به گزارش ايرنا از بنياد ملي نخبگان، قانون شركتهاي دانشبنيان يكي از قوانين مترقي كشور است كه از زمان روي كار آمدن دولت يازدهم در اولويت اجرايي دولت خاصه معاونت علمي و فناوري بوده است.
در همين ارتباط و با توجه به روزهاي پاياني خدمت نمايندگان دوره نهم خانه ملت، ديدگاه برخي از نمايندگان اين مجلس پيرامون مباحث دانش بنيان و فضاي علمي و فناوري حاكم بر كشور در قالب گفت و گوهاي كوتاه ارائه مي شود.
*موفقيت در حوزه دانشبنيان درگرو حمايت همه دستگاهها و نهادهاي كشور
'حسينعلي حاجي دليگاني' دبير كميسيون برنامه، بودجه و محاسبات و نماينده مردم شاهينشهر و ميمه تبديل علم به فناوري و در نهايت توليد انبوه را تنها راه رسيدن به اقتصاد دانشبنيان ميداند و ميگويد: اقدامات معاونت علمي و فناوري رئيسجمهوري در اين حوزه بسيار خوب بوده و در دو سال گذشته اقدامات بسيار مناسبي در اين معاونت انجام پذيرفته است كه همين مهم منشاء تحولات بزرگي در اين حوزه است و رونق شركتهاي دانشبنيان با تسهيلات اعطايي يكي از همين دستاوردها است.
وي موفقيت در حوزه دانشبنيان را نيازمند حمايت همه دستگاهها و نهادهاي كشور دانسته و ادامه ميدهد: جامعه هنگامي به توسعه و پيشرفت دست مييابد كه داشتههاي علمي به بطن ابعاد مختلف زندگي تزريق شود و اين مهم علاوه بر ثروتآفريني و ايجاد ارزشافزوده، در افزايش بهرهوري از ذخاير كشور و كارآفريني پايدار نيز نقش بسزايي دارد.
*اقتصاد دانشبنيان اساس و پايه اقتصاد پويا است
'ناصر كاشاني' عضو كميسيون اجتماعي و نماينده مردم زاهدان نيز اقتصاد دانشبنيان را اساس و پايه هر اقتصاد پويايي دانست و گفت: با گسترش شركتهاي دانشبنيان و سوق دادن جامعه علمي به خصوص دانشآموختگان به سمت آن، علاوه بر كاهش بيكاري ميتوان به ارزشافزوده بالايي نيز دست يافت.
وي گسترش شركتهاي دانشبنيان به عنوان ركن اقتصاد دانشبنيان را ضروري خواند و تصريح كرد: هدف علم كمك به بهبود كيفيت زندگي است و اين مهم با تبديل شدن علم به محصول امكانپذير است كه شركتهاي دانشبنيان بهترين نقشهراه براي رسيدن به چنين هدفي محسوب مي شوند.
وي خاطرنشان كرد: به همين دليل مجلس شوراي اسلامي به عنوان نهاد ريلگذار و تسهيلگر با تصويب قانون حمايت از شركتهاي دانشبنيان گامي اساسي در اين حوزه برداشت و از سوي ديگر اقدامات معاونت علميوفناوري رئيسجمهوري در اين حوزه چشمگير بوده و نتايج خوبي در همين مدت كوتاه حاصل شده است.
*شركتهاي دانشبنيان؛ نماد فعاليت اجتماعاتِ نخبگاني است
'محمدحسين فرهنگي' عضو كميسيون عمران و نماينده مردم تبريز و اسكو شركت هاي دانشبنيان را يكي از نمادهاي فعاليت اجتماعاتِ نخبگاني عنوان و تصريح كرد: اگر فكر و ايده نخبگاني در تار و پود همه ابعاد جامعه اشاعه پيدا كند، كشور در كوتاهترين زمان شاهد اتفاقات بسيار مثبتي در زمينههاي مختلف خواهد بود.
وي توسعه اقتصاد دانشبنيان بر پايه ايجاد و گسترش شركتهاي دانشبنيان را نمونهاي خوب از نقش حضور فعال اجتماعات نخبگاني در جامعه ارزيابي كرد.
