مهدی زارع روز سه شنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با راه اندازی این فن آوری می توان بخشی از خطرات زلزله را در مكانهای حساس جلوگیری كرد.
وی ادامه داد: هم اینك برخی دستگاهها از جمله شبكه گاز، شهرداری و آب و فاضلاب تهران در حال راه اندازی پیش هنگام زلزله هستند كه تاكنون این سامانه در هیچ كجا نصب نشده است.
استاد پژوهشكده زلزله شناسی افزود: این سامانه نیاز است در تمامی شهرهای بزرگ، مراكز استانها و شهرستانهایی كه در معرض خطر زلزله هستند، نصب شود.
زارع بیان كرد: این فن آوری در دنیا وجود دارد و موضوع پیش بینی فرصتی را ایجاد می كند كه یك سری از كارها قبل از رسیدن زلزله انجام شود.
وی گفت: سامانه پیش هنگام زلزله در واقع در حدی است كه موج ثانویه را در هر مكان تشخیص دهد.
مدیر گروه زلزله شناسی مهندسی ادامه داد: می توان با این فن آوری فاصله وقوع زلزله و موج ثانویه آن را تشخیص داد و به عنوان مثال اگر فاصله زلزله در نخستین مكان حدود 300 كیلومتر باشد شما یك دقیقه فرصت دارید اقداماتی برای كاهش خسارات جانی و مالی داشته باشید.
زارع بیان كرد: كشورهایی كه به سامانه هوشمند پیش هنگام زلزله تجهیز شدند تنها در مراكز حساس نصب شدند و تنها در كشور ژاپن مردم نیز از این هشدار با خبر می شوند.
وی با اشاره به شبكه های لرزه نگاری در كشور، گفت: حدود 110 ایستگاه زلزله نگاری و هزار و 114شبكه شتاب نگار زلزله در ایران وجود دارد.
وی ادامه داد: 400 ایستگاه زلزله نگاری در كشور نیاز است تا بتوانیم تمام نقاط ایران را تحت پوشش كامل قرار دهیم كه هم اینك 110 ایستگاه وجود دارد.
وی با اشاره به اینكه سیستم های موجود زلزله نگاری كشور قدیمی است،گفت: اطلاعات در سامانه های زلزله نگاری در كشور به صورت قدیمی جمع آوری می شود.
استاد پژوهشكده زلزله شناسی بیان كرد: فن آوری زلزله نگاری در دنیا با برخط انجام می شود ولی در ایران با استفاده با انتقال داده ها آن هم از طریق فلش به سیستم انجام می شود.
زارع گفت: اگر به طور مثال در مرزهای ایران و پاكستان زلزله ای رخ دهد باید یك نفر به سراغ شبكه شتاب نگاری رفته و اطلاعات آن را برداشت كند.
وی اظهار داشت: باید تمامی سیستم های زلزله نگاری در كشور از طریق مودم و خط تلفن و ماهواره باشد كه هنوز فن آوری آن در ایران پایین است.
وی با اشاره به اینكه جمهوری اسلامی روی خط زلزله قرار دارد، گفت: ایران هر سال شاهد دو زلزله بزرگ است كه در دو سال اخیر بزرگترین زلزله ثبت شده مربوط به سراوان در استان سیستان و بلوچستان است.
وی بیان كرد: سیستان و بلوچستان دو زلزله بزرگ را یكی در سال 1324 در سواحل مكران كه باعث سونامی شد و دیگری را در فروردین 1392 در سراوان تجربه كرد كه به هر حال این استان یكی از استانهای مهم از نظر خطر زلزله است.
وی گفت: با توجه به اینكه مناطق شهری همانند زاهدان، زابل و چابهار نزدیك به گسل زلزله قرار دارد باید طرح های توسعه ای بخصوص در سواحل مكران با برنامه ریزی انجام شود.
8005 /6081
مدیر گروه زلزله شناسی:
ایران نیازمند فن آوری سامانه هوشمند پیش هنگام زلزله است
۱۵ دی ۱۳۹۴، ۱۳:۳۵
کد خبر:
81908186
زاهدان- ایرنا- مدیرگروه زلزله شناسی مهندسی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی كشور گفت: هنوز فن آوری سامانه هوشمند پیش هنگام زلزله در ایران راه اندازی نشده است