانه شاهديم كه ايده گذاري براي رسانه ها به خوبي انجام مي شود اما به سمت اجرا كه مي آييم كسي ما را همراهي نمي كند.

** ضرورت هاي پدافند غيرعامل در رسانه ها جزء اولويت ها قرار نگرفته است
مديركل پدافند غيرعامل استانداري قم نيز از اين كه ضرورت هاي پدافند غيرعامل در رسانه ها جزء اولويت ها قرار نگرفته است، ابراز تاسف كرد و گفت: به عنوان متولي پدافند غيرعامل در استان، بايد نقش رسانه ها را برجسته سازي كنيم تا بسياري از مديران در راستاي حل مشكلات آن ها حركت كنند.
وي ادامه داد: بايد در اين زمينه سندي تعريف و سپس در شوراي پدافند استان با كمك رسانه ها بررسي شود و به مصوبه اي قانونمند تبديل گردد.
متقيان در ادامه از اين كه مطبوعات قم با يكديگر همگرا نيستند انتقاد كرد و گفت: شايد اين عدم همگرايي باعث شد تا نتوانيم اتاق فكر پدافند غيرعامل اصحاب رسانه را در قم تشكيل دهيم.
داستاني در پاسخ به اين اظهار نظر متقيان عنوان كرد: اين طور نيست و آن چه شاهديم آن است كه رسانه هاي استان قم در مسائل صنفي با يكديگر هماهنگ هستند چرا كه در مسائل اجرايي منافع مشترك دارند.
وي ابراز داشت: شايد مطبوعات، خبرگزاري ها و ساير رسانه هاي استان در مسائل فكري و سياستگذاري با هم اختلاف هايي داشته باشند كه تفاوت تفكرها و عقيده ها امري مطلوب است اما اين مساله باعث اختلاف هاي صنفي در ميان آن ها نشده است.
وي اظهار داشت: نگاهي كه مسئولان ساير نقاط كشور براي رشد مطبوعات خود دارند با قم متفاوت است و بيشتر شاهد بي توجهي و بي مهري به رسانه ها در استان بوده ايم.

** نيازمند تعريف مناسب از نحوه نقش آفريني رسانه ها در جنگ نرم هستيم
مديرمسئول روزنامه 19 دي استان قم در ادامه اين ميزگرد جنگ نرم را مهم ترين و حياتي ترين جايگاه كنوني رسانه ها عنوان كرد و افزود: رهبر معظم انقلاب در ديدار اخير خود با نخبگان تاكيد فرمودند كه دشمن در جنگ نرم به دنبال ايجاد ناكارآمدي جمهوري اسلامي ايران است.
داستاني ابراز داشت: اگر كارآمدي نظام در قالب جنگ نرم دچار چالش شود با بحران رضايت مندي مواجه مي شويم و اين در حالي است كه نقش عملكردي رسانه ها در مقابله با چالش ناكارآمدي و ايجاد روحيه رضايت مندي در مردم بسيار مهم و حياتي است.
وي بيان داشت: متاسفانه درمورد نقش رسانه ها در جنگ نرم نگاه درستي را در كشور نداريم تا مسئولان نيز به تقويت رسانه ها توجه داشته باشند.
وي افزود: در سال هاي گذشته كميت رسانه ها در كشور و استان قم افزايش داشته است اما كمتر به مساله كار كيفي در رسانه ها و نحوه نقش آفريني آن ها در جنگ نرم توجه شده است، رسانه هاي ما در بحث امكانات و تجهيزات و به عنوان بازدارندگي در مقابله با تهديدهايي كه نظام با آن ها روبروست چگونه مي توانند نقش آفريني داشته باشند.

** ايجاد مجتمع مطبوعاتي در قم و مسائل پيش رو
داستاني در ادامه بيان داشت: در چارچوب مجهز كردن رسانه ها براي جنگ نرم بايد شناسايي لازم از رسانه ها و مطبوعات انجام و رسانه هاي نقش آفرين مشخص شوند و تجهيزات فني رسانه ها نيز بايد ارتقا يابد.
وي ادامه داد: پيشنهاد روشني داريم كه از طريق شوراي پدافند غيرعامل استان قم مجتمعي براي مطبوعات و رسانه هاي استان ايجاد شود تا آن ها در آن مستقر شده و تجهيزات و امكانات لازم نيز براي بحث پدافندي در آن اجرا شود.
اما مهدي متقيان كه با ايجاد مجتمع مطبوعاتي در قم مخالف است عنوان كرد كه ايجاد اين مجتمع با اصول پدافند غيرعامل و اصل پراكندگي مغاير است.
وي پيشنهاد داد كه به جاي يك مجتمع مطبوعاتي و رسانه اي چند مجتمع جداگانه در شهر قم ايجاد شود تا اصل پراكندگي از نظر پدافند غيرعامل در آن رعايت شود.