فرهنگي با بيان اينكه نهادينه شدن اقتصاد دانشبنيان مانند هر پديده اجتماعي ديگر بيش از هر چيز نيازمند فرهنگسازي است، ادامه داد: مفهوم دانشبنيان از سالهاي گذشته به واژگان و ادبيات اقتصادي كشور اضافه شده است و در دولت جديد نيز اقدامات بسياري در اين حوزه انجام شد و قوانيني مانند حمايت از شركتهاي دانشبنيان، حفظ مالكيت فكري-معنوي و صيانت از اختراع نيز به همين منظور در مجلس به تصويب رسيد.
نماينده مردم تبريز و اسكو تصريح كرد: معاونت علمي و فناوري رئيسجمهوري سكاندار عرصه دانشبنيان است به همين دليل همه نهادها و دستگاهها بايد خود را موظف به اجراي سياستهاي اين دستگاه بدانند.
*ضرورت حمايت از محصولات شركتهاي دانش بنيان
'سيد سعيد زمانيان دهكردي' عضو كميسيون برنامه، بودجه و محاسبات و نماينده مردم شهركرد با اشاره به ضرورت حمايت از محصولات شركتهاي دانشبنيان در بازار سرمايه گفت: شركتهاي دانشبنيان غالباً از سرمايه زيادي بهرهمند نيستند و حداقل در دوران ابتدايي فعاليت خود نميتوانند به بيلان مالي بالايي دست يابند، به همين دليل حمايت و پشيباني از اين شركتها چه در مرحله ايجاد و راهاندازي و چه در مرحله فروش محصولات يكي از ملزومات است.
وي تاكيد كرد: بايد دانست صرف هر هزينهاي در حوزه ايجاد و توسعه شركتهاي دانشبنيان در واقع سرمايهگذاري درازمدت براي دستيابي به فناوري و دانشفني روز است.
زمانيان دهكردي تصريح كرد: اگرچه در طول سالهاي گذشته به ويژه دو سال اخير معاونت علمي و فناوري رئيسجمهوري برنامهها و طرحهاي خوبي براي حمايت از نخبگان، مخترعان و متخصصان در نظر گرفته است اما موفقيت در اين بخش نيازمند همگرايي و همكاري همه نهادها و دستگاههاي حكومتي، دولتي و مردمي است.
*نيل به اهداف معين در اقتصاد دانشبنيان دور از دسترس نيست
'موسي احمدي' عضو كميسيون انرژي و نماينده مردم كنگان در مجلس نيز راهاندازي و فعاليت در شركتهاي دانشبنيان را يكي از بهترين مسيرها براي كاربرديكردن علم دانست و ادامه داد: با توجه به ظرفيتهاي بكر پنهان و پيداي اقتصادي كشور و همچنين حضور نيروي خلاق و متفكر و صاحب انديشه، نيل به اهداف معين در اقتصاد دانشبنيان دور از دسترس نيست.
وي بيان داشت: تزريق علم به اقتصاد هم علم را به منصه ظهور ميرساند، هم اقتصاد را از تكمحصولي بودن مي رهاند و هم با استفاده صحيح از منابع طبيعي و معادن زيرزميني و تبديل آنها به ارزشافزوده، از خامفروشي پيشگيري ميكند.
احمدي ادامه داد: استقلال اقتصادي ميسر نميشود مگر از راه حصول دانشفني و مادامي كه اقتصاد جامعه نفتمحور و منبعمحور باشد هر تنش سياسي در خارج از مرزها ميتواند اقتصاد كشور را با چالشهاي جدي روبرو كند، به همين دليل حمايت از نخبگان و متخصصان و سوق دادن آنان به سمت تبديل علم به فناوري و محصول دانشبنيان از ملزومات كشور است.
نماينده مردم كنگان اضافه كرد: بنياد ملي نخبگان در طول مدت گذشته خاصه در دوره جديد در حوزه هدايت و حمايت از نخبگان و مستعدانبرتر كارنامه قابل قبولي دارد اما نبايد انتظار داشت اين نهاد به تنهايي و با امكانات محدود جور همه دستگاهها و نهادهاي كشور را به دوش بكشد.
