آينده تاريك روابط بين دو كشور امارات و تركيه كه به دليل تضاد منافع به تقابل و صف آرايي آنها در مقابل هم كشيده شده، همواره مورد تحليل كارشناسان سياسي منطقه و رسانه هاي خبري قرار گرفته است، تضاد منافعي كه گاهي گره خورده و كار را تا قطع روابط پيش برده، اما درعين حال هر دو كشور به حفظ آن بصورت هرچند محدود تلاش مي كنند.
حملات رسانه اي بين امارات با تركيه بخصوص پس از پيروزي مجدد رجب طيب اردوغان در انتخابات رياست جمهوري تشديد شد؛ زماني كه رسانه هاي خبري ابوظبي، وي را ديكتاتوري دموكرات لقب دادند.
پايگاه خبري امارات 71 در اين ارتباط نوشت: سلسله حملات بين دو كشور بخصوص پس از كودتاي عبدالفتاح السيسي و كنار زدن محمد مرسي سرعت بيشتري گرفت، بطوري كه اماراتي ها كه از السيسي حمايت مي كردند اردوغان را به دخالت در امور داخلي مصر متهم كردند.
پس از روي كارآمدن ژنرال السيسي در مصر با كمك و حمايت كشورهاي عربي از جمله امارات و عربستان سعودي، تركيه همچنان محمد مرسي را رئيس جمهور قانوني مصر مي دانست و مي گفت كه او منتخب ملت مصر است و عزل مرسي برخلاف موازين دموكراسي است.
در همين حال، دولت امارات نيز اعلام كرد كه به منظور همبستگي با اراده ملت مصر و رد دخالت در امور داخلي آن به زودي تمام سرمايه هاي خود را از تركيه خارج و تمام فعاليت هاي صنعتي خود را نيز تا زمان نامشخص در اين كشور متوقف خواهد كرد.
اخيرا نيز كه مقامات ليبيايي يك جاسوس اماراتي را در حال عكسبرداري از سفارت تركيه در طرابلس شناسايي و دستگير كردند، فضاي روابط دو كشور بيشتر تيره شد.
رسانه هاي اماراتي همواره تركيه را به حمايت از گروه تروريستي داعش و ارسال سلاح و اجازه ورود آنها به خاك تركيه متهم كرده اند؛ در مقابل رسانه هاي تركيه نيز، رسانه هاي اماراتي بخصوص خبرگزاري رسمي اين كشور (وام) را مورد هجمه خود قرار دادند.
انتقاد رسانه هاي تركي از اقدام خبرگزاري وام در تحريف سخنان اردوغان بود كه در پي حادثه سقوط هواپيماي روسي در مصر توسط داعش با درج عكسي از اردوغان به نقل از وي نوشت: 'طبيعي است كه داعش هواپيماي روسيه را منفجر كند، چرا كه مسكو در سوريه به مواضع اين گروه حمله كرده است'.
اسماعيل پاشا يكي از نويسندگان نزديك به دولت تركيه اخيرا در مقاله اي محمد بن زايد آل نهيان وليعهد ابوظبي را مورد حمله قرار داد و نوشت: دستگيري جاسوس اماراتي در ليبي نشان مي دهد كه ابوظبي براي عمليات بزرگ تروريستي عليه سفارت تركيه در طرابلس برنامه ريزي كرده بود و در حقيقت اين امارات است كه از داعش حمايت مي كند.
وي محمد بن زايد وليعهد ابوظبي را فرزندي ناخلف توصيف كرد كه ضمن تدارك براي انفجار سفارت تركيه در طرابلس به احتمال زياد در حمله به كنسولگري تركيه در مصراته نيز دست داشته است.
پايگاه خبري امارات 71 نيز در اين ارتباط به نقل از يك روزنامه انگليسي نوشت: احمد داود اوغلو نخست وزير تركيه در حال حاضر مشغول تشكيل دولت جديد و گرفتن راي اعتماد از مجلس اين كشور است ولي در زماني مناسب در قبال اين اقدام امارات موضع گيري سختي اتخاذ خواهد كرد.
