۲۲ فروردین ۱۳۹۵، ۱۴:۰۱
کد خبر: 82028919
T T
۰ نفر
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران: ظرفیت همكاریها با قزاقستان گسترده است

مشهد- ایرنا- نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران گفت: ظرفیتها و فرصتهای همكاری دوجانبه و نیز منطقه ای بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری قزاقستان بسیار زیاد و گسترده است.

غلامحسین شافعی روز یكشنبه در آستانه سفر رئیس جمهوری قزاقستان به تهران طی گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در سفر شهریور 1393 رئیس جمهوری اسلامی ایران به قزاقستان هیات بزرگ اقتصادی حجت الاسلام و المسلمین روحانی را همراهی كرد و نشست مشترك فعالان اقتصادی دو كشور با حضور روسای جمهوری ایران و قزاقستان برگزار شد.
وی ادامه داد: در این چارچوب موقعیت ایران و قزاقستان در سازمان همكاریهای اقتصادی اكو، ظرفیتهایی دو كشور و راههای استفاده از این توان دو جانبه مورد توجه و بررسی قرار گرفت.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران گفت: از موضوعات مورد توجه در توسعه روابط اقتصادی دو كشور با توجه به عضویت قزاقستان و حضور ایران به عنوان ناظر در اجلاس شانگهای است كه این امر نیز به عنوان فرصتی مناسب برای ارتقا سطح روابط مورد تاكید قرار گرفت.
وی در ادامه به اتحادیه جدید 'اوراسیا' كه بین چند كشور منطقه شكل گرفته اشاره و بیان كرد: از جمله موضوعات مورد توجه در سفر رئیس جمهوری اسلامی این بود كه قزاقستان زمینه ای مناسب برای ورود ایران به كشورهای اوراسیا و توسعه سطح مناسبات با كشورهای منطقه باشد.
شافعی افزود: همكاری كشورهای حوزه دریای خزر می تواند ظرفیت مناسبی برای توسعه سطح روابط دو كشور ایجاد كند.
وی ادامه داد: قزاقستان در زمینه صنایع معدنی از كشورهای دارای فناوری و قوی در حوزه آسیای مركزی محسوب می شود بنابراین جمهوری اسلامی ایران با توجه به ظرفیتهای خود می تواند همكاری خوبی نیز در این حوزه با آن كشور داشته باشد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران گفت: فعالان اقتصادی و نیز مسئولان سیاسی قزاقستان در سفر دكتر روحانی به آن كشور به شدت علاقه مند به توسعه مناسبات بودند.
وی افزود: سفر اخیر رئیس جمهوری قزاقستان به جمهوری اسلامی ایران با محوریت تكمیل مذاكرات سفر دكتر روحانی، می تواند توافقهای گذشته را به عمل نزدیك كند و سطح روابط را ارتقا دهد.
شافعی قزاقستان را از كشورهای بزرگ و تعیین كننده در آسیای مركزی توصیف و بیان كرد: با توجه به سوابق، سطح روابط و عزم مسئولان دو كشور احیاء مجدد این مناسبات و تقویت روابط اقتصادی امكانپذیر است لذا امیدواریم سفر فردا زمینه این امر را بیش از پیش فراهم كند.
وی ادامه داد: از ابتدای استقلال كشورهای آسیای مركزی، ایران جزو نخستین كشورهایی بود كه استقلال سیاسی آنها را به رسمیت شناخت و برای توسعه روابط، به منطقه ورود یافت.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران گفت: اما در آن زمان ورود ایران به بازارهای آسیای میانه شتابزده و بدون برنامه ریزی لازم بود.
وی افزود: همین امر ماندگاری ما را در آن بازار دچار مشكل كرد زیرا بی توجه به تجارت حرفه ای به آن كشورها ورود كرده بودیم.
شافعی ادامه داد: به دلیل این عملكرد غیرحرفه ای، با ورود سایر رقبا كه حساب شده عمل كردند، جاماندیم ضمن آنكه در همان ابتدای ورود، در خطوط اعتباری كه به آن كشورها دادیم بی برنامه عمل كرده و بیشترش را به كالاهای مصرفی اختصاص دادیم در حالی رقبا آنها را برای سرمایه گذاری استفاده كردند و پایداری خود را در بازار آسیای مركزی تثبیت نمودند.
وی گفت: ایران از معدود كشورهایی است كه با همسایگان خود برنامه ای برای یك تجارت ترجیحی ندارد هر چند طی دو سال اخیر در این حوزه اقداماتی با تركیه شروع شده است.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران افزود: اگر بتوان در یك اقدام دوجانبه و یا با همكاری كشورهای عضو سازمان اقتصادی اكو قراردادهای تجارت ترجیحی را به امضا رساند می توان سطح مناسبات را به حد قابل قبولی با كشورهای منطقه توسعه داد.
وی از جمله این كشورها را قزاقستان ذكر و بیان كرد: از جمله برنامه های دولت تدبیر و امید قراردادهای تجارت ترجیحی است كه امیدواریم در سفر رئیس جمهوری قزاقستان، به این سمت و سو حركت كرده و به توافقهای مطلوبی دست یابیم.
نورسلطان نظربایف 74 ساله كه افزون بر 25 سال است ریاست جمهوری قزاقستان را بر عهده دارد، به دعوت رئیس جمهوری اسلامی ایران دوشنبه 23 فروردین جاری به تهران سفر می‌كند.
قزاقستان 17 میلیون نفری بزرگترین كشور محصور خشكی در دنیا است و با گستره دو میلیون و 717 هزار و 300 كیلومترمربع با كشورهای روسیه، چین، قرقیزستان، ازبكستان و تركمنستان مرز مشترك دارد. همچنین سواحل شمال شرقی دریای خزر در خاك قزاقستان قرار دارد.
پس از استقلال قزاقستان در سال 1370 جمهوری اسلامی ایران جزو نخستین كشورهایی بود كه استقلال آن كشور را به رسمیت شناخت و سفارتخانه خود را در آلماتی گشود.
تاكنون 85 سند همكاری میان دو كشور به امضا رسیده است.
ایران هم اكنون علاوه بر سفارت در آستانه، در آلماتی و بندرآكتائو هم دارای سركنسولگری است و قزاقستان نیز در گرگان سركنسولگری دارد.
بر اساس آمارهای منابع قزاق حجم مبادلات تجاری ایران و قزاقستان در سال 2014 میلادی 987 میلیون دلار بود. از این میان سهم صادرات قزاقستان 893 میلیون دلار و صادرات ایران 94 میلیون دلار بوده است.
حجم مبادلات تجاری بین دو كشور نسبت به سال 2013 میلادی 59 درصد افزایش داشته است.
همچنین بر اساس آمار گمرك جمهوری اسلامی ایران میزان مبادلات تجاری دو كشور در سال 1393 معادل 353 میلیون دلار بود كه نسبت به مدت مشابه سال قبل 20 درصد رشد داشت.
عمده صادرات ایران به قزاقستان 30 قلم كالا و عمده آن شامل پسته و خشكبار، سیمان، انواع رنگها ، پلی اتیلن، سنگ مرمر و مواد غذایی است.
1908/1858