۸ آذر ۱۳۹۴، ۱۳:۵۳
کد خبر: 81858601
T T
۰ نفر
حضور پايدار تجار ايراني در بازار عراق نيازمند حمايت است

كرمانشاه - ايرنا - عضو شوراي مشورتي سازمان توسعه تجارت ايران گفت: نبود حمايت هاي لازم از تجار و توليدكنندگان ايراني براي حضوري بلندمدت و پايدار در بازار اقليم كردستان عراق از دغدغه هاي اين بخش است.

اقليم كردستان عراق با چهار استان و افزون بر پنج ميليون نفر جمعيت در سال هاي اخير به دليل وجود فضاي بازار رقابتي و نيز داشتن نفت و ساير ظرفيت ها به آوردگاهي براي رقابت شركت هاي بزرگ جهان تبديل شده است.
امير حسين گل عنبر بر اين باور است كه ظرفيت هاي اين منطقه آن قدر چشمگير است كه مي تواند در آينده تبديل به دبي ديگري در منطقه خاورميانه شود.
وي ادامه داد: كشور تركيه با مشوق و بسته هاي حمايتي به خوبي حضور بخش خصوصي خود را در اقليم كردستان مستحكم كرده است.
گل عنبر كه چند سال ساكن اربيل (هه ولير) است و به تازگي هم در نمايشگاه بين المللي مواد غذايي در اين شهر حضور داشته به خبرنگار ايرنا گفت: رابطه تجاري بين ايران و عراق نشات گرفته از مشتركات فرهنگي، مذهبي، جغرافيايي و سياسي بين دو كشور است.
وي بر اين باور است كه عراق سرزميني ثروتمند بوده و وجود ذخاير نفت و گاز، اين كشور را در زمره برترين كشورهاي نفتي جهان قرار داده تا جايي كه كارشناسان نفتي چند سال پيش از اين برآورد كردند كه در سال 2017 ميلادي حجم استخراج نفتي عراق قابل رقابت با عربستان خواهد شد لذا طبق اين آمار تا سال 2017 عراق مي توانست با جمعيت يك سوم ايران، سه برابر ما نفت استخراج كند كه مي تواند عراق را به كشوري ثروتمند با بازاري باورنكردني تبديل كند.
گل عنبر اظهار كرد: هجوم روزافزون شركت هاي نفتي، پيمانكاري و بازرگاني به اين سرزمين، نشان از اين دارد كه پيش بيني كارشناسان در حال تحقق است.

** بازار اقليم كردستان و ركود به خاطر بروز تنش هاي سياسي
عضو شوراي مشورتي سازمان توسعه تجارت ايران اظهار كرد: در اين ميان اقليم كردستان كه 17 درصد از بودجه عراق به آن تخصيص مي يابد، در سالهاي اخير به منطقه اي امن، با ثبات و در حال ترقي تبديل شد تا جايي كه آينده كردستان را همچون دبي مي بينند، حتي در سال 2014 شهر اربيل توانست شمار چشمگيري از گردشگران خارجي را به سوي خود هدايت كند.
وي به افت رشد اين منطقه و ورود نسبي بازار اقليم كردستان اشاره كرد و افزود: اما در همين حال و در اوج پيشرفت بود كه ناگهان اختلافات اقليم كردستان با دولت مركزي بر سر چگونگي فروش نفت اقليم و البته قطع بودجه 17 درصدي از طرف دولت بغداد از يكسو و حمله داعش از سوي ديگر و به تازگي نيز اختلافات سياسي بين احزاب كردي تمام معادلات را برهم زده و شمار زيادي از شركتهاي نامدار اين منطقه بكر را ترك كردند.
گل عنبر گفت: در نتيجه اين رخدادها، اقتصاد عراق و كردستان با سرعتي هرچه تمام تر سيري نزولي را پيموده و در مقطعي نيز به ركود كامل رسيد و اكنون مدت حدود يك سال و نيم است كه اين بازار دچار ركود شديدي شده و تجارت در آن به صورت غيرنقدي و بيشتر بر پايه اعتبار و اعتماد انجام مي گيرد به طوري كه شركت هاي زيادي اين بازار را رها كردند.
وي با بيان اينكه شركت تحت مديريتش سالهاست در اربيل حضور دارد، تاكيد كرد كه حتي در اين شرايط نابسامان عراق هم بازار عراق و اقليم كردستان را به اينكه متحمل زيان هاي فراوان شد، رها نكرده در حاليكه سال گذشته داعش حتي تا دروازه هاي ورودي اربيل هم نفوذ كرد.
اين فعال اقتصادي و تجاري از اينكه تلاش شركت هاي ايراني از جمله شركت تحت مديريت وي براي ماندگاري در بازارعراق از سوي برخي مسئولان مورد التفات واقع نشده، ابراز گلايه دارد و گفت: اوائل آبان امسال همچون سال هاي قبل در نمايشگاه بين المللي غذايي اربيل شركت كرديم اما متاسفانه كيفيت برگزاري نمايشگاه و كميت شركت كنندگان از كشورهاي مختلف و نيز تعداد بازديدكنندگان در مقايسه با نمايشگاه هاي قبلي ضعيف تر بود زيرا در سال هاي قبل، كشورهاي متعددي از آسيا، اروپا، آمريكا و... شركت مي كردند و تعداد مشتريان نيز به همين نسبت قابل قبول بوده و مشتريان از سراسر عراق براي بازديد مي آمدند.