اوكتاي يلماز تحليلگر سياسي تركيه نيز گفت كه موضع گيري منفي اماراتي ها در قبال تركيه امر جديدي نيست بلكه با شروع انقلاب هاي موسوم به بهار عربي در منطقه آغاز شد چرا كه امارات، تركيه را به دليل حمايت از خواسته هاي مشروع (؟) و حق خواهي مردم كشورهاي عربي مورد خشم و غضب قرار داد در حالي كه اماراتي ها معتقدند بايد مردم را سركوب كرد.
او پيش بيني كرد كه اگر اين اختلاف ها بين تركيه و امارات ادامه يابد و آنها به اين روش خود ادامه دهند بر روابط ديپلماتيك دو كشور تاثير منفي خواهد گذاشت.
وي از مقامات سعودي خواست تا اماراتي ها را نصيحت كنند كه از اقدامات ضد تركيه دست بردارند تا به قطع روابط بين دو كشور كشيده نشود.
مقامات اماراتي نيز مقامات تركيه را به ارسال اسلحه به سود يكي از طرف هاي درگير در بحران ليبي متهم مي كنند، امري كه آنكارا آن را تكذيب كرده و در مقابل ابوظبي را به ارسال اسلحه براي خليفه حفتر ژنرال بازنشسته ليبيايي متهم مي كنند.
داود اوغلو ضمن تكذيب اتهام هاي ابوظبي گفته بود، بياييد صادق باشيم چرا كه در حقيقت و براساس اسناد بدست آمده، اين امارتي ها هستند كه در امور ليبي دخالت و براي طرفداران حفتر اسلحه ارسال مي كنند.
پايگاه خبري عربي 21 مصر نيز در اين ارتباط به نقل از منابع تركيه، ابوظبي را به حمايت مالي از حزب كارگران كردستان (گروه پ ك ك مخالف دولت تركيه) متهم كرد و نوشت: امارات از مخالفان دولت تركيه براي ايجاد هرج و مرج در اين كشور حمايت مي كند.
يكي ديگر از دلايل بحران در روابط تركيه با امارات و عربستان سعودي عدم همراهي اين كشور و پاكستان در جنگ عليه مردم يمن بود.
عربستان سعودي از ششم فروردين گذشته با تشكيل ائتلافي از 9 كشور عربي و با حمايت آمريكا، حملات هوايي، دريايي و زميني را عليه نيروهاي مقاومت مردمي يمن آغاز كرد و بيشتر تاسيسات زيربنايي، خدماتي، بيمارستان ها، مدارس و منازل مردم اين كشور را تاكنون بمباران كرده اند.
در اثر اين حمله ها تاكنون حدود 23 هزار نفر از جمله زنان و كودكان يمني شهيد يا مجروح شده و ميليون ها نفر نيز از خانه و كاشانه خود آواره شده اند.
انور قرقاش، وزير مشاور در امور خارجه امارات كه از اين اقدام تركيه و پاكستان بسيار عصباني شده بود در اين ارتباط در سخناني تهديد آميز گفت: پاكستان و تركيه به رابطه با ايران بيشتر از رابطه با كشورهاي عرب حوزه خليج فارس اهميت ميدهند.
تضاد منافعي كه بر روابط دو كشور امارات و تركيه در بحران هاي كنوني منطقه سايه انداخته، روابط سياسي و اقتصادي دو كشور را تحت تاثير قرار داده و همچنان از آينده اي مبهم در روابط بين دو كشور خبر مي دهد. آنها در برخي بحران ها مثل سوريه با يكديگر اشتراك منافع دارند اما در مقابل در موضوع مصر و يمن با تضاد منافع روبه رو هستند كه آنها را وادار كرده تا گام هاي كور و بي هدفي را با حمايت هاي قدرت هاي بزرگ بردارند و دانسته يا نادانسته در مسير آنها گام بردارند و به تشديد هرج و مرج در منطقه خاورميانه كمك كنند.
خاورم**1653**1275
تهران - ايرنا - روابط ديپلماتيك و اقتصادي دو كشور امارات و تركيه با توجه به تحولات و بحران هاي متفاوت منطقه اي در بعضي مواقع همسو و گاهي در تضاد قرار گرفته و به درگيري هاي لفظي سياسي ميان مقامات دو كشور نيز تبديل شده است.