۱۵ اسفند ۱۳۹۴، ۱۷:۲۴
کد خبر: 81991034
T T
۰ نفر
لاك پشت سبز در تور صیادان

قشم- ایرنا- مدیر اداره محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم با بیان اینكه 10 دلفین در دو سال اخیر به دلیل فعالیت های صیادی در آب های این جزیره كشته شده اند، گفت: این بار لاشه یك لاك پشت سبز در میان تور صیادان كشف شده است.

سیدمحمد هاشم داخته روز شنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا، افزود: لاشه این لاك پشت نیم متری دیروز در ساحل روستای «شیب دراز» قشم توسط اعضای تعاونی محلی «ناتوران خمیس» كشف شد.
وی اضافه كرد: بررسی های كارشناسی و عكس برداری از لاشه این جانور نشان می دهد كه باله چپ این لاك پشت به طناب تور صیادان گیر كرده و دیگر قادر نبوده برای تنفس به سطح آب بیاید و كشته شده است.
مدیر اداره محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم ادامه داد: بر اساس مشاهدات، به نظر می رسد كه وقتی صیادان جانور مرده را یافته اند آن را از تور جدا كرده و در دریا رها كرده اند.
وی با تاكید بر اینكه لاك پشت سبز همچون دیگر لاك پشت های دریایی، گونه ای در معرض خطر انقراض است، گفت: این گونه بعد از گذشت بیش از 30 سال به سن بلوغ می رسد و پس از آن، لاك پشت ماده هر سه سال فقط چند صد تخم در ماسه های ساحل می گذارد كه بیش از نیمی از آنها از تخم بیرون می آید و راهی دریا می شوند.
داخته یادآوری كرد: پس از ورود بچه لاك پشت ها به دریا نیز اغلب نوزادان توسط شكارچیان خورده می شوند بطوری كه فقط چند لاك پشت می توانند آنقدر بزرگ شوند كه خطر شكارچیان طبیعی آنها را تهدید نكند.
وی اضافه كرد: بر این اساس لاك پشت سبز نیم متری كه در ساحل روستای شیب دراز در تور صیادی خفه شده است، بین یك تا دو دهه عمر داشته است و یكی از اعضای جمعیت اندك لاك پشت های در حال بالغ شدن این گونه را تشكیل می داده كه متاسفانه قبل از رسیدن به سن بلوغ، كشته شده است.
مدیر اداره محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم اظهار كرد: اگرچه طبق نص صریح قانون در مناطق چهارگانه حفاظتی شامل پارك های ملی، مناطق حفاظت شده، پناهگاه های حیات وحش و آثار طبیعی - ملی، هرگونه شكار و فعالیت صید و صیادی ممنوع است، اما متاسفانه در مناطق حفاظت شده دریایی اطراف جزیره قشم نظارت و برخورد جدی از طرف نهادهای ذیربط در خصوص فعالیت های شیلاتی در این مناطق حساس دریایی به چشم نمی خورد.
وی اضافه كرد: در دو اثر طبیعی - ملی خلیج دلفین ها و ساحل تخم گذاری لاك پشت های دریایی، صیادان با انواع تورها مشغول صید و صیادی هستند و ما در سال های اخیر گزارش های فراوانی از مرگ و میر دلفین ها و لاك پشت های دریایی به علت فعالیت های صید و صیادی دریافت كرده ایم.
داخته با بیان اینكه این گزارش ها مستندنگاری شده و اطلاعات آنها موجود است، تاكید كرد: سال های اخیر اعضای تعاونی های گردشگری منطقه كه ارائه دهنده خدمات به گردشگران مشتاق دیدن دلفین ها و لاك پشت ها هستند نیز پیگیری های زیادی در خصوص عقب راندن صیادان به خارج از مرزهای این دو منطقه حفاظت شده داشته اند كه متاسفانه پیگیری این قشر هنوز به نتیجه مشهودی نرسیده است.
وی ادامه داد: با شروع فصل تخمگذاری گونه به شدت در معرض خطر انقراض «لاك پشت دریایی عقابی» در ساحل منطقه حفاظت شده تخم گذاری لاك پشت ها در روستای شیب دراز، خطر فعالیت های شیلاتی علاوه بر دلفین ها و لاك پشت های سبز، متوجه این گونه از لاك پشت های بالغ كه هرساله از اسفند تا خرداد ماه برای تخم گذاری به این ساحل ماسه ای می آیند، نیز می شود.
داخته اظهار امیدواری كرد كه در این حوزه اقدامات پیشگیرانه لازم توسط ارگان های ذیربط صورت گیرد و برای اعضای تعاونی های صیادی مستقر در منطقه دوره های آموزشی برگزار و قوانینی وضع شود تا صیادان اجازه نداشته باشند در مناطق حساس دریایی كه جزو ذخایر طبیعی و سرمایه های ملی و جهانی هستند، فعالیت كنند.
لاك پشت سبز دریایی (نام علمی: Chelonia mydas) كه به نام های لاك پشت سبز، لاك پشت سیاه و لاك پشت سبز اقیانوس آرام نیز شناخته می شود، نوعی لاك پشت از خانواده Chelonidae به شمار می رود و دلیل نامگذاری این گونه وجود لایه ای از چربی سبز رنگ در زیر لاك این حیوان است.
این گونه از لاك پشت ها در آب های گرمسیری سراسر جهان زندگی می كنند كه دو جمعیت مجزا در آب های اقیانوس آرام و اطلس شناسایی شده اند و علاوه بر آن در خلیج فارس و دریای عمان نیز زندگی می كنند.
در سواحل جنوبی ایران بیش از 50 زیستگاه اصلی برای لاك پشت های دریایی وجود دارد كه محل چرا، جفت گیری و تخم ریزی آنهاست و بر اساس نتایج به دست آمده لاك پشت سبز و لاك پشت پوزه عقابی بیشترین تعداد لانه سازی یا به بیان دیگر بیشترین مناطق لانه سازی و تخمگذاری در ایران را به خود اختصاص داده اند.
لاك پشت سبز دریایی بالغ، از علف دریایی تغذیه می كند و به گونه ای با هرس كردن كف دریا از رشد بی رویه جلبك ها جلوگیری می كند و بر این اساس این گونه از لاك پشت ها برای زیست بوم مفید هستند و به عنوان موجودات پاك كننده زیست بوم دریا به شمار می روند و آلودگی های سواحل را از بین می برند.
از نظر طبقه بندی «آی.‌یو.سی.‌اِن» این گونه از لاك پشت در لیست قرمز گونه های در خطر انقراض قرار دارد و در بسیاری از كشورها شكار این لاك پشت و استفاده از تخم های آن ممنوع و یا محدود شده است.
با این حال این گونه از لاك پشت ها به دلایل مختلف از قبیل آلودگی های محیط زیست، پیشرفت ساخت و ساز در مناطق ساحلی، صید در تورهای ماهی و میگو و بیماری های مختلف در خطر انقراض هستند.
2090/ 1596
۰ نفر