در گزارش این هفته نامه ژاپنی آمده است:«آنگلا مركل» صدراعظم آلمان روزهای پنجشنبه و جمعه گذشته برای هشتمین بار پس از به قدرت رسیدن درسال 2005 میلادی ؛ به چین سفر كرد.
این سفر در ظاهر انگیزه های اقتصادی در برداشت و تجارت هدف اصلی این سفر بود اما سایر موضوعات اعم از امنیتی و استراتژیك نیز از بحران سوریه گرفته تا دریای جنوبی چین در دستور كار قرار داشت.
آلمان نگران ركود اقتصادی چین است .
چین سال گذشته میلادی چهارمین بازار صادرات آلمان بود و 9 درصد صادرات آلمان را به خود اختصاص داده است. حجم سنگین صادرات آلمان به چین؛ اینك برای «برلین» به یك دردسر تبدیل شده است چراكه مجموع تراز تجاری میان چین و آلمان افت شدیدی داشته و به حدود 12 درصد در شش ماه نخست سال 2015 رسیده است.
در «برلین» این نگرانی وجود دارد كه احتمال دارد انگلیس در مشاركت تجاری با چین، گوی سبقت را از آلمان برباید. انگلیس سوگند یاد كرده كه ' چین را بهترین شریك تجاری غرب ' سازد.
در جریان سفر مركل به چین, دو طرف 15 توافقنامه تجاری كه در مجموع نزدیك به ارزش 20 میلیارد یورو (22 میلیارد دلار) با یكدیگر امضا كردند. این توافقنامه شامل خرید چندین فروند بالگرد و هواپیمای مسافربری «ایرباس » از آلمان به ارزش 16 میلیارد دلار بود.
صدراعظم آلمان در این سفر حمایت خود را از پیمان سرمایه گذاری متقابل «چین - اتحادیه اروپا» كه می تواند زمینه ساز توافقنامه تجارت آزاد چین -اتحادیه اروپا باشد نیز اعلام كرد.
مركل به رغم امضاء همه این توافقنامه های تجاری اعلام كرد كه چین هنوز كار زیادی برای آزادسازی اقتصاد خود, پیش رو دارد.
وی حمایت خود را از پیشنهاد چین برای احراز جایگاه اقتصاد مبتنی بر بازار آزاد در «سازمان تجارت جهانی » را اعلام كرد. درصورتی كه این پیشنهاد پذیرفته شود, جرائم واردات كالای چینی هم تخفیف داده خواهد شد.
مركل درعین حال خاطرنشان ساخت كه چین باید در وهله نخست دست به یك سری اقدامات مقدماتی بزند به عنوان نمونه در زمینه تداركات و خدمات عمومی .
وی همچنین نسبت به امضاء توافقنامه عدم جاسوسی صنعتی با چین نیز ابراز علاقه كرد و یادآور شد كه آمریكا و انگلیس هم توافقنامه های مشابهی با چین به امضا رسانده اند.
آلمان و چین سال گذشته در زمینه همكاری در نوآوری كه بخش كلیدی برنامه چین برای ایجاد توازن در اقتصادش است و ویژگی ممتاز سیزدهمین برنامه پنج ساله چین است؛ توافق كردند.
اما به علت آنكه چین كارنامه تاریكی در رعایت حقوق مالكیت معنوی دارد , شركتهای آلمانی نسبت به مشاركت در نوآوری با چین بی علاقه هستند.
مركل در دیدار با دیگر مقامات چینی در «پكن» برسر سایر موضوعات نیز گفت وگو و تبادل نظر داشتتند.
یكی از این موضوعات, مساله مهاجرت بود. آلمان و سایر كشورهای اروپایی در حال حاضر با معضل بزرگ مهاجران خارجی روبرو می باشند كه عمده آنها از كشور جنگ زده سوریه هستند.
انتظار می رود امسال آلمان به تنهایی پذیرای یك میلیون مهاجر در كشور خود باشد. چین سابقه چندانی در تعامل با پدیده مهاجرت و در كل با بحران سوریه ندارد اما از پتانسیل (نیروی بالقوه) قابل ملاحظه ای برای كاركردن بیشتر در این زمینه برخوردار است.
در موضوع حل بحران سوریه, چین با روسیه مواضع و روابط نزدیك دارد و روسیه در حمایت از رژیم «بشار اسد» وارد عرصه جنگ در سوریه شده است و روابط دوستانه «پكن» با ایران؛ یكی از قوی ترین حامیان اسد ؛ این نقش ممتاز را به چین بخشیده است كه در گفت وگوهای صلح سوریه مشاركت داشته باشد.
