علي نظري دوست روز چهارشنبه در حاشيه بازديد از ساحل كارون در گفت وگو با ايرنا اظهار كرد: براي بازگرداندن رودخانه كارون به وضعيت گذشته خود هنوز دير نشده اما بايد از تجارب شكست خورده ديگر كشورها عبرت بگيريم و دقت كنيم در ساماندهي رودخانه كارون، مسيري كه براي ساير كشورها به پشيماني منجر شده را تكرار نكنيم.
وي اظهار كرد: پيرو توافق برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP) ، استانداري، سازمان آب و برق خوزستان و سازمان حفاظت محيط زيست براي همكاري در زمينه مسائل زيست محيطي به ويژه رودخانه كارون با دولت محلي ژنو سوئيس هماهنگي انجام گرفت و يك تيم كارشناسي متشكل از مديران بخش هاي مختلف دولت ژنو عمدتا در بخش آب و محيط زيست به خوزستان سفر كرده اند.
نظري دوست با اشاره به بازديد بالادست تا پايين دست كارون در خوزستان افزود: چندين موضوع به ويژه كيفيت و بازطبيعي سازي رودخانه كارون از مهمترين مسائلي است كه مي توان روي آن كار كرد.
وي هدف از دعوت هيات كارشناسي از دولت محلي ژنو را استفاده و انتقال تجارب آنها در احياي رودخانه ها عنوان كرد و گفت: در اين كشور براي ساماندهي رودخانه ها اقدام هاي فيزيكي و مهندسي صرف انجام شده و آنها را محدود و كوچك كرده بودند و اكنون بعد از چند نسل به اشتباه خود پي برده و بازطبيعي سازي رودخانه ها را آغاز كرده اند.
نظري دوست با اشاره به طرح هاي مهندسي بيولوژيك براي ساماندهي رودخانه در ژنو اظهار كرد: اين متخصصان معتقد هستند كه پدرانشان ديواره و سازه ساخته اند و نسل هاي بعد آمده اند كه اين سازه ها را خراب و رودخانه ها را به حالت طبيعي بازگردانند.
وي اضافه كرد: در ژنو با وجود بالابودن هزينه ها، براي بازطبيعي سازي رودخانه ها، ساختمان هايي كه روي رودخانه ها ساخته شده بود را تخريب كردند البته در خوزستان و در طرح پايلوت احتمال تخريب سازه ها كم است و ترجيح مي دهيم طرح در جايي كه ساده تر و قابل اجراتر باشد انجام شود.
رئيس گروه انرژي و محيط زيست سازمان ملل تاكيد كرد: در صورتي كه ساماندهي غيراصولي رودخانه كارون ادامه يابد براي احياي آن ناچار به تخريب سازه ها خواهيم بود بنابراين بهتر است از پيشروي اين طرح ها خودداري شود تا كار مهندسي بيولوژيك و اقدام هاي اصلاحي انجام شود.
وي اضافه كرد: بازه محدودي از رودخانه كارون به عنوان پايلوت انتخاب و ساماندهي آن با رويكرد 'بازطبيعي سازي' انجام مي شود و بعد از آن استانداري و سازمان آب و برق خوزستان مي توانند اين طرح را تعميم دهند.
نظري دوست با اشاره به بازديدهاي سه روزه اين هيات كارشناسي گفت: سازه ها، كشاورزي آبزي پروري، ايستگاه پمپاژ مارد، سدها، تخليه فاضلاب، نخاله ساختماني در ساحل و ديوارسازي هاي غيرمجاز كه در حال انجام است از نقاطي بوده كه مورد بازديد قرار گرفته است.
وي با بيان اينكه تيم متخصص از دولت محلي ژنو يك هفته است كه به ايران سفر كرده افزود: بعد از اين سفر نيز جلسه اي در تهران براي جمع بندي و هماهنگي انجام مي شود.
نظري دوست گفت: اين تيم قبول كرده است كه به صورت رايگان و بدون دريافت هيچ هزينه اي خدمات و دانش خود را به خوزستان ارائه دهد ولي هزينه هاي اجراي كار را استانداري تقبل كرده كه بايد پرداخت آنها تضمين شود.
وي با بيان اينكه براي تحقق اين پروژه همكاري بين بخشي و پشتيباني و مشاركت مردمي لازم است اضافه كرد: هزينه هاي طرح پايلوت بازطبيعي سازي كارون زياد نيست و براي تحقق اين پروژه استانداري لازم است كه پرداخت آن را ضمانت كند.
هيات بازديد كننده متشكل از علي نظري دوست رييس گروه انرژي و محيط زيست سازمان ملل و مهران افخمي نماينده سازمان آب و برق خوزستان، همچنين اتيل مونبارون مدير بخش كيفيت آب، ميگل لوپز مدير بخش كيفيت آب، فرانك پيرو مدير بخش بازطبيعي سازي و سپيده نعيمي مدير بخش مشاركت هاي مردمي و آگاهي رساني از دولت محلي ژنو، يكشنبه 17 آبان وارد اهواز شدند.
رودخانه كارون كه روزي به عنوان پرآب ترين و تنها رودخانه قابل كشتيراني كشور مشهور بود از نظر كيفي و كمي اكنون در وضعيت نامناسبي است.
سدسازي هاي بي رويه و اجراي 12 طرح انتقال آب از سرشاخه هاي آن از يك سو و تخليه فاضلاب هاي شهري و زهاب هاي كشاورزي و زهاب هاي نيشكر همچنين ساخت و سازهاي غيرمجاز در حريم رودخانه كارون با مشكل جدي روبه رو كرده است.
گري لوئيس نماينده سازمان ملل در ايران در دومين سفر خود به خوزستان در ارديبهشت ماه وعده كرده بود كه زمينه همكاري بين المللي براي بازطبيعي سازي رودخانه كارون را فراهم كند.
وعده ديگر گري لوئيس جلب حمايت بين المللي براي احياي تالاب بين المللي شادگان بود كه در همين راستا هياتي متشكل از سفراي پنج كشور در شهريور ماه امسال از اين تالاب بازديد كردند.
برنامه توسعه سازمان ملل و سازمان حفاظت محيط زيست هم اكنون طرح حفاظت از تالاب بين المللي شادگان را در دست اجرا دارد.
7151/6065/6064
اهواز- ايرنا- رئيس گروه انرژي و محيط زيست سازمان ملل متحد با بيان اينكه براي احياي كارون هنوز دير نشده است گفت: طرح هاي غيراصولي ساماندهي رودخانه كارون بايد متوقف شود.