به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، دكتر 'مسعود ناصری پور' روز دوشنبه در نشست خبری بیست و پنجمین كنگره انجمن چشم پزشكی ایران اظهار كرد: رتینوبلاستوم نوزادی می تواند به صورت یك طرفه یا دوطرفه (یك چشم یا هر دو چشم) باشد و متوسط سن تشخیص این بیماری، 18 ماهگی است.
وی افزود: اگر بیماری دوطرفه باشد، در سن 12 ماهگی و اگر یك طرفه باشد، در سن 24 ماهگی تشخیص داده می شود.
ناصری پور گفت: میزان ابتلا به این بیماری براساس آمار جهانی یك نفر از هر 16 تا 18 هزار تولد زنده است و اگر بیماری به موقع تشخیص داده شود، می تواند علاوه بر حفظ بینایی، بافت چشم را نیز به طور كامل و طبیعی حفظ كرد.
فوق تخصص جراحی شبكیه و لیزر و فوق تخصص انكولوژی چشم اظهار كرد: شایع ترین علامت این بیماری مردمك سفید رنگ است كه در صورت بروز این علامت، بیماری به موقع تشخیص داده می شود، علامت بعدی آن برق زدن چشم ها در تاریكی است و 70 درصد نیز دارای علامت انحراف چشم هستند، بنابراین والدین به محض مشاهده هرگونه اختلال در مردمك چشم باید كودكان خود را مورد معاینات چشم پزشكی قرار دهند.
ناصری پور گفت: به طور كلی شایع ترین تومورهایی كه به چشم سرایت می كنند، تومورهای ثانویه هستند كه عمدتا از دو منشا سرطان سینه در زنان و سرطان ریه در مردان به چشم ها سرایت می كند. همچنین ملانوم نیز كه در بین نژاد سفید بیشتر دیده می شود و هر ساله بین شش تا هفت در یگ میلیون نفر را مبتلا می كند، می تواند منشا تومورهای چشمی باشد.
وی با بیان این كه تمام درمان های رایج مرتبط با بیماری های چشمی در دنیا مانند شیمی درمانی های سیستماتیك، اعمال جراحی و روش های پیشرفته درمانی مانند جراحی های مغز در ایران نیز انجام می شود، افزود: تنها در مورد ژن درمانی مانند تمام دنیا اقدامات صورت گرفته در حد تحقیقاتی است و هنوز به مرحله بالین نرسیده است.
** تنبلی چشم
دبیر علمی بیست و پنجمین كنگره سالیانه انجمن چشم پزشكی ایران در ادامه این نشست در مورد تنبلی چشم كودكان گفت: این بیماری در پی همكاری مدارس و سازمان بهزیستی كشور و انجام غربالگری در مهدهای كودك و مدارس ابتدائی، به میزان قابل توجهی در كشور ما كاهش یافته است و موارد موجود نیز به دلیل مراجعه دیرهنگام به چشم پزشكان بوده است.
ناصری پور افزود: علاوه بر این غربالگری، چندین مورد غربالگری چشمی نیز در كشور صورت می گیرد كه از جمله آن می توان به انجام غربالگری در بخش زایمان توسط فوق تخصصان نوزادان، انجام معاینات چشمی پس از سه ماهگی در صورت بروز انحراف چشم ها، غربالگری در برخی دانشگاه ها برای ورودی های تازه و انجام معاینات چشمی برای اعطای گواهی نامه رانندگی اشاره كرد.
وی ادامه داد: همچنین غربالگری های موردی برای مبتلایان به برخی بیماری ها مانند دیابت و آب سیاه (گلوكوم) نیز كه بیشتر توصیه می شود پس از سن 40 سالگی به صورت دوره ای انجام شود، از این جمله است.
** عوارض چشمی ناشی از دیابت
دبیر علمی كنگره انجمن چشم پزشكی ایران در مورد عوارض چشمی ناشی از دیابت گفت: افتادگی پلك ها، افزایش خشكی چشم، احساس جسم خارجی در چشم، التهاب داخل چشم و آب مروارید (كاتاراكت) از شایع ترین عوارض چشمی دیابت به شمار می رود.
ناصری پور افزود: علاوه بر این موارد، مهمترین و خطرناك ترین عوارض چشمی دیابت، تاثیرات مخرب این بیماری بر بافت شبكیه است كه می تواند منجر به كاهش بینایی و در موارد شدید منجر به نابینایی شود.
وی با بیان اینكه تاثیر دیابت بر شبكیه به دو مرحله غیرزایا و زایا تقسیم می شود، توضیح داد: در مرحله غیرزایا، شبكیه متورم و منجر به كاهش دید می شود و در مرحله زایا، به دلیل ترشح برخی مواد، رگ های اضافی ایجاد می شود؛ اگر این رگ ها روی عنبیه ایجاد شوند، آب سیاه شدید ایجاد می كنند و اگر روی شبكیه تشكیل شوند، سبب خونریزی شبكیه می شوند.
ناصری پور با اشاره به شیوع بالای دیابت در بین جمعیت ایرانی (حدود 7 درصد جمعیت) اظهار كرد: به دنبال شیوع زیاد دیابت، طبیعی است كه عوارض چشمی ناشی از آن نیز زیاد باشد و از آنجایی كه این عوارض در مراحل اولیه بدون علامت هستند، لازم است مبتلایان به دیابت در كنار انجام معاینات دوره ای دیابت، معاینات چشمی را نیز انجام دهند.
