۱ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۰:۰۶
کد خبر: 82042782
T T
۰ نفر

شناسایی 200 شهید گمنام با علم ژنتیك

۱ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۰:۰۶
کد خبر: 82042782
شناسایی 200 شهید گمنام با علم ژنتیك

تهران - ایرنا - مسئول ستاد تعیین هویت شهدای گمنام از شناسایی بیش از 200 شهید گمنام با استفاده از علم ژنتیك خبر داد.

به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا، محمود تولایی در اولین یادواره شهدای دانشجوی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اعلام این مطلب گفت: سه شهید از این شهدای شناسایی شده در باغ موزه دفاع مقدس شناسایی شده اند، ‌یك شهید در كهف الشهدای ولنجك، یك شهید در دانشگاه صنعتی امیركبیر، یك شهید در دانشكده صدا و سیما و شهدای بسیاری نیز كه در یادمان های شهدای كشور مدفون شده اند.
وی استفاده از علم ژنتیك و قاعده توارث برای شناسایی شهدای گمنام را یكی از بالاترین سطوح دانش و فناوری دنیا دانست و گفت: امروز این فناوری در خدمت بهترین خانواده های كشورمان یعنی خانواده های شهدا قرار گرفته است.
رئیس مركز تحقیقات ژنتیك انسانی دانشگاه بقیه الله سابقه استفاده از این فناوری را مربوط به 15 سال پیش دانست و گفت:‌ پس از این كه مطلع شدیم برخی قربانیان حادثه 11 سپتامبر با این روش شناسایی شده اند، ما نیز بلافاصله موضوع را مدنظر قرار داده و مراحل تحقیقات را در كشور انجام دادیم و این فرایند از سال 81 آغاز شده است.
تولایی از تشكیل یك بانك داده بزرگ ژنتیكی خبر داد و گفت:‌ تاكنون توانسته ایم با اخذ نمونه های خون از خانواده هایی كه شهید گمنام دارند یك بانك داده بزرگ ژنتیكی را ایجاد كنیم و از خانواده های شهدایی كه فرزند مفقود دارند و همه شهدای گمنامی كه فاقد مشخصه های تشخیصی هستند، بعد از فرایند تفحص از سوی ستاد معراج شهدا به ستاد هویت شهدای گمنام سپرده می شوند.
وی با اشاره به روند شناسایی شهدای گمنام گفت: ابتدا در ستاد هویت شهدای گمنام بررسی های پیكرنگاری و آناتومی از شهدای گمنام صورت می گیرد و پس از نمونه برداری، اطلاعات ژنتیكی از نمونه های استخوان، دندان و سایر اجزای به جا مانده استخراج می شود.
مسئول سابق سازمان جهاد علمی مستضعفین افزود: با توجه به این كه هر فرزندی50 درصد تشابه ژنتیكی به مادر و 50 درصد تشابه ژنتیكی به پدر دارد، به فرایند شناسایی شهدای گمنام پرداخته می شود و طبق محاسبات علمی در صورتی كه 10 نقطه ژنتیكی مورد مقایسه قرار گیرد، احتمال خطا، یك بر 500 میلیون می رسد.
وی همچنین گفت: این فناوری در تمام رخدادهایی مانند سیل، سونامی و زلزله وجود دارد و با توجه به این كه امكان شناسایی قربانیان در همان لحظه وجود ندارد، با برداشت یك نمونه اندك و بررسی پدیده های توارث امكان شناسایی افراد مجهول الهویه فراهم می شود.
تولایی در ادامه گفت: در حوادث و رخدادهای مختلف مانند سقوط و انفجار هواپیما و سایر حوادث نیز می توانیم برای تمام اجزای پراكنده شده و یا سوخته با همین روش پروفایل ژنتیكی تهیه و هویت قربانیان را شناسایی كنیم و برای كاهش دردهای خانواده های منتظر گامی برداریم.
وی با اشاره به اهمیت برگزاری یادواره شهدا گفت: برپایی چنین یادمان هایی در واقع تجدید بیعت با شهداست و امروز با استفاده از این علم و فناوری، عزت و اقتدار خودمان را برای خدمت رسانی به خانواده های شهدا به خدمت می گیریم.
در این مراسم حجت الاسلام محمدحسن جمشیدی اردشیری پدر شهید و آزاده دوران دفاع مقدس با بیان خاطراتی از زندان های عراق بر حفظ ارزش های انقلاب تاكید كرد و از دانشجویان و اساتید دانشگاه خواست تا با پیروی از ولایت فقیه، ادامه دهنده راه شهدا باشند.
سید حمیدرضا برقعی شاعر آئینی با قرائت اشعاری به مناسبت سالروز میلاد امیرمومنان(ع)، به وصف مادران شهدا در قالب ابیاتی پرداخت.
در ادامه این مراسم ضمن تجلیل از خانواده های شهدای دانشجوی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، فیلمی كوتاه با عنوان «آقای دكتر» پخش شد و زندگی شهید حمیدرضا عاشوری یكی از شهدای دانشجوی این دانشگاه از زبان هم كلاس ها، اساتید و همرزمانش به تصویر كشیده شد.
پدر و مادر شهید داریوش ساكی، مادر شهید احمدرضا احدی و سید هاشم حسینی همرزم و همكلاس این دو شهید در سخنانی به بیان خاطراتی از فعالیت های علمی و رشادت های آنان در دوران هشت سال جنگ تحمیلی پرداختند.
اولین یادواره شهدای دانشجوی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با عنوان «همسنگر علم» عصر سه شنبه به مناسبت سومین سالگرد تدفین شهدای گمنام به همت بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی و با حضور برخی از مسئولان دانشگاه، اساتید، دانشجویان و برخی از خانواده های شهدا در پردیس پرستاری و داروسازی این دانشگاه برگزار شد.
فراهنگ**1003**1569
۰ نفر