به اعتقاد وي، اگر مسئولان به اقتصاد دانشبنيان باور دارند بايد در تعامل دوسويه با بنياد ملي نخبگان تمام ظرفيت و داشته خود را براي به بروز رسيدن انديشه نخبگان و متخصصان بكار گيرند.
*جامعه علمي بايد با نياز جامعه آشنا شود
'جمشيد جعفرپور' عضو كميسيون فرهنگي و نماينده مردم لارستان در مجلس هم با مثبت ارزيابيكردن اقدامات دولت در حوزه علم و فناوري، تصريح كرد: جلوگيري از ورد كالاهاي خارجي كه مشابه آن در كشور توليد ميشود و دانشفنيبومي آن در اختيار متخصصان و محققان داخلي است موجب باز شدن فضاي رقابت و در نهايت رونق كالاي دانشبنيان ايراني ميشود، البته در اين بين آشنا كردن جامعهعلمي با نيازهاي جامعه نبايد مورد غفلت واقع شود.
وي وجود پول دولت در ميدان اقتصاد دانشبنيان را آفت اين حوزه معرفي كرد و گفت: وظيفه دولت بسترسازي، فراهمكردن امكانات لازم، حمايت و بهبود راههاي ارتباطي دانشگاه و بخشخصوصي است.
جعفرپور تصريح كرد: دولت بايد فرصت و ميدان اقتصاد دانشبنيان را در اختيار بخش خصوصي قرار دهد تا اين بخش بتواند با برخورداري از انديشه نخبگان و متخصصان داخلي و همچنين تسهيلات دولتي، داشتههاي خود را در بوته آزمايش قرار دهد.
*كيفيت شرط لازم موفقيت در بازار سرمايه است
'عبدالرحمان رستميان' نايب رئيس كميسيون بهداشت و درمان و نماينده مردم دامغان، اعطاي تسهيلات كمبهره و طولانيمدت را از جمله اقدامات مناسب براي رونق توليد كالاي دانشبنيان بومي خواند و كيفيت را شرط لازم موفقيت در بازار سرمايه عنوان كرد.
وي ادامه داد: ارتقاء كيفي محصولات بومي، نهادينهكردن فرهنگ مصرف اجناس ايراني و عملكرد مثبت در ماركتينگ سه اصل موفقيت در بازار است كه البته جلوگيري از ورود كالاي قاچاق نيز نقش مهمي در سلامت بازار ايفا ميكند زيرا ورود كالاي قاچاق با قيمت نازل عرصه را براي توليدات داخلي تنگ خواهد كرد.
رستميان بر لزوم حضور بخش خصوصي در حوزه توليد دانشبنيان تاكيد كرد و گفت: حجم دولت در اقتصاد بزرگ است و عملاً جايي براي فعاليت بخشخصوصي وجو ندارد بنابراين بايد مسير به نحوي طراحي شود كه بسياري از كارهاي اقتصادي دولت به مرور زمان به سمت بخشخصوصي سوق پيدا كند تا فعالان اقتصاد دانشبنيان با انگيزه بيشتري در اين حوزه فعاليت كنند.
نماينده مردم دامغان در مجلس در پايان با بيان اينكه اخبار بسيار خوبي از فعاليتهاي معاونت عميوفناوري به گوش ميرسد، گفت: اين معاونت در صورت همكاري و تعامل ديگر نهادها و دستگاههاي اجرايي و قانونگذاري كشور، ميتواند نقش بسزايي در پيشرفت و توسعه دانشبنيان كشور ايفا كند.
علمي**1055**2017
تهران- ايرنا- شركتهاي دانشبنيان يكي از اركان اقتصاد دانشبنيان به عنوان پايه و ستون اقتصاد مقاومتي هستند و ايجاد، گسترش و در نهايت نهادينهشدن اين شركتها در بين جامعه دانشگاهي از ضروريات امروز كشور به شمار مي آيد.