وجود تپه تاريخي حسنلو، نقده را به قطب باستان شناسي كشور تبديل مي كند

مهاباد- ايرنا- مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي گفت: وجود اثر بسيار ارزشمند تپه تاريخي حسنلو در شهرستان نقده اين شهرستان را به قطب باستان شناسي كشور تبديل مي كند.

جليل جباري روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اين پايگاه به عنوان يكي از مهم ترين پايگاه هاي تاريخي شمال غرب و كشور محسوب مي شود و تپه باستاني حسنلو به همراه جام زرين حسنلو با قدمتي در حدود شش هزار سال قبل از ميلاد مسيح نمادي از تاريخ كهن ايران زمين است كه در مسير ثبت جهاني قرار دارد و ارزش آن كمتر از آثار جهاني نيست.
وي اضافه كرد: اين تپه تاريخي مربوط به عصر آهن در خاورميانه محسوب مي شود و مي تواند به همراه ساير تپه هاي اقماري ديگر مانند تپه هاي 'حاجي فيروز' ، 'دالما تپه' و 'دين خواه' باعث تمايز شهرستان از ديگر شهرهاي استان به لحاظ تاريخي شود.
وي اظهار كرد: در سال‌ هاي گذشته به‌ دليل بي‌توجهي و غفلت، شاهد بي مهري هايي به اين اثر ارزشمند بوديم كه امسال رفع مشكلات آن در دستور كار قرار گرفته و در نخستين گام جهت جلوگيري از تعرض به محدوده اين اثر پس از نقشه برداري و تعيين حريم به وسعت 400 هكتار، عمليات فنس كشي نيز در اطراف آن انجام گرفت.
وي ادامه داد: عمليات مستمر حفاظتي و مرمتي نيز از سال گذشته در اين اثر انجام شده و پيش بيني شده است از محل اعتبارات سال 94 نيز اقداماتي مانند نورپردازي، حفاظت، مرمت و كاوش در اين پايگاه آغاز شود.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي گفت: با راه ‌اندازي موزه تاريخي و پايگاه پژوهشي در محوطه مجموعه تاريخي تپه حسنلو انجام كاوش هاي باستاني در اين تپه فراهم شده كه حضور بهترين نيروها و كارشناسان در آن به زودي اين مجموعه را به عنوان يكي از قطب هاي باستان شناسي جهان معرفي خواهد كرد.
جباري از فعالان و دلسوزان ميراث فرهنگي شهرستان نقده نيز خواست تا با تشكيل انجمن حمايت از ميراث فرهنگي حساسيت‌هاي لازم را در خصوص حفظ و صيانت از ميراث فرهنگي در اين منطقه نهادينه كنند.
وي افزود: هم اكنون آذربايجان غربي هفتمين استان كشور است كه اين انجمن را به رياست استاندار تشكيل داده و در شهرستان هاي اروميه، بوكان و مهاباد نيز انجمن هاي شهرستاني فعاليت خود را آغاز كرده اند.
وي در خصوص تعيين تكليف تپه باستاني 'قالاباشي' نيز گفت: چندين سال پيش بر اساس يك نظريه غلط كارشناسي، حفاري در اين تپه صورت گرفت كه بلافاصله با واكنش ميراث فرهنگي روبرو و متوقف شد و هم اينك نيز هرگونه حفاري و گود برداري در محوطه اين اثر ممنوع اعلام شده است.
تپه حسنلو بر اساس نظر كارشناسان ميراث فرهنگي، بزرگترين شهر و دژ در نوع خود در عصر آهن در منطقه خاورميانه به شمار مي رفت كه قدمت آن به شش هزار سال پيش مي رسد كه پيش بيني شده است در آينده اي نزديك براي ثبت در آثار جهاني به سازمان يونسكو معرفي شود.
بر اساس داده هاي باستان شناسي، اين تپه در 10 دوره مورد سكونت قرار گرفته است كه دوره دهم كه قديمي ترين دوره سكونت حسنلو به حساب مي آيد مربوط به هزاره ششم تا هزاره سوم قبل از ميلاد است.
مهمترين اثر مكشوفه تپه باستاني حسنلو كه اهميت ويژه اي در جهان و باستان شناسي برخوردار است جام طلايي حسنلو است كه در تابستان 1985 به وسيله 'رابرت دايسون' از اين مكان كشف شد.
اين جام يك پارچ طلايي است كه 20سانتي متر بلندي و 20 سانتي متر قطر دارد كه در تاريخ باستان شناسي ايران و جهان يكي از مهم ترين اكتشافات علمي و از نادرترين آثار تاريخي، ديني و هنري دنياي باستان به شمار مي رود.
وزن اين جام 950 گرم است و هم اكنون در موزه ايران باستان تهران نگهداري مي شود.
شهرستان نقده در جنوب آذربايجان غربي و 100 كيلومتري مركز استان واقع شده است.
7511/6185/2093