به گزارش گروه علمي ايرنا از ستاد وپژه توسعه فناوري نانو، روش ساخت اين نانوساختارها نياز به هزينه كمي دارد.امروزه مشكل آلودگي آب يكي از مسائل مهمي است كه جوامع بشري را درگير خود كرده است و محققان بسياري در اين حوزه مشغول تحقيق و بررسي هستند.
يكي از راهكارهاي نويني كه در اين زمينه مورد مطالعه گستردهاي قرار گرفته، استفاده از نانوساختارها براي حذف انواع آلايندهها است. در اين تحقيق نيز هدف بررسي و معرفي نانوساختارهايي به عنوان فوتوكاتاليست با بازده بالا در حذف و شناسايي آلايندههاي آلي از آب بوده است.
دكتر آذر سعداله خاني مزيت استفاده از نانوساختارها در حوزه تصفيه آب و پسابها گفت: همانگونه كه اشاره شد از بين روشهاي مختلف شيميايي و فيزيكي، استفاده از نانوساختارها بسيار مورد توجه قرار گرفته است. از جمله دلايل استفاده از نانوساختارها در اين حوزه ميتوان به سرعت بالا و عدم توليد ماده آلاينده جديد پس از تجزيه آلاينده اوليه اشاره كرد. از طرفي با توجه به نسبت سطح بالاي نانوساختارها در مقايسه با حالت تودهاي آنها، تنها با بكارگيري مقدار اندكي از نانوساختار، ميتوان به بازده بالايي دست يافت.
وي افزود: در اين پژوهش امكان استفاده از نانوذرات هسته-پوستهي اكسيدروي-سولفيدروي بعنوان فوتوكاتاليست در تجزيه آلايندههاي رنگي مورد مطالعه قرار گرفته است. نمونه مورد آزمايش، آلاينده آلي رنگي با نام كونگوي قرمز بوده است. نتايج حاصل از عملكرد اين فوتوكاتاليست با نانوذرات اكسيدروي بدون لايه پوششي سولفيدروي مقايسه شده است.
سعداله خاني گفت:نتايج نشان داده كه در صورت استفاده از نانوساختارهاي سنتز شده ميتوان بازده بيشتري در مقايسه با نانوذرات اكسيدروي خالص حاصل نمود. به عبارتي در بعضي شرايط قابليت اين نانوذرات هسته-پوسته بعنوان فوتوكاتاليست در تجزيه آلايندهها بيش از نانوذرات اكسيد روي است.
اين محصولات با روش شيميايي و در دماي پايين تهيه شدند. در نتيجه هزينه ساخت آنها كاهش يافته است. از طرفي طبق نتايج بررسي فاز كريستالي، خالص و بدون فاز اضافي ناخالصي است.
اين تحقيقات حاصل تلاشهاي آذر سعداله خاني- دانش آموخته مقطع دكتراي فيزيك از دانشگاه شهيد چمران اهواز، دكتر ايرج كاظمي نژاد- عضو هيأت علمي اين دانشگاه و همكارانشان در دانشگاه لينشوپينگ سوئد است.نتايج اين پژوهش در مجله Ceramics International چاپ شده است.
علمي **1354**1440
![سنتز نانوساختارهايي با قابليت حذف مواد آلاينده رنگي در پساب ها سنتز نانوساختارهايي با قابليت حذف مواد آلاينده رنگي در پساب ها](https://img9.irna.ir/old/Image/1394/13940928/81884910/N81884910-70385969.jpg)
تهران - ايرنا - محققان دانشگاه شهيد چمران اهواز با همكاري پژوهشگران سوئدي، نانوساختارهاي آزمايشگاهي را سنتز و بررسي كردند كه بازده بالايي در حذف مواد آلاينده رنگي از آبهاي آلوده دارد.