۱ دی ۱۳۹۴، ۱۱:۲۴
کد خبر: 81889237
T T
۰ نفر
استقبال آمريكا از نزديكي تركيه و رژيم صهونيستي

آنكارا – ايرنا – رسانه هاي تركيه با برجسته كردن استقبال آمريكا از نزديكي آنكارا – تل آويو، گزارش كرده اند، نزديكي تركيه و اسراييل به عنوان دو هم پيمان مهم منطقه اي واشنگتن، آمريكا را خرسند كرده است.

به گزارش ايرنا، اين رسانه ها روز سه شنبه نوشته اند، جان كربي سخنگوي وزارت خارجه آمريكا گفته است: خبرهاي مربوط به مذاكرات و نزديكي آنكارا – تل آويو، مايه خرسندي است و واشنگتن از نزديكي تركيه و اسراييل استقبال مي كند.
او ابراز اميدواري كرده است كه اين مذاكرات روابط دو طرف را به نقطه مطلوبي برساند.
سخنگوي وزارت خارجه آمريكا با اشاره به گفت و گوي هفته گذشته رجب طيب اردوغان و باراك اوباما رئيس جمهوري آمريكا، گفت: در اين گفت و گو موضوع حضور نيروهاي تركيه در موصل نيز گفت و گو شده است.
او با اشاره به اهميت گفت و گوي تركيه و عراق، گفت: خبر شروع خروج نيروهاي تركيه از عراق، خرسند كننده است.
رسانه هاي تركيه پنجشنبه گذشته از توافق اوليه آنكارا- تل آويو بر سر حل اختلافات دو طرف بر سر كشتار10 نفر از فعالان مدني تركيه دركشتي مرمره درسال 2010 ميلادي خبر دادند. گفته مي شود رژيم صهيونيستي در نظر دارد، صندوقي براي پرداخت غرامت به تركيه تشكيل دهد كه سقف آن 20 ميليون دلار ذكر شده است.
براساس اين توافق، دو طرف سطح روابط ديپلماتيك را دوباره به سفير ارتقا خواهند داد. تركيه با تصويب قانوني در مجلس اين كشور، زمينه لغو تمامي دعاوي گشوده شده عليه رژيم صهيونيستي براي محاكمه عاملان حمله به كشتي مرمره و كشتار10 نفر از شهروندان تركيه را فراهم خواهد كرد؛ تل آويو نيز براي بازماندگان قربانيان كشتي مرمره 20 ميليون دلار غرامت پرداخت خواهد كرد. اخراج صالح اروري عضو حماس از تركيه نيز ازمفاد اين توافق ذكر شده است. او از سوي رژيم صهيونيستي به دست داشتن در قتل سه تن از صهيونيست ها متهم شده و ادعا مي شود كه در تركيه بسر مي برد.
به گزارش رسانه هاي تركيه، موضوع صادرات گاز اسراييل به تركيه نيز از مفاد توافق دو طرف است. رژيم صهيونيستي مي خواهد هم به تركيه گاز صادر كند و هم گاز را از طريق تركيه به اروپا نيز منتقل كند.
تركيه اين گفت و گوها را تاكيد كرده است.
عمرچليك سخنگوي حزب حاكم عدالت و توسعه(آك) تركيه يكشنبه شب درخصوص عادي سازي روابط آنكارا-تل آويو گفت : حكومت و مردم اسراييل دوست تركيه هستند و مشكل ما با برخي اقدامات دولت اسراييل است.
وي درارتباط با خبرهاي مربوط به توافق تركيه با رژيم صهيونيستي براي عادي سازي روابط گفت : هنوز توافقنامه اي امضا نشده و از توافق نهايي نمي توان سخن گفت، اما روي پيش نويس توافقنامه اي كار مي شود.
چليك اضافه كرد: بدون شك، حكومت و مردم اسراييل دوست تركيه هستند. انتقاداتي كه تركيه تاكنون داشته از رفتارهاي افراط گرايانه دولت اسراييل بود كه از طرف آنكارا رفتارهاي مشروع قبول نشده است.
درهمين حال رجب طيب اردوغان رئيس جمهوري تركيه نيز هفته گذشته در بازگشت از تركمنستان به خبرنگاران همراه خود، گفت : عادي سازي مناسبات بين تركيه و رژيم صهيونيستي به نفع منطقه است.
اردوغان براي توجيه فرايند عادي سازي مناسبات آنكارا و تل آويل شنبه گذشته در استانبول با خالد مشعل رئيس دفتر سياسي حماس ديدار و گفت و گو كرد.
مشعل يكشنبه شب نيز با احمد داوداوغلو نخست وزير تركيه در آنكارا ديدار و گفت و گو كرد.
تركيه خواهان عذرخواهي اسراييل، پرداخت غرامت و رفع حصر غزه شده است تا روابط ديپلماتيك خود با اسراييل را به حالت عادي بر گرداند.
درمارس 2013 ميلادي در جريان ديدار باراك اوباما رئيس جمهوري آمريكا از سرزمين هاي اشغالي، بنيامين نتانياهو نخست وزير رژيم صهيونيستي، به خاطر حمله به كشتي مرمره و كشتار10 نفر از شهروندان تركيه درجريان كمك رساني به مردم محاصره شده غزه درسال 2010 ميلادي، از رجب طيب اردوغان نخست وزير وقت تركيه عذرخواهي كرده بود.
بعد از اين عذرخواهي گام هايي براي عادي سازي روابط برداشته شد و مذاكراتي در خصوص ميزان و نحوه پرداخت غرامت از سوي رژيم صهيونيستي به بازماندگان حادثه شروع شد ولي متن توافقنامه آماده شده از سوي نتانياهو تاييد نشده بود.
مطرح شدن عادي سازي روابط آنكارا با رژيم صهيونيستي در شرايطي كه روابط آنكارا با برخي از كشورهاي همسايه رو به وخامت گذاشته، موجب گمانه زني هايي در محافل ديپلماتيك و سياسي شده است. بنابر اين گمانه زني ها بعد از رويكرد آنكارا به احياي دوباره روابط با غرب و ناتو به ويژه به دنبال تنش در روابط با مسكو، حلقه مفقوده در اين رويكرد مناسبات با تل آويو بود كه اين هم در راه تكميل شدن است. برخي از محافل اسلامي نيز با واكنش تند به موضوع عادي سازي روابط با اسراييل، مدعي هستند غرب با استفاده از فرصت پيش آمده و تلاش آنكارا در رهايي از انزوا در سياست خارجي، براي نزديك كردن اين كشور به اسراييل، اعمال فشار مي كنند.
تركيه در پي حمله نيروهاي رژيم صهيونيستي به كشتي مرمره در ماه مه سال 2010 ميلادي كه حامل كمك هاي انسان دوستانه به مردم محاصره شده غزه بود، روابط ديپلماتيك خود را با تل آويو به حداقل رساند ولي روابط تجاري دو طرف ادامه داشته است.
خاورم/2011**1566