۱۰ فروردین ۱۳۹۵، ۹:۲۳
کد خبر: 82015426
T T
۰ نفر
ژئوتوریسم و جاذبه های طبیعی پیش درآمدی بر توسعه لرستان

خرم آباد - ایرنا - لرستان به جاذبه های طبیعی و آبشارهای خروشان شناخته می شود كه این ظرفیت ها و قابلیت های منحصر بفرد می تواند به توسعه صنعت گردشگری در لرستان منتهی شود.

لرستان با دارا بودن پل های تاریخی متعدد به عنوان پایتخت پل های تاریخی نیز در كشور معرفی شده است كه در كنار سایر جاذبه های طبیعی و تاریخی از این ظرفیت برخوردار است كه در صورت معرفی و شناساندن این قابلیت ها، خود به عنوان مقصد اصلی گرشگران تبدیل شود.
قدمت برخی از این پل ها به بیش از هزار سال هم می رسد، پل هایی همچون شاپوری، آجری، كلهر، كشكان، پل شكسته و گاومیشان از جمله این پل های تاریخی اند كه از معماری منحصر بفردی برخوردار هستند.
همچنین، استان لرستان با دارا بودن بیش از 50 آبشار بزرگ و كوچك كه در مسیر رودخانه ها قرار دارند به عنوان سرزمین آبشارهای خروشان لقب گرفته كه از جمله معروف ترین آنها آبشار شوی یا تله زنگ، بیشه، آب سفید، نوژیان، چكان، سركانه، وارك و افرینه است كه هر كدام از جذابیت ها و زیبایی های خاصی برخوردار هستند.
ولی آنچه كه لرستان را در بین استان های كشور به عنوان پایتخت ژئوتوریسم كشور معرفی كرده دارا بودن ژئوپارك های متعددی است كه یكی از این آثار طبیعی و بكر بنا بر بررسی های انجام شده از بین سه اثر شاخص طبیعی استان قرار است تا اواخر فروردین ماه به ثبت جهانی برسد.
در تعریف ژئوتوریسم یا زمین گردشگری گفته می شود، نوعی گردشگری طبیعی بر پایه دانش زمین شناسی است در توضیح بیشتر تعریف ژئوتوریسم باید گفت، برای یك ژئوتوریست، هدف كوهنوردی یا تپه نوردی نیست و سفر به اینگونه مكان ها برای شناخت و مطالعه خود پدیده اعم از كوه، تپه و دره و چگونگی پیدایش و ساختار آن است.
بنا بر گفته كارشناسان زمین شناسی، یكی از ویژگی های منحصر به فرد پدیده های ژئوتوریسمی، اسرار آمیز و پیچیده بودن مباحث مرتبط با زمین برای علاقه مندان به این حوزه است.
علاقه مندان و گردشگران این گونه پدیده ها نیز با گردشگران معمولی متفاوت هستند به طوری كه ژئوتوریسم ها ماندن در اقامت گاه های محلی و روستایی را نسبت به هتل های شیك و مجهز ترجیح می دهند.
ظهیر حیدری نژاد مدیركل زمین شناسی و اكتشافات معدنی لرستان در این خصوص گفت: مطالعات جدی و منسجمی با همكاری تیم های حرفه ای از سازمان زمین شناسی كشور در راستای شناسایی و شناسنامه دار كردن جاذبه ها ژئوتوریستی استان انجام و نتایج آن به صورت كتاب و ژورنال منتشر شده تا در سطح ملی و جهانی معرفی شوند.
وی افزود: در استان لرستان سه منطقه شامل دره شیرز در شهرستان كوهدشت، منطقه اشترانكوه با محوریت دریاچه گهر در دورود و زمین لغزش سیمره و تالاب های پلدختر در شهرستان پلدختر به عنوان ژئوپارك معرفی شده اند كه از بین این سه اثر دره شیرز كوهدشت در اولویت ثبت جهانی قرار گرفته است.
به گفته وی با اقدام هایی كه در راستای آگاه سازی و آشنایی مردم با پدیده های زمین گردشگری انجام شده است ژئوتوریسم امروزه مخاطبان بسیاری پیدا كرده كه این امر موجب می شود تا گردشگران و علاقه مندان ضمن بازدید از پدیده های زمین شناختی، با مبانی پیدایش آنها آشنا شوند.
