۱۰ آبان ۱۳۹۴، ۱۰:۳۶
کد خبر: 81820271
T T
۰ نفر

سوسيس و كالباس در خط اول عوامل ابتلا به سرطان

۱۰ آبان ۱۳۹۴، ۱۰:۳۶
کد خبر: 81820271
سوسيس و كالباس در خط اول عوامل ابتلا به سرطان

تهران- ايرنا- روزنامه ايران در صفحه اجتماعي به نقل از رئيس مركز تحقيقات سرطان دانشگاه شهيد بهشتي نوشت: ميزان بروز سرطان در كشور حدود 140در هر 100هزار نفر است كه مصرف سوسيس و كالباس در خط اول ايجاد سرطان قرار دارد.

اين گزارش كه در روز يكشنبه دهم آبان 1394 هجري خورشيدي به قلم فريبا خان احمدي انتشار يافته ، مي افزايد: مدير كل دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت، افزودن نيترات به سوسيس و كالباس را به دليل آنكه در معده به «نيتروز آميد» تبديل مي‌شود عامل سرطان زايي گوشت‌هاي فرآوري شده مي‌داند
دبير انجمن صنايع سوسيس و كالباس با اشاره به ميزان مصرف سرانه سوسيس و كالباس در ايران مي گويد: هر فرد ايراني در سال 5.8 كيلوگرم سوسيس و كالباس مي‌خورد كه اگر آن را بر 365 روز در سال تقسيم كنيم، سهم هر فرد در روز 15 تا 20 گرم مي شود
چند روز پيش مجله «لانست» گزارشي از سوي سازمان بهداشت جهاني با عنوان «يك روز بد در صنايع توليدي سوسيس و كالباس» منتشر كرد كه با بازتاب گسترده‌اي در شبكه‌هاي خبري همراه بود. روزنامه گاردين با تيتر «گوشت‌هاي فرآوري شده درست شبيه به سيگار خطرناك هستند» به پوشش خبري نتايج پژوهش‌هاي آژانس بين‌المللي سرطان سازمان بهداشت جهاني پرداخت و خبرگزاري سي‌ان‌ان نيز با اين عنوان كه «سوسيس و كالباس در گروه مواد سرطان‌زا طبقه‌بندي شدند» بار ديگر بحث سلامت اين مواد غذايي را به چالش كشيد.
ديروز نيز رئيس مركز تحقيقات سرطان دانشگاه شهيد بهشتي در نشست خبري كنگره بين‌المللي پيشگيري از سرطان با اشاره به ميزان بروز سرطان در كشور در جمع خبرنگاران گفت: ميزان بروز سرطان در كشور حدود 140در هر 100هزار نفر است كه مصرف سوسيس و كالباس در خط اول ايجاد سرطان قرار دارد. دكتر محمد اسماعيل اكبري يكي از عوامل خطر سرطان را پروتئين و چربي حيواني مانده مانند سوسيس و كالباس بيان مي‌كند كه به عنوان ريسك فاكتور محسوب مي‌شود.
سازمان بهداشت جهاني در گزارش خود اعلام كرده كه گوشت‌هاي فرآوري شده مانند بيكن، سوسيس، كالباس و هات داگ باعث سرطان مي‌شوند. اين سازمان مي‌گويد كه مصرف مستمر گوشت قرمز از جمله گوشت گاو، خوك، گوساله و گوسفند نيز احتمالاً براي مردم سرطان زا است.
سازمان بهداشت جهاني در نتيجه‌گيري‌هايش اعلام كرده كه گوشت فرآوري شده به اندازه استعمال دخانيات و آزبست خطرناك است. به گفته آژانس بين‌المللي سرطان در سازمان بهداشت جهاني، درجه حرارت بالا هنگام توليد گوشت‌هاي فرآوري شده تركيبات سرطان‌زايي توليد مي‌كند. همچنين بررسي‌هاي انجام شده توسط صندوق جهاني تحقيقات سرطان نشان مي‌دهد، از نظر آماري رابطه معنا‌داري بين مصرف سوسيس و كالباس و سرطان روده بزرگ وجود دارد. به عبارتي مصرف هر 3.5 اونس سوسيس و كالباس در هر روز 16درصد خطر ابتلا به سرطان كلون ( سرطان روده بزرگ ) را افزايش مي‌دهد. آژانس بين‌المللي تحقيقات سرطان هم به اين نتيجه رسيده ‌است كه خوردن حدود 1.8 اونس گوشت فرآوري شده خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را حدود 18 درصد افزايش مي‌دهد.
دكتر زهرا عبداللهي مدير كل دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت به «ايران» مي‌گويد: آنچه سازمان بهداشت جهاني اعلام كرده اين است كه مصرف مداوم، بي رويه و مستمر گوشت‌هاي فرآوري شده خطر بروز سرطان را افزايش مي‌دهد به عبارتي اگر فردي روزانه 50 گرم سوسيس و كالباس بخورد خطر بروز سرطان كلون 18درصد بيشتر مي‌شود.