** رشد محسوس بازار عراق و لزوم توجه دولتها براي توسعه مراودات تجاري
عضو شوراي سازمان توسعه تجارت ايران به بهبود نسبي شرايط بازار اقليم كردستان و عراق در ماه هاي اخير اشاره كرد و افزود: بازار ياد شده نسبت به سال گذشته (بعد از حمله داعش) رشد محسوسي داشته و از حالت سكون و صفر خارج شده كه اميدواريم اين خروج از حالت سكون و سير رشد بازار، سيري صعودي با سرعتي قابل قبول باشد تا آنجا كه كردستان بتواند همان جايگاه قبلي خود را به دست آورده و دوباره پذيراي شركت هاي بزرگ باشد و ثابت كند هنوز هم مي تواند بازاري خوب براي همسايگانش به شمار آيد.
وي افزود: با تداوم روند صعودي شرايط بازار اقليم كردستان، هم افزايي و روند تجاري كشور ما نيز با اين منطقه روندي صعودي خواهد داشت اما در اين راستا علاوه بر سعي و تلاش خود تجار نياز به حمايت جمهوري اسلامي ايران و مسئولان اقليم نيز است زيرا بدون حمايت و پشتيباني آنها، پيمودن اين مسير براي بازرگانان هر دو طرف بسيار مشكل و گاه غيرممكن خواهد بود.
گل عنبر گفت: نياز است كه مسئولان با عقد تفاهمنامه و بسته هاي حمايتي، بستر مناسبي را براي بازرگانان فراهم كنند و اهميت اين كار از اين روست كه در شرايط كنوني رابطه ايران با كشور عراق بهتر از رابطه بين آنها با تركيه بوده، ضمن اينكه تعداد نقاط مرزي مشترك ايران و عراق قابل مقايسه با عراق و تركيه كه فقط يك نقطه مرزي مشترك در ابراهيم خليل دارند، نيست.
اين صادركننده نمونه سال 93 گفت: با اينكه شاهد مشكلاتي بر سر راه تجارت تركيه با عراق هستيم اما با اين شرايط در بازار ياد شده، تجار ترك گوي سبقت را از ايرانيان ربوده اند كه دليل اين موفقيت هم وجود بسته هاي حمايتي دولت تركيه در قالب اعطاي وام هاي كم بهره، جايزه و مشوق هاي صادراتي، يارانه هاي نمايشگاهي و تورهاي تجاري، كمك هزينه سفرهاي تحقيقاتي و بازاريابي يا دعوت از مشتريان است لذا موفقيت ما نيز جز در سايه حمايت هاي همه جانبه دولت جمهوري اسلامي ميسر نخواهد بود.
استان كرمانشاه 366 كيلومتر مرز مشترك با 6 بازارچه و مرز كه 2 مرز خسروي و پرويزخان در زمره مرزهاي زميني رسمي كشور مي باشند، سالانه نقش پررنگي در صدور كالاهاي غيرنفتي به كشورعراق دارد به طوري كه افزون بر 50 درصد از صادرات كشورمان به عراق از پرويزخان انجام مي شود.
هم اينك طرح ايجاد منطقه آزاد تجاري در قصرشيرين در دستور كار مسئولان كشور و استان كرمانشاه قرار دارد كه در صورت تحقق اين منطقه آزاد، كرمانشاه مي تواند همان نقش تجاري و باستاني اش در جاده ابريشم را باز يابد و به قطب تجاري ايران تبديل شود.
2077/8066/6539/8066
۰ نفر