به گزارش گروه علمی ایرنا از رویترز، محققان اعلام كردهاند عامل این تغییر كوچك اما قابل مشاهده در حركت وضعی زمین كه به وسیله ماهوارهها و محاسبات نجومی اندازهگیری میشود بالا آمدن سطح دریاها و وارد شدن یخهای ذوب شده به درون اقیانوسها است.
جری میتروویكا متخصص ژئوفیزیك دانشگاه هاروارد گفت:از آنجایی كه یخهای قطبی در مناطقی با عرض جغرافیایی بالا قرار دارند، هنگامی كه ذوب میشوند به سمت مناطق با عرض جغرافیایی كم حركت میكنند. این فرایند باعث كند شدن سرعت چرخش زمین میشود.
بنا به نظر محققان، حركت یخ و برفهای آب شده همچنین باعث جابجایی مختصر محور زمین، یا قطب شمال میشود. این پدیده به نام 'انحراف قطبی' معروف است.
این تحقیق تغییرات در چرخش زمین و جابجایی محور آن را از منظر افزایش سطح آب دریاها در قرن بیستم مینگرد كه نتیجه بالا رفتن دمای زمین است.
جری میتروویكا افزود: آب شدن سطوح قطبی و بالا رفتن سطح دریاها محور چرخش زمین، یا قطب شمال، را به اندازه كمتر از یك سانتیمتر در سال حركت داده است.
وی ادامه داد: این امر سرعت چرخش زمین را كاهش داده و طول مدت روز را حدود یك هزارم ثانیه طی قرن 20 افزایش داده است.
جری میتروویكا اضافه كرد :این تاثیرات كوچك هستند اما نشانه دیگری از نقش عمیق فعالیتهای انسانی بر تغییرات اقلیمی زمین محسوب میشود. در هر صورت، این كاهش سرعت چرخش تهدیدی برای كره زمین نخواهد بود.
این دانشمند تاكید میكند كه اگر سطوح یخی قطب با سرعت بیشتری ذوب شوند، همانگونه كه متخصصان پیشبینی میكنند، تاثیرش بر چرخش زمین بیشتر خواهد شد.
پس از هشدارهای مكرر دانشمندان در مورد گرم شدن زمین بر اثر انتشار گازهای گلخانهای، دولتها تصمیم به شروع همكاری برای مبارزه با پدیده تغییر آب و هوا گرفتند.
مذاكرات نشست سازمان ملل متحد درباره تغییرات آب و هوایی در پاریس به مرحله مهمی رسید و بیش از 190 كشور نخستین قرارداد را در مورد مبارزه با گرمای جهانی امضا كردند.
هدف بلندمدت این توافق این است كه نگذارد دمای زمین بیش از '2 درجه سانتیگراد' افزایش یابد و در عین حال تاكید برای محدود كردن این عدد به 1.5درجه سانتیگراد است. دمای زمین از دوران پیش از صنعتی شدن حدود 1 درجه سانتیگراد افزایش داشته است.
برای رسیدن به این هدف، دولتها متعهد شدند افزایش تولید گازهای گلخانهای را هر چه سریعتر متوقف كنند.
این توافق میگوید پس از سال 2050 آلایندههای گلخانهای باید تا حدی كه قابل جذب به وسیله جنگلها و اقیانوسها باشد كاهش یابد.
افزایش سطح دریاها عمدتا به دلایل مرتبط با گرمای زمین رخ میدهد. طبق آخرین آمار ناسا، اندازهگیریهای ماهوارهای نشان میدهد سطح متوسط دریاها در ماه اوت 2015 نسبت به ماه قبل 3.24 میلیمتر افزایش یافت و به 66.91 میلیمتر رسید.
در همین زمینه دیلی میل گزارش داده كه نتایج یك تحقیق نشان میدهد تا سال 2100 با بالا رفتن سطح آب دریاها 1800 شهر بزرگ دنیا، شامل لندن، سیدنی و نیویورك، صدمه خواهند دید.
علمی **1354**1440
تهران - ایرنا - دانشمندان میگویند، ذوب شدن یخهای قطبی در اثر بالا رفتن دمای زمین سبب كندی چرخش كره زمین شده كه نشانگر اثرات فراگیر تغییرات اقلیمی این سیاره است.