محمد فتحي روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با تكذيب تخريب اين پل تاريخي بر اثر شدت جريان آب افزود: نخستن مرحله از مرمت اين اثر تاريخي ارزشمند در دوره قاجاريه صورت پذيرفته و پس از آن نيز به عنوان يك اثر ملي به ثبت رسيد و در سال هاي 76 و 84 دوباره مرمت شده است.
وي با بيان اينكه دستك هاي شرقي و غربي اين پل در گذشته تخريب شده است، بيان كرد: عمليات مرمت اين اثر در پاييز 94 شامل اجراي 100 متر مكعب ديوار بنائي و 500 متر مكعب عمليات شفته ريزي در پشت ديواره هاي آن و مسير جريان آب با 900 ميليون ريال صورت پذيرفته بود كه نقش مهمي در جلوگيري از تخريب آن داشته است.
فتحي طغيان آب سيمينه رود و بالا آمدن سطح آب اين رودخانه را در 25 سال اخير بي سابقه عنوان كرد و افزود: اقدامات مرمتي كه براي اين اثر انجام شده، نقش مهمي در جلوگيري از تخريب آن داشته است.
وي اضافه كرد: تغييراتي در بنا و سازه پل تاريخي ميرزا رسول نسبت به سال گذشته و حتي دهه گذشته ايجاد نشده و اين اثر زيبا كماكان از نظر سازه اي پابر جاست.
وي گفت: با توجه به آهكي و رسي بودن مصالح آجر و وجود ذرات معلق و ناخالص در آب رودخانه و تاريخي بودن آجرها به ديواره هاي بيروني آن آسيب هائي رسيده اما اين آسيب ها غيرسازه اي بوده و كالبد بنا آسيب نديده است.
فتحي اظهار كرد: با فراهم شدن زمينه، عمليات مرمت اين پل زيبا شامل تقويت بستر پل، بستر سازي و اجراي دستك هاي آن از سر گرفته مي شود.
معاون فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي گفت: بعد از عمليات مقاوم سازي و تحكيم بستر پل، قسمت هاي بيروني بنا مرمت خواهد شد.
وي با بيان اينكه اين اداره كل تخصيص اعتبار از طريق منابع ملي براي اين امر را پيگيري مي كند، اظهار اميدواري كرد كه مسئولان استاني و شهرستاني نيز مساعدت و همكاري هاي لازم را در اين مورد داشته باشند.
بگفته فتحي قدمت اين بناي تاريخي مربوط به دوره صفويه بوده و بر اساس توپولوژي معماري، مشابه پل پنج دهنه بناب، پل ليلان و پل ساروق تكاب است.
به گزارش ايرنا، پل ميرزا رسول در غرب شهرستان مياندوآب و در سه كيلومتري جاده مياندوآب به مهاباد قرار دارد و بر اثر شواهد موجود توسط شخصي به نام ميرزا رسول در اوايل دوره قاجاريه ساخته شده است.
جهت پل شرقي ـ غربي بوده و طول آن هشتاد متر و عرض آن چهار متر و 60 سانتيمتر و ارتفاع آن از بستر پل در چشمه وسطي هفت متر و 70 سانتيمتر است.
اين پل داراي پنج دهنه با قوس هاي جناغي است كه اين قوس ها با آجر و ملاط ساروج ساخته شده است.
معماران پل قبل از شروع به ساخت پايه هاي پل، بستر و شالوده مناسبي براي اين پل فراهم كرده اند به طوري كه بستر رودخانه را با قطعات بزرگ سنگ، سنگفرش كرده اند.
پايه هاي اين پل از سنگ تراشيده شده تيشه اي از جنس تراورتن است و در زير آن براي جلوگيري از ضربه ها و شدت آب از موج شكن استفاده شده است.
طاق هاي پل نيز به صورت دو پوششه و قوسي جناقي است.
بارش هاي چند روز اخير در آذربايجان غربي به ويژه جنوب اين استان موجب طغيان رودخانه ها و جاري شدن سيل در بعضي مناطق از جمله شهرستان هاي بوكان، مياندوآب، مهاباد و شاهين دژ شد و خسارت هايي را به برخي ابنيه منطقه وارد كرد.
شهرستان مياندوآب با 260 هزار نفر جمعيت و 199 روستا در جنوب آذربايجان غربي واقع شده است.
7508/6185/1905
اقدامات مرمتي پل تاريخي ميرزا رسول مياندوآب تداوم خواهد داشت
۱۵ فروردین ۱۳۹۵، ۱۳:۴۹
کد خبر:
82020415
مهاباد- ايرنا- معاون ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي گفت: اقدامات مرمتي بر روي پل تاريخي ميرزا رسول مياندوآب امسال نيز تداوم خواهد داشت.