با این فرضیات، صدراعظم آلمان در چین بر لزوم یافتن یك راه حل دیپلماتیك سیاسی فوری برای بحران سوریه تاكید نمود.
مركل در این راستا به معضل مهاجرت به آلمان اشاره كرد و گفت كه شمار فراوانی از مهاجران به آلمان را درحال حاضر مهاجران افغان تشكیل می دهند.
مركل اظهار داشت:« روابط حسنه چین با پاكستان وافغانستان ؛ می تواند در حد توان مبنای آن باشد كه به یك آشتی در افغانستان منجر شود».
وی اشاره كرد:« این یكی از انتظارات ماست».چین از بدو امر این بحران, همواره تاكید دارد كه تنها راه برون رفت از بحران صلحی است مبتنی بر مذاكره .
در این موضوع , « لی كچیانگ» نخست وزیر چین هم در دیدار با صدراعظم آلمان بر تعهد چین به خاتمه یافتن این بحران تاكید ورزید و اعلام كرد:« مهمترین دستآورد این است كه فرصت بدست آورده را مغتنم شمرد و یك راه حل سیاسی و یك گفت وگوی سیاسی باز؛ همطراز و جامع را به اجرا گذارد».
لی بر تعهد چین در قبال بحران مهاجران و نیز بر كمك سازنده چین برای یافتن یك راه حل برای بحران سوریه تاكید كرد.
صدراعظم آلمان درخصوص موضوع افغانستان نیز خواستار ایفای نقش هرچه قوی تر پكن در برقراری ثبات در افغانستان شد.
نخست وزیر چین اظهار داشت كه به اعتقاد او اتحادیه اروپا و آلمان با تلاش جامعه بین الملل , توانایی مقابله با این چالش را دارند.
دیگر موضوع مطرح شده در دیدار مركل با رهبران چین ؛ موضوع دریای جنوب چین بود.
سفر مركل به پكن مصادف بود با هفته پرحادثه مشاجرات ارضی دریایی در منطقه. هفته گذشته آمریكا یك فروند ناوشكن خود را به 12 مایل دریایی یكی از جزایر مصنوعی چین فرستاد و «دادگاه دائمی داوری » هم طی حكمی اعلام كرد كه این مرجع قضایی صلاحیت پرداختن به پرونده شكایت فیلیپین علیه چین در خصوص مشاجرات ارضی اش با پكن در سواحل این دریا را دارد.
مركل با این هدف كه خشم چین را بر نیانگیزد؛ بی آنكه سخنی در خصوص این مسائل به زبان آورد فقط اشاره كرد كه این مشاجرات «یك مجادله جدی است». او فقط با ملایمت حمایت خود را از حل قانونی این مشاجره بیان كرد.
مركل با اشاره به وظیفه دادگاه های بین المللی برای حل اینگونه منازعات تاكید ورزید.
مركل همچنین خاطرنشان ساخت كه آلمان خواهان آن است كه آبراههای تجارت دریایی آزاد و ایمن بماند. او ضمن آن بر اهمیت وجود این راه ها برای همگان تاكید ورزید.
«دیپلمات» در پایان تصریح كرد: در مجموع می توان این گونه تحلیل كرد كه پیام صدراعظم آلمان به چین , در كل گشایش اقتصادی نبود. مركل پكن را تشویق كرد, نقشی بزرگتر در حل منازعات بین المللی البته در چارچوب قوانین بین الملل ایفا نماید.
مركل در متن سخنرانی خود در پكن چنین بیان كرد: « ما معتقدیم امروز جایگاه رفیع چین و صوت آن در بسیاری از نواحی روز بروز قوی تر از قبل احساس می شود به طوری كه این حضور قوی در موضوعات امنیتی و سیاست خارجی هم قابل لمس است'.
آساق**1591**1488**1392
نشریه دیپلمات:
آلمان خواستار نقش آفرینی قوی تر چین در موضوعات بین المللی است
۱۰ آبان ۱۳۹۴، ۱۶:۰۵
کد خبر:
81820932
تهران - ایرنا - نشریه «دیپلمات» روز یكشنبه نوشت: اقتدار اقتصادی چین صدراعظم آلمان را ترغیب كرد تا در سفر به «پكن» در لوای اهداف اقتصادی خواستار نقش آفرینی هرچه قوی تر چین در موضوعات و منازعات بین المللی همچون بحران سوریه شود.