** لزوم آمادگي رسانه ها براي حضور در جنگ نرم با دشمنان
مديركل پدافند غيرعامل استانداري قم در ادامه بر لزوم آمادگي رسانه ها براي حضور در جنگ نرم با دشمنان نظام تاكيد كرد و افزود: دشمن دائم با ما در حال جنگ است و زماني كه از جنگ سخت مايوس شود وارد جنگ نرم مي شود.
وي بيان داشت: دشمنان كه از درگيري فيزيكي با ايران به نتيجه نرسيده اند سعي در تغيير ذائقه عموم مردم دارند و در اين بين رسانه ها و مطبوعات نقش عمده اي دارند گرچه معتقدم مطبوعات در عين اين كه مشغول به برخي امور حزبي نيز مي شوند بايد نسبت به وضعيت هاي قرمز، زرد و سفيد براي نظام جمهوري اسلامي درك لازم را داشته باشند.
وي تاكيد كرد: رسانه هاي استاني شامل مطبوعات و خبرگزاري ها برنامه اي در قالب جنگ نرم ندارند و جايي نيست كه به آن ها خوراك بدهد لذا پيشنهاد تشكيل اتاق فكر رسانه در پدافند غيرعامل را بايد پيگيري كنيم.
مرتضي داستاني نيز گفت: رسانه هاي تاثيرگذار و صاحب فكر در قم مشخص هستند و بايد از آن ها بخواهيم دراين موضوع ورود پيدا كنند، اين در حالي است كه رسانه اي كه صاحب فكر است دغدغه كار رسانه اي براي تنوير افكار عمومي دارد.
وي تاكيد كرد: فرهنگ سازي بحث پدافند مهم ترين معضل كشور است و در اين بين رسانه ها نقش اساسي دارند و صداو سيما و ساير رسانه ها در هفته پدافند غيرعامل بايد به اين موضوع توجه داشته باشند.

** رسانه هاي تاثيرگذار در زمان اضطرار شناسايي شوند
متقيان در ادامه اين ميزگرد عنوان كرد: بايد به عنوان متولي پدافند غيرعامل رسانه ها را بشناسيم كه آيا عملكرد همه رسانه هاي قم راهبردي است يا خير.
داستاني نيز افزود: بايد رسانه هاي تاثيرگذار در زمان اضطرار شناسايي و از نظر پدافند غيرعامل تجهيز شوند.
متقيان نيز تاكيد كرد كه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به عنوان متولي خاص رسانه ها در اين زمينه وارد شود و سازمان پدافند غيرعامل را در شناسايي رسانه هاي تاثيرگذار ياري كند.
مديرمسئول روزنامه 19 دي استان قم نيز افزود: تهيه نقشه راه پدافند غيرعامل براي رسانه ها يكي از اولويت دار ترين كارها محسوب مي شود و رسانه ها در اين مسير بايد تقويت شوند.
وي ادامه داد: رسانه ها در فرهنگ سازي پدافند غيرعامل بايد در خدمت سازمان پدافند غيرعامل قرار گيرند و اين مساله مي تواند تضمين كننده نقشه راه رسانه ها باشد.

** رسانه ها بايد مولفه هاي جنگ نرم را بشناسند
متقيان در ادامه بيان داشت: نقش رسانه ها در حوزه جنگ نرم بايد بررسي شود و رسانه ها با مولفه هاي جنگ نرم آشنا شوند.
وي تاكيد كرد: جنگ نرم آرام، تدريجي و زيرسطحي است و از ديگر ويژگي هاي اين نوع جنگ آن است كه نماد ساز است و در حوزه جنگ نرم تاثيرها پايدار و بادوام است.
وي گفت: رسانه بايد فعاليت هاي جذاب و آگاهانه همراه با نيازسنجي مخاطبان را داشته باشند كه با كيفيت بالا در قالب جنگ نرم موفق باشيم.
مديركل پدافند غيرعامل استانداري قم افزود: جنگ نرم ايجاد هيجان مي كند و جوانان را جذب مي كند و در اين جنگ از حوزه هاي مختلف استفاده مي شود و در قالب آن دشمن به دنبال ترديد آفريني با بهره گيري از ابزار روز است.
وي تصريح كرد: رسانه هاي ما در سطح استان بايد در اين حوزه ها نظريه پرداز و با برنامه باشند و اداره كل پدافند تنها مي تواند هدايت گر فرهنگ سازي و حساس كردن رسانه ها باشد و نمي تواند خود در عمل پاي كار باشد.ك/4
7408/ 6133/1042
گزارش از: محمد جهانگيريان
۰ نفر