مدير كل دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت، افزودن نيترات به سوسيس و كالباس را به دليل آنكه در معده به «نيتروز آميد» تبديل مي‌شود عامل سرطان زايي گوشت‌هاي فرآوري شده مي‌داند. علاوه بر آن مصرف بي‌رويه سوسيس و كالباس به خاطر اينكه نمك و چربي زيادي دارند با افزايش خطر بروز سرطان همراه است. او در ادامه مي‌افزايد: آنچه وزارت بهداشت بايد انجام دهد فرهنگ‌سازي تغذيه صحيح و همچنين آموزش الگوي غذايي صحيح است تا مردم مصرف گوشت‌هاي فرآوري شده را به حداقل برسانند. همچنين وزارت بهداشت به طور مستمر و دقيق كيفيت توليد سوسيس و كالباس را در كارخانه‌ها از لحاظ ميزان افزودن مواد نگهدارنده نظارت و كنترل مي‌كند چرا كه استفاده از نيترات بيش از مقدار مجاز خطر سرطان زا بودن اين مواد غذايي را دو چندان مي‌كند.
دكتر عبداللهي با اشاره به اينكه برخي از كارخانه‌هاي توليد‌كننده به منظور جلوگيري از تغيير رنگ و فاسد شدن محصولات‌شان بيش از مقدار مجاز مواد نگهدارنده به گوشت‌هاي فرآوري شده اضافه مي‌كنند بيان مي‌كند: وزارت بهداشت استاندارد استفاده از «نيتريت» را در صنايع گوشت‌هاي توليد شده پايش و كنترل مي‌كند.
او به آموزش الگوي غذايي صحيح كه از سوي وزارت بهداشت انجام مي‌شود نيز اشاره مي‌كند كه بسيج آموزش همگاني دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت با همكاري آموزش و پرورش و شهرداري‌ها و از طريق خانه‌هاي سلامت و فرهنگسراها الگوي صحيح غذايي و كاهش مصرف فست فودها را به مردم و كودكان آموزش مي‌دهند. دكتر مجيد افلاكي دبير انجمن صنايع سوسيس و كالباس نيز از تيترهايي كه برخي خبرگزاري‌ها و روزنامه‌ها آخر هفته گذشته در مورد سرطان زا بودن سوسيس و كالباس به نقل از سازمان بهداشت جهاني منتشر كرده بودند، انتقاد مي‌كند و در پاسخ به اين سؤال كه صنايع توليد سوسيس و كالباس در برابر سلامت مردم چه مسئوليتي دارد به روزنامه ايران مي‌گويد: اولاً آنچه كه ما در ايران به عنوان فرآورده‌هاي گوشتي مثل سوسيس و كالباس استفاده مي‌كنيم شرايط توليد آن با سوسيس و كالباس توليد شده در اروپا و امريكا متفاوت است. سرطان زا بودن فرآورده‌هاي گوشتي آن‌طور كه WHO مي‌گويد به عامل مهم نيتريت بر مي‌گردد اين در حالي است كه آنچه ما به عنوان نيتريت در صنايع توليد اين محصولات استفاده مي‌كنيم بسيار پايين‌تر از ميزان استاندارد جهاني است.
به گفته دبير انجمن صنايع توليد سوسيس و كالباس ميزان استفاده از نيتريت در اروپا PPM 200 و در كشور ما آن‌طور كه وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو اعلام مي‌كنند، بيشترين ميزان نيتريتي كه به گوشت‌هاي فرآوري شده اضافه مي‌شود 100تا 120 واحد PPM است و اين در حالي است كه معمولاً 100واحد PPMنيتريت بعد از 5 روز در بازار از بين مي‌رود. وزارت بهداشت نيز در صورتي پروانه توليد براي واحدهاي توليد‌كننده اين محصولات صادر مي‌كند كه ميزان نيتريت سوسيس و كالباس نصف كشورهاي اروپايي يا حتي تركيه باشد.
دكتر افلاكي با اشاره به ميزان مصرف سرانه سوسيس و كالباس در ايران ادامه مي‌دهد: هر فرد ايراني در سال 5.8كيلوگرم سوسيس و كالباس مي‌خورد كه اگر آن را بر 365 روز در سال تقسيم كنيم، سهم هر فرد در روز 15 تا 20 گرم به دست مي‌آيد اين در حالي است كه مصرف سرانه در امريكا 60 كيلو در سال است بنابراين با توجه به مصرف سرانه و مقدار نيتريت مصرفي سرطان زا بودن سوسيس و كالباس در ايران هيچ گاه نمي‌تواند صحت داشته باشد.
در هر حال سرطان زا بودن سوسيس و كالباس در صورت مصرف مستمر و مداوم از سوي سازمان بهداشت جهاني تأييد شده است؛ مدت‌ها هم است كه اخباري از آلودگي و ترديد درباره سلامت مواد غذايي روي خط رسانه‌ها مي‌رود، اخباري كه هر روز نگراني‌هاي زيادي را بين مردم ايجاد مي‌كند. حالا از كجا معلوم كه سوسيس و كالباس‌هاي ايراني هم مانند ديگر مواد غذايي و محصولات كشاورزي كه اين روزها بحث سلامت‌شان دردسر ساز شده است، نيتريت بالايي نداشته باشند.
*منبع : روزنامه ايران
**گروه اطلاع رساني**1893**9131