وی ادامه داد: از آنجایی كه دیابت نوع یك، ژنتیكی است و در سال های اولیه زندگی تشخیص داده می شود، عوارض كمتری برای بیمار به همراه دارد اما دیابت نوع دو به دلیل اینكه بیشتر در سنین میانسالی بروز می كند، ممكن است تا چند سال اول بیماری مشخص نباشد و با شدت یافتن عوارض، بیماری تشخیص داده شود.
ناصری پور به مبتلایان به دیابت كه در معاینات چشم پزشكی مشخص شده است كه بیماری چشمی ندارند، توصیه كرد كه سالی یك بار و به دیابتی هایی كه بیماری چشمی دارند، تاكید كرد هر سه یا 6 ماه یك بار معاینات تشخیصی چشم پزشكی را انجام دهند.
** سردردهای ناشی از بیماری های چشمی
فوق تخصص جراحی شبكیه و لیزر و فوق تخصص انكولوژی چشم اظهار كرد: بنا بر آمار جهانی كمتر از 10 درصد سردردها، ناشی از بیماری های چشمی هستند.
ناصری پور توضیح داد: عیوب انكساری اولین موردی است كه سبب بروز سردردهایی با منشا چشمی می شوند؛ بیشتر افرادی كه عیوب انكساری دارند به دلیل استفاده نكردن از عینك یا استفاده از عینك هایی با نمره نادرست به سردرد مبتلا می شوند.
وی افزود: همچنین افزایش فشار داخل چشم به ویژه در افراد دارای سن بالای 40 سال و افرادی كه مبتلا به آب سیاه هستند و احساس مداوم جسم خارجی در چشم می تواند منجر به سردردهایی با منشا چشمی شوند.
به گفته ناصری پور، سردردها با منشا بیماری های چشمی محل به خصوصی ندارند و به صورت منتشر، گنگ و مبهم هستند.
** جراحی سومین راه برای رفع عیوب انكساری چشم
دبیر كنگره انجمن چشم پزشكی ایران بهترین، ساده ترین و مقرون به صرفه ترین روش رفع عیوب انكساری، استفاده از عینك و پس از آن استفاده از لنزهای تماسی (كنتكت لنز) است.
ناصری پور افزود: پس از این روش ها، می توان از جراحی های لیزیك یا لازك برای رفع این عیوب استفاده كرد؛ البته هیچگاه چشم پزشكان بیماران خود را به انجام این جراحی توصیه نمی كنند و جراحی هایی كه در این زمینه صورت می گیرد، بنا به درخواست بیماران صورت می گیرد.
وی ادامه داد: جراحی لیزیك و لازك نیز مانند هر جراحی دیگر می تواند عوارضی به همراه داشته باشد كه شایع ترین عارضه آن خشكی چشم است.
ناصری پور عیوب انكساری را شایع ترین اختلال چشمی و آب مروارید (كاتاراكت) را شایع ترین بیماری چشمی در جوامع دنیا از جمله ایران عنوان كرد.
دبیر علمی بیست و پنجمین كنگره سالیانه انجم چشم پزشكی ایران مهمترین محور برگزاری این كنگره را بیماری های قرنیه و عیوب انكساری عنوان كرد و گفت: این كنگره از 23 تا 26 آذرماه در مركز همایش های بین المللی رازی برگزار می شود.
ناصری پور افزود: 220 سخنران از متخصصان داخل كشور و 18 میهمان خارجی از كشورهای آمریكا، انگلیس، كانادا، ژاپن و فنلاند در این كنگره به ایراد سخنرانی می پردازند.
وی تعداد مقالات ارسالی به دبیرخانه این كنگره را 250 مقاله عنوان كرد و گفت: از این تعداد 100 مقاله به صورت سخنرانی ارایه می شود.
ناصری پور برگزاری 29 كارگاه و هشت جلسه ارایه مقاله را از برنامه های این كنگره دانست و افزود: این كنگره برای گروه های چشم پزشكی 20 امتیاز، برای گروه پرستاری و اپتومتریست ها 14 امتیاز و برای روماتولوژیست ها و متخصصان بیهوشی 10 امتیاز بازآموزی دارد.
به گفته وی، انتخابات انجمن چشم پزشكی ایران نیز به صورت الكترونیك در جریان این كنگره برگزار می شود.
علمی 1834**2017
با غربالگری و تشخیص به موقع،
میزان بقای نوزادان مبتلا به رتینوبلاستوم در ایران بیش از 90 درصد است
۱۶ آذر ۱۳۹۴، ۱۲:۱۰
کد خبر:
81868685
تهران- ایرنا- دبیر علمی بیست و پنجمین كنگره انجمن چشم پزشكی ایران با این توضیح كه رتینوبلاستوم نوعی سرطان چشمی در بافت شبكیه چشم نوزادان است، افزود: به دلیل انجام غربالگری در دوران نوزادی و تشخیص به موقع، میزان بقای مبتلایان به این بیماری در ایران بیش از 90 درصد است.