در اسفند ماه 94 گروهی از یونسكو به دعوت سازمان زمین شناسی كشور در خصوص شناسایی و اولویت بندی برای ثبت جهانی ژئوپارك ها به لرستان سفر كردند كه در این سفر، پروفسور ژوزه بریل ها ،بازرس و ارزیاب ژئوپارك های جهانی و موسس ژئوپارك های پرتغال گفت: به منظور تشكیل ژئوپارك ها در مرحله اول باید تصمیم گیری و استراتژی راهبری مشخصی در این زمینه اعمال شود و به دنبال آن پتانسیل ها و قابلیت های منطقه مورد شناسایی دقیق قرار گیرند.
وی گفت: یكی دیگر از اصول مهم در تشكیل ژئوپارك ها، آشنایی مردم با قابلیت های ژئوتوریسم و آموزش دادن مردم با اهمیت این امر است و در كنار آموزش باید به طور همزمان زیرساخت های لازم برای جذب گردشگر فراهم و زمینه های اطلاع رسانی و اقامتی گردشگران فراهم شود.
وی با اشاره به اینكه گردشگری ژئوپارك با گردشگری عادی متفاوت است گفت: در گردشگری ژئوپارك، گردشگر به دنبال اقامت در خانه های محلی و سوغاتی های طبیعی و محلی است و توجهی به هتل یا رستوران های شیك و لوكس ندارد.
استان لرستان با وجود جذابیت های طبیعی متنوع و بكری كه دارد اما در طول سالیان گذشته به عنوان معبر و محل عبور گردشگران برای رسیدن به مقصد دیگری بوده است و كمتر به عنوان مقصد اصلی از جانب گردشگران انتخاب شده اما در چند سال اخیر، ایده تبدیل استان به مقصد گردشگران مورد توجه ویژه قرار گرفته و اقداماتی نیز در راستای جذب گردشگران انجام شده است.
هوشنگ بازوند استاندار لرستان در این خصوص گفت: در نوروز امسال، تمام دستگاه های عضو ستاد تسهیلات سفر های نوروزی، عملكرد مطلوبی در ارائه خدمات مورد نیاز مردم داشتند و ماحصل این تلاش ها در جذب گردشگران بیشتری به استان در مقایسه با سال های گذشته نمود پیدا كرد.
وی افزود: در واقع امسال گام اولیه در راستای تحقق برنامه عبور از معبر بودن استان و تبدیل لرستان به مقصد گردشگران برداشته شد كه تداوم این برنامه طی سال های آینده در اقتصاد استان نقش آفرینی خواهد داشت و گام اصلی در رسیدن به این هدف در نوروز سال آینده باید با افزایش مراكز اقامتی و هتل های مجهز برداشته شود.
استاندار لرستان یادآور شد: گردشگران سلیقه های متنوعی دارند و باید متناسب با نیاز و خواست آنها برنامه ریزی و ارائه خدمات انجام شود در حالیكه برخی در چادرها و ستادهای اسكان و كلاس و آموزشگاهها مستقر می شوند عده ای به استقرار در هتل ها و مراكز اقامتی مجهزتری نیاز دارند و به همان نسبت ژئوتوریسم نیز علاقمندی خاصی به اقامتگاه های محلی دارد كه متناسب با نیاز اینها باید برنامه هایی تدوین شود.
به گفته استاندار، جذب گردشگران در درازمدت در تحقق توسعه و افزایش سرمایه گذاری در استان نیز تاثیر گذار است بنابراین باید تمام زیرساخت ها و اقدام های زیربنایی لازم در راستای تبدیل شدن لرستان به مقصد گردشگری انجام شود.
بازوند اظهار كرد: لرستان از جاذبه های طبیعی متنوعی برخوردار است كه این جاذبه ها زمانی برای استان فایده بر خواهند بود كه با تاثیر در اقتصاد استان بر سفره مردم اثرگذار باشند.
مجموع عوامل جذابیت های طبیعی اعم از ژئوتوریسم با محوریت زمین گردشگری و زمین شناسی شامل دره شیرز در شهرستان كوهدشت، منطقه اشترانكوه با محوریت دریاچه گهر در دورود و زمین لغزش سیمره و تالاب های پلدختر در شهرستان پلدختر در كنار طبیعت گردی شامل، آبشارها، رودخانه ها، غارها و مكان های تاریخی و پل های باستانی، قابلیت و ظرفیت ویژه ای در حوزه گردشگری به لرستان بخشیده اند كه می تواند به توسعه صنعت گردشگری در لرستان منجر شود.
2077/1920/6060
۰ نفر