به گزارش روز چهارشنبه گروه علمی ایرنا از پایگاه اینترنتی ساینس دیلی، بلندی و یا كوتاهی قد تا اندازه زیادی ژنتیكی است؛ اما در دهه های اخیر قد كودكان و بزرگسالان به طور پیوسته در سراسر جهان افزایش یافته است به طوری كه كودكان پس از دوران رشد تقریبا بلندتر از والدین خود می شوند.
یك مطالعه جدید نشان می دهد كه صرف نظر از توده چربی بدن و سایر عوامل تنظیم كننده، قد بر مرگ و میر ناشی از ابتلا به برخی بیماری های شایع تاثیر دارد.
مطالعات قبلی هم به وضوح نشان داده اند كه خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی و دیابت نوع دو در افراد قد بلند نسبت به افراد كوتاه قد كمتر است اما خطر ابتلا به سرطان در این افراد بیشتر است.
اطلاعات اپیدمیولوژی نشان می دهد كه هر 6.5 سانتیمتر افزایش در قد، خطر مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی و عروقی را شش درصد كاهش و برعكس خطر مرگ و میر ناشی از ابتلا به سرطان را چهار درصد افزایش می دهد.
محققان دانشگاه توبینگن در آلمان و دانشگاه هاروارد حدس می زنند كه این افزایش در قد، ناشی از مصرف زیاد خوراكی های پر كالری مملو از پروتئین حیوانی در مراحل مختلف رشد است.
محققان می گویند: داده های جدید نشان می دهند كه افراد قد بلند نسبت به انسولین حساس تر هستند و حجم چربی كمتری در كبد خود دارند كه می تواند كمتر بودن خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی و دیابت نوع دو در این افراد را توضیح دهد.
این یافته ها با داده های منتشر شده ای كه نشان می دهد افراد قد بلند در برابر اختلالات ناشی از متابولیسم چربی مصونیت نسبی دارند، سازگار است.
محققان متذكر شدند كه فعال شدن فاكتور رشد شبه انسولین یك و دو، مسیرهایی را نشان می دهد كه احتمالا با افزایش خطر ابتلا به برخی سرطان ها، به ویژه سرطان سینه و كولون و ملانوم ارتباط دارد و دلیل آن نیز فعالیت دائمی رشد سلولی است.
نتیجه، وجود یك ارتباط معكوس با خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و دیابت نوع 2 و یك ارتباط مستقیم با خطر ابتلا به سرطان است.
محققان فاكتور رشد و قد افراد بالغ را در پیشگیری از بیماری های عمده ای كه در بالا اشاره شد، دخیل می دانند.
علمی**2038**2017
تهران- ایرنا- نتیجه یك مطالعه جدید نشان می دهد كه به دلیل رژیم غذایی و فاكتورهایی همچون ژنتیك، خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی و دیابت نوع دو در افراد قد بلندتر كمتر و احتمال ابتلا به سرطان در این افراد بیشتر است.